On my way
On my way

Miksi treenaan kuntosalilla?

Kysymys jota mietin välillä itsekin on otsikon mukainen – miksi treenaan kuntosalilla? En nimittäin ole oikein koskaan nauttinut puuhasta erityisemmin tai ollut sellainen ”salikissa”, joka saa nautintoa latoessaan lisää painoa tankoon. En myöskään ole mikään suuri lihasten ystävä tai saa tyydytystä siitä, että takapuoli kasvaa päivä päivältä muhkeammaksi. Itse asiassa pidän huolen siitä, että lihakset pysyvät aika samassa mitoituksessa vuodesta toiseen (ja mahdun vaatteisiini), jonka vuoksi salitreenini on enemmänkin ylläpitävää kuin lihasmassaa jatkuvasti kasvattavaa. Haluan kyllä, että minulla on lihasvoimaa koska se ylläpitää toimintakykyäni mutta siinä se. Tai sanotaanko näin, että minulla ei ole motivaatiota kasvattaa lihasmassaa nykyistä enempää. Aerobisen kunnon suhteen minulla on sen sijaan aina ollut motivaatiota, sillä olen enemmänkin sellainen kestävyysliikkuja kuin treenaaja joka nauttii suoranaisesti voiman kasvattamisesta.

Moni nyt sitten ehkä ihmettelee, miksi silti käyn kuntosalilla? Veikkaan myös, että jokunen on kanssani samoilla linjoilla sen suhteen, että salitreeni ei ole välttämättä se päivän kohokohta mutta käy siellä silti. Itse aloitin säännöllisen salitreenin täytettyäni 25. Silloinen miesystäväni sai minut mukaan salille, jonka jälkeen kävimmekin aina yhdessä treenaamassa. Tuota ennen olin treenannut lihaskuntoa todella vähän – oikeastaan vain satunnaisilla bodypump -tunneilla. Kuten tosiaan mainittu, olen aina ollut kestävyysliikkuja ja suosikkejani ovat kaikki pitkäkestoinen sekä mieluiten vieläpä suhteellisen matalasykkeinen liikunta. Jossain kohtaahan olin aivan spinning hullu ja kävin tunneilla monta kertaa viikossa. Kropassani ei kuitenkaan tuohon aikaan ollut juurikaan ryhtiä ja olin kutakuinkin lihakseton. Kun aloitin salitreenin, koinkin sen yllättävän hyvänä ja helppona liikuntamuotona. Pikkuhiljaa myös kroppaani alkoi tulemaan muotoa, jonka myötä sain esimerkiksi ensimmäistä kertaa elämässä ne olkapäät ja selkävaivani loppuivat. Rasvaakin paloi siinä sivussa ikään kuin huomaamatta – tai oikeastaan paino ei pudonnut mutta kroppa muuttui pikkuhiljaa kiinteämmäksi.

Salitreenin myötä olen tosiaan saanut itselleni olkapäät ja käsivarretkaan eivät ole enää pelkät löysät narut. Vaikka monen silmissä olen varmasti edelleen surkeilla lihaksilla varusteltu (riippuu aina, kuka vertaa ja mihin), niin tärkeintä on että itse tiedän kropassani tapahtuneet muutokset. Nyt kun takana on tosiaan jo reilu viisi vuotta kuntosalia, on siitä tullut itselleni suorastaan rutiini. Se on helppo tapa treenata ja vaikka en erityisemmin siitä lihasvoiman harjoittamisesta nautikaan, silti käyn salilla 2-3 kertaa viikossa. Tykkään, että kropassa on ulkoisesti vähän ryhtiä ja sisäisesti taas sitä, että jaksan vaikka kannatella itseäni tai vaikka lankuttaa – sellaista tietynlaista jäntevyyttä jota ei pelkän aerobisen harrastamisesta saa. Huomio jonka olen myöskin kuntosalitreenien myötä tehnyt, on että kroppa on paremmassa kunnossa myös ruumiillisten vaivojen suhteen. Kun on lihaksia, ne tukevat vartaloamme ja esimerkiksi nimenomaan selkä tosiaan voi paremmin. Pidänkin todella tärkeänä juurikin keskivartalon lihasten harjoittamista, sillä koen coren todella tärkeäksi osaksi koko tukirankamme hyvinvointia. Kun keskivartalomme on kunnossa, pysyy koko pakka hyvin kasassa!

Salitreeni on kokonaisuudessaan erittäin tuttu, turvallinen, helppo ja nopea tapa treenata sillä itse vedän tehokkaasti treenin lämmittelyineen tunnissa. Minullehan ei aina myöskään ole niin tärkeää se, että nautinko nyt täysillä liikuntasuorituksesta, koska liikkuminen on ollut minulle lapsesta lähtien automaatio. Liikunnan jälkeinen olo on kyllä aina poikkeuksetta erinomainen ja sitä pyrinkin joka kerta miettimään jos jostain syystä tuntuu sille, ettei tänään yhtään kiinnostaisi. Välillähän tässä reilun viiden vuoden aikana on ollut kuukauden tai parinkin taukoja etten ole salilla käynyt – viimeksi viime kesänä. Noiden taukojen aikana olen kuitenkin poikkeuksetta alkanut kaipaamaan aerobisen rinnalle lihaskunnon treenaamista, sillä se rehellisesti sanottuna tasapainottaa treenisykliä. Toisaalta joku korvaava muotokin voisi olla salille ihan mielekästä vaihtelua ja välillä sitä kieltämättä mietinkin. Siinä tullaan kuitenkin jälleen sen kysymyksen äärelle, että missä muussa lajissa hoidat treenit tunnissa ja pääset vieläpä kotiin suihkuun? Siinä siis vielä yksi syy sille, miksi salilla käyn – kuntosalini on naapurissa.

Jos joku nyt ihmettelee miten voin treenata salilla ilman sen suurempia tavoitteita – lähinnä siis lihaskuntoa ylläpitäen – niin hyvinpä vaan. Olin nuorempana näissä treenijutuissa sellainen, että tavoittelin jatkuvasti parempaa ja parempaa. Nykyään olen varmaan sitten ajautunut johonkin vähemmän itseä ruoskivaan tilaan, sillä enää ei kiinnosta vaatia aina nousujohteista kehitystä. Tai sanotaanko näin, että tykkään kehostani tällaisena ja viihdyn siinä. Ehkä tärkeintä itselleni onkin se, että minulla on hyvä olo kropassani eikä minun tarvitse todistella muille mitään sen suhteen, kuinka paljon jaksan juosta tai kuinka painavilla käsipainoilla hauista treenaan. Luulen, että tämä tyyli treenata nimenomaan tasapainottaa luonnettani parhaiten joka puolestaan on aika impulsiivinen. Tuntuu hyvältä, että joku osa-alue elämässä on todella tasainen hyvinvoinnin lähde vuodesta toiseen. Saankin eniten tyydytystä tavasta treenata ilman ruoskintaa tai sellaista itsensä jatkuvasti parempaan pakottamista.

Treenihousut *Nike / Treeniliivit Nike / Treenikengät *Nike/House of Brandon (*saatu)

Siinä tosiaan muutamia syitä siihen miksi salilla treenailen. Toki fiilikseni vaihtelevat treenien suhteen hieman elämäntilanteesta ja vuodenajasta riippuen. Keväällä on taas ihana juosta enemmän ulkona, kun nyt taas on mukava treenailla sisätiloissa. Ja se piti vielä mainita, että joogakin on mukana treeneissäni mutta edelleenkin aivan liian vähäisissä määrin! Se on itselleni todellakin tavoite jatkoa ajatellen…

Käyttekö te kuntosalilla ja jos niin miksi? Onko muita pelkästään lihaskuntoa ylläpitääkseen salilla treenaavia?

PS. *House of Brandonilla on meneillään super alet, eli kaikki tuotteet ovat -20 %. Esimerkiksi kuvissa näkyvät aivan parhaat salikengätkin ovat nyt lähes parin kympin alessa!

Kommentit (4)

 1. Jokaisella on eri tavoitteet, eikä kuntosalilla tarvitse vain sen takia käydä, että kasvattaisi lihaksia, on niitä muitakin tavoitteita. 🙂 Itse vasta hiljattain olen tajunnut, että oikeastaan pidän enemmän ei niin lihaksikkaasta lookista. Eli samoilla linjoilla sinun kanssasi. Silti olen käynyt monta kertaa viikossa salilla ja mielessä lihastenkasvatus, mutta silti jokin ei ole siinä hommassa tuntunut ihan omalta jutulta tai olo omassa kropassa ei ole tuntunut hyvältä. Olenkin liikaa mennyt sen mukana, mitä muutkin tekevät, enkä ole ajatellut mitä MINÄ oikeasti haluan. Nyt huomattavasti parempi kun olen vähän muuttanut treenitapaani ja enemmän tavoittelen hyvää oloa, solakkaa/jäntevää kroppaa. 🙂 Ja olen lisännyt omalla kehonpainolla tehtäviä hiit treenejä treeniviikolle, saa mukavaa vaihtelua ja räjähtävyyttä/hapenottokykyä treenattua 🙂

  • On my way

   Nimenomaan, juuri noinhan se menee! Silti salitreeniin liittyy edelleen usein mielikuva siitä, että siellä treenataan nimenomaan kasvattaakseen lihasmassaa. Ja samanlaisia kokemuksia löytyy täältäkin, eli mielestäni tulee treenata nimenomaan itseään varten ja sillä tavalla kun haluaa, ei muiden mukaan. Mulla vähän sama siis etten viihdy kovin lihaksikkaassa kropassa ja jos olo alkaa välillä tuntumaan turhankin ”bulkilta” niin lisään aina aerobista ja saatan keventää salilla painoja ja tehdä enemmän toistoja.

   Kiva että sielläkin on löytynyt se paras tapa treenata ja se on tärkeintä! 🙂 Itseäni myös kiinnostaa tuo hiit tyylinen treenaaminen mutta toteutus on ollut hieman hakusalla. Teetkö itse tuota treeniä siis ihan salilla kiertämällä laitteista toiseen vai vapailla painoilla esim. jumppasalissa? Pitääkin Googlailla aihetta lisää, hyvä kun muistutit!

 2. hiit treenit teen kotona kehonpainolla, kyykkyjä, punnerruksia, hyppyjä. Täytyisi ostaa joitakin painoja, jotta saa vähän lisäpainookin. Olen joskus ladannut kayla itsines treeniohjelman, se koostuu juuri tuollaisesta hiit treenistä 🙂 Myös fitverstaalta saa ostettua edullisesti hiit paketin ja löytyyhän varmasti myös netistä treenejä. Suosittelen! 🙂 Sitten jos haluaa aikaa ottaa niin play kaupasta saa ladattua puhelimeen tabata sovelluksen, mikä on tosi hyvä noihin treeneihin.

  • On my way

   Itse asiassa tein vuonna 2015 nimenomaan Itsinesin treeniä noin neljän kuukauden ajan ja nimenomaan kotoa käsin. Kyllästyin kuitenkin jossain kohtaa ja sitten se jäi… Eli nuo liikkeet ovat tosiaan kyllä tuttuja! Se oli tavallaan oikein mukava treenimuoto mutta itse en pidä kotona treenaamisesta. Voihan sen toki salillakin suorittaa mutta niin, pitääkin laittaa mietintään kaivaisiko tuon ohjelman jostain vanhan koneen syövereistä esiin. 😀 Jonkun verran liikkeitä on kyllä muistissakin sillä niin monta kertaa niitä tuli veivattua.

   Kiitos sulle tosiaan vielä vastauksestasi! Nyt tiedän millaista treeniä tarkoitat. 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *