On my way
On my way

Mihin panostan ja missä pihistän?

Blogeissa on kiertänyt tämän ja viime vuoden aikana selkeästi jonkinlainen haaste, johon useampi bloggaaja on tarttunut. Itse merkkasin haasteen viimein ”to do -listalleni” luettuani sen Veeran blogista tammikuun lopussa. En tiedä keneltä tämä idea on alunperin lähtöisin mutta se on aivan loistava ja kiva vihdoin päästä tätä toteuttamaan! Nykyään kun talous ja ylipäänsä se kuinka elää säästeliäämmin kiinnostaa itseänikin enenevissä määrin, on tämä postaus kovin ajankohtainen. Mukava tarkastella hieman omia kulutustottumuksiaan sekä kuulla myös teiltä mielipiteitä siitä, ovatko panostuksen sekä pihistyksen kohteeni täysin päinvastaisia kuin siellä ruudun toisella puolen?

Näihin panostan

Ravinto

Aivan ensimmäisenä on ehdottomasti mainittava ravinto, sillä se on itselleni rahanreikä numero yksi ja sen suhteen en varsinaisesti pihistele. Suosinkin ruokavaliossani paljon maidottomia vaihtoehtoja ja jokainen tietää, että ne kasviperäiset juomat sekä rahkat ovat usein maitotuotteita kalliimpia – ruokaan siis menee todellakin rahaa. Jotain pieniä muutoksia olen kuitenkin tälläkin saraa tehnyt ja seuraan nykyään enemmän tuotteiden kilohintoja sekä valitsen usein sen Pirkan tai Rainbown. Saatan myös napata sen -30 % lapulla varustetun kauraleipäpaketin sen sijaan, että ottaisin tuoreen ja pehmeän. Myöskään luomu kananmunia en osta enää joka kerta, vaan suosin välillä myös vapaan kanan munia. Tuo päätös on ollut puhtaasti taloudellinen, sillä kananmunia menee omassa käytössäni sen verran paljon. Toisaalta en syö muuten juuri ikinä kanaa, joten ehkä kompensoin sillä sitten myös tätä eettistä puolta. Pyrin suosimaan isoja kauppoja mutta silti ostoksia tehdessäni en pidä minkäänlaista budjettia – eli toisin sanoen kerään koriin kaiken haluamani ja hemmottelen usein itseäni esimerkiksi tuoreilla mansikoilla tai pensasmustikoilla. Uskon vahvasti siihen, että monipuolinen ruoka on perusta kaikelle jaksamiselle, joten sen suhteen en tule menemään enää koskaan sinne makaroni-tonnikala linjalle.

Kengät ja laukut

Tällä en tarkoita, että haalisin kaappiini läjäpäin merkkilaukkuja tai kenkiä mutta satsaan mieluusti muutamaan laadukkaampaan laukkuun kuin, että ostan kaappini täyteen keinonahkaisia muovikasseja. Myös kengistä voin maksaa hieman enemmän jotta saan laatua. Tietyllä tapaa siis panostan näissä jutuissa siihen laatuun mutta en kuitenkaan määrään. Uskon, että esimerkiksi laadukkaammat kengät ovat satsaus ja se Adidaksen tennareihin satasen sijoitus on pidemmällä tähtäimellä huomattavasti kannattavampi kuin jos ostaisi vastaavat halvat kopiot Hennesistä parilla kympillä.

Liikunta/hyvinvointi

Salikortti sekä joogatunnit vievät joka kuukausi tuloistani tietyn summan koska haluan panostaa hyvinvointiini. Toki näissäkin asioissa voi aina hieman tinkiä kilpailuttamalla eri salit sekä joogastudiot mutta yleisesti ottaen haluan panostaa omaan fyysiseen sekä henkiseen hyvinvointiini. Kesällä saatan jättää salikortin ottamatta jos tiedän, että olen paljon menossa enkä ehdi treenailemaan sisällä mutta muuten salikortista maksan oikeastaan melkein joka kuukausi. Joogaan taas haluan satsata koska olen huomannut sen positiiviset vaikutukset niin fyysiselle kuin henkisellekin puolelleni. Joogahan on kallis laji mutta tätäkin kuluerää voi pienentää suosimalla ”happy hour -joogatunteja”, jotka maksavat vaivaiset 5 € päiväaikaan Yoga Nordicilla. Tähän liittyen myös treenivaatteisiin tulee panostettua jonkun verran, eli en osta niitä käytettynä ja teen hankintoja kuitenkin suhteellisen usein. Ostan paljon kuitenkin esim. H&M:n treenimallistosta, eli kaiken ei todellakaan tarvitse olla Nikea tai Adidasta.

Meikit

Vaikka osan meikeistäni saankin blogini kautta, silti ostan välillä selektiivistä kosmetiikkaa. Etenkin Benefit ja MAC ovat merkkeinä sellaisia, joilta ostan tiettyjä tuotteita entisten loputtua. Olen erityisen tarkka siitä, että esimerkiksi aurinkopuuteri on laadukas ja samoin huulipunat. Aina laatu ei kuitenkaan ole sidottuna hintaan mutta valitettavan usein meikeissä se hieman kalliimpi on parempi. Minulle on siis tärkeää, että meikkituotteet ovat hyviä enkä suostu käyttämään mitään surkeita vaan siksi, että säästäisin. En kuitenkaan tee meikkien suhteen heräteostoksia, eli en shoppaile kymmeniä aurinkopuutereita vaan ostan aina uutta vasta siinä kohtaa kun se edellinen hyvä loppuu ja mietin hankintojani.

Työvälineet

Etenkin kamera ja tietokone ovat tärkeimpiä työkalujani. Myös puhelimen tulee olla suhteellisen uusi malli nimenomaan kameran vuoksi, joten tuohonkin satsaan. Satsasin kameran suhteen aikanaan Canonin 6D runkoon, joka muuten toimii edelleen aivan mielettömän hyvin ja on kovin kilpailukykyinen uusimpienkin mallien kanssa. Tuo oli siis lähes kahden tuhannen euron satsaus silloin mutta pakko sanoa, että se on maksanut itsensä takaisin ellei enemmänkin! Objekteihin panostan myös ja niistä olen valmis maksamaan enemmän jotta käytössäni on laadukkaat kuvausvälineet. Myös tietokone on tärkeä työväline, joten siihenkin panostan ehdottomasti.

Matkustaminen/elämykset

Matkustaminen on asia johon säästän jatkuvasti ja siihen haluan todella panostaa! Vaikka tietenkin ostan sopivat lennot mahdollisimman edullisesti enkä majoitu viiden tähden hotelleissa, on matkustaminen kuitenkin asia, johon laitan rahaa vuodessa ehkä eniten. Myös matkustaessa haluan elää aika rennosti enkä koskaan lähde tiukalla budjetilla reissuun. Jotta kohteessa olemisesta pystyy nauttimaan, tulee tilillä olla hieman katetta säästettynä matkaa varten. Panostan myös muihinkin elämyksiin kuin matkustamiseen, eli kaikki elokuvissa käynti sun muu tekeminen ovat asioita joiden suhteen en koskaan säästele.

Ihonhoito

Ei niinkään ne puhdistustuotteet vaan se kaikki minkä ihooni imeytän – siitä olen tarkka. Tällä hetkellä suosin jatkuvasti enenevissä määrin luonnonkosmetiikkaa mutta sen ohessa pidän kovasti esimerkiksi pHformulan, Guinotin sekä Cliniquen tuotteista. En käy jatkuvasti kasvohoidoissa mutta uskoisin, että iän myötä tulen panostamaan ihonhoitoon vielä enenevissä määrin. Myös mikroneulaus on hoitomuoto joka kiinnostaa kovasti, joten tuon kaltaisiin toimenpiteisiin olen kyllä valmis tulevaisuudessa satsaamaan.

Näissä pihistän

Kampaamopalvelut

Värjään itse melkeinpä aina hiukseni ellen ota raidoitusta. Tumma tyviväri on kuitenkin todella helppo hoitaa kotonakin, joten teen sen omatoimisesti huomattavasti edullisemmin kuin tekisin kampaajalla. Jos kuitenkin kampaajalle menen, niin silloin käytän aina opiskelijapalveluita, sillä eipä hiusteni kanssa oikein voi epäonnistua. En myöskään tykkää että kukaan muu laittaa hiuksiani, vaan haluan laittaa ne aina juhliinkin ihan itse. Kampaamopalveluihin meneekin vuodessa todella vähän rahaa ja tämä on nimenomaan se genre, jossa minä pihistelen.

Vaatteet

Kuten jo useampaan otteeseen blogissakin mainittu, ostan todella paljon käytettynä. Vaatteet ovatkin nykyään itselleni aika iso säästöerä, sillä maksan vaatteista niin paljon vähemmän kuin jokunen vuosi sitten maksoin. Toisaalta tietyssä mielessä panostan nykyään enemmän vaatteisiini kuin aikaisemmin mutta teen sen tosiaan laatu ja edullisempi hinta edellä. Kirpputoreilla nimittäin on huomannut sen, että sitä saakin jopa huomattavasti parempaa laatua pienemmällä rahalla. Kun Hennesin akryylineuleesta maksat helposti useamman kympin – saat Uffista kympillä pehmeän villaneuleen. Eli rahallisesti säästän mutta laadullisesti panostan. Suosinkin vaatteissa pääasiallisesti luonnonmateriaaleja, paksua puuvilla farkkua sekä muita laadukkaampia materiaaleja, eli en osta jatkuvasti jotain yhdessä pesussa nuhjuuntuvaa.

Pesuaineet

Pesuaineet ja esimerkiksi wc-paperi ovat asioita, joihin en todellakaan panosta! Ostan edellä mainitsemani aina mahdollisimman edullisesti enkä satsaa varsinaisesti laatuun. Pyykinpesuaineissa riittää hajusteettomuus sekä nestemäisyys ja wc-paperissa taas se, että paperi pysyy edes jotenkuten kasassa. Lidlissä on ehdottomasti parhaimmat hinta-laatusuhteeltaan olevat pesuaineet ja kodin paperit, joten sieltä niitä pyrin kotiin kantamaan. Myös suihkugeeli on usein joku halvin Lidlin Cien, mikä onkin muuten aika hyvää!

Ulkona syöminen

Tämä on myöskin asia, joka on muuttunut tässä vuosien myötä, nimittäin aikaisemmin kulutin todella paljon rahaa ulkona syömiseen. Nykyään valmistan itse huomattavasti enemmän ruokaa ja teen usein parinkin päivän ruokasatsin kerralla. Tällä en kuitenkaan tarkoita sitä, että kieltäytyisin jostain kaveriporukan illanistujaisista koska en voi laittaa rahaa ravintoloihin. Tämä tyylini säästää ulkona syömisessä ei siis sinällään vaikuta sosiaalisiin suhteisiini ja siihen, että kieltäytyisin niistä, vaan pyrin välttelemään päivittäistä lounaiden ostelua. Mielestäni tässä on nimenomaan se rako, jossa voi helpostikin pihistää tiukan paikan tullen.

Sisustaminen

Yksiön sisustaminen on sinällään yksinkertaista enkä tuhlaa siihen rahaa. Oikeastaan ainut asia, jolla piristän kodin ilmettä säännöllisesti, ovat leikkokukat – tosin ostan nekin edukkaasti Plantagenista tai lähikaupasta. Kierrän säännöllisesti myös Fidoja ja koetan poimia sieltä mahdollisia uusia elementtejä kodin sisustamiseen mutta ylipäänsä sisustaminen on itselleni todella pieni kulutuskohta. Välillä toki iskee niitä intoja mutta jo vuosi kausia on menty aika samalla tyylillä enkä ole tehnyt mitään kovin suuria investointeja.

Alusvaatteet ja sukat

Arjen alusvaatteeni ovat pääasiallisesti Lindexistä, Calvin Kleinilta tai Victoria`s Secretilta. Viimeisin on noista kolmesta hintavin mutta toisaalta heilläkin on välillä aivan huikeita tarjouksia. Sukat, sukkahousut ja stay-upit ostan melkeinpä aina Lindexistä, eli eipä niihinkään kovasti rahaa uppoa. Toisaalta välillä kyllä ostan Falkelta arkisukkahousuja, sillä niiden laatu on aivan mieletön. Yhtenä hyvänä esimerkkinä hieman paksummat arkisukkikset, jotka ovat olleet käytössä nyt jo vuoden päivät eivätkä ole menneet miksikään! Vaikka olen pessyt säännöllisesti koneessa, silti nuo ovat edelleen reiättömät ja nukattomat. Juhlasukkahousut ostan kyllä aina edullisesti Lindexiltä, sillä niiden reikiintyminen on sataprosenttisen varmaa joten aivan turha panostaa…

Toki panosta- ja pihistä kohteet saattavat vaihdella hieman vuodenajan sekä elämäntilanteen mukaan mutta pääasiallisesti tällaisella meiningillä mennään minun elämässä. Välillä tuntuu, että pyrin jotenkin automaattisesti nykyään pihistämään vähän kaikessa, sillä sitä haluaisi saada jatkuvasti enemmän rahaa säästöön reissuja silmällä pitäen. Myös yrittäjämäinen elämäntyyli aikaan saa sen, että jatkuvasti miettii tulevia kuukausia ja sitä, että pyrkii pitämään sellaista tietynlaista turvakassaa tilillään – kaikki kuukaudet, kun eivät ole tulollisesti samanlaisia. Itselleni tämä elämäntilanne on kyllä opettanut todella paljon rahankäytöstä ja siitä, kuinka turhaa rahaa on kuluttaa päivittäin ihan vaan kuluttamisen vuoksi. Minusta on kehkeytynyt säästeliäämpi tuhlarin sijaan.

Olisi mukava kuulla mihin te panostatte ja missä puolestaan pihistätte? 

Kommentit (2)

 1. Elli

  Nää on niin kivoja postauksia 🙂 Omassa kulutuksessani yhtäläisyyksiä on ainakin tuo ravintoon ja liikuntaan panostaminen. Suosin luomua aina kun mahdollista ja kuntosalijäsenyydenkin saisi puolet halvemmalla mitä nykyisestä maksan, mutta kun on löytynyt viihtyisä ja monipuolinen sali, en hinnan perässä halua vaihtaa toiseen. Myös urheiluvaatteisiin kulutan rahaa varmaan enemmän, kun muihin vaatteisiin 😀 Itsekin pihistän sistustamisessa, löysimme juuri mieheni kanssa pitkän etsinnän jälkeen kivan näköisen keittiön ruokailuryhmän alle viidellä sadalla 🙂 En myöskään matkusta kovin paljon, asia mihin olisi kyllä kiva panostaa enemmän. Jos jotain pitäisi muuttaa, voisin vähentää ulkona syömistä ja tyttöjen viini-iltojakin voisi järjestää useammin jonkun luona, eikä aina ravintoloissa tms. 🙂

  • On my way

   Mukava kuulla, että näin on! 🙂 Hyviä pihistys ja panostuskohteita sinulla. Suosittelen todellakin panostamaan matkustamiseen sillä se avartaa niin paljon! Matkustaminen antaa kokemuksia, elämyksiä ja muistoja joita ei voi rahalla koskaan korvata. 🙂

   Omassa kaveripiirissäni taas on tapana aina järjestää noita viini-iltoja nimenomaan kodeissa, jolloin säästetään se raha mikä kuluisi ravintoloissa etkoillessa. Ja ylipäänsä kotosalla on mielestäni tunnelmallisempaa ja jotenkin intiimimpää. Siitä voi toki sitten jatkaakin ihmisten ilmoille mutta siitä huolimatta varmasti säästää pitkän pennin kun ei mene ravintolapullollisiin rahaa. 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *