On my way
On my way

Kymmenen vuotta e-pillereitä

E-pillerit ja niiden syöminen on ollut kuuma peruna naisten huulilla niin kauan kuin muistan. Niistä on puhuttu paljon – niin hyvää kuin huonoakin. Useampi bloggaaja on myöskin avannut salaisen arkkunsa ja kertonut kokemuksiaan e-pillereiden käytöstä sekä niiden lopettamisesta. Oikeastaan ehkä se tyypillisin postausaihe blogeissa onkin ollut pillereiden lopettaminen ja se, kuinka tuon päätöksen jälkeen elämä on muuttunut auvoisammaksi. Oma tarinani on kuitenkin ehkä hieman toisenlainen, sillä syön edelleen pillereitä ja tässä postauksessa haluan kertoa miksi.

Olen tosiaan syönyt e-pillereitä 19-vuotiaasta lähtien. Muistan, kun hakiessani ensimmäistä pillerireseptiä olin suorastaan ylpeä, että vihdoin olen nainen ja voin sanoa syöväni pillereitä. Söin niitä säännöllisesti muutaman vuoden ajan – pienet rintani kasvoivat ja vaikka en ollut parisuhteessa, koin pillerit nimenomaan tämänkin asian vuoksi itselleni mieluisiksi. En kärsinyt mistään tyypillisistä sivuvaikutuksista kuten turvotuksesta, ärtyneisyydestä tai itkuherkkyydestä. Tuli kuitenkin ajanjakso, että päädyin pilleritaukoon, sillä reseptin uusiminen jäi enkä saanut lääkäriaikaa ihan lähipäiville. Tissit kutistuivatkin olemattomiksi ja kappas vaan, päädyin tietenkin useamman kerran lakanoiden väliin silloisen tapailu kumppanini kanssa ilman ehkäisyä, jonka jälkeen katumuspillereitä tuli napsittua kolme kuukauden sisään – siis kolme. Voitte vaan kuvitella miten sekaisin kehoni lopulta meni eikä kuukautisia kuulunut puoleen vuoteen, yllättävää sinällään. Lopulta ne sitten käynnistettiin keltarauhashormonikuurilla ja aloitin pillerit gynekologin määräyksestä uudestaan.

Tuon jälkeen söin e-pillereitä uskollisesti monta vuotta kunnes somen voima ja lähipiirin kokemukset alkoivat vaikuttamaan, jonka vuoksi minäkin aloin miettimään pillereiden lopettamista. Oikeastaan painavin syy lopettamiselle oli se, että halusin tietää muuttaisiko se minua. Somessa puhuttiin tuohon aikaan niin paljon siitä, kuinka ihmiset ovat kokeneet olonsa paremmaksi ilman pillereitä tai suorastaan uudestisyntyneet, joten halusinhan minäkin testata. Olin tuolloin parisuhteessa mutta tästä huolimatta päädyin kokeilemaan hormonitonta elämää. Jätinkin e-pillerit ja seurasin puolisen vuotta hyvin tarkkaan kehoani ja sitä, mitä siinä tapahtui.

Monella olisi tähän kohtaan suuria ja mullistavia kertomuksia siitä, kuinka elämä muuttui paremmaksi mutta minun on todettava, että näin ei käynyt minulle. Kuukautiset alkoivat pillereiden lopettamisen jälkeen suhteellisen nopeasti ja ne olivat hyvinkin säännölliset (vaikkakin runsaammat) koko puolivuotisen ajan. Se, mikä kuitenkin muuttui, oli, että tukkani rasvoittui ihan hullun lailla. Se oli oikeasti rasvainen heti sen jälkeen, kun olin pessyt sen. Ei tarvinnut kuin kammata muutaman kerran läpi niin hiukset suorastaan valuivat rasvaa. Ihoni pysyi kyllä hyvässä kunnossa mutta sellainen jatkuva hormoniturvotus ja ”pöhö” vaivasi. Sen lisäksi oli alituinen huoli raskaaksi tulemisen mahdollisuudesta sekä ylipäänsä ehkäisytavasta. Olen nimittäin aina ollut jollain tapaa aborttivastainen, mikä luonnollisestikin on aiheuttanut sen, että etenkin vanhemmiten olen pelännyt todella paljon vahinkoraskautta. En myöskään kokenut henkisesti oloani paremmaksi tai ylipäänsä huomannut mitään ihmeellisiä muutoksia hyvinvoinnissani. Enemmänkin koin, että pillereiden lopettaminen aiheutti minulle turhaa stressiä ja päänvaivaa ehkäisystä, jonka vuoksi päädyinkin lopulta siihen ratkaisuun, että aloitin pillerit uudestaan.

Tuo on siis viimeisin tauko, jonka olen e-pillereistä pitänyt ja siitä on jo kohta kolmisen vuotta. Tiedän, että joitain varmasti ihmetyttää miksi ehdoin tahdoin pumppaan itseeni hormoneja mutta tämä on minun kehoni ja valintani. Koska e-pillerit eivät aiheuta minulle negatiivisia sivuoireita, miksi niistä luopuisin? Tässä kohtaa tietenkin, kun en seurustele voisin olla ilmankin mutta toisaalta – eipä tuplaehkäisystä tarvittaessa haittaakaan ole. Ja tulevaisuudessa pillerit ovat kuitenkin itselleni se mieluisin ehkäisymuoto, joten miksi lopettaisin ja aloittaisin sitten taas uudestaan jossain kohtaa, kun ehkä vielä seurustelen? Suurin veritulppariskikin, kun on ensimmäisen kolmen kuukauden ajan pillereiden aloituksesta.

Omassa elämässäni pillereiden syöminen on tosiaan jo vuosien ajan ollut ihan luonteva juttu ja pyrinkin ajattelemaan niiden syömisen hyötyjä sen sijaan, että pelkäisin jatkuvasti sitä pahinta, eli veritulppaa. En nimittäin kuulu edes tulpan riskiryhmään ja samalla todennäköisyydellä voin jäädä huomenna auton alle – ellen jopa suuremmallakin. Liian usein mielestäni myös unohdetaan se, että e-pillereillä on niitä positiivisiakin vaikutuksia naiskeholle. Näistä esimerkkeinä endometrioosi riskin pieneneminen, suoja munasarjasyöpää vastaan sekä PMS- oireiden lievittyminen. Myös kuukautisten siirtäminen saattaa helpottaa elämää jos haluaa varata lomamatkan  ja olla kärsimättä sen aikana kuukautisista. Toki tähän kohtaan haluan sanoa, että pillereitä ei tule missään nimessä syödä jos ne aiheuttavat kehossa negatiivisia sivuvaikutuksia! Itse nimittäin tiedän, millaista on jos pillerit eivät sovi, sillä oma kokemukseni minipillereistä oli hyvinkin negatiivinen. Itse asiassa veikkaan, että tuo mielialojeni vaihtelu, jota niiden kokeilujakson aikana koin oli sellaista, jota moni kokee myös e-pillereiden kanssa ja se ei todellakaan ollut mukavaa.

Tärkeintä ylipäänsä näissä ehkäisyasioissa on se, että jokainen löytäisi itselleen sopivan ehkäisytavan – sellaisen, joka tuntuu helpolta, huolettomalta ja hyvältä. Itse nimittäin koen, että turvattu ehkäisy on nimenomaan avain myös parempaan fiilikseen oman seksuaalisuutensa kanssa. Tärkeintä on vastuullisuus ja se, että huolehtii ehkäisystä tavalla tai toisella ellei lapsi ole toivottu. Ja vaikka ehkäisy onkin kahden ihmisen yhteinen missio, niin ainakin itse koen oloni paremmaksi jos tuo hoituu varmasti minun osaltani ja voin olla turvallisella mielellä asian kanssa. Toki kannattaa muistaa myös yksilöllisyys ja nimenomaan se, että mikä toimii minulle ei välttämättä toimi sinulle. Oikeanlainen ehkäisytapa löytyy mielestäni parhaiten oman gynekologin kanssa keskustelemalla eikä asiaa Googlailemalla. Netti on pullollaan kauhutarinoita, jotka eivät kuitenkaan oletusarvoisesti tarkoita sitä, että se kauhukokemus osuu juuri sinun kohdallesi. Tietenkin se on mahdollista mutta kaikessahan elämässä on aina riskinsä.

Millaisia kokemuksia teillä on e-pillereistä? Onko täällä muita kaltaisiani, joille e-pillerit sopivat? Sitä jostain syystä törmää enemmän niihin negatiivisiin kokemuksiin, jonka vuoksi välillä tuleekin mietittyä olenko todella vähemmistöä jolle pillerit sopivat?

Kommentit (30)

 1. Sara

  Olen 25-vuotias, enkä ole ikinä käyttänyt e-pillereitä tai muutakaan ehkäisyä. Seksissä suojana on kondomi, joka suojaa taudeilta ja raskauksilta. En ole pelännyt raskaaksituloa kondomin kanssa. En ole ikinä joutunut ottamaan jälkiehkäisyä, enkä usko olevani valmis aborttiin. Ei ole ikinä tullut mieleen hankkia ehkäisyä ja ajatus hormonitoiminnan häiritsemisestä inhottaa. En ole aikuisiässäni aina harrastanut säännöllisesti seksiä, joten kaudet jolloin ehkäisyä ei edes tarvitse, tuntuisi typerältä silti ehkäistä siltä. Minulla on suhteellisen säännölliset kuukautiset ja kuukautiskipuja on ehkä ensimmäisenä tai toisena päivänä ja ne saan pois särkylääkkeillä. Vaikea arvioida kuukautisten runsautta, mutta sillä ei ole mitään väliä, sillä sitä varten on kuukautissuojat. Hiukseni rasvoittuvat varmaankin ihan normaaliin tahtiin, jos vertaan ikäiseeni. Ihoni ei ole täydellinen niin kuin ei kenelläkään. Tosin siinä ei ole mitään hormonaalista aknea. En ole mielestäni ikinä kärsinnyt pms-oireista. Tämä on minulle luonnollista ja tavallista, koska muusta minulla ei ole kokemusta. En tiedä, että miten ehkäisy muuttaisi kehon toimintaani ja kuinka kauan ehkäisyn lopettamisesta keho palautuu normaaliin toimintaan. Ystävälläni puolivuotta ei siihen riittänyt. E-pillereistä on hyötyä kuten mainitsit, mutta myös haittoja kuten muistaakseni suurempi riski saada rintasyöpä. Eiköhän meistä jokainen voi valita itselleen parhaan tavan ehkäistä raskauksia, sillä olemme erilaisia. Tosin jokainen valinta tarvitsee miettimistä, eikä sitä pidä tehdä hätiköiden.

  • On my way

   Kiitos kommentistasi! Mukava kuulla, että olet löytänyt sinulle mieluisan ja hyvän tavan hoitaa ehkäisyasiat. Ja kondomi tosiaan suojaa aina sukupuolitaudeilta sekä raskaudelta, mikä on ehdottomasti hyvä tapa varsinkin silloin jos ei ole vakituista parisuhdetta. Tokikaan en sano etteikö se toimisi myös suhteessa mutta kukin tosiaan päättäköön tämän asian itse. 🙂

   Ylipäänsä ehkäisyasioissa on tärkeää, että oma olo asian suhteen on hyvä!

 2. Mikaela

  Kirjoitat kuin ilman e-pillereitä nainen olisi jatkuvasti raskausuhan alla. Kuin että ilman pillereitä, joutuisi jatkuvasti miettimään kantaansa abortista. Miksei voisi käyttää kondomia tai lukuisia muita ehkäisytapoja? Onko kondomin käyttö ”vaivaannuttavaa”? En ehkä kysy nimenomaan sinulta, heitän vaan kysymyksen ilmaan sillä se monesti aiheuttaa mussa ihmetystä. Miksi ajatellaan, ettei parisuhteen primääriehkäisytapa voisi olla kondomi? ”Pilaako” sen asettaminen tunnelman? Jos näin on, herää kysymys, eikö aikuinen ihminen osaa käsitellä seksiä ja siihen liittyviä tunteita, tiomintoja ja tilanteita niiden vaatimilla tavoilla, välillä huumorilla ja tarpeen tullen vakavuudella.

  Mä ymmärrän, että moni nainen kokee olonsa turvalliseksi kun he hoitavat ehkäisynsä pillereillä ja mun mielestä se on täysin perusteltua, oikeutettua, eikä mulla ole yksilöiden valinnoista mielipidettä. Tästä huolimatta, itse kohta 15 vuotta pillereitä akneen syöneenä, en voisi kuvitella että pumppaisin kehoni täyteen hormoneja vain ja ainoastaan siksi, etten tule raskaaksi, kun näinä päivinä ehkäisy on tehty meille niin helpoksi. Myönnän silti, että olen myös kuullut pillereiden ikäänkuin suojelevan ja säästävän naisen kehoa myllerrykseltä ja hormonivaihteluiden aiheuttamalta stressiltä.

  • On my way

   Siis mitä ihmettä? 😀 Valitettavasti tuntuu, että haluat ymmärtää poikkeuksetta tekstini väärin. En todellakaan sano, että pillerit ovat paras tapa ehkäistä raskaus mutta itselleni kyllä se kaikista mieluisin vuosien kokemuksella. Ja puhun tuplaehkäisystä myöskin, eli kondomin käytöstä jos on sukupuolitautien vaara – kuten se aina esimerkiksi irtosuhteissa onkin.

   Uskoisin, että meistä jokaisella on omat mieltymykset ehkäisytapojen suhteen, eli kukin valitkoon sen tavan joka itselleen parhaiten sopii ja mikä tuntuu hyvältä. Tämä oli taas jälleen kerran oma kokemukseni e-pillereistä ja halusin tuoda esiin myös sen kannan, että joillekin ne tosiaan sopivat eikä kaikkien elämä ole yhtä helv*ttiä pillereiden kanssa. 🙂

 3. Mette

  Itse söin 6 vuotta pillereitä jonka jälkeen vaihdoin kierukkaan (ollut nyt n. vuoden) ja itselleni ei ikinä olet pillereistä mitään haittaa ollut. Kierukkaan menee kohta hermo ja ihan valmis menemään poistattamaan sen ja vaihtamaan takas pillereihin ja säännöllisiin kuukautisiin 😀

  • On my way

   Niin, toisille pillerit tosiaan sopivat. 🙂 Itse olen jotenkin aina pelännyt tuota kierukkaa, sillä jos se ei tosiaan sovi, ei sitä saa kovin nopeasti poiskaan. Ja lähipiirissä ei ole ollut kovin hyviä kokemuksia kyseisestä ehkäisytavasta, vaikka eihän sitä saisi koskaan näissä asioissa kuunnella muita, sillä yksilöllisiä juttujahan nämä ovat. Joku siinä silti särähtää korvaan ja siksi en olekaan kierukkaa koskaan kokeillut.

   Toivottavasti saat sen pian pois ja kehosi jälleen balanssiin. 🙂

 4. Mira

  Hep! Mä olen myös syönyt nyt pian 7 vuotta e-pillereitä. Pms-oireet helpottuneet ja superrunsaat kuukautiset vähentyneet. Miljoonat naiset syö pillereitä koko ajan. Mulle sopii tämä ehkäisy hyvin, vaikka välillä itsekin mietin vesistöjen hormonipitoisuuksia ja veritulppaa. Kun elintavat on muutoin kunnossa, sekin on todella minimaalinen riski, kävin tästäkin parin eri gynen kaa juttelemassakin, kun asia pelotti. 🙂

  • On my way

   Juuri näin! Kyllä niistä pillereistä voi olla tosiaan hyötyäkin jos ne sopivat. 🙂

 5. Nata

  Hyvä teksti! On ihan totta, että ainoat ulostulot hormonaalisen ehkäisyn suhteen ovat viime aikoina olleet poikkeuksetta negatiiviset. Uskon että iso osa naisista käyttää pillereitä ihan tyytyväisenä ja kun on johonkin tyytyväinen ja tottunut, niin harvemmin asiasta jaksaa kirjoittaa kovin painokkaasti 😀 mä oon käyttänyt pillereitä yli 10 vuotta ja sinun laillasi vain positiivisia kokemuksia. Helppoa ja vaivatonta.

  • On my way

   Kiitos! Joo sepä, suurin osa tyytyväisestä käyttäjäkunnasta ei ehkä kirjoita aiheesta varsinkaan blogeissa. Vaikka pillereiden käyttö onkin varmasti myös vähentynyt on meitä käyttäjiä kuitenkin todella paljon ja nimenomaan osalle ne sopivat, joten miksipäs siinä kohtaa vaihtamaan? Ja kuten sanoitkin, helppoa ja vaivatonta.

 6. henna

  jes kerrankin tälläinen kirjoitus! itsekkin olen syönyt pillereitä lähemmäs 10-vuotta ja ne käyvät minulle hyvin! ei ole sivuoireita tai muutakaan vaivaa.. olen jopa miettinyt lopettamista kun siitä vouhotetaan niin paljon nykyisin.. mutta miksi pitäisi kun näin on hyvä olla? kondomista ei ole vaihtoehto, en ole ikinä tykännyt… ja kierukkakin puistattaa ajatuksena 😀

  • On my way

   Mukava kuulla, että tykkäsit tekstistä! Nimenomaan miksi vaihtaa jos joku sopii itselle hyvin? Onhan totta, että omat riskinsä pillereissäkin on mutta missäpä elämässä ei olisi? Ja nimenomaan ehkäisyasiat ovat sellaisia joiden suhteen on todella kiva, että löytää sen hyvän tavan, jota ei tarvitse miettiä sen enempää. 🙂

 7. Elina

  Täällä kans syöty kohta 10 vuotta e-pilsuja. Ei mitään negaativisia sivuvaikutuksia, ainoastaan hyvää sanottavaa. Suhteessa kun olen niin tämä om varmin ja helpoin tapa. Kondomia en halua käyttää, mieheni ei tykkää kun puristaa eikä seksi tunnu nii hyvältä, joten kun minulle pilsut sopii niin miksi kortsua käyttään..(kun tuola aikasemmassa kommentissa joku siitä kysyi). 🙂
  Itsellä kans yasminellet. Iho hyvä, tukkaa pesen kerran viikossa, pms oireita ei ole, en ole kiukkuinen enkä masentunut. E-pilsut on vaan ihan 🙂 <3

  • On my way

   Joo! 🙂 Samoilla linjoilla kanssasi. Ja suhteessa kokenut aina samalla tapaa. Mutta toki toisenlaisessa elämäntilanteessa kondomi on ihan ehdoton, koska suojaa kuitenkin sukupuolitaudeilta. Mielestäni ylipäänsä jotenkin turhaa tehdä aiheesta numeroa tai hurjana kyseenalaistaa miksi joku ihminen käyttää tietynlaista ehkäisytapaa eikä sitä, joka on itsestä se paras koska nämä ovat todella yksilöllisiä ja henkilökohtaisia asioita. Et voi sanoa toiselle, että on väärin tykätä pillereistä jos niistä sattuu pitämään ja ne kropalle toimivat. 🙂

 8. QB

  Lopetin tässä juuri muutamia kk sitten pillerit yhdeksän vuoden jälkeen. Typeränä oli suunniteltu kaikki hienosti, että tulisin raskaaksi ja lapsi syntyisi keväällä. Enpä tullutkaan ja kun kuukautisia ei kuulunut aloin huolestua. Lopulta ne tulivat, mutta aikataulut jo päin honkia lapsen saamisen suhteen, sillä en halua lopulta olla viimeisimmilläni raskaana tulevissa häissämme.
  Sentään nyt on ymmärrys siitä, että lasta ei vain hommata ja keho säätää ihan jtn omaa pillereiden lopettamisen jälkeen. Raskaaksi tulemisen suhteen olemme nyt fiksumpia, mutta kyllä kaipaan pillereitä koko ajan. Ne pitivät aknen aisoissa, hiuspohjan kunnossa ja kuukautiset säännöllisinä. Vitsillä sanon tulevalle aviomiehelleni, että sitten joku kaunis päivä kun se tuleva vauva on syntynyt, aloitan pillerit välittömästi ja palaan vaivattomampaan ja itsevarmempaan elämääni. Ehkä en edes vitsaile, sillä sen verran karmeaa teininä ennen pillereitä oli näiden samojen hankaluuksien kanssa kuin nyt.

  • On my way

   Aivan, itsekin olen kuullut tuosta, että menkkoja voi joutua odottamaan hyvinkin pitkään. Ja vaikka ne omalla kohdallani alkoivat suhteellisen nopeasti lopetuksen jälkeen, eihän sitä tiedä mitä seuraavan lopettamisen yhteyden yhteydessä tapahtuu? Tänä päivänä ei myöskään tosiaankaan ole itsestäänselvyys tulla raskaaksi kuten sanoitkin. Uskon, että usein pillereiden jälkeen keho saattaa olla hieman sekaisin, jonka vuoksi raskaaksi tulokaan ei ole helppoa. 🙁

 9. Ellu

  Lopetin pillerit 1,5 -vuotta sitten 11 vuoden käytön jälkeen. Koin myös että ne sopivat mulle, eikä mitään sivuoireita ikinä ollut paitsi kohonnut verenpaine, jonka vuoksi lääkäri oli sitä mieltä että pillerit pitäisi lopettaa. Olen urheilullinen ja syön todella terveellisesti joten verenpaineen nousu johtui vain pillereistä. Akne tuli takaisin lopettamisen seurauksena jonka olen kyllä saanut nyt kuriin puhtaalla ruokavaliolla sekä oikeilla ihonhoitotuotteilla.
  Vaikka koin että pillerit sopivat mulle, huomasin noin vuosi lopettamisen jälkeen, että olen selkeästi onnellisempi ja enemmän sinut itseni kanssa. Henkinen muutos verrattuna edelliseen on ollut valtava. Muistini toimii paremmin ja olen energisempi ja lisäksi ennen vaivanneet vatsaongelmat ovat kadonneet. On ollut myös ilo huomata luonnollinen kuukautiskierto, sillä pillerit estävät ovulaation ja kuukautiset ovat keinotekoiset pillereillä. Vuosi oli rankka pillereiden lopettamisen jälkeen, mutta nykyään kaiken sen arvoinen. Pillerit estävät magnesiumin sekä b-vitamiinin imeytymisen, joten kannattaa ehdottomasti ottaa noita ravintolisinä jos et jo ota!
  Olen todella tyytyväinen siihen etten syö enää pillereitä, mutta mua myös ärsyttää se, että naisia demonisoidaan hormonaalisen ehkäisyn käytöstä. Jokaisella on omat syynsä valintojensa takana, eikä kenelläkään ole oikeutta tuomita ketään sen takia miten on valinnut elää.

  • On my way

   Aivan, tuon verenpaineen kanssa saa kyllä olla tarkkana vaikka se onkin itselläni jo vuosia ollut enemmänkin ala kuin yläkanttiin. Muuten kiva kuulla, että tosiaan olet huomannut niitä positiivisiakin vaikutuksia käytön lopettamisen jälkeen. Useimmiten se ensimmäinen vuosi onkin varmasti rankka, sillä keholla menee hetki tottua muutokseen. Tärkeintä on todellakin, että jokaiselle löytyy se omin ehkäisytapa oli se sitten mikä tahansa. 🙂

 10. suvi

  Hei, Itse ole myös syönyt e-pillereitä 8 vuotta mutta lopetin muutama vuosi sitten. Useasti puhutaan kuinka hyödyllisiä/ haitallisia pillerit ovat meille naisille. Olen itse terveydenhuollon ammattilainen ja seurannut tätä pilleri ilmiötä ties kuinka kauan. Sisänsä minulla ei ole mitään vastaan ihmisiä, jotka niitä syövät mutta ehkä enemmänkin harmittaa, että nuo ihmiset eivät ole tietoisia kuinka paljon niiden käyttö voi haitata muiden ihmisten/eläinten terveyttä. Katsos, jokainen lääke mitä syömme, kulkeutuu munuaisten kautta vessanpönttöön ja vessanpöntön kautta vesistöön. Tässä kohtaa varmaa jokainen matti meikäläinen tajuaa, että pillereiden sisältämät ” ei luonnolliset” hormonit siirtyvät mm. kaloihin ja vesistöihin ja sen kautta takaisin ihmisiin ( miehiin sekä naisiin). Eli, vaikka kuinka haluaisimme olla ” keinotekoisista hormooneista vapaa” se ei ole käytänössä koskaan mahdollista, jos emme lopeta vesistöjen yms. saastuttamista. Kuten aikaisemmin sanoin, tämä seikka koskee kaikkia lääkkeitä, ei ainostaan e-pillereitä.
  Mutta silti toivoisin ihmisten näkevän laajemman kuvan kun mietimme ylipäätänsä miten paljon haittaa lääketeollisuudesta on ihmis/eläinkunnalle. ”Kun yksi käyttää, kaikki altistuu.”

  Mukavaa Sunnuntaita 🙂

  • On my way

   Hyvä näkökulma jota ei ole tosiaan tullut itse edes ajateltua. Pistää miettimään asiaa kyllä ehdottomasti…

 11. Suvi

  https://www.uusisuomi.fi/tiede-ja-ymparisto/52191-hyytava-tieto-e-pillereista-uhka-ihmiskunnan-tulevaisuudelle

  Tässä vielä ”hyvä”artikkeli, jos joitain kiinnostaa aihe enemmän näin ympäristön kannalta katsottuna 🙂

  • On my way

   Kiitos tästä! Kuten tuossa jo mainitsinkin, tätä ympäristö näkökulmaa en olekaan ajatellut enempää joten pitääpäs lukaista linkkaamasi juttu.

 12. Tuuli

  Hyvä, että saadaan tätäkin puolta pillerikeskusteluun, eikä tosiaan vain niitä kauhujuttuja, joissa autuus löytyy heti pilereiden lopetuksen jälkeen. Itse olen kyllä lopettanut pillerit joitain vuosia sitten. Osin syynä oli jokaisesta kokeillusta merkistä tulleet lievät tai vakavammat haitat (aurallinen, päänsärytön migreeni yksistä, ihon pigmenttimuutokset toisista, pahoinvointi ja ruokahaluttomuus kolmansista jne.), mutta teoriassa viimeisen merkin (josta seurauksena vain muutama ikävä maksaläiskä ja paksuuntunut iho dekolteealueella) olisi varmasti jatkanut pitempään, jos ei olisi sattunut kummipoika syntymään. Olin jo aiemmin tiedostanut pillereiden ongelman ympäristön ja tulevien sukupolvien kannalta, ja kun sitten tuli maailmaan tuo rakas, pieni mies, oli helppo tehdä päätös, etten halua omalta osaltani olla kerryttämässä ylimääräisiä hormoneja ravintoketjuun ja sitä kautta vaarantamassa tulevien sukupolvien hedelmällisyyttä ja muuta terveyttä. Eli siirryin kuparikierukkaan, enkä ole päivääkään katunut, vaikkei tämäkään mikään autaaksi tekevä ja kaikille sopiva ratkaisu ole. Mutta mielestäni silti pillerit esitetään nykykeskustelussa aivan liian negatiivisessa valossa ja ne ovat todennäköisesti kokonaisuutta ajatellen hyvinkin monelle se paras ratkaisu ehkäisyyn.

  • On my way

   Kiitos kommentistasi ja mukava kuulla, että oli kiva lukea myös tällainen kanta tähän pillerikeskusteluun. 🙂

   Ympäristönäkökulma on todella hyvä huomio, jota aloin itsekin pohtimaan ja eilen luin siitä useampiakin juttuja. Ja kierukka siis on varmasti hyvä ja turvallinen vaihtoehto myöskin. Itse kuitenkaan en ole oikein koskaan siitä itse innostunut sillä olen kuullut sen verran lähipiiristä negatiivisia juttuja aiheeseen liittyen. Mutta toisaalta, ei niitä pitäisi kyllä kuunnella sillä yksilöllisiä juttujahan nämä ovat. Ystävälläni on ehkäisykapseli käsivarressa, jonka hän taas on kehunut maasta taivaisiin ja sekin kieltämättä alkanut mietityttämään… Siinäkin, kun ehkäisyteho on useamman vuoden ja menkat ovat jääneet hänellä kokonaan pois.

   Onneksi nykyään on näitä vaihtoehtoja joista valita, joten jokaiselle varmasti löytyy se oma sopiva tapa hoitaa ehkäisy. 🙂

 13. kirahvi

  Ihanaa kun kerrankin saa lukea jonkun kokemuksista pillereiden tyytyväisenä käyttäjänä!
  Itse olen myös syönyt jo 5vuotta pillereitä, ja heti ensimmäisen käyttö vuoden aikana elämänlaatu parantui, kun ei tarvinnut koko ajan juosta vessassa. Luultavammin tulen syömään ”loppuikäni” pillereitä, sillä lääkäri suoraan sanonut että kierukka ei välttämättä pidä runsasta vuotoa kurissa.
  Itse löysin sen ”autuuden” aloittamisen jälkeen, kun menkkoja ei ollut enää 3 viikkoa putkeen kahdenviikon tauolla 😉

 14. Cypretyl 4-ever :D

  Kiitos hyvästä kirjoituksesta! Etenkin nuorille naisille, jotka pohtivat, uskaltaisiko aloittaa pillerit, on tärkeää, että netistä löytyy huonojen kokemusten lisäksi niitä hyviäkin. Mä olen syöny pillereitä 9 vuotta, ja vielä puolitoista pitää jaksaa. 30-vuotiaana hankin sitten sterilisaation. On vähän ärsyttävää hoitaa ehkäisy, jota tarvitsen loppuiäksi (jos siis seksiä riittää loppuiäksi 😀 ), syömällä joka hitsin päivä se pilleri. Tosin olen kyllä ajatellut, että jatkan pillereitä sterilisaation jälkeenkin, jotta iho pysyy kurissa. Ilman pillereitä mulla on kauhea akne, enkä kestä sitä. Ikuisesti pillereitä ei kai voi syödä, koska iän myötä tulee jossain vaiheessa verenpaine ja veritulppariski liian korkeiksi. Siinä vaiheessa olen toivoakseni naimisissa, ettei hääkuvassa tarvitse poseerata aknen kanssa. Sitten täytyy kokeilla huonompien hoitokeinojen tehoa akneen. Toistaiseksi olen kuitenkin hyvin tyytyväinen Diane Novaan / Cypretyliin ja sen tehoon sekä aknelääkkeenä että e-pillerinä. Mitään muuta vaikutusta, hyvää tai huonoa, en ole huomannut. Olen kuitenkin hyvin iloinen siitä, että munasarjasyövän riski on pillereiden käyttäjillä pienempi kuin niitä käyttämättömillä. (Steriloiduilla on tosin kaikista pienin riski). Munasarjasyöpä on hirveä tauti ja vienyt aivan liikaa naisia ennenaikaisesti hautaan. Pillereiden syöminen, tai sterilisaatiokaan, ei takaa, etteikö siihen voi sairastua, mutta riski on pienempi. Jo sen takia melkein söisin pillereitä vaikka ei olisi seksielämää tai iho-ongelmia!

 15. Sandy

  Kiitos hyvästä tekstistä!

  Mäkin olen syönyt muutamaa eri pillerimerkkiä yli kymmenen vuotta. Mulla ei ole ollut iho-ongelmia ennen pillereiden aloitusta, enkä muutenkaan kokenut pillereistä aiheutuvan negatiivisia oireita. Kunnes sitten muutama vuosi sitten koin lyhyessä ajassa paljon vastoinkäymisiä, ja jotenkin pelästyin ennenkokematonta masennus-fiilistäni. Päätin kokeilla jättää pillerit pois, koska olin myös kuullut näitä ”siitä alkoi uusi elämä”-tarinoita. Eka kuukausi meni ihan ok, tunsin että mieliala parani (en kyllä tiedä johtuiko suoraan pillerien heivauksesta). Mutta sitten alkoi aivan jäätävä päänahan kipuilu ja hiustenlähtö. En yksinkertaisesti kestänyt sitä, ja paniikissa aloitin pillerit uudelleen. Iho rauhoittui, mutta sitten painoni alkoi nousta, vaikka ruokailu- ja liikuntatottumukseni pysyivät samoina. Jälkeenpäin olen itse diagnosoinut keholleni tuolle ajankohdalle kovan stressireaktion, koska kun myöhemmin mieliala alkoi parantua, laski myös painoni ennalleen. Noin vuoden kuluttua tuosta kokeilin taas jättää pillerit pois, ja siitä kolmen kuukauden jälkeen hiukset tippuivat jälleen. Tummana ja pitkähiuksisena ihmisenä se hiusten määrä suihkukaivossa, imurissa, lattioilla – ihan kaikkialla – on jotakin aivan jäätävää, joten tällä hetkellä syön pillereitä koska valitettavasti itsetuntoni ei kestä hiusten putoamista. Viimeisimmällä lopetusyrityskerralla myös selkääni, dekolteelle ja kasvojen eri osiin iski akne, joten fiilis oli kyllä todella masentunut.

  En ehkä haluaisi käyttää pillereitä, varsinkin koska tiedostan niiden vaikutuksen ympäristöön, mutta kyllä mä olen onnellisempi paksuilla hiuksilla ja sileällä iholla – niin turhamaista kuin se ehkä jonkun mielestä onkin.

  • E

   Sun olis kannattanut odottaa kärsivällisesti niin hiukset, ja muutenkin koko keho, ois varmasti palautunut normaaliksi. Eihän pillereitäkään lopeteta heti viikon päästä kun alkaa ilmetä sivuoireita vaan odotetaan ja katsotaan väh. 3 kk mitä kehossa tapahtuu. Itsellä meni varmaan vuos ennen ku keho alko tottumaan pillereihin. Nyt oon miettiny lopettamista.

 16. Annika

  Moikka! Halusin tulla kertomaan oman kokemukseni pillereistä.

  Elikkä siis, aloitin pillerit tämän vuoden huhtikuun lopulla. Mulla on aina ollut todella epäsäännölliset kuukautiset, joten ajattelin sen tuovan turvaa, kun tietää, että menkat tulee aina. Pelkäsin sitä etten huomaisi jos olisin raskaana, koska kuukautiseni olivat niin epäsäännölliset ettei niitä joka kuukautena kuulunut. No aloitin sitten pillerit, koska positiivisia vaikutuksia lupailtiin niin paljon. Näppylöiden katoaminen oli muutos, jota eniten odotin.

  Käytin pillereitä loppujen lopuksi vain 4kk. Ne kuukaudet olivat ihan järkyttäviä. Suurin vaikutus e-pillereillä oli mun ihoon. Mun iho alkoi jo viikossa pahenemaan todella paljon ja kuukausien jälkeen aknea sairastava ystäväni kehoitti minua menemään ihotautilääkärille. Samoihin aikoihin luin myös e-pillereiden huonoista vaikutuksista ja vaikutuksesta ympäristöön. Et varmaankaan tiedä, mutta e-pillereissä oleva naishormooni päätyy virtsan mukana vesistöön, jossa se aiheuttaa kalojen sukupuolissa häiriöitä. ”Mies”kalat muuttuvat ”nais”kaloiksi jne. Vaikka e-pillereillä ei olisi negatiivisia vaikutuksia sinuun, se ei tarkoita etteikö niiden käytöstä olisi haittaa.

  Päädyin lopettamaan pillerit ympäristövaikutuksista luettuani ja myös ihoni takia. Kuukausi myöhemmin hankin kuparikierukan. Todella paljon halvempi vaihtoehto kuin pillerit eikä ainakaan tietääkseni vahingoita luontoa. Ja kuten samoit, pillerit saastuttavat kehoasi. Minua häiritsi pillereiden käytössä myös se ajatus, että kehoni ei toimi luontaisella tavallaan. Tämä liittyy toki luonnonläheiseen ajatusmaailmaani. Olen nykyään lähes vegaani ja haluan suojella biodiversiteettiä ja elää mahdollisimman luonnonmukaisesti. Ymmärrän kyllä etteivät kaikki tahdo, ja sinäkin voit tietenkin käyttää e-pillereitä vaikka lopun ikääsi. Halusin vain jakaa tämän ympäristönäkökulman asiaan ja kertoa omasta e-pillerikokemuksestani.

 17. Sanni

  Olen pelannut 9. luokasta asti e-pillereiden kanssa, kunnes lopetin löydettyäni kierukan. Neljä eri merkkiä tuli kokeiltua, olin se yksilö joka sai sivuoireet riesaksi pillereistä. Kierukka taas sopinut hyvin ja sillä mennään. Jokaiselle omanlainen ehkäisytapa.

  Kierukka ollut nyt vuoden, mutta ei ne ensi kuukaudet mitään ruusuilla tanssimista ollut. Laitto oli kivuliasta, sillä lääkäri joutui venyttämään kohdunsuuta, kun se oli normaalia pienempi, jopa synnyttämättömälle naiselle. Lisäksi sain alussa kohtutulehduksen ja pari bakteeritulehdusta, mutta osittain siksi että minulla on taipumusta stressin aiheuttamiin tulehduksiin (enkö olekin onnekas).

  Tällä hetkellä kierukan kanssa elo on jees. Ja helppo ehkäisytapa minulle, koska kävi e-pillereiden kanssa useasti niin, että saatoin unohtaa ottaa ne ja sitten oltiinkin taas viikko ilman, että tasaantuivat arvot varmasti. Sitä en jaksanut.

  Itse miksi aloitin aikoinaan e-pillereiden kanssa olisi todella runsaat kuukautiset, jotka heittivät minut kerran kuukaudessa aneemiseksi. E-pillerit alkoivat toimia alussa ihan jees, mutta sivuoireiksi tuli pahaa oloa, ruokahaluttomuutta ja ainaista tiputtelua. Hyvä jos viikon sai kuukaudessa olla pitämättä siteitä. 😀

  Faktatieto muuten tunnemyllerryksiin liittyen: 15% naisista kärsiin vahvoista PMS-oireista oikeasti. Kaikki ei siis ole suhteessa aina siihen että ’sillä nyt on punasetpäivät’. 😛

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *