On my way
On my way

Kun lomalta paluu masentaa

Lukeudun niihin ihmisiin, jotka kokevat lähestulkoon aina lomamatkan jälkeistä masennusta. Arkeen paluu tuntuu haastavalta ja ahdistavalta – kunpa loma olisi voinut jatkua ikuisuuksiin. Tällä kertaa tuo masennus on ollut aivan käsittämätön ja eilinen menikin järkyttävässä henkisessä alakulossa. Tutustuimme nimittäin matkalla uusiin upeisiin ihmisiin, mikä on suoranaisesti pahentanut kotiinpaluuta. Vaikka uusiin ihmisiin ja kulttuureihin tutustuminen onkin aina rikkaus, on se omalla tavallaan myös haastavaa. Kun et vaan voi ottaa heitä mukaasi kotiin, vaan sinun tulee jättää heidät. Kun loma loppuu, jatkuu jokaisen elämä tahollaan. Se on se lyhyt intensiivinen ja ikimuistoinen hetki, jonka heidän kanssaan jaat mutta siinä se.

Ehkä siinä on myös se, että lomalla elämä on niin kovin erilaista kuin se on arkena. Ei sillä, että itseäni ahdistaisi oma työni tai arkeni mutta onhan se nyt erilaista elää vailla huolen häivää kuten lomalla elää. Kaikki, mitä teet on sinun käsissäsi eikä stressistä ole tietoakaan. Olen kuitenkin sitä mieltä, että kenenkään elämä ei voi olla ikuista lomailua. Ihminen tarvitsee elämäänsä rytmityksen ja sen, että omaa myös velvollisuuksia. Itsehän pidin koko viime viikon matalaa profiilia kaikkien duunijuttujen suhteen ja vaikka blogi päivittyikin ajastetusti, vastailin kommentteihin vaan tyyliin bussimatkoilla, kun ei ollut muutakaan ihmeellistä. En oikeasti päivittänyt Instagramia niin usein kuin olin ajatellut päivittäväni ja pidin todella vähän yhteyksiä Suomeen. Tuntui jotenkin ihanalta elää hetki jossain sellaisessa kuplassa, johon ei liittynyt varsinaisesti oma elämäni millään tapaa. Kuulostaa nyt ehkä jonkun korvaan hassulta, mutta tuolta tämä loma tuntui – totaaliselta irtiotolta arjesta ja omasta elämästä.

Kuulemma lomalta paluu masennus on kuitenkin kovin yleistä varsinkin meillä Suomessa. Se saattaa aiheuttaa ihan aidon masennuksen tai stressin kaltaisia oireita ja olla monelle todella haastavaa. En ole siis mitä ilmeisemmin ainoa, joka kokee näin elokuussa tämän kaltaisia fiiliksiä vaikka ulkona näyttääkin kesälle. Tiedän, että nämä tuntemukset myöskin helpottavat muutamassa päivässä, kun saa taas omasta arjesta ja rutiineista kiinni. Totuus on kuitenkin se, että elämä jatkuu myös loman jälkeen. Velvollisuudet ja arki kutsuvat, jolloin on aivan pakko tsempata ja ottaa itseään niskasta kiinni.

Santorini oli muuten yleisesti ottaen aivan ihana ja postausta kohteesta tulossa kunhan vaan jaksan purkaa kaikki kuvat. Etenkin Oia, jossa nämä postauksen kuvat on napattu suorastaan salpasi hengityksen kauneudellaan – niin upea paikka.

Mitä teille muuten kuuluu? Poteeko kukaan muu lomalta paluu masennusta tai alakuloa?

Kommentit (10)

 1. s

  Joo et ole todellakaan ainoa, olen joskus itkenyt edellisenä päivänä ennen töihin paluuta, koska en halua mennä 😀 Kyllä se on siitä lähtenyt kuitenkin sujumaan, kun vaikka illalla tekee samoja asioita kuin lomalla. 🙂

  Kreikka on kyllä ihan paras paikka! Joskus sitä miettii, että millaistakohan elämää eläisi jossain etelän maassa, jos asuisi siellä..Kun lomallakin tuntuu, että ei varmaan kyllästyisi työntekoon yms. samalla tavalla kuin täällä. Mene ja tiedä. Ehkä sitä joskus vielä asuu jossain lämpimässä maassa .)

  • On my way

   Joo sama täällä ja nyt masentaa kyllä todella paljon.

   Samaa monesti myös miettinyt ja nytkin puhuttiin tästä ystäväni kanssa, joka oli matkaseuralaiseni. Onhan sille syynsä, että ihmisiä asuu ulkomailla varsinkin talvisin. Mutta sitten taas niin moni asia on kyllä muualla huonommin kuin Suomessa. Harmi ettei täällä voi olla hyvä ilmasto, sillä se tekisi aika paljon.

 2. Laura

  Mukava postaus! aivan ihanan näköisessä paikassa oot kyllä ollut kun instagramia oon kattellut yms! Itse oon ollut kuukauden jo töissä, rytmiin päässyt hyvin jo käsiksi. Ihanaa loppukesää sinne!

  • On my way

   Kiva kuulla. 🙂 Joo, Santorini on kyllä upea! Jep, eiköhän se tästä taas pikkuhiljaa… Alku on aina vaikea.

 3. Essi

  No kyl maar! Täällä nousee kyllä käsi loman jälkeiselle masennukselle. En tiedä mikä siinä on, mutta kun elämme täällä pimeässä ja kylmässä suurimman osan vuodesta, loma auringossa vaan tuntuu niin super ihanalta ja takaisin töihin palaaminen taas hirmu kauhealta. Onneksi kuitenkin on aina mahdollisuus karata välillä lämpimään, vaikka se masennus sieltä tuleekin. Olen oppinut, että annan sen loman loppumis -fiiliksen tulla kunnolla, jottei se jää vellomaan moneksi viikoksi 😀

  Tsemppiä loman jälkeiselle arjelle!

  Essi
  http://www.lily.fi/blogit/e-s-s-i-h-e-l-p-p-i

  • On my way

   Lohdullista kuulla, että samaa potevat muutkin. Ja ehdottomasti tuntemukset tulee käydä läpi oitis kotiin palattua. Itsekin masistellut tässä nyt pari päivää ja antanut siihen jopa itselleen luvan. Tiedän kuitenkin, että kyllä se tästä… Oma arki on kuitenkin mieluisaa eikä sitä voi ainaisesti vaan lomailla – kyllä sekin kävisi aika tylsäksi pidemmän päälle.

   Kiitos ja ihanaa elokuuta sinnekin! 🙂 Sulla on muuten kiva blogi, käynyt nyt lueskelemassa muutaman kerran. 🙂

 4. Jenni

  Niinhän se on, että mitä parempi loma, sitä kamalampi paluu .-D Olen joskus itsekin vetistellyt lentokoneen noustessa ja miettinyt, että en vain kestä paluuta arkeeni. Meneehän siinä aina oma aikansa toipuessa, mutta jäljelle jää kuitenkin ihanat muistot.

  • On my way

   Jep. No hei täällä on itkeskelty pari päivää… Että todellakin ymmärrän. Mutta muistot jää ja onneksi on uusi matka jo plakkarissa nimenomaan tuohon alkutalveen, kun tulee se pahin pimeys. 🙂

 5. Marita

  Etkö haluaisi muuttaa ulkomaille jonnekin lämpimään edes toviksi? Vai viihdytkö parhaiten Helsingissä?

  http://www.lily.fi/blogit/andando

  • On my way

   Mahdollisesti. Aika monta kertaa olen sitä elämässäni miettinyt kuitenkaan uskaltamatta. Tämän hetkinen työnikin sen periaatteessa mahdollistaisi. Jotenkin ajatus yksin lähtemisestä vaan pelottaa – en tiedä miksi. Kun tavallaan tiedän, että kyllähän sitä tutustuu aina ihmisiin mutta kuitenkin. Parasta olisi lähteä jonkun hyvän ystävän kanssa, jonka elämäntilanne myös lähdön mahdollistaisi.

   Vaikkakin pidän kyllä Helsingistäkin, eli täysin en haluaisi pois muuttaa mutta kuten mainitsit ehkä hetki voisi tehdä ihan hyvää.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *