Kolme huikeaa kirjasuositusta!

Olin lapsena oikea lukutoukka ja viihdyin paljon itsekseni. Tämä puoli näkyy minussa edelleen, eli vaikka koen olevani sosiaalinen ihminen, olen silti introvertti. Viihdyn vallan hyvin itsekseni, eikä minulla ole jatkuvasti tarvetta viettää aikaa muiden kanssa. Yksi lapsuudesta tuttu asia, jonka olenkin ottanut uudestaan osaksi arkea, on lukeminen. Vuosia meni niin etten jaksanut keskittyä kirjoihin, kunnes jälleen viime kuukausina olen onnistunut saamaan tuon rentouttavan rutiinin takaisin osaksi elämääni. Itselleni lukeminen nimittäin toimii kuin unilääke, eli se rauhoittaa ja vaikka lukiessa aivot raksuttavat, silti siinä on jotain unettavaa. Lukeminen on myös mielettömän kehittävää ja mikäli lukee jotain tietoa lisäävää, on se aina eteenpäin! Itse pidän eniten elämäkerroista sekä yllättäen kaikesta ihmisiin liittyvästä kirjallisuudesta. Tänään jakamani kolme kirjasuositusta ovatkin jokainen aivan mielettömän hyviä ja nimenomaan ”henkistä” ja kehittävää kirjallisuutta, joka kiinnostaa itseäni todella paljon! Toivottavasti myös te löydätte suositusten joukosta itsellenne uutta luettavaa.

Viisas Elämä: Tunnevirrassa – Ymmärrä tunteita, 21 näkökulmaa tunteisiin / Jaana-Mirjam Mustavuori (kirja saatu)

Kenelle: Omien sekä muiden tunteista kiinnostuneelle.

Tästä kirjasta olen maininnut muistaakseni blogissani joskus aikaisemmin jonkun tunteita käsittelevän postauksen yhteydessä? Kirja tosiaan avaa mielenkiintoisesti tunteita monesta eri näkökulmasta ja ennen kaikkea auttaa niin omien kuin muidenkin tunteiden ymmärtämisessä. Itsehän tiesin tunteista jo aika paljon ennen kirjan lukemista, mutta silti se antoi minulle runsaasti mielenkiintoista uutta informaatiota! Yksi aika merkittävä muistutus jonka sain, on se, miten tärkeää on antaa itselleen oikeutus tuntea kaikenlaisia tunteita. Mikäli elämässään jatkuvasti pyrkii tuntemaan pelkästään myönteisiä tunteita, jää tunteiden laajempi merkitys huomaamatta. Ja siis ylipäänsä todellisuudessa tunteet eivät ole edes myönteisiä tai kielteisiä, vaan kyse on niiden arvottamisesta, joka pohjautuu pitkälti kulttuuriin ja kasvatukseen. Tokikaan esimerkiksi henkinen kipu ei ole tunteena kenellekään miellyttävä, mutta se parhaimmillaan kasvattaa, synnyttää muutosta, lisää kärsivällisyyttä ja pakottaa ihmisen tutustumaan omaan sisimpään.

Tunteita on kaikkialla ja niin erilaiset paikat kuin ihmisetkin herättävät meissä tunnereaktioita. Jokainen tunne on aina myös subjektiivinen kokemus, eli koskettaa jokaista henkilökohtaisesti. Ikinä koskaan ei tulisikaan aliarvioida toisen tunteita tai nauraa niille. Tunteet ovat usein hyvin lyhytkestoisia ja niitä tulee ja menee päivän mittaan useita. Tärkeä muistutus on myös se, ettei mikään tunne ole loputon. Mikäli nyt tunnet surua tai kipua, on lohdullista ajatella ettei tunne kestä ikuisuuksia. Jokainen tunne on aina meidän sisäisessä maailmassa, eikä sen ulkopuolella vaikka usein etsimme tunteillemme ns. syypäätä ja siksi syytämme muita ihmisiä. Itselleni tämä on ollut tärkeä huomio, sillä hyvin usein olen syytellyt muita tunteistani. Todellisuudessa se kaikki mitä sisälläni tapahtuu, johtuu nimenomaan minusta ja kokemuksistani. Jokainen meistä kokee erilaiset ihmiset, tilanteet ja asiat eri tavalla, omasta elämänkokemuksesta ja perspektiivistä käsin – kuten muuten viime viikolla blogissani kirjoitin.

Sen lisäksi että kirja on todella mielenkiintoinen, antaisin plussaa siitä, ettei se ole kovin pitkä (alle 200 sivua) ja teksti on helposti luettavaa. Mielestäni kirja soveltuu myös sellaisille, jotka eivät ole perehtyneet aiheeseen millään tavalla!

Viisas Elämä: Jäljet kehossa – Trauman parantaminen aivojen, mielen ja kehon avulla / Bessel Van Der Kolk (kirja saatu)

Kenelle: Traumatisoituneelle tai traumoista kiinnostunelle.

Jos edellinen oli suhteellisen helposti luettavaa tekstiä, vaatii tämä kirja enemmän keskittymiskykyä, sillä se pitää sisällään vaikeitakin asioita. Mikäli aihe kuitenkin kiinnostaa, kannattaa tämä kirja ehdottomasti lukea! Kirja avaa traumoja ja kertoo ruohonjuuritasolta lähtien, mitä traumat ovat ja millaisia niitä voi olla. Merkittävin omat silmäni avaava asia on opuksen myötä ollut se, ettei trauma ole aina välttämättä suuruusluokaltaan mikään pahin mahdollinen, kuten onnettomuus, insesti tai vaikka raiskaus, vaan se voi olla mittasuhteeltaan millainen tahansa. Moni trauma on myös perhepiirin sisällä sukupolvesta toiseen vaikuttava tai kasvettuun kulttuuriin sidonnainen.

Olen jo ennen kirjaa (mm. terapiassa) tiedostanut traumani, mutta olen vähätellyt omia kokemuksia, sillä olen verrannut niitä esimerkiksi insestiin, joka on se ainakin omissa silmissäni pahin mahdollinen trauma. Todellisuudessa traumoja voi olla tosiaan monenlaisia ja eri asteisia, joita kaikkia yhdistää kuitenkin traumaattinen stressireaktio, joka aiheutuu henkisestä tai fyysisestä vauriosta. Usein traumaattinen tapahtuma saattaa tapahtua kerran, tai pahimmillaan jatkuva vuosikaudet. Traumat muuttavat tapaamme ajatella ja nähdä tämä maailma, jonka lisäksi niihin saattaa liittyä monenlaisia jälkioireita, kuten ahdistusta, pelkoa, tunnesäätelyn muutoksia/vaikeuksia ja itsetuhoisuutta. Traumasta on mahdollista eheytyä, mutta se ei ole todellakaan helppo prosessi. Esimerkiksi moni lapsuudessa koettu vakava trauma saattaa muuttaa ihmisen aivotoimintaa siinä määrin, ettei hän koskaan tule traumasta täysin eheytymään, vaan kantaa sitä aina tavalla tai toisella mukanaan. Traumat aiheuttavat hoitamattomina paljon mm. masennusta ja uniongelmia. Hyvin moni vakavasti traumatisoitunut tulee myös riippuvaiseksi jostain päihteestä (kirjan mukaan jopa 30-50 %), sillä trauman oireita pyritään turruttamaan hetkellisesti päihteiden avulla. Jos taas päihteistä luovutaan, lisääntyvät painajaiset, takaumat ja ärtyneisyys.

Kirja on mielenkiintoinen opus traumojen maailmaan ja se antaa paljon eväitä traumasta parantumiseen sekä lisää traumatietoutta ihan jokaiselle kiinnostuneelle. Pohdin myös, että tässä on loistava kirja kaikille niille, joiden lähipiirissä on henkilö, joka on käynyt läpi vaikean trauman. Usein lähipiirinkin olisi nimittäin hyvä tietää aiheesta enemmän, jolloin ymmärrys kasvaa. Traumat harvoin kun pysyvät täysin piilossa, vaan hoitamattomina ne oireilevat tavalla tai toisella. Kirja on pitkä (yli 500 sivua) ja teksti tosiaan vaatii syvempää keskittymistä, mutta jos aihe kiinnostaa, niin lukekaahan! Itse ainakin ammensin kirjaa kerralla niin paljon, että oli jopa hankaluuksia lopettaa sen lukeminen.

Gummerrus: Suuri Unikirja – 10650 unta, Tamara Maunonen

Kenelle: Unista kiinnostuneille omatoimisille tutkijoille!

Unet ovat kiinnostaneet itseäni jo pidempään ja minähän näen niitä paljon (tai muistan ne herätessäni). Moni puhuu ettei unilla ole mitään merkitystä, mutta itse näen ne jonkinlaisena porttina piilotajuntaan, joka ei ole meidän hallittavissa. Kirjassa on koottuna lähes 11 000 erilaista unta ja niiden selitykset. Olenkin useamman kerran kurkistanut kirjasta jonkun tietyn elementin, joka unessani on siinä elämäntilanteessa toistunut ja saanut sitä kautta selkeyden siihen, miksi nimenomaan tämä asia on nyt läsnä. Välillä on todella jännä, miten ne samat asiat toistuvat monessa unessa peräkanaa tai siellä on joku sellainen henkilö menneisyydestä, jolla ei ole ollut juuri minkäänlaista isoa roolia elämässäni? Tuo on mielestäni erikoinen juttu ja olen usein miettinyt, miksi ihmeessä tämä henkilö on mukana unessani? Symboloiko hän jotain asiaa vai onko kyse siitä, että siellä kohdin menneisyydessä on jotain käsittelemätöntä? Kirja itsessään ei varsinaisesti perehdy siihen miksi unia nähdään, vaan nimenomaan avaa symbolisesti unien merkitystä. Eli jos unessa toistuu vaikka kello, voit tarkistaa sen merkityksen kirjasta.

Kirja on paksu ja yli 500 sivuinen. Unet ovat kirjassa kuitenkin aakkosjärjestyksessä, mikä helpottaa niiden hakemista. Toinen kirja, jonka lukemisen olen vasta aloittanut, on ystävältäni lainassa oleva Sigmund Freud, Unien Tulkinta, joka tulee enemmän avaamaan sitä, mitä unet ovat ja miksi niitä näemme? Mielenkiinnolla odotan mitä kirja paljastaa!

Oletteko te kenties lukeneet mitään näistä kirjoista?

Ja otan vastavuoroisesti oikein mielelläni kirjasuosituksia vastaan? Tällä hetkellä lukulistalla on ainakin Idiootit ympärilläni, joka on pitänyt lukea jo iät ja ajat…

hyvinvointi onnellisuus ihmissuhteet mielenterveys
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *