On my way
On my way

Kuinka erosta selviää?

Mielessäni on jo pidempään pyörinyt ajatus postauksesta, jossa jakaisin vinkkini erosta selviämiseen. Olen käynyt omaa prosessiani tässä matkan varrella läpi blogissani paljon ja saanut teiltä aivan ihania viestejä niin kommenttiboksiin kuin ihan sähköpostiinkin. Olen jokaisesta todella kiitollinen ja samaan aikaan mielessäni on muhinutkin ajatus siitä, että haluaisin tehdä aiheeseen liittyvän postauksen nyt, kun olen jo pidempään ollut itse eroprosessin suhteen valmis. Kun aiheesta puhuminen ei enää herätä tunteita tai satuta, olen valmis auttamaan muita jos sen vaan jollain tavalla pystyn tekemään.

Vaikka eron syitä ja eroamistapoja on monia, on ero varsinkin pitkästä ihmissuhteesta usein tunnepitoinen ja harvoin helppo. On kyse siitä, että toinen ihminen lähtee elämästäsi pysyvästi tai vähintäänkin hänen roolinsa muuttuu. Tuo on iso muutos jos on vuosia tottunut siihen, että toinen on rinnallasi ja hän on se elämäsi tärkein ihminen. Omakohtaisesta kokemuksesta voin sanoa, että vaikeinta oli luopuminen. Se, että luopuu ihmisestä, joka tuntee sinut parhaiten, joka ymmärtää ne tyhmimmät vitsisi ja on tukena. Kun häntä ei enää ole, muuttuu elämä aika paljonkin. Tuossa kohtaa ihmiset usein hakevat itselleen laastarisuhteen ja peittoavatkin uudella rakastumisella erosta aiheutuneet negatiiviset tunteet sekä surun. Joillekin tuo tapa ehkä toimiikin mutta itse koin, että haluan eheytyä ja tehdä nyt sitä arvokasta työtä itseni kanssa, että olen joku päivä jälleen valmis. Tällä hetkellä olen enemmän kuin kiitollinen tuosta päätöksestäni vaikka se vaatikin hyvin vaikean ja masentavan ajanjakson. Onneksi nyt jälleen koen, että kaikki tämä vei minua vaan yhteen pisteeseen, nimittäin hetkeen, kun voin jälleen sanoa olevani onnellinen.

Siispä vaihe vaiheelta, kuinka selvitä erosta? Jos olet juuri eronnut, eroamassa tai vaikka pari vuotta sitten suhteesta lähtenyt mutta edelleen kamppailet, niin lue nämä vinkkini huolella.

Päätös

Ihan ensimmäisenä korostan eropäätöksen tärkeyttä. Jos eroon päädytään, silloin suhde kannattaa lopettaa eikä jatkaa siinä roikkumista. Tiedän, että tämä on helpommin sanottu kuin tehty mutta suhteen pitkittäminen ilman, että sillä on tulevaisuutta, on turhaa. Se pitkittää eheytymisprosessia ja vaikeuttaa todella paljon asioita. Jos tuntuu ettei toisesta pysty olemaan muuten erossa niin katkaise välit. Kaikki yhteydet poikki, niin somessa kuin muissakin kanavissa. Poissa silmistä, poissa mielestä toimii erittäin hyvin. Tietenkin ymmärrän, että aina tämä ei ole mahdollista jos on lapsia tai muita velvoitteita mutta siitä huolimatta mahdollisimman vähäinen yhteydenpito ja vain silloin, kun se on aidosti tarpeen.

Tunne, mitä tunnet

Eroon liittyy tosiaan laaja tunteiden kirjo ja usein niitä lukuisia lattialla itkettyjä kertoja. On luopumisen tuskaa ja ikävää. Ero saattaa nostaa pintaan myös lapsuuden traumoja tai muita ikäviä elämän varrella koettuja kokemuksia. Itse esimerkiksi kävin lopulta todella paljon läpi asioita, jotka eivät suoranaisesti edes liittyneet itse eroon. Tuo prosessi kuitenkin nosti pintaan lapsuudesta jääneitä käsittelemättömiä traumoja, itsetunnon uudelleen rakentamista sekä koko elämäni aikana kokemani miessuhteet. Tämä onkin oikea hetki tuntea kaikki, mikä nousee pintaan ja siksi mitään tunteitaan ei kannata pantata. Itse suorastaan kiellän, että älä täytä elämääsi kaikenlaisilla menoilla ja kiireellä jotta sinun ei tarvitsisi tuntea – tuo on pahinta, mitä voit itsellesi tehdä. Itke, naura, raivoa tai, mitä tunteita ikinä koetkaan.

Vertaistuki

Itse yritin liian pitkään yksin vaikka apua olikin tarjolla. Siispä kannattaa olla viisas ja hakea apua ajoissa. Suosittelen tukeutumaan joko läheisiin tai täysin ulkopuoliseen apuun. Monesti samanlaisessa elämäntilanteessa oleva tai sellaisen läpi käynyt ihminen on paras auttaja. Myös ihan vaan ihminen, joka on kuuntelevana korvana kykenee auttamaan. Aina ei tarvita edes neuvoja, miten toimia tai edetä, vaan se, että tulee kuulluksi on niin tärkeää. Siksi pitääkin olla rohkea ja tukeutua muihin. Aivan turhaan yrittää liian pitkään selvitä yksin.

Keskitä katse tulevaisuuteen

Tämä on alussa hankalaa ja eteenpäin mennäänkin päivä kerrallaan. Kuitenkin siinä kohtaa, kun tuntuu, että näkee jo hieman selkeämmin kannattaa katse laittaa tulevaisuuteen eikä miettiä mennyttä. Omalta kohdalta on pakko sanoa, että itselleni oli vaikeinta hyväksyä lopulta se, millaisia ongelmia edesmennyt suhde oli itselleni aiheuttanut ja niiden myötä ajauduinkin todella huonoon jamaan itseni kanssa. Kuitenkin se, että noita kokemuksia ja tuntemuksia lähti purkamaan, auttoi eteen päin. Yhtäkkiä se täysin tulevaisuudeton elämä alkoikin näyttämään jälleen kirkkaammalta ja huomasin, että elämä todella kantaa. Pahimmilla hetkillä on hyvä muistaa, että kaikesta selviää kyllä ja jokainen kokemus kasvattaa.

Tutustu itseesi

Usein vasta siinä kohtaa, kun elämä laittaa ahtaalle ymmärrämme tutustua aidosti itseemme. Nyt jos mietin itseäni 2016 syksyllä, olin oikeasti todella onnettomassa tilanteessa. En tuntenut itseäni, en tiennyt yhtään mitä haluan, olin tunneblokissa ja ylipäänsä tosi pahassa lukossa koko elämäni kanssa. Vasta eron jälkeen olen päässyt kunnolla kasvamaan henkisesti ja tämä on tapahtunut nimenomaan sen myötä, kun olen opetellut tuntemaan itseni. Olen perehtynyt tunnelukkoihini, mitä ne ovat ja millaisia lukkoja minulta löytyy. Opetellut niiden hyväksymistä sekä työstämistä. Ajattelen nykyään tietoisesti ja mietin aina syitä toiminnalleni. En sano, että se todellakaan aina olisi oikeanlaista tai esimerkillistä, vaan mokailen paljon. Silti se, että mietin sitä miksi näin – se on se isoin juttu. En ainoastaan sivuuta tunnepuolen ongelmiani vaan tartun niihin. On niin totta, että hetkessä ei muuteta esimerkiksi lukkoja, jotka ovat sinuun iskostettuna lapsuudesta saakka ja siksi usein toistamme samoja toimintamalleja kerta toisensa jälkeen.

Uusia ihmisiä tulee elämääsi

Eron jälkeen ajattelin ettei kukaan ihminen voi enää saada minussa aikaan mitään tunteita. Kuitenkin totuus on se, että uusia ihmisiä tulee aina ja todettava on, että väärässä olin. Vaikka niitä ei tulisi sen Tinderin kautta niin kyllä elämä vie uusiin kohtaamisiin. Ero ei ole elämän loppu vaan se voi oikeasti olla jonkun hyvän uuden alku. Itse olen pyrkinyt ajattelemaan niin, että koska edellinen ihminen ei ollut minua varten pidempään, niin seuraava on. Itse asiassa uskon, että kypsemmällä iällä solmitut ihmissuhteet voivat olla jopa niitä lopun elämän suhteita. Kun on valmiimpi ja kypsempi itsensä kanssa, sitä tietää paremmin, mitä haluaa ja ehkä osaa vetääkin puoleensa niitä oikeanlaisia ihmisiä. Sinkkuelämästäkin kannattaa tosiaan ottaa ilo irti ja jos rakastat deittailukulttuuria, niin nyt on sinun tilaisuutesi tutustua uusiin ihmisiin!

Panosta työhösi ja asioihin joista nautit

Elämässä on niin paljon muutakin kuin parisuhde, näin olen aina ajatellut. Kuitenkin se tilanne, kun eroaa ajaa pisteeseen, jossa ei meinaa nähdä mitään muuta kuin ne omat ongelmansa ja sen päättyneen suhteen. Totuus on kuitenkin se, että tuollaisessa elämäntilanteessa on suuri mahdollisuus luoda omaa uraa ja tehdä asioita ainoastaan itselleen. Sinkkuudessa on siis ehdottomasti läjäpäin hyviä puolia! Käsitellä kannattaa mutta sellainen vellomaan jääminen on seikka, joka tukehduttaa. Suosittelenkin keskittymään henkiseen minään, omaan elämäänsä ja asioihin, joita sinä haluat elämältäsi. Tee sitä, mistä nautit sillä onnistumiset tuossa elämäntilanteessa ajavat pelkästään eteenpäin.

Siinä nyt seitsemän asiaa, jotka itse olen kokenut tärkeiksi läpi käymälläni matkalla. On ollut niin monenlaisia vaiheita, että ihan yhteen tekstiin kaikki ei mahdukaan. Vaikka ero ja kaikki siitä seurannut tunneryöpytys oli itselleni yksi kivuliain asia elämässä, on se samalla tosiaan ollut aivan mielettömän kasvattava. Sitä on löytänyt itsestään aivan uusia puolia ja myös noussut joidenkin asioiden yläpuolelle. Ymmärtänyt kuinka arvokas on tällaisenaan vikoineen päivineen ja kuinka minun ei tarvitse olla mitään muuta kuin olen.

Jos olet eroamassa, eronnut, siitä yli päässyt tai ero liittyy elämääsi edes jollain tavalla tällä hetkellä niin saa kommentoida. Annan mielelläni vertaistukea omien kokemuksieni perusteella. Myös sähköpostia saa aina laittaa!

Ihanaa lauantaita!

Kuvat: Iines / edit: minä

Kommentit (9)

 1. Len

  Tää sun blogi on kyllä aivan uskomattoman hieno. Todella usein, kun mulla on päivä, että vellon jossain tietyssä asiassa tai tunnelmissa, klikkaan tänne ja sä olet juuri julkaissut aiheeseen liittyvää tekstiä. Ja se lohduttaa ja auttaa ja piristää mua aina. Se, ettei ole ainut ja yksin jolla on näitä kaikenlaisia tuntemuksia ja ajatuksia. Mä arvostan todella, että jaat omasi täällä netissä ❤️

  Just vähän aikaa sitten mulla katkesi ystävyyssuhde ja silloin olit juuri kirjoittanut ystävyydestä ja tänään olen mietiskellyt tätä eron jälkeistä sinkkuelämääni, enkä erityisen positiivisessa valossa, niin tänään sä olet postannut siitä. Ja taas mun on hitusen helmpompi hengittää ☺️ Että kyllä tää tästä taas…

  • On my way

   Voi ei, kiitos todella paljon kauniista sanoistasi. <3

   Mikä sattuma kyllä, että postaukset ovat osuneet juuri niihin päiviin, kun ajatuksesi ovat olleen nimenomaan kirjoittamissani asioissa, vau. Tuntuu itsestäkin mukavalta kuulla, että kirjoittamastaan on hyötyä. Kiitos, että jaoi ajatuksesi ja kommenttisi, rohkaisi puolestaan taas minua. 🙂

 2. Mari

  En ole eroamassa, vaan miettimässä yhteen muuttoa pitkän sinkkuelämän jälkeen. Blogisi on ihana, tyylisi kirjoittaa upea. Samaistun niin tekstiisi. Sen avulla pystyn tunnistamaan omia tunnelukkoja ja vaikeita elämän haasteita. Kiitos 💗💗💗

  Yhteenmuutto pelottaa ja innostaa. En tiedä olenko siihen valmis ja mistä tietää että onnistuu. Elämässä ja rakkaudessa pitää ottaa riskejä, olen siinä onneton.

  • On my way

   Voi ihana, kiitos paljon! Ja onnea sinulle uudenlaiseen elämäntilanteeseen. <3

   Todellakin pitää ottaa riskejä!! Pelkääminen ei auta mitään, kun on kyse rakkaudesta. Jos et ota riskiä, et myöskään koskaan saa tietää, mitä voisi tapahtua. Siispä ehdottomasti, nyt kohti tuntematonta ihanan ihmisen kanssa. Kaikkea hyvää tulevaisuuteenne ja kiva, kun jaksoit käydä kommentoimassa. 🙂

 3. Ella

  Kiitos hyvästä postauksesta 🙂 Tykkään lukea näitä pohdiskelevia juttuja.

  Itse olen eronnut 3kk sitten ja viime torstaina mietin ensimmäistä kertaa eron jälkeen, että olen jopa hetkellisesti onnellinen ja tulevaisuus ei näytä niin masentavalta.

  • On my way

   Kiitos sinulle kommentistasi! 🙂 Mahtavaa kuulla, jes. Niin se tosiaan menee, että aika tekee tehtävänsä ja pikkuhiljaa helpottaa. Oikein rentouttavaa sunnuntaita sinne!

 4. Heli

  Sulla ihana blogi 🙂
  Tässä lähiaikoina olen havahtunut siihen, että mietin eroa. Oikeastaan nyt havahduin siihen, että olen miettinyt asiaa aina välillä vuoden verran. Minulla on muutenkin ollut kriiseilyn vuosi vähän kaikilla osa-aluiella elämässä. Havahduin myös siihen, että en oikeastaan tiedä miksi mietin eroa. Olen aiemminkin ollut vuosia kestävässä suhteessa ja se päättyi siihen, että haluttiin niin erilaisia asioita ja päädyttiin eroon. Nyt ei tunnu oikeastaan olevan mitään syytä(tosin en ole ajatellut syvällisemmin) ja mietinkin, että korostuuko nämä ero ajatukset muun kriiseilyn lomassa.
  Mutta hyvä teksti, kun sai pohtimaan kaikenlaista 🙂

  • On my way

   Kiitos, ihana kuulla. <3

   Tutulta kuulostaa. Itsekin mietin tosiaan eroa viimeisen seurusteluvuoden aikana useampaan otteeseen. Kuitenkin sitä oli jotenkin niin jumiutunut ettei oikein osannut tehdä päätöksiä suuntaan tai toiseen. Ja itse olen aina ajatellut, että ei se ruoho ole välttämättä vihreämpää aidan toisella puolella mutta koska ongelmia oli, toki sitä mietti tuotakin vaihtoehtoa.

   Jos teidän suhde voi muuten hyvin eikä ole tekijöitä jotka saavat sinut eroa miettimään niin olisiko kyse jostain elämän kriisistä? Niitähän tulee aina välillä joten niiden pillin mukaan ei kyllä kannata tanssia. Eli jos parisuhteessa ei ole oikeasti ongelmia, en lähtisi ruokkimaan noita ajatuksia. Usein ihminen itsekin ruokkii omia ajatuksiaan suuntaan tai toiseen ja usein vielä valitettavasti huonoon suuntaan. Kannattaa nyt siis rauhoittaa mieli ja miettiä asioita, jotka ovat elämässäsi hyvin. Mieti sitä, mitä tulevaisuudeltasi tahdot ja mitkä ovat ne keinot joiden avulla päämääriisi pääset.

   Oikein ihanaa sunnuntai-iltaa sinne ja toivottavasti tilanne selviä parhain päin!

 5. Minna

  Hei. Tekstisi auttoi itseäni ajattelemaan taas vähän selkeämmin. Itse olen juuri eronnut noin 6 vuoden suhteesta. Tilanne on niin vaikea ja tuntuu ettei tästä ole ylitsepääsemistä. En saa aikaiseksi tehtyä yhtään mitään. Toivottavasti tästäkin selviää ajan kanssa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *