On my way
On my way

Kannattaako lihaton lokakuu?

Yhä useampi suomalainen aloitti viikonloppuna lihattoman lokakuun. Kasvisruokavalio tuntuu olevan seuraava kuuma trendi ja moni jättääkin lihan kokonaan ruokavaliostaan. Alkuun jää punainen liha ja lopulta huomataan, että mihis sitä broileria enää tarvitaan? Ei yhtään mihinkään. Siirtyminen kasvispainotteiseen ruokavalioon onkin yllättävän helppoa.

Munakoiso

Mielestäni kuukauden lihaton kokeilu on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen! Ihmisillä, kun on liian usein pinttymiä tietyistä asioista ruokaan liittyen ja sitä pelätään ikäänkuin luopua niistä omista maneereista ja tavoistaan. Vähän sama kuin maidon ja viljojenkin kanssa. Sitä ajatellaan, että niitä kuuluu syödä, koska suomalainen ruokaympyrä niin kehoittaa. Ei uskalleta edes kokeilla mitään muuta tapaa vaikka vatsa huutaisi hoosiannaa päivittäin. Itsekin ajattelin vuosia, että tarvitsen sitä kanaa jokaisella lämpimällä aterialla, vähintään kerran päivässä. Proteiinia, proteiinia. Pelkällä kasvisruoalla ei jaksa ja sitähän sairastuu. Hohhoijjaa.

Nyt olen ollut jo aika pitkään hyvin kasvispainotteisella ruokavaliolla. Punainen liha nyt ei ole muutenkaan kuulunut ruokavaliooni aikoihin, mutta suurin muutos on tapahtunut broilerin käytön pois jäämisenä. Olen ehkä siinä mielessä poikkeustapaus, että käyttö ei ole missään kohtaa loppunut kuin seinään päätöksestä, vaan jäänyt pois ihan omasta halusta pikkuhiljaa. Edelleenkään en ole EHDOTON, eli jos nyt huomenna tekisi mieli ihan hurjasti kanaa (mitä en tosin usko) voisin sitä luomuna kyllä ostaa. Tai jos olen kylässä voin kohteliaisuuttani syödä salaattia, jossa on broileria. Suurin ei on kuitenkin kaikelle ravintolasta saatavalle lihalle, jonka alkuperää et tiedä. Tai kysyessä saat vastauksen ”Thaimaasta”. Tällainen vastaus tuli muuten ihan taannoin eräässä Kampin Kauppakeskuksessa sijaitsevassa kahvilassa, jossa huvikseni kysyin salaattitiskin broiskun alkuperää. Nice. Tuota shaissea olen minäkin joskus aikanaan syönyt ja vieläpä monen monta kertaa. Hyi! Itselleni tulee ainakin todella huono fiilis suomalaisesta ravintolasta, joka oikeasti käyttää ulkomaalaista lihaa.

IMG_4226-001

Ylipäänsä mielestäni ihmisten olisi hyvä miettiä lihateollisuuden ekologisuutta ja kuormittavuutta. Suomessakin syödään vuosittain aivan julmetut määrät lihaa henkeä kohden missä olisi oikeasti vähennettävää! Voisiko viikottaisen lihankäytön esimerkiksi puolittaa? Kasvisruoka on nimittäin yhtälailla täyttävää ja niitä vaihtoehtoja lihalle tänä päivänä kyllä löytyy.

Toki lihansyönnissä on se eettinenkin puoli. Minä ainakin rakastan eläimiä ja olen todella herkkä kaikelle väkivallalle mikä kohdistuu noita viattomia luontokappaleita kohtaan. En voi sietää eläinten kidutusta ja siksipä monet salaa kuvatut teurastusvideot ovat olleet itselleni liikaa. Mielestäni ihmisten ei ylipäänsä pitäisi ummistaa silmiään tai sanoa, että ei en halua nähdä tuollaista videota. Se on juuri sitä ettei haluta kohdata totuutta, mikä nimenomaan usein lihateollisuuden takana piilee. En tietysti osaa sanoa ovatko Suomessa olot kuinka ihanaiset mutta saanen silti epäillä? Ehkä kuitenkin paremmat kuin ulkomailla, joten Thaimaa -lihalle ainakin ehdoton ei! Ja jos jotain lihaa, niin valitkaa nyt hyvät ihmiset edes suomalainen ja jos rahat riittää niin mieluiten vieläpä luomu.

IMG_3437-002

Itselleni lihan pois jättäminen on tapahtunut todella luonnollisella tavalla, sillä se on alkanut yksinkertaisesti ällöttämään. Kun joku ällöttää, on sen syöminen aika hankalaa. 🙂 Punainen liha on ollut kova pala jo todella monta vuotta ja sitä en ole syönyt kuin naudan jauhelihan muodossa. Broilerikin alkoi pikkuhiljaa jänteineen tuntumaan öklöltä ja siitä se sitten lähti, muutos kohti kasvispainotteisempaa ruokavaliota. Tokikaan en nyt pelkillä rehuilla elä, vaan suosin jatkuvasti lihan korvikkeita.

Ruokavaliooni kuuluvat edelleen kuitenkin kala ja merenelävät, lohi ja jättikatkaravutkin silloin tällöin. Lohesta en tule luopumaan vaikka senkin kasvatuksessa toki puutteita on. Myös soijatuotteiden juttu on alkanut löytymään ja niistä suosiossani on viime aikoina ollut tofu ja soijarouhe. Sen lisäksi myös härkäpavuille ja nyhtökauralle olen näyttänyt vihreää valoa! Toki kaikessa tällaisessa on ne huonot ja hyvät puolensa, eli soijan suhteen on varmasti teitä jotka tyrmäävät täysin. Koen kuitenkin, että haluan pitää ruokavalioni mahdollisimman monipuolisena ja siksi sisällyttää siihen myös edellä mainitsemaani ravintoa. Mieluummin valitsenkin sen soijan, kuin broilerin. Tämä on tosiaan minun valintani ja sinun voi olla puolestaan päinvastainen.

IMG_0338-2

Mielestäni ruokailun kuuluu kaikesta huolimatta olla mieluisaa ja helppoa. Sen ei tule aiheuttaa meille liikaa päänvaivaa, eikä meidän tule sitä tavallaan edes liikaa miettiäkään. Tästä huolimatta kehoitan jokaista kokeilemaan, luopumaan niistä omista tavoistaan ja avaamaan silmät uudenlaiselle maailmalle, mikä esimerkiksi erilaisen ruokavalion myötä saattaa eteen tulla.

Voi nimittäin olla, että se maidoton, lihaton, sokeriton tai vaikka viljaton kuukausi avaa sinulle aivan jotain uutta. Olo saattaa kohentua ja fiilis kehossa muuttua täysin toisenlaiseksi! Me emme voi tietää jos emme kokeile. Itse suosittelenkin jokaiselle lämpimästi etenkin tätä lihatonta lokakuuta, tai vaikka lopun elämän lihansyönnin vähentämistä. Omalta kohdaltani en voi kuin suositella.

Viettääkö moni teistä lihatonta kuukautta? Entäpä miksi juuri sinä olet kasvissyöjä tai sekasyöjä? Olisi mukava kuulla miksi kukin on valinnut puolensa? 🙂

Kommentit (28)

 1. mynttoli

  Sisältyykö lihattomaan lokakuuhun myös kala? sitten epäonnistuin jo tänään 🙁 muuten haluaisin ryhtyä mukaan. en juurikaan syö kanaa tai punaista lihaa. niitä ilman voisin olla koko lokakuun!

  • On my way

   Lihaa ovat sika, nauta, lammas, kana, vuohi, poro, kani jne.

   Kalan ja äyriäisten ”liha” taas on on nimenomaan ”kalat ja äyriäiset”. Jos siis puhutaan lihasta niin yleensä puhutaan nimenomaan muusta, kuin merenelävistä. Useampi kasvissyöjä esimerkiksi saattaa syödä kalaa ja äyriäisiä, vaikkei muuta lihaa söisikään. Toki on heitä ketkä eivät edes loheen koske.

   Olen aika varma, että lihattomaan lokakuuhun kuuluu nimenomaan liha. Eivät kalat ja äyriäiset. 🙂

 2. Aino

  Kiitos, Jutta! Kirjoituksesi inspiroimana päätin vaihtaa tähän asti päivittäin käyttämäni broilerijauhelihan soijarouheeseen, Härkikseen tai nyhtökauraan. Mahtava fiilis, kun voi tehdä jotain eettistä näinkin pienellä vaivalla! 😀

  • On my way

   Mahtavaa! 🙂 Kannattaa ainakin kokeilla sillä uskon, että saatat yllättyä kuinka hienosti kyseiset raaka-aineet sen broilerin korvaavatkaan. Ja varsinkin jos tosiaan käytät broileria nimenomaan jauhelihan muodossa. 🙂

 3. Alisa

  Kiitos inspiksestä, mukana ollaan! 🙂

  • On my way

   Jee kiva! Kannattaahan se ainakin kokeilla. 🙂 Koskaan ei ole pakko jatkaa lopun elämää jos siltä tuntuu vaan fiiliksen mukaan.

 4. jenni

  Itsekkin olen pikkuhiljaa vähentänyt lihan syöntiä. Olen pyrkinyt siihen, että suurimman osan viikosta söisin pelkästään kasvisruokaa mutta välillä menee pari viikkoakin helposti putkeen ihan huomaamatta! Lihan korvaaminen on yllättävän helppoa, enemmän kyse on juurikin asenteissa missä on korjattavaa. Vielä kun saisi poikaystävänkin innostumaan tästä lihan vähentämisestä…:D Mutta toisaalta en halua sanella toisten syömisiä, jokainen tekee niinkuin parhaaksi näkee:)

  • On my way

   Totta, se on todellakin helppoa! Alkuun se tuntui vähän haastavalta, kun ei oikein osannut soveltaa esimerkiksi soijatuotteita mutta pikkuhiljaa tuonkin taidon oppi. Nyt en kyllä enää palaisi siihen jatkuvaan broilerin ahtamiseen mistään hinnasta!

   Hyvä pointti, jokaisella on tietysti oikeus valita ”puolensa”. Usein miehille liha on nimenomaan elinehto ja siihen ei välttämättä pysty kovin paljon vaikuttamaan. Ehkä kokeilet tehdä mahdollisimman hyviä kasvisruokia ja osoitat sitä kautta kuinka tuokin ruoka voi olla hyvää? 😉 Veikkaan nimittäin, että miehillä on nimenomaan ennakkoluuloja kasvisruoan suhteen. Ainakin siis useammilla.

 5. souphie

  Jaiks… Tääytyykin olla jatkossa ulkona syödessä vähän tarkempi lihan alkuperästä! Itse syön kyllä kanaa mutta en punaista lihaa kuin harvoin… Kasvispainotteisesti syön about 3pv viikosta:)

  • On my way

   Suosittelen kyllä ehdottomasti kysymään aina lihan alkuperää. Thaimaassa kanoilla on hirveät oltavat ja ne tehdään todella ällöttävällä tehotuotannolla. Stressihormoni ja antibiootit kulkeutuvat lihan mukana aivan varmasti syöjän elimistöön jos sellaista broileria menee syömään. Tokikaan en tiedä puhuuko ravintolan henkilökunta aina totta näissä jutuisa, mutta pakkohan siihen on vaan luottaa.

   Hyvältä kuulostaa, että ruokavaliossasi on myös kasvispainotteisia päiviä! Tuokin on parempi kuin ei mitään. 🙂

 6. Hertta

  Jälleen kerran hyvä ja kiinnostavapostaus! 😊 Itse olen ollut koko ikäni kasvissyöjä enkä ole edes maistanut lihaa( lukuunottamatta muutamaa kertaa kun olen maistanut kanaa poikaystävän lautaselta). Alun perin syynä kasvissyöntiin oli vain vanhempien ruokavalio mutta kun olen tullut vanhemmaksi niin myös eettiset syyt ovat alkaneet kiinnostaa. Ja onhan se ympäristöllekin parempi vaihtoehto kun ei syö lihaa.😌 Kalaa ja äyriäisiä aloin syömään 6-vuotiaana enkä ole ajatellut niistä luopua. Myös kananmunia ja maitotuotteita menee päivittäin. Onneksi nykyään on tarjolla yhä monipuolisempia vaihtoehtoja lihalle ja kasvissyönti on kasvattanut suosiotaan 😊

  • Maria

   Tuosta eettisyydestä tuli mieleen.. Kyllä se vähän niin on, että jos syö munia ja maitotuotteita niin tukee lihateollisuutta vaikka ei lihaa söisikään. Pitäisi ruveta täysin vegaaniksi jolloin ei tukisi lainkaan eläiten hyväksikäyttöä. Ja pitäisi luopua kosmetiikasta, hyönteismyrkyistä, maaleista…Ei saisi ratsastaa Thaimaassa norsuilla, ei käyttää kiinalaisia rohtoja koska sappikarhu, ei käyttää turkkeja koska turkiseläimet.. On kyllä todella surullista kuinka monin eri tavoin hyväksikäytämme eläimiä. Hyvä tietysti jos yhdestä tavasta edes luopuu, vaikka siitä lihansyönnistä. Onneksi kuitenkin on myös kosmetiikkaa jota ei ole testattu eläimillä. On maatiloja jossa eläimet saavat viettää oikeasti mukavaa elämää. Ja ennenkaikkea on olemassa ihania ihmisiä jotka pelastavat kärsiviä eläimiä ja antavat niille uuden mahdollisuuden onnelliseen elämään. Mutta silti, ihan liikaa eläimiä kärsii meidän ihmisten turhien halujen takia. Kaikki halut eivät ole turhia, ymmärrän että Siperiassa ilman turkkia ei varmaan yksinkertaisesti pärjää ja jos maatilalla eläin kuolee niin mielästäni ei ole mitään väärää syödä sitä, mutta turhaa on tuoda markkinoille jatkuvalla syötöllä uutta kosmetiikkaa ja kemiallisia aineita joita ensin kanit ja koirat ovan hengitelleet ja turhaa on tuottaa kauppoihin useita kymmeniä ellei satoja erilaisia leikkeleitä joista osa päätyy lopulta lukittuun roskikseen tai jätepuristimeen.

   Pray earth.

  • Hertta

   Totta tuokin ja välillä onkin huono omatunto kun eläinkunnan tuotteita käytän. En kuitenkaan halua niistä luopuakaan joten näillä mennään. Enkä siis missään nimessä väitä olevani täydellinen kasvissyöjä tai mitään! Koen kuitenkin polku saavani aikaan edes jotain hyvää vaikka sitten ympäristölle kun en syö lihaa. Hyviä pointteja sulla, tosiaan aika järkyttävää kuinka paljon eläimiä tosiaan käytetään hyväksi…

  • On my way

   Mielestäni parempi ottaa edes pieniä askelia kuin, ettei ottaisi yhtään askelta. Itsehän siis käytän hyvin vähän maitotuotteita, kananmunia sen sijaan päivittäin. Ehkä joku päivä jätän nuokin mutta tällä hetkellä koen, että jo lihattomuus on riittävästi omalta kohdaltani. 🙂

  • Hertta

   Samaa mieltä! 😊 Kalaa syöt kuitenkin?

  • On my way

   Joo lohta syön. Ulkomailla ollessa äyriäisiä,koska ovat siellä nimenomaan tuoreempaa ”lähiruokaa”. 🙂

 7. Jani-75

  No en kyllä ala ituja popsimaan tää on niitä anmalian hömpötyksiä tyyliin kielletään kaikki. Yhtä hullulta tuntuisi,jos joku ehdottaisi,että kävely pitäisi korvata konttaamalla,kun lihan korvaaminen nyhtökauralla sun muilla. Uskon tämän kasvisvouhotuksen olevan ohi menevä ilmiö kuten karppaus moniko sitä enää muistaa:)

  • On my way

   Juu jokainen saa itse valita. 🙂

 8. Karo

  Soija-ja tofuteollisuuden takia kaadetaan sademetsää, ja tuhlataan todella palhon vesivaroja. Nämä ovat vain yksi rsimerkki ”lihakorvikkeiden” tuotannon haitoista. Yritän sanoa, että tuot tekstissäsi esiin näkökulman, jossa käyttämäsi ruokavalio ei ole luonnolle haitallista ollenkaan. Olen itse vegaani, mutta perustelen sen eläinten olosuhteilla. Lihateollisuus tuottaa yhtä paljon ( tai jopa enemmän) ongelmia, mutta niin tuottaa myös soijan ja tofun tuotanto. Mikään asia ei ole niin ehdotonta. Siksi kannattaakin juuri suosia mainitsemaasikin luomua:)

  • On my way

   Tottakai. Itseasiassa tofussa suosinkin luomua. Ja todella monessa muussakin mahdollisuuksien mukaan. 🙂

  • Amanda

   Heeetkonen, tämä ”lihakorvikkeiden tuotannon haitat” särähti vähän korvaan. Onko esim. Cowspiracy tuttu dokkari? Siinä ja muutamissa muissa vegeilyn promoamisdokkareissa aika selkeästi mainitaan, kuinka hieman lähteistä vaihtelevin prosentein 75-95 välillä KAIKESTA soijatuotannosta menee karjan rehuksi eli siis lihatuotantoon. S amassa lauseessa voida oikein edes mieluisasti verrata soijansyömisen ja lihansyömisen ympäristövaikutuksia, koska mittasuhteet ovat niin epätasaiset.

  • soysoy

   Suomessa (ja Euroopassa yleensä) ihmisten ravinnoksi käytettävä soija on enimmäkseen peräisin Ranskasta ja Kanadasta. Tieto alkuperästä selviää yleensä yrityksen nettisivuilta tai sitten voi ottaa yhteyttä yritykseen ja kysyä. Amazonian alueelta tuleva sademetsätuhosoija on juuri sitä mitä karjalle syötetään. Soijan lihan tai maidon korvikkeeksi valitsevat ihmiset ovat yleensä aika tiedostavia kuluttajia, joten yritys, joka valmistaisi tällaiselle kohderyhmälle tuotteita Etelä-Amerikkalaisesta soijasta, olisikin aika lyhytikäinen.

 9. tytteli

  Todella mielenkiintoinen postaus jälleen! 🙂 Itsellä tulee kohta vuosi täyteen, kun jätin lihan pois ruokavaliosta. Olen yhä enenevissä määrin ruvennut kiinnostumaan ympäristöasioista, joten lihan jättäminen alkoi tuntua lähes itsestäänselvältä. Kalaa ja äyriäisiä syön itsekin edelleen, ne on mun ihan ehdotonta herkkua, joten niitä tuskin pystyn koskaan jättämään kokonaan pois. Kalassa koitan myös suosia mahdollisuuksien mukaan ise pyydettyä järvikalaa. Onneksi isäni on innokas kalastamaan, joten usein saa sitä kautta kalaa sitten. Tämä lihan jättö on mullakin sujunut tosi kivuttomasti, en ole kaivannut sitten yhtään. Punainen liha on muakin ällöttänyt melkein aina, joten lähinnä jauhelihaa itsekin tuli käytettyä. Olen myös aina onneksi tykännyt kasvisruuasta, joten ei ole ollut mikään hirveä shokki tämä lihan poisjättö 🙂 Maitotuotteita ei myöskään tule juuri käytettyä, joskus satunnaisesti jotain juustoa.
  Kasvissyöjänä tulee myös automaattisesti kiinnitettyä huomiota ruuan ravitsevuuteen ja en varmaan ikinä ole voinut niin hyvin kuin nykyään. Kaikin puolin oikea päätös mielestäni 🙂

  • On my way

   Juurikin näin! Allekirjoitan kaiken sanomasi. 🙂

 10. Jonna1983

  Mulla on myös lihan syönti alkanut vähentyä ihan itsestään, ruoanlaitosta ja sen trendeistä kiinnostunut kuin olen. Broileri ei houkuta enää yhtään ja punaista lihaakin syön lähinnä luomuna. Paitsi anoppilassa syön mitä tarjotaan. Mies taas syö paljon lihaa ja kanaa eli meidän perheessä homma on hyvin balanssissa 😀

  Itse en soijatuotteista juuri perusta, en tofustakaan. Eivät ole mun pala kakkua. Mä en ole ehdoton ruokavaliossani, mutta näin on hyvä olla kuin nyt on. Uunissa muhimassa juuri lohta 😉

  • On my way

   Kyllä, jokaiselle sopii se oma tyylinsä! Mielestäni on ylipäänsä hienoa, että ihmiset vähentävät lihansyöntiä! Ei ole pakko totaalikieltytyä mutta kiinnittää juuri laatuun huomiota ja sen lisäksi välillä valita kasvisruokaakin. 🙂

   Mäkään en ennen tykännyt mutta tofua olen opetellut nyt syömään. Samoin soijarouhetta. 🙂 Pakko koittaa luovia jotta pystyt pitämään ruokailun mahdollisimman monipuolisena mutta kuitenkin suhteellisen helppona!

 11. Johanna

  Hyvä Jutta!
  Olipas Janilla fiksu kommentti! 😀
  Miksi valita hetken mielihyvää tuottava liha ja samalla tuhota maapalloa niin että lapsenlapsillamme tuskin on kovin häävit olet täällä enää elää.
  Ja tämä ei ole hömpötystä vaan faktaa.
  Lihan tai muiden eläinperäisten tuotteiden käytöstä ei ole mitään muuta hyötyä kuin ihmisen oman itsekkyyden ja mielihyvän tyydyttäminen.
  Mun mielestä on väärin sanoa että jokaisella on oikeus päättää mitä syö. Ei oikeastaan enää ole. Ollaan tultu siihen pisteeseen, että jokaisen pitäisi toimillaan ottaa ekologista ja eettistä vastuuta. Kaikkihan me asutaan täällä samassa paikassa. Eläintuotanto on yksittäinen suurin maapalloa tuhoava asia.

 12. Anne

  Aloin noin pari vuotta sitten vähentää lihaa ruokavaliossani. Ensin löysin soijarouheen ja sitten quornin. Puoli vuotta sitten jätin ensin punaisen lihan pois ja ennen kesää kanakin jäi pois. Aluksi tuli syötyä enemmän kalaa, nyt pitää oikein muistuttaa itseään että söisi sitä edes parin viikon välein. Kanamunia syön ehkä parin viikon välein, maitoa laitan vain aamukahviin tilkan. Tofusta en pitänyt. Pikkuhiljaa parempaa kohti 🙂
  Taustalla ruokavalion muutokseen oli läheisten syöpäkuolemat. Halusin ryhtyä syömään terveellisemmin ja voida paremmin. Olen enenevissä määrin kiinnostunut eettisistä syistä ja eläinten kohtelusta.
  Nykyään voin paremmin, jaksan paremmin, olo on kevyempi ja iho parempi. Juhlissa syön tyynen rauhallisesti salaattia ja perunaa, odottaen että pääsen kotiin syömään paremmin 😀

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *