On my way
On my way

Miniloma Gardajärvellä – mitä tehdä & nähdä?

Vaikka vierailinkin Gardajärvellä ainoastaan neljän päivän minilomalla, ajattelin tänään kirjoittaa teille postauksen siitä, mitä siellä kannattaa lyhyessä ajassa nähdä ja kokea. Neljässä päivässäkin ehtii yllättävän paljon jos ajan vaan käyttää tehokkaasti! Vaikka Gardajärvellä voisi helposti kierrellä viikonkin putkeen, en sano etteikö kohde olisi hyvä vaihtoehto myös minilomalle. Suorat lennot Milanoon kestävät kolmisen tuntia ja taksilla/bussilla pääsee kätevästi kohdekaupunkiin – missä ikinä haluaakaan majoittua. Mahtavaahan Gardalla on myös se, että voit ottaa kiintopisteeksi yhden kaupungeista, josta sitten vierailla muissa omien mieltymyksien mukaan. Vaikka me kuljimme omalla veneellä, kulkevat julkiset lautat hyvin eri satamakaupunkien välillä.

Gardajärvi/satamakaupungit

Meidän kiintopisteemme oli jo muutama postaus takaperin mainitsemani Desenzano del Garda, josta vierailimme vuokratulla Rivalla muutamassakin eri satamakaupungissa. Yksi seurueestamme oli vieraillut Gardajärvellä jo aikaisemminkin, joten hän tiesi suositella mihin kannattaa suunnata. Alkuun veneilimmekin Sirmioneen, jossa sijaitsee vanhankaupungin historiallinen ja upea linnoitus. Sirmione oli mielestäni hyvin kaunis mutta samaan aikaan aikamoinen turistirysä täynnä erilaisia kojuja. Ehkä paras aika vierailla kohteessa olisikin aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Turisteista huolimatta jos historia yhtään kiinnostaa, kannattaa Sirmionessa ehdottomasti poiketa! Me söimme tuolla lounaan ja vietimme muutaman tunnin, jonka jälkeen jatkoimme matkaa.

Seuraava pysäkkimme oli Bardolinon satamakaupunki, josta ei olisi muuten ollut enää kovin pitkä poiketa myös Gardassa. Aikaa oli kuitenkin rajallisesti, joten jostain oli karsittava. Bardolino oli hyvin saman tyylinen kuin Sirmione vaikkakin ilman linnoitusta. Siellä oli myöskin mielestäni hieman rauhallisempaa eikä niin hurjia turistimassoja kuin Sirmionessa. Silmääni pisti etenkin se, että tuolla sorsat kulkivat pitkin katuja ja lähestulkoon söivät ihmisten kädestä – ne olivat erittäin kesyjä. Vietimme Bardolinossa ehkä tunnin tai pari, jonka jälkeen jatkoimme matkaa järvelle. Jos aikaa on enemmän, suosittelen ehdottomasti vierailemaan muissakin Gardajärven satamakaupungeissa vaikka järveltäkin käsin näkee aika upeita paikkoja! Me seilasimme mm. Locanda San Vigilion ohitse siellä pysähtymättä ja kauniilta näytti noin veneeltäkin käsin.

Viinitilat

Jokainenhan varmasti tietää, että Italia on viinimaa ja yksi maailman suurimmista viinintuottajista Ranskan ohessa. Siispä jos viinit yhtään kiinnostavat, suosittelen ehdottomasti hyödyntämään tätä mielenkiinnon kohdetta Italiassa! Sen lisäksi, että ravintoloissa voi maistella erilaisia viinejä, suosittelen käyntiä viinitilalla. Me vierailimme Tommasin tilalla, joka sijaitsee Venetossa ja vietimme siellä muutaman tunnin viinien valmistuksesta kuunnellen sekä lopuksi vielä viinejä maistellen. Paljon tuli mielenkiintoista informaatiota ja vaikka emme viinipuskille saakka päässeet, niin kyllä oli upeaa nähdä ne jättikokoiset viinitynnyrit, joissa viinejä säilytetään. Itselleni kerta oli ensimmäinen ja ehdottomasti kokemisen arvoinen!

Ruokakulttuuri

Hyvän viinin ohessa Italia on maukkaan ruoan maa! Sen lisäksi, että Gardajärvellä on tarjolla perinteistä italialaista ruokaa eli pizzaa ja pastaa, kannattaa ehdottomasti herkutella myös merenelävillä. Ruoan hinta on mielestäni aika kohtuullinen, vaikkakin tietenkin halutessaan siihen saa kulumaan enemmänkin. Jos nyt yhtenä esimerkkinä, niin maksoin lounaspastasta vesipullon kera Desenzanon alueella yhteensä noin 15 €. Toisaalta myös hintavampiakin ravintoloita löytyy, eli kannattaa vähän selailla Tripadvisoria ja etsiä sieltä itselleen sopivia paikkoja. Me söimme seurueemme kanssa useampaan otteeseen ulkona ja yksikään paikoista ei ollut huono – ei edes Desenzanon ytimessä, eli sillä ns. turistialueella. Ruoka on siis aivan oikeasti hyvää, eikä mielestäni todellakaan ylihinnoiteltua! Italiassa ruokaan kannattaa satsata ja hyvä vinkki  on syödä siellä missä paikallisetkin syövät.

Verona

Meillä oli alun perin suunnitelmissa suunnata Veronaan mutta valitettavasti aika loppui kesken. Vaikka saattaa kuulostaa sille ettemme ole edes kovin monessa paikassa käyneet, niin kyllä olimme jatkuvasti menossa ja aina iltaisin aika puhki. Kuumuus vaikuttaa toki osaltaan, eli lähemmäs 30 asteen lämmössä toimiminen ei ole samaa tasoa kuin se olisi kymmenen astetta viileämmissä olosuhteissa. Se ettei nyt Veronaan ehditty harmitti ehkä hieman mutta meille oli tärkeämpää, että saimme ottaa lauantaina rennosti ennen kotiinpaluuta – toisella kertaa sitten! Suosittelen kuitenkin ehdottomasti reissua Veronaan, mikäli Gardalle suuntaat! Vaikka itselläni ei olekaan siitä nyt kokemusta niin kuulopuheiden mukaan on upea paikka ja vieläpä suhteellisen lähelläkin Gardan kaupunkeja. Esimerkiksi Desenzanosta matkaa Veronaan olisi ollut ainoastaan alle 50 km. Milano ja Venetsia ovat kauempana mutta varmasti jos viikoksi Italiaan suuntaat, kannattaa edes toinen noista läpi käydä!

Jos aikaa on enemmän, antaa se toki lisää mahdollisuuksiakin Gardajärven näkemiseen. Neljässä päivässä kyllä ehtii mutta ei luonnollisestikaan aivan hurjan paljon, koska matkustuspäivätkin aina verottavat. Matkustuspäivät otimmekin rennommin, joten periaatteessa kahtena kokonaisena päivänä sitten teimme asioita ja meillä oli ohjelmaa. Itsehän pidän haahuilustakin, eli aina ei tarvitse olla jotain tietynlaista aikataulua vaan kohteessa on kiva kierrelläkin ilman päämäärää. Usein tuolloin eksyy paikkoihin joihin ei välttämättä muuten osaisi mennä, kun vaan päättömästi kuljeskelee pitkin kaupunkia. Shoppailukohdehan Garda ei ainakaan oman kokemukseni mukaan ole, eli jos ostoskeskuksissa ei vieraile, eipä sieltä oikeastaan mitään kummempaa mukaan tartu. Desenzanossa oli muutamia pienempiä putiikkeja mutta itse en löytänyt noista mitään eikä sillä, eipä ollut mikään shoppailu fiiliskään. Olen nykyään niin laiska ostamaan mitään uutena, etten kovin mielelläni palloile kaupoissa huvinkaan vuoksi.

Suosittelen Gardajärveä lomakohteeksi oikein lämmöllä! Itse jäin mietiskelemään, että haluaisin tehdä tulevaisuudessa Milanoon jonkun pidennetyn viikonloppureissun, sillä se jäi luonnollisestikin kokonaan näkemättä. Lennot ovat sen verran lyhyet ja aikaerokin pieni, että miksipä ei? Myös Gardalle tulen varmasti palaamaan mutta kenties johonkin toiseen satamakaupunkiin? Desenzano tuli aika lailla nähtyä, joten ensi kerralla sitten muualle.

Jos mieltä jäi askarruttamaan jokin Gardajärveen liittyen, niin saa kysellä! 

Rentouttavaa tiistaita!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *