On my way
On my way

Kuvankäsittely – missä menee raja?

Kuvankäsittely on jälleen puhuttanut tämän uutisen vuoksi. Vaikka kyse onkin pienestä asiasta suuremmalla mittakaavalla ajateltuna, on mielestäni hyvä juttu, että näistäkin asioista keskustellaan. Se illuusio jota sosiaalinen media ihmisille luo on pahimmillaan niin feikki, että on mielestäni pelkästään hyvä tuoda sitä ihmisten tietoisuuteen enenevissä määrin. Harva kuva, jonka somessa kohtaat, on oikeasti suoraan puhelimen tai kameran muistista. Kuvia käsitellään paljon ja se on tätä päivää.

Itsehän pyrin aina siihen, että kuvaustilanteessa valo olisi kohdillaan ja se tulisi oikeasta suunnasta kuvattavaan kohteeseen nähden. Säädän kameran asetukset niin hyvin kuin mahdollista, jotta kuvaa ei tarvitsisi hirveästi käsitellä. Mieluitenhan ylipäänsä siirtäisin kuvat vaikka suoraan muistitikulta blogiin, mutta harvoin tuo kuitenkaan täällä meillä Suomessa onnistuu – aina kuvaan on lisättävä edes jotain, kuten kirkkautta ja kontrastia. Rakastan korostaa värejä ja sitä teenkin paljon. Suoristan kuvat jos ne ovat vinossa ja säädän yleisilmettä Lightroomissa. Välillä tykkään leikitellä enemmän ja toisinaan taas vähemmän. Se missä menee kuitenkin raja, on, etten silottele itseäni millään tapaa. Toki joskus huomaan jälkikäteen kuinka paidassani on vaikka reikä tai likaläikkä, jolloin sen poistan, mutta muuten en koe tarvetta muokata itseäni kuviin millään lailla.

Mielestäni siinä kohtaa mennäänkin mönkään ja pahasti, kun aletaan silottelemaan ihoa tai kaventelemaan reisiä. Kun luodaan kuvaan jotain sellaista, jota todellisuus ei ole. Myös kuvan istuttaminen netistä kopioituun ympäristöön on jotenkin todella surullista mutta tätäkin kuulemma tapahtuu. Veikkaan, että tämä kaikki käsittelyn määrä johtuu siitä täydellisyydestä, jota jokainen somekanava meille tuputtaa. Itse ainakin olen muuttunut vuosien varrella kuvien suhteen yhä kriittisemmäksi, koska kilpailu on kiristynyt. Tänä päivänä yhä useampi bloggaaja kuvaa kuin valokuvaaja, mikä taas luo itsellekin halua pysyä aallon harjalla. Toisaalta omalla kohdallani tuo kilpailuhenkisyys liittyy enemmänkin siihen kuvien laatuun ja sommitteluun kuin minuun tai vaikka ulkonäkööni. Uskonkin, että tässä mielessä on helpompi blogata elämästään kuin olla vaikka missi tai malli, joka esittelee nimenomaan ulkonäköään.

Totuushan on kuitenkin se, että jokainen saa muokata kuviaan kuten haluaa. Meillä on vapaus siihen enkä nyt syyllistä ketään, joka poistaa kuvista finnit tai suoristaa otsarypyt – poistanhan minäkin ne epähuomiossa kuvaan eksyneet näkyvät likaläikät, jotka häiritsevät. Ehkä tärkeintä on tässäkin asiassa se, kuinka suhtaudumme somessa esiintyviin kuviin, eli toisin sanoen se tietynlainen realismi. Ymmärrys siitä, että sosiaalinen media ei ole yhtä kuin aitous.

Kannattaa katsoa kuvia aina kriittisesti ja muistaa, että jokaista kuvaa on käsitelty joko kevyellä tai rankemmalla kädellä. Jokaisen kuvan takana on aina ihminen ja nimenomaan virheitä omaava ihminen. Kukaan meistä ei ole täydellinen ja vaikka kuva näyttäisi kuinka täydelliseltä tahansa, se ei todennäköisesti ole koko totuus. Itse olen ainakin hymyillyt kymmeniä kertoja kuvissa samaan aikaan, kun sydän on ollut surullinen. Itkuiset silmät on joskus peitetty aurinkolaseilla tai otsassa helottava finni kilolla pakkelia. Arkirealismia eivät ole täydelliset kuvat sosiaalisessa mediassa, vaan oikeasti ne aidot tunteet ja tapahtumat. Silti noita kivoja kuvia on mielestäni mukava katsella. Ei virheettömiä photosopattuja ihmisiä, vaan nättejä kuvia joista näkee, että niihin on panostettu. Kunhan muistaa kaiken sen, mitä kuvien takana tapahtuu. Pitää mielensä järkevänä eikä ala tavoittelemaan jotain, mikä on ainoastaan illuusiota.

Heräsikö teillä mitään ajatuksia kuvanmuokkaukseen liittyen? Missä menee mielestänne hyvän maun raja sen suhteen, kuinka paljon kuviaan on lupa muokata? Tai pidättekö ylipäänsä enemmän kyvyestä vai rajummasta muokkaustyylistä? 

Kuvat: Taru / Edit: minä

Kommentit (11)

 1. Jenna Claudia

  Samaa mieltä! Siinä menee munkin mielestä raja, kun aletaan muokkaamaan nenää pienemmäksi tai lantiota leveämmäksi! Itse teen samaa kuin sinäkin, lisään kuviin valoa, kontrastia ja väriä enkä kyllä paljon muuta osaisikaan tehdä. Mutta kukin tyylillään.. 🙂 Kivaa iltaa!
  xx Jenna
  http://www.jennaclaudiat.com

  • On my way

   Niinpä, samaa mieltä. Samoin sinnekin! 🙂

 2. Mimi

  Kyllähän tämä meno aika silotellulta tänä päivänä tuntuu. Itsekin tykkään hassutella mm. Snapchatin hulvattomilla filttereillä ja tulee kuvissakin mm. lisättyä valoa. Sitä ihmettelen kyllä, että eniten tuntuu ns. kaikista kauneimmat turvautuvan ihan joka kuvassa tai snäpissä noihin silottaviin filttereihin.( Monia on myös jo paranneltu mm. täyteaineiden avulla). Se että näyttää oikeasti täydelliseltä ei vaan riitä..Jotenkin tuntuu surulliselta, että itsetunto ei riitä olemaan oma itsensä missään kuvassa. Mutta siihen varmaan tulee sellainen kierre. Ja kun kaikki on nykyään mahdollista, toisin kuin esim. 20 vuotta sitten. 😊

  • On my way

   Niin, filtterit kuvissa ovat tänä päivänä kyllä enemmän sääntö kuin poikkeus. Mutta mielestäni esimerkiksi nämä kaunista sun muut filtterit ovat ennemminkin noloja kuin tyylikkäitä. Tai tuollainen fiilis itselleni tulee jos näen, että joku on ottanut kuvan jossa kasvot ovat nukkemaisen blurratut…

   Sinällään en tosiaan tuomitse niinkään filttereiden käyttöä, koska niissä ei varsinaisesti poisteta kuvasta mitään – ainoastaan hieman piiloudutaan johonkin teennäiseen. Eri asia on jos lähdetään tosiaan kaventelemaan jotain osaa vartalossa tai tekemään vastaavia muutoksia.

   Kaikki on tänä päivänä todellakin mahdollista ja ero tuohon parinkymmenen vuoden takaiseen on kieltämättä suuri. Maailma muuttuu ja suunta on osittain kyllä aika huono.

 3. Elina

  Tuntuu että nykyään instagramissa on suorastaan ihailtavaa ja sääntö että kuvia muokataan rajusti. Tästä hyväesimerkki kaunis nainen caro_e_. Kun aloin seuraan häntä niin ihailin kuvia koska muokkausta ei juuri ollut. Nyt en pysty seuraamaan koska kuvia on suorastaan järkyttävää katsella. Miljoona seuraajaa vissiin erimieltä. Mutta niin typerää että tommosillakin tekokuvilla tienaa tonnin päivässä!! :/ :O ihmiset herätkää!!!

  • On my way

   Kurkkasin mainitsemasi tilin ja oli kyllä joo aika rajua muokkausta. Veikkaan, että ihmisiä kiinnostaa nimenomaan se, että tilillä on paljon kuvia rannoilta ja eri puolilta maailmaa, jonka lisäksi useimmissa kuvista kaunis malli puolialasti. Itselleni kuitenkin liian teennäistä ja nimenomaan tuo värimaailma kuvissa on aivan liian tekemällä tehtyä – ei seurantaan.

   Kurkkaas muuten ellet jo seuraa niin @tammyhembrow – aivan mielettömän upea nainen, paljon seuraajia ja silti tili edelleen maanläheinen. Kuvat eivät ole juurikaan muokattuja ja niissä on aitoa fiilistä. Hän on todellakin nuo lähes 7 miljoonaa seuraajaansa ansainnut. 🙂

 4. Pia

  Mun mielestä on jopa surullista, että ihmiset muokkaavat kuvissa omaa ulkonäköään rajusti. Toki ymmärrän, että käyttää jotain filtteriä (en nyt tarkoita mitään kaunista-filtteriä koska se on aika tökerö :P) aina välillä, mutta mua ainakin alkaa häiritä jos huomaan jonkun käyttävän AINA jotain silottavaa filtteriä, koska kyllähän sen huomaa ettei näytä ”livenä” samalta kuin somessa.

  Ristiriitaisinta on ihmiset, jotka puhuvat paljon itsensä hyväksymisestä ja kuitenkin omat kuvat someen muokataan ja naama blurrataan kuviin ihan luonnottoman sileäksi. Kyllä se tunnistaa!

  Ymmärrän ettei ihmiset jaksa katsoa tärähtäneitä ja epäselviä kuvia, mutta itse olen kyllä täydellisten tilien seuraamisen lopettanut instassa, kun sellainen kaiken täydellinen asettelu ei edes mua inspaa, kun en ole itse sellainen enkä sellaisesta omassa elämässäni haaveile 😀

  https://tuhatlausetta.blogspot.fi/

  • On my way

   Niin, samoja ajatuksia. Itse en myöskään pidä täydellisyydestä mutta sellaisesta tietynlaisesta kauneudesta kuvissa kyllä. Se ei kuitenkaan tule hurjan muokkauksen kautta tai siitä syystä, että ihminen näyttää täydelliselle, vaan ihan muuta kautta. 🙂

 5. annu

  Monesti se kaunista-filtteri tekee naamasta aivan naurettavan. Mulla on kännykässä joku täydellinen selfie -asetus joka kaventaa posket, brurraa ihon, paisuttaa pupillit jne.. ei kyllä kaunista mutta tekee todella feikin näköiseksi.

  Väri, lämpö, kontrasti jne. filtterit on erikseen, mutta sellujen silotus ja vyötärön kavennus tekee vähän surulliseksi. ”Imperfection is much more interesting than perfection.” Siinä varmaan syy etten itse jaksa seurata mitään muovisia, steriilejä blogeja tai instatilejä.

  • On my way

   Joo se on kyllä nolouksien huippu. 😀 Ja samaa mieltä. Toki kuvaa on lupa muokata ns. paremman näköiseksi mutta mielestäni juuri tuossa kohtaa mennään yli, kun lähdetään kuvassa olevaa ihmistä muokkailemaan. Aiheuttaa vaan turhia ulkonäköpaineita nuorille ja ylipäänsä ihmisille, jotka jumaloivat Instagramtähtiä.

 6. Jani-75

  Lakatut varpaankynnet<3 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *