On my way
On my way

Kuinka paljon Dubaissa menee rahaa?

Ennen Dubain matkaa useampikin varoitteli minua siitä, kuinka paljon täällä saa rahaa kulumaan. Ennen lähtöä jännitin, ehdinkö keräämään muutaman tonnin reissua varten, sillä en koskaan tahdo lomailla siten, ettei rahaa olisi tai sitä joutuisi jatkuvasti miettimään. Haluankin aina lähteä matkalle tili turvallisissa lukemissa, kuten tein myös tälläkin kertaa. Dubaissa nyt kohta kaksi viikkoa olleena voisin kuitenkin todeta, että huoleni oli aika turha – kuten muuten moni muukin epäilykseni liittyen aina pukeutumisesta häiriköintiin. Tämä on aivan varmasti maa, jossa saa tuhlattua tuhansia euroja yhdessä päivässä mutta myös maa, jossa voi lomailla pienemmälläkin päiväbudjetilla näin halutessaan.

DubaiDubai

Omaa matkaani on luonnollisestikin helpottanut se, että majoitus ei maksa minulle mitään. Uskoisin nimittäin, että se Dubain loman yksi kallein osuus lienee nimenomaan majoittuminen hotellissa. Toisaalta taas tämä asetelma on antanut itselleni mahdollisuuden nähdä elämää täällä hieman eri perspektiivistä, kun on eletty Dubaissa asuvan henkilön tyyliin. Ensimmäinen viikko lomailtiin kuitenkin huolella ja syötiinkin melkein joka ilta ulkona, mutta tällä viikolla on ruokailtu ravintoloissa ainoastaan muutaman hassun kerran. Paljon on kokattu ruokaa ihan täällä asunnolla ja se jos mikä tuntuu oitis lompakossa positiivisella tavalla.

Halpa maahan tämä ei missään nimessä ole mutta en nyt sanoisi, että niin hurjan paljon Suomea kalliimpikaan. Ruokakaupassa vihannekset ja hedelmät ovat edukkaita, kun taas Alpron soijajogurtista saa pulittaa yli 4,50 €. Siisteissä ravintoloissa et syö koskaan todella edullisesti mutta tästä huolimatta yli 100 AED (n. 23 €) olen maksanut ravintolaillallisesta vain kaksi kertaa. Poikkeuksetta siis selviää alle kahdenkymmenen euron (jos siis syö perus siisteissä ravintoloissa) mutta toki siitäkin helposti kerääntyy jos joka ilta syö ulkona ja sen lisäksi vielä kenties lounastaakin päivisin ravintoloissa. Täällä ravintolalaskuja on pienentänyt myös se, että olen jättänyt oikeastaan poikkeuksetta viinilasilliset ottamatta, sillä niistä voi joutua helposti maksamaan lähestulkoon 15 €/kpl. Jos oikein ulos haluaa lähteä niin ainakin näin naisena suosittelen hyödyntämään lady`s night -iltoja, joita Dubaissa on lähestulkoon jokaiselle päivälle jossain. Noissa illoissa on poikkeuksetta ilmaisia juomia tai tuntuvia alennuksia juuri naisille ja ne ovat todella suosittuja täällä Dubaissa. Ulkona juoduista kahveista, jäätelöistä ja muista herkuista myöskin kertyy kuluja mutta ne taas mielestäni kuuluvat sopivissa määrin lomailuun.

DubaiDubaiDubai

Se, mikä täällä on erityisen halpaa, on polttoaine ja siksi myös taksilla matkustaminenkin. Ehkä jopa hieman noloakin myöntää mutta julkisilla ei olla liikuttu vielä kertaakaan, sillä taksi on sen verran edullinen! Matka asuinalueeltamme esimerkiksi Dubain Marinaan maksaa noin kolme euroa, mikä olisi sama summa jo kahdelta hengeltä myös junalla matkatessa. Taksi ajaa kuitenkin paikalle alle kymmenessä minuutissa, kun taas junan kanssa joutuisi säätämään huomattavasti enemmän. Kyse onkin ollut oikeastaan siitä helppoudesta, kun ihan noin pienten rahojen suhteen ei ole tarvetta säästää. Ollaan liikuttu paljon myös Jennin autolla, mikä on helpottanut matkaamista pidemmille etäisyyksille ja näin ollen on säästetty tuossakin mielessä rahaa.

Yksi suurin kuluerä täällä on shoppaileminen jos sitä tykkää harrastaa. Vaikka meidän reissumme ajaksi on sattunut Black Fridayt ja Cyber Mondayt, on silti yleinen hintataso esimerkiksi Zarassa hieman korkeampi kuin Suomessa. Ketjuliikkeet ovat herkästi kalliimpia, jonka vuoksi itse ainakin suosittelen ennemmin jättämään nuo ostokset vaikka sinne koti Suomeen. Toki Dubai Mall ostoskeskuksessa kulkiessa saattaa herkästi iskeä ostohulluus joka kannattaa kuitenkin ainakin budjetilla matkaavien pitää kurissa. Itse olen vieraillut täällä eniten liikkeissä, joita ei Suomesta löydy. Silti matkaan on tarttunut tähän mennessä ainoastaan VS:n Black Friday aleista alusvaatteita, alebiksut sekä muutama rantahuitula Soukin basaarilta. Tuo mainitsemani basaari on muuten paikka, jossa täällä voi harrastaa tinkimistä ja sieltä voi löytää aika kivojakin juttuja vaikka tuliaiseksi!

DubaiDubai

Ensimmäisen viikon jälkeen hieman säikähdin, kun käteiset hupenivat tiuhaa tahtia ja luottokorttiakin oli tullut tilitietojen mukaan mukavasti vingutettua. Kuitenkin nyt tekemieni laskelmieni mukaan koko reissulla on kulunut tähän saakka noin 690 euroa. Onhan tuo sinällään suuri summa jos miettii, että raha on huvennut lähinnä ihan vaan elämiseen ja olemiseen. Toki siinä on mukana myös kamelisafari (70 €), jonne suuntaamme ensi viikon alussa. Toisaalta taas on oltu täällä jo kohta kaksi viikkoa, joten kyllähän sitä rahaa siinä ajassa kuluu myös Suomen päässäkin. Itse asiassa välillä on helpostikin viikkoja, että rahaa menee kotonakin muutama satanen ihan vaan arkisiin menoihin.

Ja toki täällä pärjäisi pienemmälläkin budjetilla jos tosiaan olisi tarve säästää tai elää vielä tiukemmin. Itse olen lomalla vähän sellainen, että haluan ottaa rennosti mutta en silti tuhlata mihinkään suunnattoman turhaan. Tästä syystä en olekaan oikein shoppaillut sillä koen, että nimenomaan uuden materian raahaaminen Suomeen on aika turhaa. Mieluiten maksan nautinnoista, kokemuksista ja elämyksistä kuin materiasta joka todennäköisesti Suomessa taas päätyy sinne kaapin perukoille. Täällähän tunnetuimmista nähtävyyksistä maksaa eniten oikeastaan Burj Khalifa, vesi -ja muut teemapuistot sekä safarimatkat. Muuten on mielestäni aika paljon ilmaista nähtävää, mikä on todella kiva juttu!

DubaiDubaiDubai

Millaisia kokemuksia teillä on Dubaista ja rahanmenosta täällä? Varmasti  on monenlaisia kokemuksia nimenomaan oman elintason ja tottumusten mukaan. Näin se menee varmasti ympäri maailmaa, että rahaa saa kulumaan niin paljon, kun sitä haluaa kuluttaa.

Kommentit (2)

 1. reeta

  Dubaihin ei kannattaisi käyttää euroakaan jos yhtään on kiinnostunut ihmisoikeuksista.

  • On my way

   Hyvä pointti. Itselleni maa on monessakin suhteessa hieman ristiriitainen kohde, mutta olen pyrkinyt näkemään positiiviset asiat etunenässä, sillä kuitenkin täällä lomailemassa.

   Kirjoitin itse asiassa juuri Dubain plussat ja miinukset postauksen, jonka julkaisen muutaman tunnin päästä. Tuossa pohdin kohdetta kummaltakin kantilta.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *