On my way
On my way

Miksi rakastan matkustaa?

Joku teistä toivoi taannoin kommenttiboksissa postausta siitä, mitä matkustaminen minulle merkitsee. Kaipaanko enemmän lepoa vai elämyksiä ja miten matkustaminen vaikuttaa henkiseen hyvinvointiini? Mikä olisikaan siis parempi ajankohta kirjoittaa matkustamisesta kun juuri eilen varattiin lennot muutaman ystävän kanssa heinäkuiseen Portugaliin, kesäkuussa olen lähdössä minilomalle Italian Desenzano del Gardaan ja heinäkuussa vielä viikonloppureissulle Kööpenhaminaan. Ihania matkoja on siis tiedossa ja tänään haluankin avata teille enemmän syitä siihen, miksi matkustan niin usein kuin mahdollista ja mikä matkustamisessa minua oikein viehättää?

Kun olin pieni, matkustimme vuosittain. Ei mihinkään kaukomaihin mutta Kreikka, Rhodos, Kypros ja Turkki on koluttu aika huolella. Meillä oli aina sellainen perinne perheen kanssa, että joka kesä suunnattiin jonnekin. Veikkaan että tuolta onkin jäänyt sellainen luontainen tarve matkustaa ja aikuistuttuanikin olen matkustanut niin paljon kun se on ollut sitovan työn ja opiskelujen puitteissa mahdollista – välillä enemmän ja välillä vähemmän. En kuitenkaan muista koska olisi mennyt vuosi niin etten olisi käynyt missään? Silloinkin kun tein sitovaa työtä matkustin aina vähintään kesälomat. Nykyään kun aikatauluttaminen on vapaampaa, on se antanut aivan uudenlaiset mahdollisuudet myös matkustamisen suhteen. Välillä unelmoin myös pidemmistä ajanjaksoista ulkomailla mutta yksin en ole vielä rohjennut lähteä. Vaikka olenkin introvertti, olen myös sosiaalinen siinä mielessä, että tykkään jakaa asioita ja elämyksiä. En koe myöskään olevani mitenkään erityisen rohkea tai etenkään rohkea tutustumaan yksin uusiin ihmisiin, jonka vuoksi onkin ollut huomattavasti turvallisempaa matkustaa aina siinä tutussa seurassa. Toisaalta tuossa olisi varmasti itselleni sellainen epämukavuusalueelle menemisen paikka? Jossain kohtaa napata ne hyvin halvat lennot ja lähteä yksin jos kukaan muu ei pääse siinä kohtaa lähtemään – niin paljon kun on vielä maailmassa nähtävää!

En matkusta täyttääkseni tyhjyyden tunnetta sisälläni saatikka pakoillakseni itseni kohtaamista. Minua ei nykyään enää pelota olla tässä hetkessä pysähtyneenä enkä koe arkeani millään tavalla ahdistavaksi. Viihdyn myös kotona ja Helsinki on minulle varmasti yksi parhaista paikoista maailmassa – ellei jopa se paras. Silti samaan aikaan minussa on olemassa olevana se puoli, joka rakastaa olla liikkeessä ja haluaa kokea sekä nähdä mahdollisimman paljon. Matkustaminen on keino tuntea ja nähdä, saada niitä äärimmäisiä huippufiiliksiä joita arki ei ehkä samalla tavalla anna. Erilaiset kulttuurit kiehtovat minua ja valokuvaamiseen hurahtaneena pidän myöskin hetkien ikuistamisesta linssin läpi. Tykkään mennä paikkoihin, joissa näen jotain uutta ja siitä tunteesta kun menen kananlihalle pelkästä ihastuksesta. Toisaalta samaan aikaan voin hyvin matkustaa johonkin suosikkikohteeseeni toisen ellen kolmannenkin kerran. Kaikki riippuu niin paljon fiiliksestä ja siitä, mihin tekee sillä hetkellä mieli lähteä. Ystävien kanssa matkustaminen taas lujittaa ystävyyttä ja antaa sekin paljon. Jos minulta siis kysytään, miksi matkustan, vastaan aina elämykset ja kokemukset. Koen, että noiden kautta olen rikkaampi kuin yksikään miljonääri!

Jos olen oikein rehellinen, en tällä hetkellä säästä rahaston lisäksi mihinkään muuhun kuin matkustamiseen. Matkustaminen on minulle säästökohde numero yksi ja jatkuvasti kartutankin matkakassaa. Toisaalta samaan hengenvetoon haluan mainita, etten matkusta mitenkään erityisen kalliisti. En siis ole mikään luksusmatkustaja vaikka nykyään tietynlaista parempaa tasoa jo majoituksilta ehkä vaadinkin. En kuitenkaan koe että matkustaminen olisi mitenkään älyttömän kallista. Moni ei sitä ehkä harrasta sen verukkeella että haluaa säästää nuokin rahat sinne eläkekassaan mutta itse koen, että mieluummin elän ja koen nyt kun vielä jaksan tehdä asioita kuin tekisin niitä sitten vasta eläkkeellä. En myöskään haali materiaa ja suurin osa vaatteistani lähtee nykyään matkaan kierrätettynä. Pienet valinnat ehkä mahdollistavat sen että vaikka en mikään miljonääri olekaan, on säännöllinen matkustaminen mahdollista. Itse jaksan uskoa siihen, että jokainen voi matkustaa jos hieman priorisoi. Nykyään lentojakin saa aivan käsittämättömän halvalla ja jos itse muistelen kuinka kymmenen vuotta sitten maksoin lennoista Balille lähes 1200 €, niin tänä päivänä sinne matkustaa parhaimmillaan alle viidellä sadalla!

Koen matkustamisen ehdottomasti yhdeksi tärkeäksi osaksi hyvinvointiani. Vaikka kaipaan myös kotona oloa ja rauhaa, silti reissaaminen säännöllisin väliajoin pitää mielen virkeyttä yllä. Se mitä haluan tässä kohtaa kuitenkin korostaa, on että aina matkustamisessa ei ole kyse siitä että kokisi oman elämänsä huonoksi jonka vuoksi on pakko olla jatkuvasti liikkeessä. On varmasti yleistä että matkustamisella paetaan jonkinlaista juurtumista mutta ei välttämättä aina. Ihminen voi rakastaan samaan aikaan myös kotiaan kun toisaalta mieli unelmoi kaukomaille pääsystä ja uusista seikkailuista. Myös matkustamisen sisältö voi olla niin paljon eri asioita. Joskus reissut ovat täynnä ohjelmaa ja on ihanaa nähdä mahdollisimman paljon nähtävyyksiä, kun taas toisinaan viikko saattaa hujahtaa samalla rauhallisella rutiinilla päivästä toiseen – kuten muuten vasta Malediiveilla. Sehän matkustamisessa niin parasta onkin että siitä voi saada niin eri asioita kohteesta, seurasta ja matkustus ajankohdasta riippuen.

Matkustaminen on ehdottomasti elämän suola, ainakin minulle. Ei välttämättä se tärkein asia mutta yksi tärkeä osa kuitenkin. Salaa sisimmässäni toivonkin, että joku päivä kohtaisin ihmisen jonka kanssa voisin reissata mahdollisimman paljon ja vaikka asuakin ulkomailla pidemmän ajanjakson verran.

Ja vielä tähän loppuun ennen kuin joku nostaa esiin ekologisuuskortin niin tiedän – tuotakin aspektia olen miettinyt. Kyllähän lentäminen nostaa omaa hiilijalanjälkeäni mutta toisaalta, voisiko sitä kompensoida muilla tavoin? Esimerkiksi lajittelemalla jätteet, välttämällä muovin ostamista ja boikotoimalla Zarassa vierailua? Loppupeleissä kuitenkin koen etten matkusta edes erityisen paljon. Vaikka viimeisen vuoden sisään olenkin aika paljon lentänyt niin Suomen sisällä kuin ulkomaillakin, niin silti se on aika vähäistä verrattuna moneen muuhun joka vaikka reissaa kuukausittain. Mutta toki näitä asioita on aina hyvä miettiä, eli missään nimessä en viis veisaa lentokoneiden aiheuttamaa päästöongelmaa.

Matkustatko sinä paljon? Jos niin miksi? 

PS. Ja hei, vinkit Portugaliin ovat enemmän kuin tervetulleita! Alustavasti suunnitelmissa on muutama päivä Lissabonissa ja tukikohtana suurimman osan ajasta Algarven Lagos.

Kommentit (10)

 1. Jenni

  Minusta on avian ihanaa kävellä ennestään tuntemattomia katuja, syödä erilaista ruokaa ja yksinkertaisesti päästä siihen mielentilaan, ettei mikään stressaa, kotona olevat ongelmat eivät paina mieltä ja päivien aikataulut ovat itseni päätettävissä. Reissuissa tapaa aina upeita ihmisiä, joiden kanssa koetaan ikimuistettavia hetkiä. Maailmassa on niin paljon kauniita paikkoja, mutta lomia vain liian vähän 😀

  • On my way

   Niinpä, kiteytit monta tärkeää ja ihanaa asiaa. 🙂 Matkustamisessa on kyllä niin paljon hyvä puolia. <3

 2. Jes

  Oi, Portugali on ihana maa <3 kävin siellä viime keväänä ja ihastuin 🙂 Algarveen kannattaa ottaa juna Lissabonista, matka taittuu muutamassa tunnissa ja aika kuluu maisemia ihastellessa. Algarven alueella on monta kaunista rantaa ja hyvät puitteet surffata ja suppailla. Oltiin the Good Feeling nimisen surffikoulun järjestämällä sup- päiväretkellä jota voin lämpimästi suositella. Maisemat oli upeita ja suppailtiin mm. kallioiden sisällä luolissa. Lagosin lähellä on myös pienempi kylä nimeltä Burgau, tosi symppis paikka 🙂

  • On my way

   No näin olen kuullut! 🙂

   Juu junalla tai bussilla matkustamme Lissabonista Lagosiin. Nuo rannat todella kiehtovat ja se mitä katselin kuvista niin ainakin Lagosissa on upeaa ja ei ehkä niin paljon turisteja kuin olisi vaikka Albufeirassa. Ja hei kiitos tuosta vinkistä Burgaun suhteen, menemme ehdottomasti käymään siellä! 🙂

 3. Frida Ingrid – Ikimatkalla

  Matkustan kyllä todella paljon, mutta yritän yhdistellä reissuja pidemmiksi kiertoreissuiksi, jottei lyhyiden viikonloppujen perään tarvitsisi usein lentää. Tämän kuun lopussa lähdemme kiertämään Eurooppaa omalla autolla kuukaudeksi. 🙂 Yritän itse tehdä kiertoreissuilla siirtymisiä mahdollisimman paljon bussilla ja laivalla lentojen sijaan, ja ”arkielämässä” korvaan paljon lihatuotteita kasvisproteiineilla, kierrätän, en ostele mitään oikeastaan milloinkaan muuten kuin tarpeeseen jne., mutta todellinen hiilijalanjäljen pienentäjä itselläni on (vapaaehtoinen) lapsettomuus.

  Lissaboniin vinkkinä: menkää ihanaan linna-kaupunkiin Sintraan! Se sijaitsee hiukan Lissabonin ulkopuolella, mutta sinne pääsee kätevästi lähijunalla. Kannattaa googlettaa paikka. 🙂 Lisäksi Lissabonissa kannattaa käydä kuuntelemassa Fadoa jossakin perinteisessä ravintolassa. 🙂 Ihanaa Portugalin matkaa!

  http://www.rantapallo.fi/fridaingrid/

  • On my way

   Oi miten ihanalta kuulostaa tuo Euroopan kietäminen omalla aikataululla! Ihanaa, varmasti tulossa upea reissu! Ja hyviä pointteja tosiaan pienentää tuota hiilijalanjälkeä. Itse ajattelen samalla tavalla, että myös monissa muissa asioissa voi toimia ekologisesti ja ikään kuin kompensoida. Matkustaminen on kuitenkin vain yksi osa ja harva meistä kykenee noudattamaan kaikessa täysin ekologista linjaa…

   Ja kiitos Lissabon vinkistä, Googlaan tuon ehdottomasti ja laitan ylös! Kurkkaankin jos sinun blogistasi löytyisi jotain muitakin matkavinkkejä sinne. 😉

 4. Tiia

  Täällä kans yksi joka rakastaa matkustelua! Lapsena ei perheen kanssa käyty koskaan ulkomailla (paitsi Mallorcalla kun olin 3v). Suomessa kyllä matkustelimme kesäsin. Kun vanhempani erosivat ja talomme myytiin niin isä vei minut ja siskoni Kanarialle niillä rahoilla ja silloin se matkakärpänen puraisi kovasti, että pakko päästä ulkomaille joka vuosi! Olin silloin 18v, nyt 26v.

  Olen kyllä kiitollinen ja onnekas että siitä lähtien olen päässyt joka vuosi ulkomailla käymään omilla rahoillani vaikka työttömänäkin olen välillä ollut. Onneksi siskoni on yhtä matkahullu ja hänen kanssa on tullut sitten matkusteltua. Keskimäärin ulkomailla tulee käytyä pari kertaa vuodessa. Euroopan ulkopuolella en ole vielä käynyt, mutta se on unelmana ja tarkotus toteuttaa tässä parin vuoden sisään. Onneksi Euroopassakin on paljon kivoja kohteita 🙂 Olen käynyt niin etelän kohteissa kuin sitten kaupunkikohteissakin.

  Vuosi sitten tuli käytyä Lissabonissa ja sitä voin suositella. Siellä oli muutamia hyviä vegaaniravintoloitakin (siskoni on vegaani). Voin kans suositella tuota Sintraa 🙂 Mukava pikkukaupunki ja kauniita linnoja 🙂 Rantapäivää vietimme Cascaisissa. Ihan mukava kokemus oli myös käydä vanhalla raitiovaunulla ajelemassa 😀

  Itse olen lähössä kesäkuun alussa Tukholmaan viikonlopuksi. Varsinaiselle kesälomamatkalle menen myöhemmin kesäkuussa siskoni kanssa Kroatiaan (Split ja Dubrovnik) sekä käymme myös Montenegrossa ja Bosnia-Hertsegovinassa. Tätä reissua odotan paljon! Ehkä vielä elokuussa käymme myös Pietarissa.

  Matkusteleminen on kyllä yksi parhaita asioita elämässä 🙂 Ja olen kyllä tosi kiitollinen että olen päässyt matkustelemaan. Kaikilla ihmisillä ei ole siihen mahollisuuksia, vaikka haluasivatkin ehkä matkustella. Mihinkään luxusmatkoihin meillä ei ole varaa. Onneksi lennot on nykysin suht halpoja ja halvimmat maholliset lennot aina varaamme. Yöpymisessä säästämme. Monesti olemme yöpyneet hostelleissa, joskus jopa yhteismajotuksessa vieraiden ihmisten kanssa. Kuitenkin siellä vaan yö vietetään niin mieluummin säästämme siitä ja käytämme rahaa kaikkeen muuhun sitten, kun rahaa kuitenkaan ei ole rajattomasti. Joissakin kohteissa on ollut varaa sitten ihan hotellliin ja onhan se toki kivempi. Nyt kun menemme Kroatiaan ja sen naapurimaihin niin yövymme yksityisiltä ihmisiltä vuokratuissa asunnoissa. Noin 20e/yö/henkilö.

  • On my way

   Kiitos Lissabon-vinkeistä! 🙂 Ja hei kun sanoit meneväsi Splitiin, suosittelen niin lämmöllä Hvaria! Lautalla pääsee tuolle ihanalle saarelle joka onkin sitten aivan omanlaisensa verrattuna Splitiin. On sielläkin toki turisteja mutta meininki on erilainen. Suosittelen vähintään päivän tai parin majoitusta.

   Lentoja saa kyllä nykyään halvalla mutta itse en tykkää majoittua hostellien makuusaleissa. Oma huone on ehdottoman tärkeä jo senkin vuoksi, että mulla on lomilla aina mukana arvotavaraa kuten kamera ja läppäri. Kiva jättää niitä kuitenkin välillä huoneeseenkin. 🙂 Mutta aika monesta kohteesta saa ihan kivaa tasoa suhteellisen edullisesti. Mitä nyt laskeskelin tuossa, että varaamamme 10 päivän reissu lentoineen ja kivoine majoituksineen paikoissa Lissabon ja Lagos tulevat maksamaan n. 800€. Toki päälle kaikki mitä siellä kuluu mutta kokonaisuudessaan matkustan useinkin tuollaisella budjetilla. Halvemmallakin pääsisi tiedän, mutta jotenkin nykyään tykkään majoittua usein vähän ”paremmin” ja majoituksen suhteen vaadin siisteyttä… Nimimerkillä aikanaan kyllä kaikenlaisissa murjuissa majoittuneena. 😀

   Ja yksityisiltä ihmisiltä vuokratut asunnot ovat kyllä jees! Niissäkin on toki tasoeroja mutta jos yhtään matkustaa osaa varmasti tehdä hyvää hintavertailua sekä lukea arvosteluja. 🙂 Meilläkin on juuri Lissabonissa oma pieni asunto jossa majoitumme ja mikä parasta tuo on edukas ja vieläpä ihan ytimessä.

   Ihania reissuja sinulle! 🙂

 5. Sofia

  Jälleen kerran hyvä kirjoitus, ja jaan täysin samat ajatukset kanssasi mitä matkustamiseen tulee 🙂 Itse matkustan niin työn kuin vapaa-ajankin puolesta runsaasti, ja se antaa minulle niin paljon hyvää energia ja sisältöä elämään mihin toki muutoinkin olen tyytyväinen. Tärkeää on myös matkan jälkeen, että tuntuu hyvältä palata kotiin ja omaan arkeen, ja kyllähän omaan kotiin on aina ihana tulla!
  Mutta tosiaan omasta arjesta ei siltikään löydy ihan niitä kaikkia elämyksiä mitä matkailulla on tapana antaa, joten siitä syystä se on niin tärkeää ja mieltä mullistavaakin <3

  • On my way

   Kiitos! 🙂 Ja nimenomaan, matkustaminen antaa energiaa ja erilaista sisältöä elämään arjen rinnalle! Mutta onhan se totta, että kotiympäristö ei anna samoja asioita kuin uusiin paikkoihin tutustuminen ja uusien asioiden näkeminen. Matkustaminen antaa kyllä niin paljon etten halua edes miettiä miltä kaikelta jäisi paitsi jos ei matkustaisi. 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *