On my way
On my way

Liika on liikaa – seksi somessa

Viime kuukausien aikana seksin puhumisesta on tullut mediaseksikästä. Blogit, podcastit, Instagram ja muu sosiaalinen media täyttyy seksiaiheisista jutuista, enkä rehellisyyden nimissä voi olla miettimättä, missä menee yksityisyyden raja? Voi olla että nyt moni ajattelee kuinka olen huono esimerkki puhumaan yksityisyydestä, sillä olenhan jakanut blogissani hyvin avoimesti vaikeita henkilökohtaisia asioita, kuten kertonut masennuksesta, tunnelukoista, traumoista ja muista elämän vastoinkäymisistä. Joillekin toisille nimenomaan noiden mainitsemieni asioiden avaaminen voi olla vaikeampaa kuin vaikka avoimesti seksistä puhuminen. Olemme tietenkin yksilöitä ja erilaisia, mutta silti viime aikoina on ihmetyttänyt, kun somen kautta tuntuu tulevan jatkuvasti rajumpaa seksimateriaalia kaiken kansan tietoisuuteen. Mietin kuuluvatko seksin jälkeiset lakanat kaikkien silmille tai haluanko itse esimerkiksi tietää, mikä on kenenkin vaikuttajan suosikki seksiasento? Tiedän, kaikelta voi yrittää sulkea silmät ja korvat, mutta tänä päivänä tällä alalla ja etenkin pienessä Suomessa se on aika hankalaa…

Seksuaalisuus on luonnollinen asia ja yksi tärkeä osa jokaista ihmistä. On totta että seksiin liittyy edelleen vuonna 2018 paljon häpeää ja valitettavasti myös aivan liian monella traumaattisiakin kokemuksia. Siksi on tärkeää että seksistä puhutaan avoimesti, eli sen ympäriltä poistetaan nolostuttavaa häpeän leimaa. Olen joskus itsekin miettinyt voisinko käsitellä seksiä joltain fiksulta aspektilta blogissani, kuten vaikka kertoa omien kokemuksieni pohjalta helluntailaisesta seksuaalikasvatuksesta ja siitä, millaisia jälkiä se voi ihmiseen jättää? Miten oman seksuaalisuuden tukahduttaminen voi noin yleisesti vaikuttaa ihmiseen? Kuitenkin se että lähtisin avaamaan omaa seksielämääni julkisesti tai kertomaan tarkempia yksityiskohtia, ei ole mielestäni oikein korrektia. En voisi olla miettimättä millä tavalla se vaikuttaa tulevaisuuteeni tai uraani? Itse näen seksin myös hyvin intiiminä – kahden ihmisen välisenä asiana. Toki ystävien kesken on toisinaan aika luonnollistakin puhua edes jollain tasolla seksistä, mutta sellainen julkinen ronski puhe tuntuu kyllä itselleni hyvin vieraalta. Tietenkin tässä voi olla se, ettei ole yksinkertaisesti tottunut siihen että henkilökohtaisesta seksielämästä puhutaan julkisesti, ja siksi sen kokee hyvin outona?

Itselleni on tullut somen kautta myös ehkä jonkinlainen ähky, mitä tulee tähän kaikkeen henkilökohtaiseen seksipuheeseen, ja paikoitellen olen kokenut jopa ällötyksen sekä myötähäpeän tunteita. Tämä on sinällään hieman ristiriitaista, sillä en missään nimessä ole sitä mieltä ettei seksistä saisi puhua, mutta välillä koen että vaikuttajien seksipuheessa on liikaa henkilökohtaista informaatiota. Ei tarvitse olla edes mikään penaalin terävin kynä että tietää miltä sängyssä näyttää seksin jälkeen tai että anaaliseksistä voi saada virtsatietulehduksen. Kaikessa on mielestäni pitkälti kyse myös siitä, miten asioita tuodaan julki ja mistä aspektista käsitellään. Ja joo, kyllä asioista voi puhua niiden oikeilla nimillä, eikä tarvitse kaunistella koska tämä kaikki on loppupeleissä täysin luonnollista, mutta ehkä silti jotain voisi jättää kertomatta? Itse näen esimerkiksi seksuaaliterapeutti Jutta Gustafsbergin puheen seksistä sellaisena, jota oikein mielelläni lukisin enemmän tai vaikka kuuntelisinkin. Hänellä on fiksuja ajatuksia aiheesta ja tärkeitä pointteja. Eli mielestäni asioista saa ja pitää kyllä puhua – tosin senkin voi tehdä niin monella tavalla. Toivon siis jatkossakin lisää seksipuhetta ja asioiden normalisointia, mutta nimenomaan ehkä hieman erilaisesta näkökulmasta kuin mistä sitä on nyt viime aikoina esiin tullut.

  

Voi olla että ottaa aikansa että tähän kaikkeen avoimeen, henkilökohtaiseen ja intiimiin seksipuheeseen tottuu, mutta tällä hetkellä itselläni on sellainen olo, etten halua tietää kenenkään henkilökohtaisesta seksielämästä yhtään sen enempää – en asennoista, seksileluista saatikka tavoista saada orgasmi. Voi myös olla että poikkean monista muista, sillä osaa ihmisistä tällaiset asiat varmasti kiinnostavat, ja on mehevää saada tietoon julkisten henkilöiden seksuaaliset mieltymykset. Itse en ole noin yleisesti kovin utelias ihminen, enkä ole oikein koskaan ollut kiinnostunut toisten asioista, saatikka sitten jostain näin intiimistä. Mutta missään nimessä tässä ei ole väärää eikä oikeaa, on vaan mielipide, johon jokaisella on oikeus. Tarkoitukseni ei siis ole loukata tai suututtaa ketään, vaan tuoda esiin näkökulma, joka kyseenalaistaa tämän trendikkään – niin kovin henkilökohtaisen julkisen seksielämänsä avaamisen.

Mitä sinä ajattelet vaikuttajien henkilökohtaisesta ja intiimistä seksipuheesta? Kiinnostaako muiden seksielämä ja sen yksityiskohdat, vai tykkäätkö tarkastella asioita hieman ”etäämmältä” kuten minä?

Kuvat: Iines / edit: minä

Kommentit (7)

 1. Pina y coco

  Moikka,

  Kirjoitat tosi sulavasti ja kiinnostavasti. Tämä oli siis ensimmäinen teksti, jonka sulta luin ja jäi kyllä hyvät vibat! Go girl. Mä dikkaan jos jengi puhuu seksistä, ihan avoimesti sinne orkkuun asti tai vähän kevyemminkin. Ymmärrän sun kannan hyvin ja kieltämättä sen, että miettii omaa urapolkuaan samalla jos raottaa myös sitä hameen helmaa. Uskon kuitenkin, että universumi johdattaa oikeaan suuntaan ja että se mahdollinen ”menetetty työ” ei ole tälle seksistä avoimesti kirjoittavalle menetys vaan lottovoitto. Jokaiselle löytyy ne omat polut, vaikka tottakai niihin voi omalla tekemisellä vaikuttaa. En usko kuitenkaan virheisiin, vaan enemmänkin oppeihin. Jos siis seksistä puhuminen blokkaisi jonkun duunimahdollisuuden, olisi se luultavasti väärä työ kyseiselle ihmiselle. Kiitos vielä tästä ja hyvää yötä <3

  http://www.pinaycoco.fi // Pinja

  1. Pina y coco

   Moikka,

   Kirjoitat tosi sulavasti ja kiinnostavasti. Tämä oli siis ensimmäinen teksti, jonka sulta luin ja jäi kyllä hyvät vibat! Go girl. Mä dikkaan jos jengi puhuu seksistä, ihan avoimesti sinne orkkuun asti tai vähän kevyemminkin. Ymmärrän sun kannan hyvin ja kieltämättä sen, että miettii omaa urapolkuaan samalla jos raottaa myös sitä hameen helmaa. Uskon kuitenkin, että universumi johdattaa oikeaan suuntaan ja että se mahdollinen ”menetetty työ” ei ole tälle seksistä avoimesti kirjoittavalle menetys vaan lottovoitto. Jokaiselle löytyy ne omat polut, vaikka tottakai niihin voi omalla tekemisellä vaikuttaa. En usko kuitenkaan virheisiin, vaan enemmänkin oppeihin. Jos siis seksistä puhuminen blokkaisi jonkun duunimahdollisuuden, olisi se luultavasti väärä työ kyseiselle ihmiselle.

   http://www.pinaycoco.fi // Pinja

   1. On my way

    Kiitos! 🙂

    Hei mielenkiintoinen näkökulma! Olet oikeassa, näinhän se menee usein noin muutenkin elämässä. Jokaisella on se oma polku ja itsekin monenlaisia valintoja tehneenä harvemmin mietin, että mitä jos olisin tehnyt toisin, kuinka olisi sitten käynyt? Eli jos nyt puhuisin seksistä avoimesti, olisi se tosiaan oma valintani ja veisi varmaan sitten johonkin suuntaan. 🙂 Eli siinä mielessä ymmärrän että moni vaikuttaja on ottanut tuon tietoisen valinnan ja katsoo mihin se tie sitten vie!

    Mutta kuten tosiaan sanottu, ei oma juttu enkä koe itselleni luontevaksi. Enkä tosiaan välitä ihan kaikkea tietää muidenkaan seksielämästä, jonka vuoksi ehkä koitan hieman vaimentaa kuuloani tällä hetkellä. Mutta todellakin on okei olla kiinnostunut myös muiden seksielämästä ja ehkä sieltä moni voi löytää jotain uutta itselleenkin? 😉 Mielestäni tässä asiassa on yhtä monta oikeaa mielipidettä kuin on ihmisiäkin!

    Kivaa viikkoa sinulle! 🙂

   Vastaa

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *