On my way
On my way

Kahvinjuonnin vähentämisestä

Aamu käyntiin kahvimukilla, lounaan jälkeinen väsymys ohitetaan taas kupillisella kuumaa ja iltapäivän nuutuminen selätetään kaffilla… Lista voi olla loputon, sillä suurin osa aikuisista kuittaa aina jonkun väsymyksen kahvilla. Kahvihan tunnetusti virkistää ja auttaa meitä ajattelemaan selkeämmin.

Kahvinjuonnin vähentäminen

Olen ollut suhteellisen kova kahvin juoja koko aikuisikäni. Lapsena kahvi suorastaan ällötti, mutta aikuiseksi kasvettuani tuo musta juoma alkoi kummasti maistumaan. Sitä oppi sen kahvin ”jutun” ja siinä samalla sitten koukuttui. Jossain vaiheessa join useita kuppeja päivässä, ihan närästykseen saakka. Etenkin toimistotyöaikoina sitä huomasi kuinka suuri juttu tuo kahvi onkaan työpäivissä ja niiden kulussa. Kun istut koneen äärellä tehden jotain puuduttavaa, auttaa kahvi sinua jäsentämään ajatuksiasi. Eipä siihen paljon muuta tarvita. Kuittaat kahvilla aina ne univelat, pienen aamuväsymyksen, lounasväsymyksen, iltapäiväväsymyksen… Kahvi tepsii oikeastaan väsymykseen kuin väsymykseen. Kahvi on ikäänkuin meidän aikuisten ”sallittu päihde” joka virkistää ja boostaa työtehoja.

Vaikka kahvi koetaankin hyvän olon huumeena on sillä myös negatiivisia vaikutuksia kehoomme varsinkin runsaasti käytettynä. Omakohtaisesti huomasin mm. vatsavaivat, närästyksen, tärinän, hampaiden tummumisen, keskittymiskyvyn herpaantumisen, kipeän/tulehtuneen olon ja tukkoisuuden useamman kupposen jälkeen. Myös kahvin vaikutuksista maksaan ja munuaisiin on paljon kiistelty. En oikeastaan tiedä onko kahvin suhteen olemassa loppupeleissä yhtään pitävää tutkimusta joka todistaisi sen olevan joko hyvä tai huono. Tutkimuksia nimittäin löytyy niin laajasti, että tämän suhteen meille annetaan oikeastaan vaan vapaus valita mihin uskomme tai olemme uskomatta.

kahvinjuonnin vähentäminen

Tällä hetkellä juon kahvia ihan maksimissaan kolme kuppia päivässä, tavallisesti kaksi. Yksi kuppi aamulla ja toinen iltapäivällä. Tämä määrä on toiminut kohdalla paremmin kuin 5-6 kupillista, ehdottomasti. Suurimman eron olen huomannut siinä, että väsymys ei tule enää samalla tavalla mahdottomana aaltona mitä se tuli tuolloin, kun join kahvia kaksinkertaisesti. Uskonkin, että mitä enemmän kahvia juo sitä enemmän siihen koukuttuu ja ne ns. laskut tuntuvat raffimmilta. Kuppi aamulla ja iltapäivällä on mielestäni aika tasainen tahti. Eikä kroppani mene sekaisin jos se kupillinen iltapäivällä jää juomatta. Itseasiassa harvemmin keitän kotosalla työskennellessäni kahvia muuta kuin aamulla.

Myös vatsan hyvinvointiin uskon kahvin vähentämisen vaikuttavan. Hurjinta on se jos kuulen ihmisten juovan kahvia aamulla tyhjään vatsaan. Tyhjä herkimmillään oleva vatsalaukku ja kuppi vahvaa kahvia… Mielestäni jo pelkkä ajatuskin saa kylmät väreet aikaan! Hrrr.  Kahvinjuonnin vähentäminen vei muuten ainakin itseltäni närästyksen mennessään. Luulen, että herkkävatsaisuuteni yhdistettynä useampaan kahvikupilliseen päivässä ei ollut se paras combo… Tietysti myös kahvilaadulla voi vaikuttaa! Jos halutaan välttää ne kaikki torjunta-aineet joita kahviin ympätään, kannattaa suosia luomua. Kahveista tummapaahtoinen on se vatsaystävällisin vaihtoehto. Kuulemma espresso se kaikista paras?

Clipper

En kirjoita tästä siksi, että ihmisten tulisi kahvinjuonti lopettaa vaan siksi, että moni voisi varmasti juontia vähentää. Jos elää ns. jatkuvissa kahvihöyryissä sitä tuskin edes tietää millaiselta maailma näyttää ilman kahvin nousuja tai laskuja. Vaikka se siis kuinka sallittu päihde onkin, aina voi mielestäni vähentää. Itse olen miettinyt monesti tuon mustan juoman nauttimisen lopettamista mutta toistaiseksi en ole saanut vielä aikaiseksi. Olisi kiva, että sitä ei olisi riippuvainen edes siitä aamukahvista, vaan kahvi voisi olla sellainen mukava nautinto silloin tällöin? Tuo on kuitenkin kohdallani edelleen ajatuksen tasolla. Pelkkää positiivista olen kuitenkin kahvinjuonnin lopettamisesta kuullut, joten aivan mahdoton ajatus se ei tosiaan ole!

Itse olen aloittanut nyt syksyn tullen jälleen teen juonnin. Clipperin ihanat luomuteet ovat niitä joita tulee eniten suosittua ja niiden aidoista mauistakin pidänkin erityisen paljon. Teellä voi hyvin opetella korvaamaan vaikka kupin tai pari kahvia päivässä, jolloin kofeiinia saa mutta miedommissa määrin. Jos taas haluat buustata aineenvaihduntaasi, kannattaa suosia vihreää -tai detox-teetä. Valikoimaakin onneksi noissa luomulaatuisissa teepusseissa piisaa, joten ei muuta kuin sieltä valitsemaan ne omat syksyiset suosikkinsa!

Mitä mieltä te olette kahvin juonnista? Kuinka monta kuppia uppoaa päivässä ja onko joku muukin kenties havainnut muutoksia kehossaan kahvinjuonnin vähentämisen seurauksena? 

Kommentit (12)

 1. Emmi

  Sulta tulee kyllä tosi hyviä juttuja, monipuolisia ja suurin kiinnostavat aina minua! Top kolmosessa olet kyllä<3

  Itse juon yleensä päivässä yhden ison kupin (eli varmaan kaksi normaalikokoista) ja siinä olen pysynyt nyt kahvin juonnin aloittamisesta (-15 keväästä) saakka! Joskus tulee juotua toinenkin esimerkiksi ennen iltapäivän treeniä jos väsyttää! Olen myös herkkävatsainen ja parhaimmaksi olen kokenut presidentin tummapaahdon. Ostin yhdessä vaiheessa satojen eurojen edestä niitä punnitse ja säästän (stockaltakin saa) makukahveja mutta vatsani ei niitä kestänyt niiden aromien takia!

  Kahvissa lisäksi parasta on se kahviin tarkoitettu kauramaito:) siinä toki on jonkun verran kaloreita kun tykkään sitä jonkun verran lorauttaa:)

  • On my way

   Ihana kuulla. <3

   Joo, mulle myös toimii mahdollisimman tumma kahvi. Espressosta tosin en pidä sillä se on niin pieni kupponen. Tykkään nautiskella kahvia myöskin hieman suuremmasta lasista ja nimenomaan lasista. Hobstar-merkin krogilasit ovat tuohon puuhaan ihan parhaita! 🙂

   Käytän myös makeuttamatonta soijajuomaa tai sitä i Kaffe -kaurajuomaa kahviin. En ole edes miettinyt kaloriasioita mutta lorautan sitä tosiaan joka kerta mukiini jonkun verran. Super hyviä molemmat! Maidon kanssa ei tee yhtään kahvia mieli ja jos esimerkiksi laktoositontakin pitkästä aikaa testaa ei todellakaan maistu hyvältä. Ennen olin aivan maitokahvi hullu joten jännä miten sitä makuaistikin tottuu. 🙂

 2. tytteli

  Mä juon oikeestaan vaan sen aamukahvin, oon vähän yliherkkä kofeiinille ja isommasta määrästä tulee todella huono olo ja rupeaa tärisyttämään. Ostan aina tummaa paahtoa, se tuntuu tosiaan vatsalle sopivan paremmin. Lorautan yleensä sekaan Alpron kookoksenmakuista mantelijuomaa, ah se on aamulla sellainen nautinto, että aamukahvista en kyllä luovu! 😀 Muuten juonkin sitten lähinnä vihreää ja valkoista teetä, sitä menee monta kuppia pitkin päivää ja sitä voin huoletta juoda illallakin, ei vie yöunia 🙂 Oon suorastaan teehullu ja mulla löytyy aina useampaa laatua kaapista, joista voi sitten valita mitä tekee mieli. Noita Clipperin makujakin tulee usein suosittua, suosikkini on varmaan lakritsi ja piparminttu. Ai että, mikäs sen parempaa syksyllä kuin lämmittävä kuppi teetä käteen ja kynttilät palamaan 🙂

  • On my way

   Samaa vikaa taitaa olla myös minulla sillä tärinät ovat taatut jos erehdyn juomaan kaksi kuppia peräkanaa. Ainakin siis nykyään… Ja teet, iso sydän! Ovat ihan parhautta näin pimeiden iltojen tullen. Kesällä täällä on aina tauko tuosta puuhasta mutta syksyllä kuuma vesi taas lämmittää.

   Kamomillatee on muuten aivan parasta iltaisin jos haluaa rauhottaa kroppaa. Kokeiles joku kerta ellet ole jo kokeillutkin. 🙂

 3. starwberyy

  Mullakin karannu kahvin juonti käsistä. tulee vedettyä pannunpohja kahvia, mustaa kahvia, maitokahvia, huoltoasema kahvia. ei aina ees niin hyvänmakuista kahvia, mutta kunhan sitä saa. väsymys kuitataan kahvilla tai etitään ihme piristystä kahvi kupin takaa. ei hyvä. yhdessä välissä en aamulla juonut edes kahvia (hyvä juttu) töissä yhden tai kaksi tämä ok. kotiin päästyä ei kahvi enää edes maittanut. nykyään keittelen aamusin 1-2 kupillista töissä ennen ruokkista yks kahvi + ruokkiksen päälle vielä sumpit ja kotiin päästyä yks pakollinen kuppi.
  siksi taidankin huomenna alottaa aamun kaakaolla! se piristää ja lämmittää ilman että hetken päästä tulee taas nuutunut olo. töissä stressi ja väsymys + liika kofeiini(kahvista) saa mun vatsan sekasin. eikä tää oo hyvä. kun olin 2vko töistä poissa en ekan viikon aikana juonu yhtä ainutta kupillista kahvia:D tää on niin kausittaista ja riippuu ihan olosuhteista. joskus oikein innostun ja koukutun tulee juotua 14-20 kuppii viikkoon ja toisinaan teen totaali lakon esim. kesällä pisin aika tais olla 3 ja puol viikkoa ilman kahvia:D esim. tällä hetkellä alko tekee mieli kahvia kun siitä puhuttiin mutta maha ei taida kestää enää jo muutenkin vähän sekaisin ollu luultavasti just siitä kun töissä tullu juotua parikin kupillista. ehkäpä voisin kokeilla jtn kofeiinitonta versiota jos illalla vielä kahvi hammasta kolottaa. taidankin kokeilla tätä. aamut kaakaolla, töissä yks kuppi & kotona korkeintaan kofeiinitonta.
  Hyvä herätyspostaus mulle ! sillä tiedostan jo että juon liikaa en vaan oo aikasemmin tajunnut että nyt ois hyvä puuttua asiaan 😀

  • On my way

   Mielenkiintoinen kommentti. Kärsit selvästi kahvin yliannostuksesta ja hyvä, että sen myös tiedostat. Positiivista on myös se, että lopettaminen tai vähentäminen onnistuu eikä se ole sinulle ilmeisestikään mitenkään ylitsepääsemättömän hankalaa.

   Suosittelen kokeilemaan teetä, etenkin vihreää. Kokeile korvailla sillä välillä kahvia ja itseasiassa kofeiiniton kahvi on aika hyvä tapa huijata kehoaan, joten sitäkin vaan kehiin! Vatsavaivat ja se nuutunut olo ovat todella ikäviä jos niistä tulee arkea hallitsevia asioita. On kurjaa jos kehossa on jatkuvasti ikävä olla.

   Ja kiva kuulla, että postaus tuli oikeaan saumaan! Nyt vaan huomenna aloitat vieroittautumisen pikkuhiljaa. Kokonaanhan kahvia ei tarvitse jättää mutta sinuna kyllä vähentäisin. 🙂 Mukavaa syksyä!

 4. Hertta

  Mulla menee 1-2 kuppia päivässä. Iltapäiväkahvin juon jos on mahdollisuus, mutta aamukahvista en kyllä luovu mistään hinnasta! Aamu ilman kahvia jää jotenkin vajaaksi. Itsekin kuulun herkkävatsaisiin ja olinkin alkuvuodesta kuukauden ilman kahvia nähdäkseni vaikuttaako se vatsan toimintaan. Seurauksena oli vain jäätävä kahvin himo ja se että kahvinjuontini tuplaantui 😅 En halua luopua kahvista vaikka vatsa välillä huutelisikin. Se vaan on niin hyvää 😍 Ja eikö kahvilla olekin todistetusti myös joitakin terveysvaikutuksia? 😄 Muistan lukeneeeni jostakin. Komppaan ensimmästä kommentoijaa: Sulla on ollut tosi mielenkiintoisia postauksia viime aikoina 🙂

  Terveisin Eilen Kampissa moikkaamaan tullut innokas lukija 😉

  • On my way

   Kuulostaa niin minulta. 🙂 Aamukahvi on aivan must! Iltapäivisin keitän yleensä jos olen töissä liikkeellä, mutta kotona työskennellessä tai vapailla harvemmin kuitenkaan jaksan.

   Tuo on muuten totta. Itse en ole koittanut koskaan kokonaan lopettaa, joten en ole noita juttuja joutunut läpi käymään. Ehkä se yksi kuppi päivässä kuitenkin sallitaan ihan puhtaasti heräämisen ja nautinnon kannalta. 🙂 Niin ja terveysvaikutuksiakin saattaa olla mutta ymmärtääkseni nuo nimenomaan ovat aika kiisteltyjä? Tutkimukset puhuvat niin puolesta kuin vastaankin joten tiedä sitten.

   Ja kiitos! Oli muuten piristävää, kun kävit moikkaamassa. 🙂 Tulehan toistekin, seuraavalla kerralla ajan kanssa shoppailemaan! 😉

  • Hertta

   Kiva kuulla 😊 ja täytyypi tulla 😉

 5. Anna

  Olen itsekin yliherkistynyt kofeiinille ja jouduin lopettamaan kahvinjuonnin 2v sitten, silloin meni 1-3 kuppia päivässä sekä pari mustaa teetä jossa puolet kahvikupin kofeiinistä, eli ihan reilusti tuli sitä vedettyä ja aika koukussa olin, kunnes aloin saamaan rytmihäiriön tapaisia oireita, tärinää ja hengenahdistusta, niin lopetin kahvin ja pikku hiljaa myös mustan teen, nykyään juon arkisin 2 vihreää teetä ja yhden kaakaon ja noilla pysyn suhteellisen hyvin hereillä 😀 Vihreässä teessä on puolet mustan teen kofeiinista, eli 25% kahvikupillisen kofeiinista. Kroppa tottuu aina isompiin kofeiinimääriin ja kun vähentää niin yksikin vihreä tee aamulla piristää mua ihan selkeästi. Lisäksi vasta vähän aikaa sitten kuulin tuosta kofeiinin vaikutuksesta ravintoaineiden imeytymiseen mm raudan, kalsiumin yms, joten pyrin juomaan tunti ruokailun jälkeen. Nykyään kun en enää juo kahvia niin olen paljon rauhallisempi enkä hermostu/ärsyynny enää niistä pikku asioista kuten ennen. Kaikille kahvi ei vaan sovi. Mulla liika kofeiini pisti myös mahan sekaisin. Välillä kyllä edelleen kaipaa kahvia, ehkä mä uskallan joskus vapailla juoda yhden kupillisen, latte oli ehdottomasti mun suosikki, tai kermalla/mantelimaidolla 🙂 Nykyään menee kaakao mantelimaidolla.

  Ja samaa mieltä, blogisi on yksi parhaimmista, seuraankin sun lisäksi vaan yhtä toista blogia, mielenkiintoisia juttuja ja moneen pystyy samaistumaan! 🙂

 6. Jess

  Mä juon päivässä sen 3-5 kuppia. Aamulla on aina saatava kahvia, iltapäivällä myös ja toisinaan tulee illemmalla juotua. Aamusta jos ei juo tulee usein pää kipeäksi, joten jo ihan sen takia en jätä väliin! 🙂

 7. Hilla – Hilla’s lifestyle blog

  Mä en ole nyt raskauden takia pystynyt juomaan oikein kahvia, ei vain enää ole tehnyt mieli. Tosi outoa, mutta samalla olen kyllä ihan iloinenkin, että kahvista vierottuminen kävi tässä samalla. Saa nähdä minkälainen kahvin juoja minusta tulee synnytyksen jälkeen, mutta olen ainakin ajatellut, etten tekisi itsestäni enää ihan samanlaista kahviriippuvaista kuin aikaisemmin. Jos vaikka kuppi per päivä ja sitäkään ei välttämättä tarvitse muodostaa tavaksi. 🙂 Näitä juttuja on tosiaan välillä hyvä miettiä. Kivaa päivää sinulle! -Hilla http://hillas.fitfashion.fi/

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *