On my way
On my way

Miten feminismi näkyy elämässäni?

Vielä hieman viime viikonloppuiseen tekstiini palaten, haluan nostaa esiin polttavan puheenaiheen eli feminismin. Miksi itse kannatan feminismiä ja miten se näkyy arkielämässäni? Se nimittäin näkyy mutta ainoastaan vapautena – vapautena olla sitä mitä haluan ja toteuttaa itseäni. En koe että olisin sukupuolesta johtuen jossain tietynlaisessa roolissa tai etten voisi esimerkiksi toteuttaa asioita, joita haluan toteuttaa. Mielestäni jokaisella ihmisellä on oikeus omaan kehoonsa ja seksuaalisuuteensa. Kenenkään ei tarvitse pukeutua hameisiin vasten tahtoaan mutta samaan aikaan on lupa pukeutua myös niihin suuriin kaula-aukkoihin näin halutessaan. Feminismi on vapautta ja nimenomaan tasa-arvoista vapautta sukupuolesta riippumatta.

Se mikä tässä liian usein menee pieleen, on että feministeinä pidetään stereotyyppisesti henkilöitä, jotka kulkevat kainalokarvat ajelematta ja inhoavat miehiä. Tuossa lienee se ongelma, jonka vuoksi niin moni välttelee feministin ”leimaa” ja haluaakin sanoa olevansa sitä ainoastaan osittain, mikä ei ole mahdollista. Sitä joko kannatetaan tasa-arvoa tai sitten ei. Mielestäni epätasa-arvo ylipäänsä on yhteiskunnan rakenteissa oleva ongelma ja se koskee niin miehiä kuin naisiakin. Henkilökohtaisesti näen esimerkiksi miesvihan sovinismina samalla tapaa kuin naisvihan. On aivan sama, kumpi sukupuoli vähättelee tai alentaa toista sukupuolta, se ei ole kummassakaan tapauksessa oikein. Ja aina kun sitä teemme, mielestäni tallomme tasa-arvoa. On tietenkin totta, että naisten asema on ollut kautta aikain heikompi kuin miesten ja siksi feminismi liikkeenä onkin rakennettu – parantamaan naisen asemaa ja tuomaan siltä osin maailmaan kaivattua tasa-arvoa.

Olen ollut elämässäni lukuisia kertoja tilanteessa, jossa naista laitetaan halvalla. Itsekin olen kohdannut esineellistävää käytöstä ja muutaman kerran ollut paikalla, kun parilta ystävältäni on kysytty paljonko seksi maksaa ja ihan vaan siksi, että heillä on ollut lyhyt mekko ja korkokengät. Naisten ulkomuotoon ja pukeutumiseen liittyy edelleen paljon stereotypioita ja miten vanhanaikaista – ne avarat kaula-aukot koetaan huomion hakuisina tai jopa oikeutuksena koskemiselle. Johtotehtävissä on valehtelematta enemmistö miehiä, miehen euro on naisen 80 senttiä ja musiikkiteollisuuskin tukee alentavaa naiskuvaa. En missään nimessä jeesustele, sillä kyllä minäkin kuuntelen musiikkia joiden sanoituksia tulisi miettiä muutamaan otteeseen! Tuosta kaikesta on kuitenkin tehty niin normaalia, etten usko monien edes huomaavan kun musiikissa lausutaan joka toisessa lauseessa ”biatch” tai ”whore”. Etenkin hiphop/rap -skene tukee epätasa-arvoa ja kuten tiedämme, varmasti pahiten naisia verbaalisesti alennetaankin nimenomaan tuon skenen musiikissa.

Tiedostan miten hankalaa voi olla kahdeksankymmentäluvun lapsena omaksua itselleen tietynlainen ajattelumalli tasa-arvosta. Kun on kasvanut siihen että pojat ovat sitä ja tytöt tätä, on kyseinen malli niin sisäänrakennettua että sitä välillä ihan huomaamattaankin saattaa ajautua ajattelemaan sukupuolesta stereotyyppisesti. Siispä vaikka olisi kuinka feministi, kyllä omia arvojaan ja asenteitaan voi joutua pitämään silmällä. Mielikuvat elävät päässämme mutta se miten niitä ruokimme, on keino vaikuttaa. Itse koen feminismin näin naisen näkökulmasta vapautena olla sitä, mitä olen ja ilmentää naiseuttani miten haluan, riippumatta siitä sukupuolestani. Minulla on oikeus olla niin feminiininen tai maskuliininen kuin tahdon. Minun ei tarvitse pukeutua miellyttääkseni ketään tai ollakseni mitään, mitä en halua olla. Ja tässä kohtaa moni varmaan miettii, että olen silti juuri sitä, mitä olen nimenomaan yhteiskunnan luomien normien rajoissa. Niin, kyllähän se vaikuttaa tietyiltä osin mutta itse ainakin haluan pyrkiä siihen etten antaisi tiettyjen olettamusten vaikuttaa tai määritellä itseäni.

Suomessa tasa-arvo on hyvällä tolalla verrattuna vaikka Lähi-itään. Silti työsarkaa löytyy eikä tasa-arvo ole missään mielessä valmis. Edelleen on jaottelua biologisen sukupuolen mukaan mutta toivon, että suunta on ylöspäin. Siinä kohtaa kun feminismiä ei enää yhdistetä siihen jo kuluneeseen termiin miesvihasta ja yhä useampi rohkenee myöntää feminismin aatteekseen, ollaan oikeilla urilla. Tämä taas vaatii ennakkokäsitysten muuttamista ja sitä, että asioista keskustellaan avoimesti.

Herättääkö feminismi teissä ajatuksia? 

Kuvat: Iines / edit: minä

Kommentit (8)

 1. Harvey

  Feminismiä pidetään yleensä virheellisesti tasa-arvon symbolina. Sitä se ei ole, vaan naisten oikeuksien ajamista.

  Tasa-arvo koskee myös miehiä. Vankilan uhka armeijaan menemisen suhteen on suurin epäkohta tasa-arvossa Suomessa. Huoltajuuskiistoissa myös mies on altavastaaja. On myös on paskoja, hirviöäitejä.

  Tuo miehen euro on naisen 80 centtiä on kulunut, ja vääristynyt lause. Hs.fi teki vuosi-pari sitten jutun, jonka mukaan se on 1e ja 94 centtiä ammattikuntien sisällä. Sillä onhan se outoa, että vertailtaisiin eri ammattien esim. mieslääkärin ja naissiivoojan palkkoja ja sitten saadaan ”yllättäen” eroja…
  Ammattien sisäiset palkkaerot tulee siis olla perusteltavissa.

  Toisaalta vielä palkkaerosta: naiset pyytävät liian vähän. Olen koittanut tsempata naisia rohkeasti vaatimaan enemmän. Ongelma tosin tuntuu olevan vaatimattomuus ja huono itsetunto.

  Ps. Sananan feminismi sukupuolittunut ja sen vuoksi miehet eivät sitä väriä tunnusta.
  Ja siinä missä nainen on naiselle yleensä susi, ovat miehet yleensä heimoveljiä, ei me yhteiseen rintamaam tarvita mitään erityistä sanaa tai ismiä. Armeija yhdistää ja asioista sovitaan saunan lauteille hyvien veljien kanssa (halusi muut tai eivät).

  Pps. Ollaan nyt edes rehellisiä: kyllähän niillä avoimilla kaula-aukoilla haetaan huomiota. (Ja katsoa saa, mutta ei koskea.)

  • On my way

   Kyllä feminismi on mielestäni nimenomaan tasa-arvon vaalimista, sillä nainen ja mies eivät ole edelleenkään yhteiskunnassa samalla viivalla. Ja vaikka ei olisikaan 80 snt enää, niin miksi se ei ole saman arvoinen kuin miehenkin euro? Jos arvo on 94 snt tänä päivänä, niin on se silti miehen palkkaa huonompi eikä näin kuuluisi olla.

   Kyllä tiedän miehiä jotka feminismiä kannattavat ja mielestäni ihan jokainen mies saisi sitä kannattaa. Edelleenkin kyse on saman arvoisuudesta. Harmi vaan että feminismillä on niin ikävä leima, sillä kyse on kuitenkin tärkeästä aatteesta.

 2. Teresa

  Kyllä aika usein feminismi juurikin lyö lyttyyn miehiä niin sanotusti joten tasa-arvoista se ei ole.. Musta tuntuu muutenkin että nykyään on joku ”feminismi villitys” ja se on muodissa, aivan kuten homouskin tai vaikkapa fitnes.

  • On my way

   Pakko sanoa että kommentti joka nosti kyllä karvani pystyyn… Ensinnäkin homous ei ole trendi. Kautta aikain on ollut homoseksuaaleja mutta heitä on sen vuoksi nykyään näennäisesti enemmän, koska heidän ei tarvitse piilotella. Mielestäni on mieletöntä että tasa-arvo tässä asiassa toteutuu ja kaikki seksuaalivähemmistötkin ovat esillä ja saavat olla vapaasti sitä mitä ovat. Fitness tosin oli trendi, sitä ei voi edes verrata homoseksuaalisuuteen…

   Feminismi ei ole miesvihaa vaan naisten aseman nostamista ja täten tasa-arvon vaalimista. Ikävää jos olet kohdannut henkilöitä, jotka nimenomaan miesvihaa tai miehien lyttäämistä vaalivat mutta sitä sen ei kuulu olla. Aina jokaisessa liikkeessä on valitettavasti henkilöitä, jotka todentavat sitä väärin tai menevät äärilaidoissa. Yleisesti aatetta ei voi kuitenkaan tuomita joidenkin typerysten perusteella.

 3. Kukkahattutäti Töölöstä

  Feminismi ja metoo on tehnyt miehistä nössöjä, koska pitää pelätä saavansa raiskaussyytteen, jos flirttailee naisten kanssa.
  Jos joku näyttää prostituoidulta, niin on olemassa jonkinlainen todennäköisyys sille, että hän on prostituoitu. Ei stereotypioissa ole mielestäni mitään vikaa. Lääkärit pukeutuvat valkoisiin, prostituoidut paljastavasti koska etsivät pokaa ja esimerkiksi rahoitusalalla pukeudutaan tietyllä tavalla.
  Stereotypia syntyy, kun tarpeeksi moni jostain ”klaanista” alkaa toimia tietyllä tavalla, jolloin voidaan puhua ko. klaanin tyypillisestä käyttäytymisestä.
  Feministeistä itselleni tulee mieleen lähinnä katkeroituneet vanhat piiat, jotka eivät ole onnistuneet parisuhteessa ja siksi alkaneet vihata miehiä.

  • On my way

   Tuo on tietenkin ikävää jos näin on mutta veikkaan, että jokainen fiksu mies tajuaa flirtin ja seksuaalisen ahdistelun eron… Flirtissä ei ole mitään pahaa – iholle käymisessä sen sijaan on.

   En jaksa ottaa edes kantaa tuohon pukeutumisasiaan, sillä mielestäni niin selvää on että jokaisella on vapaus pukeutua kuten haluaa ilman että häntä leimataan huoraksi. Korkokengät ja juhlamekko eivät tarkoita että olet maksullinen…

   Ikävää jos näin on, sillä feministit ovat useimmiten aivan tavallisia ihmisiä. Itsekään en ole miestenvihaaja enkä muuten vanha piikakaan. 😀

 4. Mikaela

  Ootpas kerännyt taas mielenkiintoisia kommentoijia. Musta on loistavaa että uskallat jo sanoa itseäsi feministiksi, muistan että niin ei aina ole ollut. Mulla herää kysymys tosin, onko ihminen oikeasti feministi jos hän ei ole aivan raivoissaan siitä miten asiat tässä maailmassa on? ”Sävykyttäys”, eli sellainen ”ole feministi, mutta varo ettet vain vahingossakaan loukkaa toisia (eli yleensä miehiä)”, on turhaa. Milloinkaan ei ole muutosta saavutettu hyssyttelemällä ja olemalla kiltti ja yrittämällä vedota vallassa oleviin miellyttämällä. Toksinen maskuliinisuus ja sisäistetty seksismi on aitoja asioita jotka haittaa meitä kaikkia ja on tärkeää että niistä nostetaan haloo. Etenkin sisäistetyn seksismin esille nostaminen ja siihen puuttuminen saattaa tuntua väillä tosi vaivaannuttavalta. Mä toivon ja uskon että vielä nään päivän jolloin jos ei kaikki, niin suurin osa naisista on ylpeästi intersektionaalisen feminismin kannattajia.

  • On my way

   Joo nuorempana näin ei varmasti ollut, sillä muiden mielipiteillä oli liikaa vaikutusta eikä asioita muutenkaan miettinyt samalla tavalla kuin nykyään miettii.

   Siis kyllä mua ärsyttää moni asia tähän asiaan liittyen ja olen kyllä puuttunut epäkohtiin tilanteissa, joissa mies on vaikka puhunut naiselle alentavasti. Ja olet oikeassa että joskus reaktioilla, kuten esimerkiksi vihalla saadaan aikaan asioita sen sijaan että oltaisiin vaan hiljaa. Siksi se että feminismistä pidetään ääntä on hyvä juttu! Ja seksismiin tulee myös puuttua. Hyviä pointteja ja ajatuksia sulla anyways. 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *