On my way
On my way

Mitä kuuluu vatsalle?

Pitkästä aikaa kuulumisiin, jotka liittyvät vatsaani ja sen hyvinvointiin. Kuulostipas mielenkiintoiselta, heheh. Puhuin vatsasta kolmannessa pesoonassa, tai ainakin melkein. 🙂

stomach

Pidempään blogiani seuranneet ehkä muistavatkin, että reilu pari vuotta sitten kärsin aika rajuistakin vatsaongelmista joiden seurauksena puhdistin ruokavalioni maidosta ja viljoista. Elin aika pitkään tiukalla linjalla, kunnes jossain kohtaa aloin kokeilemaan ja ”totuttelemaan”. Jotkut asiat eivät toimi vielä tänä päivänäkään, eikä niihin totuttelu auta. Joitain ruokia taas pystyn syömään jo paremmin ja näistä hyvänä esimerkkinä nyt ne laktoosittomat maitotuotteet, kuten juustot. Tästä huolimatta olen valitettavasti edelleen kausittainen ”vatsaongelmainen”.

Viime aikoina vatsa on voinut tosiaan aika surkeasti. Olen havahtunut tähän etenkin aamuin ja illoin, jolloin olo on monesti kovin tukala, kipeä ja tunnet ettet ole nyt kohdellut kehoasi ihan kuten se tahtoisi sitä kohdeltavan. Tiedän tasan tarkkaan mistä homma johtuu, sillä olen oikeastaan sekasyönyt kaikkea. Vaikka joiltain osin olen noudattanut ruokavaliotani, olen lipsunut todella paljon ja pitkään. Ja ei, tässä ei ole kyse siitä, että söisin tavallisesti niin terveellisesti ettei vatsani kestä sitten sitä vuohenjuustoa tai fetaa. Ihmiset rakkaat, kyse ei ole siitä! Moni ”normaali” sekasyöjä nimittäin jostain kumman syystä ajattelee, että vatsavaivat ovat useimmiten tyylillä itse aiheutettuja, koska vatsa on herkistetty terveellisellä ruoalla ja vaikka sillä viljattomuudella. Homma ei tosiaankaan aina ole noin yksinkertaista…

stomach

Olen syönyt vuoden sisään kaksi antibioottia. Yhden 7 päivän kuurin ja toisen ns. hevoskuurin eli ihan kunnon setin (14 vrk). Vaikka kuinka kiskoin niitä probiootteja nassuuni koko kuurin ajan, tiedän seuraukset. Vatsani on herkkä ja se reagoi. Ei kuitenkaan ollut vaihtoehtoja ja toisaalta, olenhan koko lapsuuteni kiskonut antibiootteja joten tuntuuko enää tässä konkurssissa? Ei välttämättä. En halua kuitenkaan masistella vaan tahdon skarpata. Kohdallani nämä skarppaukset eivät välttämättä tarkoita mitään loppuelämän kieltoja vaan ihan vaan sitä, että kiinnitän enemmän huomiota ruoan laatuun.

Paljon olen esimerkiksi syönyt ulkona erilaisia annoksia, joiden juuston laadusta en ole jaksanut edes kysellä. Minun on pakko olla tarkempi jos haluan voida hyvin. Homma on kuitenkin siinä mielessä jännä, että aina kroppani ei tosiaan reagoi. Kun mitään ei tapahdu otan seuraavanakin päivänä siihen salaattiini fetaa, ja seuraavana ja seuraavana… Lopulta olenkin syönyt ihania juustoja useamman päivän ajan ja sitten alan huomaamaan etteivät valintani nyt ole olleet kovin fiksuja. Aina oireet, kun eivät tule samantien vaan ne saattaa huomata joskus vasta illalla, seuraavana aamuna tai useamman päivän jälkeen. Kumpa ne tulisivatkin vaikka aina samantien! Silloin tietäisit sataprosenttisen varmasti mistä homma johtuu. Itselläni se on monesti aikamoista arpapeliä.

stomach

Tässä tavassani toimia huomaa ehkä sen asenteeni elämään. Se on nimittäin tällä hetkellä aika lepsun rento ja pidän kyllä siitä. Harmi vaan, että kroppa ei ihan tätä kaikea sulata. Nyt on siis tehtävä pieniä valintoja paremman masukin puolesta. Jos syön leipää niin ainoastaan kauraa tai gluteenitonta. Jos taas jotain maitotuotteita, niin laktoosittomuus on aivan ehdottomasti varmistettava! Itseasiassa uskon, että näillä pääsen jo aika pitkälle kohti parempaa oloa. Myös sokeri on se joka kannattaa aina minimoida, mutta itselläni ei olekaan sen kanssa ollut aikoihin ongelmaa. En itseasiassa ole enää pitkään aikaan oikein välittänyt syödä hedelmiäkään sellaisenaan. Ennen olin kunnon omenasieppo.

Olen myös se ihminen porukasta joka reagoi vatsallaan stressiin, kiireeseen ja ylipäänsä elämässä tapahtuviin muutoksiin. Tällä hetkellä koen kuitenkin eläväni aika tasapainoista arkea, mitä nyt välillä vähän stressaan jos yliväsyn mutta muuten kaikki on aika hyvin kohdillaan. En siis hae syytä tämän hetkiseen olotilaan elämäni muista asioista, vaan enemmänkin sieltä ruokavaliosta.

stomach

Toisinaan oikeasti mietin, että kumpa olisin silloin aikanaan osannut arvostaa sataprosenttisesti toimivaa kehoani. Tänä päivänä on erinomaisia ajanjaksoja, mutta sitten myös näitä vähän  surkeampia. Osittain homma on toki omaakin syytä, koska lepsuu niin paljon ja tekee ikäänkuin vasten omaa vartaloaan mutta sellainen minä välillä olen. On ihanaa nauttia brunssilla kaikkea mahdollista siitä croissantista Nutellaan ja kermalla höystettyyn omelettiin. Ei se gluteeniton sämpylä siellä ravintolassa samalta maistu, kuin uunituore vastapaistettu leipänen. Inhimillistä, kai?

Takana on nyt muuten yksi täysin skarppi ruokapäivä ja heti huomaan sen fiiliksen kehossa. Ei kipua, ei turvotusta, vatsa toimii normaalisti… Tästä se taas lähtee, pikkuhiljaa kohti parempaa vatsan hyvinvointia! Muistakaa, koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä muutoksia jos koette, että olonne ei ole vatsan suhteen paras mahdollinen.

Millaisia fiiliksiä teillä muilla herkkävatsaisilla on siellä ruudun takana? Onko vastaavia kokemuksia läpikäytynä? Jos heräsi jotain kysymyksiä niin niitäkin saa laittaa tulemaan! Minulla on aika pitkä historia tämän ongelmaisen vatsan kanssa, joten vertaistukea ja ehkä jopa vertaisneuvoja saattaapi löytyä. 🙂 

Kommentit (16)

 1. Sanni

  Jes, tutulta kuulostaa. Aika usein juurikin stressi saa vatsan (ja päänsäryn yms.) oireilemaan. Mutta, iso mutta. Olen huomannut, että voin kokonaisvaltaisesti paremmin, kun nautin mahdollisimman vähän käsiteltyjä ruoka-aineita. Itse kärsin aikanaan karmeista vatsakivuista, ja laktoosittomat tuotteet tulivat sitten ruokavaliooni ja olivat siellä aika kauan. Nykyisin käytän luomutäysmaitoa, jota lorotan lähinnä vain aamukahviiin. Muuten en maitoa juuri käytä. Ja nautin turkkilaisesta jugurtista, enkä enää näiitä lisäaine- väriainekyllästettyjä ”jugurtteja”. Ja tavallinen suodatinkahvi on kaikkein pahin vatsakipujen aiheuttaja, joten siirryin tummapaahtoisiin kahveihin. Rauha on palannut vatsaani. Ja heti jos jossain lipsuu, syön esimerkiksi kyläillessä tai ulkona, niin vatsassa tuntuu heti. Mutta kun palaa kotona arkeen ja ruotuun, niin tasapaino vatsaan ja elämään yleensä löytyy. Nämä sopivat minulle, mutta jokainen tehköön tavallaan. Rauhaisaa oloa sulle ja vatsallesi!

  • On my way

   Kuulostaa hyvältä ja ymmärrän perustelusi myös. Täälläkin on kokeiltu tuota täysmaito linjaa ja turkkilaista jogua mutta ei toimi. Ei todellakaan… Vaikka ihana ajatus, että söisi ns. ehtaa tavaraa niin ei vaan sovellu itselleni.

   Mäkin ostan tummaa luomukahvia mutta silti toisinaan tuntuu, että kahvi on aikamoinen vatsan vihollinen. Mutta se nyt vaan on niin hyvää! Ei halua luopua. 🙂

   Itse ajattelen, että näiden juttujen kanssa voi joutua vähän soveltamaan. Ja jos on tosiaan vatsalla reagoiva (ja stressaaja) lopulta ei aina varmaksi tiedä mistä kaikki johtuu… Ei auta kuin tunnustella ja kokeilla.

   Sinnekin rauhaisaa oloa, niin sinulle kuin vatsallesikin. 🙂

 2. Annika

  Voin niiiiin hyvin samaistua. Mä treenaan kohti ekoja bikini fitness-kisojani ja mä en viitsi siitä syystä monelle edes mainita mun mahaongelmia. Koska tiedän, että vastaukset olisivat: ”mitäs syöt niin suppeasti ja oot dieetillä, sä oot vältellyt liikaa normaalia ruokaa” yms. Mutta kun kyse ei ole siitä… Tätä ongelmaa on kestänyt jo kolmisen vuotta enkä mä suinkaan ole aina ollut dieettiruokavaliolla tai edes tarkalla ruokavaliolla, syönyt vaan perusterveellisesti.

  Mulla on itseasiassa ärtyneen suolen oireyhtymä (en oo varma onko sulla joku tälläinen diagnoosi?), jossa ongelma on juuri siinä, että se on ominaisuus, ei sairaus. Ja koska se on ominaisuus, se vaihtelee paljon. Välillä pystyn syödä raakaa porkkanaa kilon ja toisinaan se yks pieni raaka porkkanatikku on jo liikaa. Riippuu niin päivästä ja varmaan jostain kuun asennosta, siltä se tuntuu…….. 😀
  Ja kuten säkin sanoit, joskus se yks raaka porkkana ei aiheuta mitään ja sitten sitä innostuu ja alkaa syödä joka päivä. Ei hyvä… Ja kun nää suolisto-ongelmat on siitä kettumaisia, että ne reagoi helposti monta päivää ja just vaikka seuraavana aamuna vasta. :/ Mäkin teen usein sen virheen, että kokeilen pitkästä aikaa jotain mikä ei oo ennen sopinut, innostun ja kokeilen seuraavana päivänä toista ja lopulta en enää tiedäkään mistä se maha nyt reagoi.
  Pitäis muistaa olla niin varovainen, mutta kun ei aina jaksaisi olla niin tarkkana ja varovainen. Vähän kuin vauvalle opettais uusia makuja, ei saa syöttää kahta uutta juttua yhtä aikaa 😀

  Mulla yks pahimpia on purkka ja kaikki missä jotain oli-loppuista (ksylitoli, sorbitoli yms..) ja lisäksi makeutusaineet. Voit kuvitella, että dieettiläisenä tekisi mieli vähän ”herkutella” purkalla, pastilleilla ja esim. light-limuilla.. Välillä siihen sorrunkin, kunnes taas kärsin.
  Just tällä hetkellä oon siinä pisteessä, että lupasin itselleni, että nyt on pakko oikeasti olla tarkkana jos en halua kärsiä.

  Mutta kaiken kaikkiaan.. Mä niin hyvin ymmärrän, tsemppiä mahavaivojen kanssa! Ne on niin rasittavia ja kuluttavia vaivoja..

  • On my way

   Mun on nyt pakko sanoa, että en katso minäkään kovin hyvällä noita dieettejä joissa syödään tyylillä kanaa ja maitorahkaa. Mutta jokaisen omia valintoja. Veikkaan kuitenkin, että jos jo lähtötilanne sinulla on jo ollut huono ei tuo dieetti tilannetta paranna… 🙁 Koko laji laittaa naisvartalon niin kovalle koetukselle, että harvan suolisto siitä terveenä selviää. Ja sekin huomataan usein vasta valitettavan myöhään.

   Noh, sitähän diagnoosia minullekin tyrkytettiin. En kuitenkaan oikein usko siihen. 🙂 Tuntuu, että se on diagnoosi tyyliin jokaiselle vatsaongelmaiselle. Itse uskon, että suoliston kuntoon vaikuttaa niin moni tekijä. Omalla kohdallani jo lapsena vedetyt hirveät määrät antibiootteja ja olin muutenkin jo silloin huono vatsainen sekä nirso. Sitten light-tuotteiden suunnaton käyttö yhdessä vaiheessa, aika kun söin kolme maitorahkaa päivässä… Proteiinin ja maidon yliannostus suorastaan. Perintötekijät, äidillä siis sama meininki ja aina vatsa reistailee. Siinä muutamia omaan tilanteeseen vaikuttaneita seikkoja joilla on ihan varmasti merkitystä.

   Itse mietin tätä niin ettei auta kuin sopeutua ja elää. Kuunnella kehoa ja pyrkiä toimimaan sen viestien mukaan. Välillä on hankalampaa ja välillä taas helpompaa! Tärkeintä on noudattaa pääasiallisesti kehon viestejä. 🙂

   Toivon sinulle paljon tsemppiä vatsasi kanssa ja sitä samaa myös tuleviin kisoihin! :))

 3. Hertta

  Tiedän tunteen kun vatsa ei suostu yhteistyöhön… Itse olen kärsinyt erilaisista vatsavaivoista nyt noin 3 vuotta ja rampannut ties missä verikokeissa, tähystyksissä ja magneettikuvauksessa. Mitään ei kuitenkaan ole löytynyt. 😶 Olen yrittänyt kiinnittää huomiota ruokavalioon: viettänyt kuukauden ilman kahvia ja nyt olen maidottomalla. Saa nähdä miten vatsa voi elokuun lopussa, valitettavasti olen vain erittäin riippuvainen maitotuotteista, erityisesti maitorahkasta ja raejuustosta. Oletko muuten ikinä kokeillut Fodmap ruokavaliota? Sekin on käynyt mielessä mutta tuntuu liian rajoittavalta kasvissyöjälle 😐
  Oho tulipas pitkä kommentti, tästä aiheesta riittää sanottavaa 😄

  • On my way

   Tuota ruokavaliota minullekin on siis suositeltu… Mutta siinä listalla olevat kaikki ruoka-aineet eivät tosiaan minulla reagoi, joten en ole nähnyt sen noudattamiseen erityisempää syytä. Vatsani kestää esimerkiksi kikherneitä ja papuja kohtuudella syötynä. 🙂 Enkä siis halua rajoittaa ruokavaliotani yhtään ehdoin tahdoin, vaan syödä mahdollisimman laajasti nimenomaan näiden muutamien juttujen puitteissa.

   Sinua suosittelen rajoittamaan tuota maitorahkaa ja raejuustoa… Ne on aikamoista settiä kropalle. Monen ruoansulatus ei esimerkiksi kykene sulattamaan maitorahkan kaltaista ”jytyä”. Mietin myös sitä, että mitä jos kokeilet laktoositonta ruokavaliota? Alkuun varmaan täysin maidoton vaikka kuukauden ajan, jonka jälkeen voit ottaa pikkuhiljaa laktoosittomia tuotteita kehiin. Ehkä kokeilla ja katsoa sietäisikö vatsa? Itse aloitin noin ja ikäänkuin tuon totaalilakon avulla rauhoitin tilanteen. Toimi erinomaisesti. 🙂 Nyt taas vähän palaillaan sinne alkutekijöihin ja rauhoitellaan tilannetta. Ainakin kohta parin päivän jälkeen pakko sanoa, että olo on ollut nyt huomattavasti parempi. 🙂

   Hurjasti tsemppiä sinne!

  • Hertta

   Kiitos paljon vastauksesta, täytyy kokeilla! 😊

 4. Annika

  Voin yhtyä sinun ja muiden kommentoijien teksteihin. Olen kärsinyt myös vatsaoireista pari vuotta. Oireina oli vatsan, ja koko kropan turvotus, järkyttävä hiustenlähtö sekä vatsa oli jatkuvasti sekaisin. Lääkäristä en juurikaan apua saanut, mutta itse jätin maidon ja viljat pois pariksi kuukaudeksi, jonka jälkeen yritin palauttaa molempia takaisin. Nyt vatsa kestää lähes kaikkea maitotuotteita, muttei ollenkaan tavallista rahkaa ja gluteeniton vilja sopii myös. Kesän aikana sain kuitenkin ajatuksen pyrkiä palauttamaan viljoja takaisin ja siitähän taas alkoi vatsaoireet. Kuten sinäkin kommentoit, niin vaikeitan tässä on että oireet eivät tule heti ja sitten niitä epäsopiva ruoka-aineita vaan mättää lisää suuhunsa. Mutta kaiken tämän jälkeen opin, että kokeilut on tehty ja nyt vaan sopeudutaan gluteenittomaan ruokavalioon, joka kuitenkin on helppoa mutta kun ei ole tarkkaa diagnoosia niin sitä alkaa omaa kroppaa välillä epäillä. Nyt uskon ja en rääkkää vatsani enää 🙂

  Kiitos kivasta blogista 🙂

  • On my way

   Kyllä, mielestäni tuo kokeileminen välillä ei ole laisinkaan pahasta. Sittenhän sitä tietää ja näkee mitä tapahtuu. Onneksi olemassa on kuitenkin hyviäkin gluteenittomia juttuja ja nuo valikoimat vaan kasvaa, kun oireileva kansa lisääntyy. Nää jutut tuntuu olevan oikein kansantauteja mutta sitäpä voikin sitten miettiä miksi. Olisiko suomalaisessa ravintoympyrässä jotain korjattavaa…

   Ja ihana, eipä kestä! <3

 5. Tiia

  Vinkkaisin kirja suositukseksi Alejandro Jungerin teosta Puhdas suolisto. Mielenkiintoista pohdintaan antibioottien vaikutuksesta suoliston kuntoon ja vinkkejä terveemmän suoliston saavuttamiseen. Sairastan itse suolisto peräistä selkärankareumaa ja olen itse löytänyt kirjasta apua herkän suoliston kanssa pärjäämiseen ja helpotusta jatkuviin mahakipuihin sekä turvotukseen.

  • On my way

   Hei mahtavaa! Haen tuon kirjan. Kiitos vinkistä. 🙂

   Myös Kaisa Jaakolan kirjat ovat jo pitkään kiinnostaneet. Joskus kävin hänen luennollaankin mutta silloin en kärsinyt vielä näistä vaivoista. Kuuntelin asiaa hieman eri kantilta…

 6. Maija

  Kärsin ummetuksesta ja vatsan turvotuksesta. Samantekevää mitä söin aina turvotti. Aloin kiinnittää huomiota elimistön ph ja aloitin Molkosanilla, jota ainakin K-supermarketit myyvät.
  Auttoi hyvinkin mutta nyt ylläpidän hyvää ph kotikonstein ; laita 1rkl sitruunaa lasiin sekä vettä loput. Sekoita ja lisää reilu 1/3 tl ruokasoodaa. Kuohahtaa mukavasti. Valmis nautittavaksi. Aamulla ensimmäiseksi tyhjään vatsaan ja aina ennen ruokailua. Kokeilunarvoinen. Kannattaa googlata esim. kehon /elimistön ph. Tsemppiä

  • On my way

   Kiitos vinkistä! Olen joskus tehnyt tuon pH-testin ja se oli omalla kohdallani normaali. Mutta eihän se olisi huono uudestaankin testata.

 7. 17

  Vatsa on viime aikoina reagoinut turpoamalla ja tulemalla kipeäksi. Ei yhtään kiva juttu, onneksi kipu ei niin suurta ole, että ihan itkettäisi tms, mutta vaikuttaa silti. Nyt aletaan selvittämään, mihin vatsa reagoi ja mitä on syönyt ennen oireiden tuloa. Turhauttavaa!

  • On my way

   Tsemppiä! Kannattaa kokeilla jättämällä ruoka-aineita pois. Kyllä se siitä pikkuhiljaa sitten selkenee mistä johtuu, tai ainakin useimmiten näin ellei taustalla ole mitään vakavampaa.

 8. Mimi

  Moikka,
  Löysin sun blogiin kun googlasin glutari-pizzapohha ohjetta. Jäi blogi kirjanmerkkeihin kun huomaain että sulla on glut./maidoton reseptejä 😊
  Oon kärsiny vuosia vatsasta, just ärtyneen suolen oireet ja jos jännittää niin maha on sekasin joten I feel you..mutta vihdoin ja viimein todettiin keliakia. Täytyy sanoa että se oli helpotus, en olekaan vainoharhanen oireideni kanssa. Suolinukat on täysin tuhoutunu joten nyt tässä yritetään korjata tilannetta. Onko sulta muuten testattu keliakia vasta-aineita verestä? Kiva blogi, lueskelen tässä vanhojakin juttuja, jää kyllä luettujen listalle 😊

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *