Kiireisen arjen terveysvinkit x 8

Monelle vuoden alku on hyvin kiireistä aikaa. Lomat on lusittu ja on kaikenlaisen uuden aika. Kenties yhä useampi on aloittanut myös terveellisemmät elämäntavat ja salikortillekin on ladattu aikaa alkaneen vuoden kunniaksi? Jos vaikka tänä vuonna saisi muutettua elämäntavat pysyvästi parempaan suuntaan? Itsehän elän jatkuvasti perus terveellistä arkea, vaikka elämäni on paikoitellen myös hektistä. Toki nykyään kykenen paljon itse vaikuttamaan aikatauluihini, mutta moni viikko on silti kiireinen – kuten nyt vaikka tänään alkanut. Olenkin miettinyt jo etukäteen viikon ohjelmaa ja sitä, missä välissä teen mitäkin. Jos jättäisin kaiken suunnittelematta, olisi lopputulos todennäköisesti kaoottisempi kuin se on suunniteltuna. Ja mikäli kiireen keskellä haluaa elää vielä terveellisesti, tulee asioita ehdottomasti etukäteen suunnitella. Ruokailemista ei esimerkiksi voi jättää oman onnensa nojaan ja jos puolestaan haluaa treenata, on pakko miettiä, missä välissä sen tekee. Omat aikatauluni ovat nykyään toki pitkälti käsissäni, mutta voin vaan kuvitella miten haastavaa monelle perheelliselle voi olla säilyttää arjessa terveelliset elämäntavat!

Uskon että terveelliset elämäntavat ovat loppupeleissä pitkäjänteisen harjoittelu tulos. Kun niitä toistaa riittävästi, ne juurtuvat ikään kuin selkärankaan, eikä pakka sorru edes kiireisen arjen keskellä. Toki välillä on hetkiä etteivät tällaiset asiat ole ensimmäisenä mielessä, mutta pääasiallisesti terveelliset elämäntavat on mahdollista ylläpitää myös kiireisessä arjessa. Itselläni on esimerkiksi tietynlaisia rutiineja, joita noudattamalla tämä onnistuu ja tänään haluan niistä tärkeimmät kanssanne jakaa! Osa on varmasti monelle aivan perus kauraa, mutta asioiden toistaminen on tie niiden oppimiseen sekä sisäistämiseen.

Jos et ehdi miettimään päivän muita aterioita, niin suunnittele edes aamiainen etukäteen

Aamiainen on päivän tärkein ateria ja siksi sitä ei tulisi koskaan jättää välistä. Usein aamut ovat monelle niitä kiireisimpiä, joten jo edellisenä iltana kannattaa miettiä, mitä aamulla syö. Jos vaan illasta on aikaa, laita tuorepuuro jääkaappiin yöksi tekeytymään (sen valmistaminen vie ehkä viisi minuuttia) tai lataa kahvi valmiiksi ja nosta pakastemarjat sulamaan. Tällaisilla pienillä jutuilla voit varmistaa sen, ettei aamiainen tule jäämään välistä ja saat päivään varmasti sen kaiken tarvitsemasi energian! Itse syön usein aamiaista samalla kun meikkaan ja hoidan aamutoimia, joten multitasking kunniaan! Minun kiireisten aamujen suosikki aamupaloja ovat tuorepuuro, banaani tai annos soijajogurttia, jonka sekaan kaadan edellisenä iltana sulamaan jätetyt marjat.

Pakkaa laukkuun mukaan pientä välipalaa

Huomaan aivan liian usein kodin ulkopuolella havahtuvani siihen, miten on hirveä nälkä, mutta ei ole juuri sillä hetkellä mitään syötävää eikä oikein tiedä mitä hakisi ja mistä. Etenkin jos olen toimistolla tekemässä töitä, en millään meinaa jaksaa lähteä hakemaan ruokaa ja täten saatan pitkittää ruokailuväliä monella tunnilla. Tuo on aina erittäin huono juttu, jonka nykyään muuten tiedostan! Siksi pyrin aina kantamaan mukanani joko raakapatukoita, cashew-karpalosekoitusta, tai vaikka ihan vaan banaania, jotta sillä hädän hetkellä on edes jotain, mitä syödä! Kun ottaa tavakseen kantaa laukussaan aina jotain pientä syötävää, pelastaa se niin monelta nälkäkiukulta! Terveelliset elämäntavat siis vaativat pienissäkin asioissa suunnitelmallisuutta, mutta loppupeleissä se palkitsee!

Treenaa mieluummin vähän kuin ei ollenkaan

Tehokas 30-45 minuutin treeni on parempi kuin ei treeniä ollenkaan! Mikäli arkipäiviisi siis mahtuu edes lyhytkin treeni, tee se niin usein kuin vaan mahdollista – lepopäivät huomioiden. Juokseminen on muuten tällainen laji, joka vie parhaimmillaan hyvin vähän aikaa! Nyt talvella se vie pukeutumisen kanssa kyllä enemmän, mutta keväällä, kesällä ja syksyllä juokseminen on kiireisen arjen parasta liikuntaa! Itse esimerkiksi kävin usein kesällä heittämässä vitosen lenkin puolessa tunnissa, joka on hyvin minimaalinen treeniin käytettävä aika, mutta silti parempi kuin ei mitään ja itse asiassa aika tehokaskin. Myös kotitreeni ja jooga onnistuu lyhyessäkin ajassa tai miksi ei hiit -henkinenkin treeni? Mikäli haluat sisällyttää treenaamisen viikoittaiseen rytmiin, se tulee merkata kalenteriin. Suunniteltu on nimittäin puoliksi tehty.

Kanna vesipulloa aina mukana

Kiireen keskellä unohtuu vedenjuonti! Tästä syystä aina kannattaa pitää laukussa mukana omaa vesipulloa, jota täyttää ja tyhjää säännöllisesti. Itse ainakin huomaan että mikäli vesipulloa ei ole menoissa mukana, saatan olla useita tunteja juomatta ja sitten ihmettelen, miksi päätä jomottaa? Vesi pitää aivotoiminnan virkeänä ja aineenvaihdunnan käynnissä!

Vältä valmisruokia ja valmista kerralla enemmän

Tämä lienee se kiireisen arjen yksi suurimmista kompastuskivistä – miten välttää valmisruoat kun et ehdi kokkaamaan itse, tai halua syödä päivittäin lounasta ulkona? Vaikka valmisruoat ovat kuinka kehittyneitä, en suosittele niitä päivittäiseen käyttöön. Toki välillä on pakottavia tilanteita, jolloin joku keitto varmasti menee hyvinkin alas, mutta pääasiallisesti suosittelen panostamaan itse valmistettuun, puhtaaseen ruokaan. Hyvä keino on valmistaa enemmän ruokaa kerralla ja purkittaa se, jolloin saat kasaan useamman päivän ruoat kerralla. Itse valmistan usein parin päivän annokset ruokaa kerralla, jolloin syön sitä samaa muutaman päivän ajan. Kun lounas on valmiina, ei tule ostettua valmisruokia tai tuhlattua rahaa päivittäin ravintolalounaisiin. Tässäkin avainsana on se suunnitelmallisuus, johon muuten hyvin pitkälti terveellinen ja hyvinvoiva arki pohjautuu.

Nappaa lisäravinteita purkista

Kiire tarkoittaa usein stressiä ja täten myös vastustuskyvyn alenemista. Tästä syystä ravintolisiä kannattaa suosia ympäri vuoden hyvinvoinnin tueksi. Nimittäin mikäli ravinto olisi välillä vähän heikompaa ja ruokailuvälit pitkiä, ei kehon yleiskunto alennu niin nopeasti kun puolustusjärjestelmä on kunnossa. Suosittelenkin ehdottomasti panostamaan edes muutamaan ravintolisään, kuten esimerkiksi näin talvella vahvoihin probiootteihin sekä B- ja D-vitamiiniin.

Hyötyliiku paikasta toiseen

Rappuset hissin sijaan tai parin pysäkin väli kävellen, ovat hyvä tapa lisätä hyötyliikuntaa ja täten ylläpitää hyvinvointia kiireessäkin. Itse olin aikaisemmin oikea ratikan suurkuluttaja enkä kävellyt kuin vain hätätapauksessa paikasta a paikkaan b. Tämä on sinällään erikoista, sillä muuten olen niin liikunnallinen ihminen, mutta olen ollut laiska hyötyliikkuja. Nykyään kuitenkin kävelen aina, mikäli mahdollista ja hyödynnän rappusia hissin sijaan. Hyötyliikunta on loistava tapa kerätä liikuntaa niinäkin päivinä, kun ei ehdi erikseen treenaamaan. Niin ja kesällä Helsingissä kannattaa ehdottomasti hyödyntää kaupunkipyörää! Itse ihastuin tuohon tyyliin viime kesänä ja saman aion tehdä tänäkin vuonna. Pyöräily on loistava liikuntamuoto ja siinä kerääntyy kilometrejä ikään kuin huomaamatta.

Nuku riittävästi

Kun arki on hektistä, moni karsii yöunista. Itse lukeuduin aikaisemmin nimenomaan tähän porukkaan ja ajattelin pärjääväni hyvin 6-7 tunnin unilla. Viimeiset pari vuotta kun olen nukkunut sen vähintään kahdeksan tuntia yössä, olen huomannut, miten suuri merkitys unella on hyvinvointiini! Jaksan nykyään aivan eri tavalla enkä tarvitse kesken päivänä päiväunia. Mikäli välillä nukun huonommin, olen heti kuin eri ihminen ja motivaatio kaikkeen tekemiseen on huomattavasti heikompi. Siispä älkäähän karsiko unista jos vaan mahdollista! Jättäisin ennemmin jopa treenin välistä kuin karsisin seitsemän tunnin yöunet kuuteen…

Energistä ja ihanaa alkanutta viikkoa! Pidetäänhän kiireessäkin huolta itsestämme.

 

Kuvat: Mikaela

treeni-ja-ravinto elamantapa ruokavaliot palautuminen
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *