On my way
On my way

Hyvä itsetunto

Pidän itsetuntoa minäkuvan ja kaiken olemisen perustana. Meistä jokaisen tulisikin jatkuvasti pyrkiä tuntemaan itseään paremmin ja opetella hyödyntämään omia vahvuuksia, sekä kehittämään heikkouksia. Se, että tuntee itsensä kokonaisvaltaisesti, auttaa niin monessa asiassa. Oli kyse sitten elämän yllättävistä haasteista tai vastamäistä, vahvasta itsetunnosta on aina hyötyä! Kun rakastamme itseämme, ei meitä voi mikään lannistaa. Tai vaikka hetkellisesti ehkä lannistaisikin, nousemme kuitenkin aina jaloillemme. Hyvän itsetunnon kautta meillä on myös kyky rakastaa muita ihmisiä ja iloita heidän onnistumisistaan.

Minulla ei ole aina ollut hyvä itsetunto, kuten ei muuten varmasti monella teistäkään. Parikymppisenä on luonnollistakin olla epävarma itsestään ja elämästään, sillä kaikki on niin uutta ja avointa. Kun lähdetään kotoa maailmalle ja kokeillaan omia siipiä, liittyy siihen hyvin paljon kysymysmerkkejä ja epävarmuutta. Pitkälti tuo johtunee siitä, että oma itsetuntemus on niin lapsen kengissä. Ei olla ehkä vielä käyty läpi suurempia onnistumisia tai epäonnistumisia. Nuorempana ainakin itse muistan kuinka itsetuntoni perustui myös hyvin pitkälti vääriin asioihin. Se oli kovin ulkonäkökeskeistä, mikä on nyt ajateltuna todella surullista. Käytin myös aivan liian paljon aikaa siihen, että yritin löytää oikean ihmisen rinnalleni täydentämään itseäni. Totuushan on kuitenkin se, että hyvä itsetunto luodaan ihan muiden asioiden kautta kuin kumppanin avulla.

Nyt kolmen kympin korvilla koen, että itsetuntoni on vahvistunut vuosi vuodelta. Tiedän aika hyvin ne osa-alueet, joissa olen hyvä ja jotka puolestaan vaativat kehittämistä. Hyväksyn sen, etten ole hyvä kaikessa ja minullakin on tosiaan ne heikkouteni. Rakastan itseäni ja haluan jatkuvasti kehittyä paremmaksi versioksi itsestäni. Samaan aikaan olen myös armollisempi. Minun ei tarvitse olla hyvä kaikessa, eikä edes keskiverto, voin olla jopa täysi surkimus joissain jutuissa ja sekin on ihan okei. Hyvän itsetunnon yksi perus pilareista onkin hyväksyä myös omat heikkoudet.

Itsetunto on ollut paljon omassa elämässäni pinnalla viime aikoina muuttuneen työtilanteen vuoksi. Olen tosissani pohtinut niitä asioita, joissa olen ammatillisesti hyvä ja miettinyt mihin asioihin tahdon jatkossa panostaa. Minun on aina ollut vähän vaikeaa kehua itseäni, sillä olen aika vaatimaton ihminen – sellainen jalat maassa oleva. En tykkää korostaa itseäni, enkä ole ihminen joka haluaa huomiota. Olen ehkä jollain tavalla kokenut, että taitoni huomataan kyllä muutenkin, eikä minun tarvitse niitä ääneen huutaa tai korostaa. Nyt olen kuitenkin tullut siihen lopputulokseen, että ihan turhaan mietin tuollaista! Jos olen hyvä jossain, niin miksi en sitä ääneen toteaisi tai ainakin laittaisi niitä vahvuuksiani sataprosenttisesti peliin?

Tämä on ollut se juttu, johon haluankin jatkossa panostaa. Koska tiedän, missä olen hyvä ja mistä asioista tiedän paljon, niin miksi en hyödyntäisi tätä tietämystäni myös ammatillisessa mielessä? Minulla on mm. taito kirjoittaa, valokuvata ja tiedän pitkän linjan bloggaajana hyvin paljon myös some/blogimaailmasta. Ei ole yhtään ainutta syytä, miksi en voisi näitä asioita hyödyntää myös ammatillisessa mielessä. Tullut jotenkin sellainen olo, että minulla on niin paljon annettavaa, mutta ehkä osittain käyttänyt omia resurssejaan vääriin paikkoihin. Työhön joka ei ehkä kuitenkaan palkitse riittävästi tai ole sitä alaa, mikä aidosti kiinnostaa. En tiedä onko tämäkin ollut vaan pitkälti sidoksissa itsetuntoon ja siihen, ettei ole uskaltanut. Pelännyt epäonnistuvansa eikä ole riittävästi luottanut omiin taitoihinsa?

Usein este asioille onkin se, ettemme luota riittävästi kykyihimme tai ylipäänsä itseemme. Ajattelemme, etten saa sitä työtä kuitenkaan, joten en viitsi edes hakea. Aina kyse ei ole edes siitä, että omataan surkea itsetunto, vaan yksinkertaisesti ollaan epävarmoja. Eihän edes ole itsestäänselvää, että menestyneillä ihmisillä on automaattisesti hyvä itsetunto. Vaikka homma näyttäisi ulospäin toimivan mitä parhaiten ja henkilö korostaisi elämäänsä jatkuvasti, saattaa siellä taustalla olla ihan jotain muuta. Monesti sellaisen julkisen egonkin taakse on helppo piiloutua sisimmältään ja jättää selvittämättä mitä aidosti pohjimmiltaan on.

Uskon, että hyvän itsetunnon saavuttaminen vaatii meiltä jokaiselta työtä. On tutustuttava itseensä, niihin omiin vahvuuksiin ja heikkouksiin. Opeteltava sietämään myös pettymyksiä ja iloitsemaan toisten ihmisten onnistumisien puolesta. Hyvän itsetunnon omaava ihminen ei koe muita uhaksi, vaan kykenee esimerkiksi työelämässä hyvään tiimityöskentelyyn. On taito myös oppia se, ettei välitä siitä mitä muut ajattelevat! Arvostamme ja kunnioitamme itseämme terveellä tavalla. Tähän kaikkeen vaikuttaa valtava kokonaisuus. Paljon on merkitystä eletyllä elämällä ja esimerkiksi lapsuudella, sillä miten meitä on silloin kannustettu. Myös seuralla on väliä. Jos vietämme aikaa meitä alas lyttäävien ihmisten seurassa, ei tuo aivan varmasti ole hyväksi itsetunnollemme. Tässä tullaan jälleen kerran siihen, kuinka suuri vaikutus elämämme ihmissuhteilla on myös oman arvon tuntoomme, ihan huikean suuri!

Loppuun vielä muutama seikka, joiden avulla on ainakin omasta mielestäni mahdollista saavuttaa parempi itsetunto:

 • Mieti missä asioissa olet hyvä ja mitkä asiat ovat vahvuuksiasi
 • Opettele sietämään pettymyksiä ja käsittelemään niitä. Se ettet nyt onnistu ei tarkoita, ettet onnistu enää koskaan missään.
 • Ajattele tulevaisuudestasi optimistisesti ja anna elämälle mahdollisuus
 • Hylkää pelko ja tartu rohkeasti tilaisuuksiin. Tee myös itse jotain haluamiesi asioiden eteen. Joskus asioita tuodaan eteemme kliseisesti tarjottimella, mutta ei todellakaan aina!
 • Älä pyri muuttamaan itseäsi, vaan opettele hyväksymään itsesi vikoineen päivineen
 • Älä rakenna itsetuntoasi muiden ihmisten varaan
 • Kun onnistut, iloitse onnistumisistasi rohkeasti!
 • Mene välillä myös epämukavuusalueelle, sillä siellä se kehitys syntyy.
 • Älä perusta itsetuntoasi ulkoisiin ominaisuuksiin. Toki voit itsestäsi huolta pitää mutta ulkoisesti kaunis ulkonäkö eli ole yhtä kuin hyvä itsetunto.

Onko teillä hyvä itsetunto? Olisi mukava kuulla ajatuksianne aiheen tiimoilta!

Kommentit (4)

 1. souphiee

  Kyllä ehdottomasti kannustan sua rohkeasti lähtemään viestintä&markkinointiuralle kuten esim. White trash diseasen Nata on tehnyt:) Kuten sanoit, sulta löytyy taitoa ja tietämystä ja oon ihan varma että olisit tosi hyvä niissä hommissa<3

  • On my way

   Vähän saman suuntaisia prokkiksia on tässä käynnissä. 🙂 Puhun ehkä jossain kohtaa niistä vielä blogissakin, kun oikea aika tulee.

 2. souphiee

  Ja mitä omaan itsetuntoon tulee niin jollain tapaa se on aika järkkymätön.. Tai tietenkin siihen tulee kolhuja ja on paljon tullutkin ja yritetty tehdä… Mutta tietyt jutut ei vaan toimi muhun. Jos olen sata varma että jokin asia on mun mielestä cool niin uskallan tehdä sitä, tavoitella sitä, pukeutua sen mukaan tai mitä ikinä. Muiden mielipiteillä ei ole mitään väliä silloin kun olen sisimmässäni ihan varma itse siitä, että jokin juttu on musta makee. Mutta jos olen yhtään epävarma itse, niin silloin muiden mielipide korostuu ja välillä ihan suhteettomasti. Eli toimii oikeastaan vaan silloin kun itsellä on se täysi varmuus omista tekemisistä, niin silloin mua ei pysty horjuttamaan. Muhun ei myöskään toimi ryhmästä eristäminen tms. Eli pystyn seisomaan ihan yksikseni porukan ulkopuolella jos niikseen tulee. Ja en koe sitä yksin seisoskelua mitenkään nolona tai että olisi pakko olla osa jotain porukkaa. Luulen että tässä auttaa se että olen ainoa lapsi ja muutenkin introvertti ja viihdyn itsekseni ihan hyvin. Totta kai se ei tunnu kivalta jos kaverit jättää ulkopuolelle ja arvostankin todella paljon sitä kun ihmiset ottavat kaikki mukaan porukkaan. Mutta olen huomannut että ehkä kestän tällaista paremmin kuin toiset. Totta kai minussakin on sellaisia asioita joihin en ole tyytyväinen: reiteni ovat liian paksut, hiukseni liian ohuet, nenä vähän vino jne. Mutta pääsääntöisesti olen kyllä todella tyytyväinen ja en tavallaan haluaisi kyllä keneltäkään muulta näyttää. Vanhemmiten nämä ulkonäköasiat eivät enää ärsytä niin paljon, mutta nuorempana oli kauheat paineet näistäkin ”vioista”. Luonteessa ja taidoissa on sitten ihan omia kehittämisalueitaan, mutta onneksi sentään edes yritän kehittää niitä joten suunta siinäkin ylöspäin:) Tosi kiva postaus! Minusta itsetunto on tosi tärkeä aihe, koska niin usein ilkeys on huonon itsetunnon seurausta joten kiitos että nostit asiaa taas esille ja annoit vinkkejä itsetunnon työstämiseen lukijoille:)

  • On my way

   Fiksua tekstiä ja ajatuksia. Ja siis juuri noinhan se menee! Kun olet jostain asiasta varma ja sinulla on esimerkiksi vahva mielipide siitä, olet asian suhteen myös itsevarmempi. 🙂 Ja toimii taas sitten päinvastoinkin, kuten kirjoititkin.

   Kiva jos postas kolahti! Itsevarmuus on mielestäni tärkeä aihe, jossa meistä jokaisella on varmasti työsaraa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *