On my way
On my way

Miksi aloitin rautakuurin?

Tällä hetkellä puhutaan paljon varastoraudan puutteesta, eli kehon ferritiinivarastojen tyhjentymisestä. Itsehän en ole koskaan mittauttanut suoranaisesti kyseistä arvoa, mutta kieltämättä olen muutamaan otteeseen viime aikoina harkinnut, vaikka hemoglobiiniarvoni ovatkin olleet poikkeuksetta hyvät. Ja siinähän se nimenomaan onkin, että hemoglobiini voi olla hyvä vaikka ferritiiniarvot olisivatkin puutteelliset. Varastoraudan puutostila voi olla hankala tunnistaa ja usein oireet mielletään kaikkeen muuhun kuin kyseiseen ongelmaan. Väsymys, huimaus, päänsärky, alakulo, sydämentykytykset ja palelu saattavat olla oireita, joista moni kärsii noin muutenkin pimeään vuodenaikaan tai stressaavassa elämäntilanteessa. Itse ainakin usein huomaan, että oireiden syitä voi olla paikoitellen hankala paikantaa. Mikäli sitä on muuten yleisterve eikä suurempia ongelmia ole, saattaa monet oireet laittaa ihan vaan kausittaisten olotilojen piikkiin tai vaikka alkavan flunssan oireisiin. Eikä siis sillä, että tällä hetkellä erityisesti jostain jo mainitsemastani kärsisin – mitä nyt vähän väsynyt olen ollut, kuten muuten moni muukin.

Itsehän olen tosiaan 98 % ajasta kasvissyöjä, joka on yksi riskitekijä sille että rautaa saattaa saada liian vähän. Vaikka syön arjessa rautapitoista ravintoa kuten pinaattia, siemeniä, pähkinöitä, tofua ja papuja, saatan silti saada sitä liian vähän. Myös runsaat kuukautiset altistavat raudan puutteelle, mutta tästä ongelmasta en kyllä kärsi. E-pillerit ovat pitäneet kuukautiseni jo vuosia niukkoina ja siksi voin ainakin tämän aiheuttajan kohdalla jättää laittamatta rastin ruutuun. Toisaalta liikun paljon, mikä sekin saattaa vaikuttaa. Etenkin urheilijoilla anemia on hyvin tyypillinen ongelma. Syitä voi tosiaan olla monia, mutta loppupeleissä se mitä kannattaa ehkä eniten seurata, ovat ne oireet. Etenkin pitkään jatkuva väsymys, innottomuus, sydämen tykytykset ja hermostuneisuus saattavat viitata raudanpuutteeseen. Joku taisi minulle tuossa taannoin todetakin, että eihän vuoden takainen masennukseni vaan olisi johtunut varastoraudan alhaisuudesta? En kuitenkaan usko, sillä elämässäni oli niin paljon tekijöitä, jotka olivat suoranaisessa yhteydessä olotilaani ja siinä kohtaa kun niitä pääsin purkamaan, alkoi olo pikkuhiljaa kohenemaan. Kaikkea ei kuitenkaan voi selittää ferritiiniarvoilla, vaikka varmasti monen pitkään jatkunut alakulo saattaa siitä johtuakin.

Piipahdin viikko sitten PÜR-kaupan vaikuttajatilaisuudessa, jossa raudanpuute oli yksi pääaiheista kaamosväsymyksen rinnalla. Nuo kaksi asiaa liittyvät usein toisiinsa, joten olikin mielenkiintoista kuunnella luento ja oppia aiheesta lisää. Tilaisuuden jälkeen päätinkin, että aloitan nyt kaiken varalta rautakuurin. Viime kerrasta onkin jonkin verran aikaa, jonka vuoksi mietin, ettei se varmasti voi olla huonosta? Toki tiedostan että raudan yliannostus voi olla jopa vaarallinen keholle, mutta siihen tuskin päästään pelkän lisäravinteen turvin – etenkään kun en rautalisää ole tosiaan hetkeen nauttinut. Tilaisuudesta mukaan saamani Wild Nutritionin Food-Grown Iron Plus -rautalisä on turvallinen, hyvin imeytyvä ja sisältää C-vitamiinia, joka tehostaa raudan imeytymistä. Lisäksi ravintolisä pitää sisällään molybdeenia (hivenaine) ja B2-vitamiinia energia-aineenvaihdunnan, immuunijärjestelmän sekä kognitiivisten toimintojen tueksi. Jos siis mietit turvallisen rautakuurin aloittamista, suosittelen kokeilemaan korkealuokkaisten luontaistuotteiden rautalisiä. Kuten nyt vaikka tätä Wild Nutritionia tai Terranovaa, jolta käytössäni on useampia eri ravintolisiä. Wild Nutrition sen sijaan on itselleni sarjana uudempi, mutta ehdottomasti myös hyvin laadukkaan oloinen!

Täällä nyt sitten seuraillaan, onko rautalisällä millaisia vaikutuksia olotilaan, jonka yhteydessä haluan siis korostaa, etten missään nimessä täytä puutostilan kaikkia oireita! Mitä nyt lähinnä väsymys on painanut, mutta se saattaa johtua ihan vaan tästä kaamoksestakin. Ferritiiniarvojen mittaus yksityisellä maksaa kuulemma noin 30 euroa, mikä ei ole ollenkaan huono sijoitus omaan hyvinvointiin, mikäli yhtään epäilee vakavampaa raudanpuutosta. Mielenkiinnosta kuitenkin tarkkailen vaikuttaako rautalisä vireystasoon tai huomaanko muita merkittäviä vaikutuksia? Ylipäänsä näin kasvissyöjänä asia on ajankohtainen jo ihan muistutuksena, miten raudan saantia tulisi lisätä entisestään ruokavaliossa! Rauta on ainakin itselleni asia, jota kieltämättä harvemmin mietin. Muistan kyllä vahvat probiootit, hiuslisäravinteet, C- ja D-vitaminin, B12-vitamiinin, omegat, magnesiumin, inkiväärin, valkosipulin sekä muutamat muut lisäravinteen, mutta raudan syöntiä en ole juurikaan funtsinut.

Vaikka moni varmasti kiroaa tätä ferritiinin aiheuttamaa ”buumia”, itse näen sen hyvänä muistutuksena ihan jokaiselle! Ja varmasti monen pitkäaikaiset selittämättömät terveysongelmat selittyvätkin tällä ja se jos mikä on mielestäni erittäin hyvä asia! Enkä nyt sano ettenkö itsekin saattaisi käydä arvoja vielä mittauttamassa, jos sille tuntuu että väsymys pahenee, tai ei ole selitettävissä ihan vaan kaamoksella sekä vajavaisilla yöunilla.

Onko täällä monia varastoraudan puutteesta kärsiviä? Oletteko ottaneet puutostilaan suonensisäisesti rautaa vai turvautuneet lisäravinteisiin? Jos jälkimmäiseen, niin onko se kohentanut tilannetta?

*Tuote sponsoroitu

Kommentit (13)

 1. Katha

  Mulla ferritiiniarvo 33 (pitäisi olla 13-150 välillä) ja lääkäri sanoi että se on ihan hyvä ja sanoi että lisärautaa ei tarvita. Mietin että pitäisikö mennä toiselle lääkärille, kun ei vaan jaksa.

  1. On my way

   Ahaa, mielenkiintoista. Ehkä sinuna punnitsisin itse omaa olotilaa. Oletko väsynyt tai kärsitkö muista raudanpuutteen oireista? Rautakuurinhan voi aloittaa ihan omatoimisestikin, eli jos oireita on niin syö ihmeessä kuuri! 🙂

   1. HM

    Arvo alle 30 on käytännössä=tyhjät varastot. Liity fb raudanpuuteryhmään. Siellä tietoa lisää ja lista lääkäreistä, jotka hoitavat oikein.

    1. Ferritiini

     Ferritiini 33 on selkeä raudanpuute. Syy pitää tutkia ennen rautakuurin aloittamista.

    2. Äntee

     Mä oon ollut jo pitkään tosi väsynyt ja keväällä kävin ekan kerran lääkärissä asian tiimoilta. Silloin vihjailtiin, että voisi olla masennusta, kun viime talvi ei muutenkaan ollut kovinkaan helppo. Kesällä sitten alkoi jaksaminen olla ihan äärirajoilla ja ferritiinilukema olikin loppujen lopuksi 9. Nyt on syöty rautaa isolla annoksella yli kolme kuukautta, mutta arvo on silti vain 20. Onhan se jo parempi, mutta olo ei ole valitettavasti kohentunut lainkaan.
     Tällä viikolla on kontrolli, jossa sitten sovitaan tuosta suonensisäisestä hoidosta, kun eihän tätä kärvistelyä jaksa kukaan. Nukkuminen on parasta, mitä tiedän tässä elämässä, mutta enhän mä sitä voi silti aina tehdä. 😂
     Mulla on siis ollut raudan kanssa ongelmia aina ja suvussa myös, joten yllärinä tämä ei kyllä tullut. Olon muuttuminen on vain aina yhtä tuskastuttavan hidasta. 😅

     1. On my way

      Oho, aika matalalla on arvosi. Rautavarastot eivät kuuleman mukaan kovin nopealla tahdilla täyty, joten siinä saattaa tosiaan mennä pidempäänkin. Tämän vuoksi olisi kyllä hyvä havahtua ajoissa mikäli oireista alkaa yhtään kärsimään – mutta hyvä se tosiaan jälkiviisastella. Mutta ainakin nyt kun tietoisuus aiheesta lisääntyy, ehkä ihmiset ovat tarkkaavaisempia. 🙂

      Tsemppiä sinne ja eikös se niin mene että hitaasti mutta varmasti! Toivottavasti olosi kohenee pian. 🙂

     Vastaa

     Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *