On my way
On my way

Miksi hurahdin joogaan?

Minun on pidempään pitänyt kirjoittaa teille joogasta tai oikeastaan siitä, miksi hurahdin joogaan. Mikä sai minut – ihmisen joka ennen suorastaan vierasti hidastempoisia ja henkisiä lajeja kiinnostumaan kyseisestä liikuntamuodosta? Jos lähdetään aivan alusta niin muutama vuosi sitten en olisi voinut kuvitellakaan joogaavani. Jooga liittyi mielestäni tuolloin johonkin ehkä hieman ahdistavaan ja turhankin henkiseen. Tiedän, että tässä kohtaa moni varmasti nauraa mutta kristilliset taustani huomioon ottaen jokunen ehkä ymmärtää. Onneksi avasin silmäni ja aloin ajattelemaan asiaa avarakatseisemmin, jonka myötä joogasalien lisääntyessä aloin minäkin kiinnostumaan lajista. Vaikka en edelleenkään koe olevani mikään joogi tai pro kyseisessä lajissa vaan ennemminkin harrastelija, nautin tuosta liikuntamuodosta aivan suunnattomasti! Ja jos joku tässä kohtaa kyseenalaistaa onko jooga muka liikuntaa niin voin sanoa, että todellakin on. Mielestäni jooga vaatii huomattavasti enemmän keholta kuin vaikka salilla raudan pumppaaminen. Jooga kehittää voimaa, lisää kehonhallintaa ja tekee siitä notkeamman, vilkastuttaa verenkiertoa, auttaa stressinhallinnassa, vahvistaa luita, vilkastuttaa lymfan kiertoa ja sen lisäksi antaa myös henkisellä tasolla jotain sellaista, jota harva treenimuoto kykenee antamaan.

Uskoisin, että jokusella on hieman vääränlainen kuva siitä, millaista jooga on. Kyseessä kun ei ole todellakaan laji jossa istutaan paikoillaan ja mumistaan sormet ristissä. En tiedä millaista joogassa ”syvemmälle” meneminen on ja onko se kenties juuri tuota edellä mainitsemaani mutta sellainen jooga jota itse harrastan, on nimenomaan kehoa haastavaa ja samalla mieltä rauhoittavaa. Eniten pidän haastavammista joogatunneista, joilla on tosiaan voimakkaampi tempo ja tehdään esimerkiksi kehoa avaavia liikkeitä. Myös hot jooga on yksi suosikeistani ja tuon tunnin jälkeen olo on niin euforinen! Toki joogaa löytyy laidasta laitaan eli varmasti jokaiselle jotain omat tarpeet huomioon ottaen. Koska itse haen joogasta enemmänkin fyysisyys edellä asioita, en ole niinkään innostunut todella rauhallisista ja henkisyyteen painottuvista tunneista. Toisaalta koen myös niin, että esimerkiksi voimakas flow jooga on tunti, joka pitää sisällään sopivasti molempia. Mieli on joogan jälkeen aina todella rauhallinen ja stressitasot alhaalla. Yleinen ilmapiiri joogasalissa on poikkeuksetta myöskin todella rauhoittava ja jo sinne meneminen tuntuu poistavan mielestä kaiken muun. Tuo tunne on todella koukuttava, sillä jos mietitään arkea, aika harvassa tilanteessa kykenet rauhoittumaan noin täydellisesti muutoin kuin ehkä illalla nukkumaan mennessä jos silloinkaan.

Ehkä konkreettisin vaikutus jonka jooga on kehooni aikaan saanut, on notkeuden lisääntyminen. Olen aina ollut tavattoman surkea venyttelijä enkä muutenkaan vartaloltani mikään balettitanssija vaikka sinällään ruumiinrakenteeltani hoikahko olenkin. Olen aina pitänyt enemmänkin lajeista jotka eivät vaadi koordinaatiokykyä vaan ovat ns. suurpiirteisempiä. Kehonhallintani on parantunut kyllä lihaskunnon treenaamisen myötä mutta jooga on tuonut siihen aivan omaa ulottuvuutta. Notkeutta on tullut lisää ja sellaista syvempää oman kehon hallintaa. Myös joku sellainen mielentilan yleinen muutos on osittain myös joogan ansiota, sillä säännöllinen jooga auttaa hyvässä mielentilan hallinnassa. Tällä en tarkoita sitä etteikö voisi tuntea negatiivisiakin tunteita mutta mielestäni jooga auttaa omalla tavallaan kohtaamaan itsensä sekä tuntemuksensa. Vaikka et tunnilla välttämättä kokisi mitään sen suurempaa ahaa elämystä, jatkuu joogan jälkeinen olotila myös kotosalla. Se on sellainen jonkinlainen rauhallisuus ja tasapaino, jotka jäävät tunnilta aina matkaan.

Mielestäni joogaa on siis turha pelätä tai ajatella, että se on liian ahdistava liikuntamuoto nimenomaan tuon henkisen puolensa takia. Joogassa on mahdollista itse hallita sitä, mihin syvyyksiin haluaa lajin kanssa mennä ja jos henkisyys ei kiinnosta – sitä ei ole pakko tunneilta hakea. Uskon, että tässäkin lajissa on kyse paljon siitä, mitä itse haluaa ja sen mukaan sitä kannattaakin harrastaa. Jos henkisyys ei ole sinua varten, niin valitse mieluummin ne hot joogat tai voimakkaat flow tunnit. Jos taas kaipaat enemmän sitä henkistä rauhoittumista, käy mindful-tunneilla. Itse olen kokeillut useamman eri joogastudion tunteja Rootsista Pranamaan ja Yoga Nordiciin. Tällä hetkellä käyn eniten SHALA Helsingissä, jossa olen viime aikoina saanut käydä blogin kautta ilmaiseksi. Tykkään SHALAsta kovasti ja siellä on hyvä tunnelma. Ohjaajat ovat ihania, lempeitä ja ammattitaitoisia. Itselleni on tärkeää myös se, että joogastudiolla hyvä aura eli paikka ei ole mikään Elixia, jossa on hirveä härdelli päällä ennen tuntia. Vaikka Yoga Nordicillakin käyn happy hour hot joogassa, on siellä mielestäni jotenkin ahdistavan hektinen tunnelma pienistä tiloista ja isosta kävijämäärästä johtuen. Nämä lienevät toki makuasioita eikä osaa varmasti haittaa tuollaiset seikat mutta itse koen, että parasta on jos joogan tunnelmaan pääsee jo studiolle sisään astuessa.

Jooga on tosiaan tällä hetkellä yksi suosikki liikunta muodoistani ja toivon, että tulevaisuudessa aika riittäisi siihen yhä enenevissä määrin. Jossain kohtaa joogasin myös kotona Youtube videoiden tahtiin mutta viime aikoina en ole oikein onnistunut tuossa. Jotenkin on vaan helpompi astella joogastudiolle jossa saa kävellä ikään kuin ”valmiiseen pöytään”. Tällä hetkellä olen myöskin todella kiitollinen, että aloitin lajin, sillä se on antanut minulle todella paljon. Jooga on itselleni sellainen tasapainottava elementti muiden treenimuotojen ohessa.

Onko täällä muita joogaan hurahtaneita? Pidättekö enemmän pehmeämmästä vai voimakkaammasta joogasta?

Kuvat: Iines / edit: minä – Kuvat kuvattu SHALA Helsingin tiloissa

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *