On my way
On my way

Hyvä arki on avain onnellisuuteen

En voi koskaan korostaa liikaa hyvän arjen merkitystä. Sitä miten tärkeää on huolehtia omasta hyvinvoinnista niin, että arki tuntuu hyvältä. Kammoksun ajatusmaailmaa, jossa eletään pelkkiä iltoja, viikonloppuja tai lomia varten. Arkena puurretaan hikihatussa, syödään huonosti ja ajatellaan, että sitten kuukauden päästä otan rennosti ja nautin. Kun omassa elämässään on elänyt sitä huonoakin arkea, korostuu hyvän merkitys entisestään. Tällä en kuitenkaan tarkoita että elämän tulisi olla jatkuvasti täydellistä tai arjessa edes pyrkiä täydellisyyteen – en missään nimessä. Välillä elämä on myös niitä alamäkiä mutta jos hyvä pohja on olemassa, ei korttitalo kaadu ensimmäiseen vastatuuleen.

Olen useaan otteeseen miettinyt omaa arkeani muutamien vuosien takaiseen kun olin siihen jatkuvasti tyytymätön. Silloin tuntui ettei elämässä ehdi mitään ja silloin kun ehtisi, on turhan väsynyt. Olin perus vireeltä erittäin negatiivinen ja pessimistinen. Näin jälkikäteen mietittynä olen oivaltanut että minussa huonovointisuus tosiaan näkyy negatiivisuutena ja alakulona. En saa oikein mistään mitään irti ja tuo negatiivinen tunnetila ottaa minussa täyden vallan. Tänä päivänä kun mietin elämääni, on se aivan erilaista. Kaikki on toki mennyt uusiksi mutta ehkä siinä se salaisuus piileekin. Olen löytänyt elämääni asioita, joita nautin tehdä ja olen vihdoin uskaltanut ottaa askeleita siihen suuntaan, mitä haluan ilman että ajattelisin onko se mahdollista. Ennen mietin liian pessimistisesti enkä uskonut itseeni. Moni asia elämässä tuntui enemmänkin mahdottomalta kuin mahdolliselta.

En sano että tänäkään päivänä kaikki olisi auvoisaa ja kyllä tässä vuoden sisäänkin on käyty aikamoiset myllerrykset läpi. Kuitenkin se mikä on ollut elämässäni kunnossa, on se pohja ja arki. Olen kyennyt elättämään itseni työllä, jonka tekemisestä nautin ja siinä sivussa reissannut mukavasti sekä tehnyt asioita, joista ennen vaan aikataulullisesti saatoin haaveilla. Myös henkisen remontin tekeminen terapiatuolissa on valanut minuun jotain sellaista, josta ei ole enää entiseen paluuta. Ehkä henkisen kunnon koheneminen onkin yksi avain siihen, että arjen kokee nykyään niin hyvänä? Vaikka kaikki ei edes päivittäin olisi niin hyvää ja tulisi niitä vastustuksia tai stressiä, niin silti kaikesta kokee jollain tapaa selviävänsä. Sitä on ikään kuin sellainen perus hyvä vire päällä, joka kantaa myös vastoinkäymisten ylitse.

Koen että hyvä arki on avain onnellisuuteen. Onnellisuus ei tule välttämättä aina suurien asioiden tai tekojen kautta vaan ihan siellä tavallisten juttujen äärellä. Kupillinen hyvää kahvia tai herkullinen aamiainen hyvän työvireen kera saattavat olla niitä seikkoja, jotka tekevät arjessa hyvinvoivaksi. Itse koen että oma hyvinvointini rakentuu nimenomaan aivan tavallisten asioiden äärelle, joista mainittakoon tärkeimpinä henkinen ja fyysinen hyvinvointi, palkitseva ja motivoiva työ sekä sosiaalinen elämä, joka pitää sisällään luotettavia ja tasapainoisia ihmissuhteita. Tärkeää on olla myös läsnä, eli elää hetkessä eikä tulevaisuutta varten. Toki tulevaisuutta on mukava suunnitella mutta loppupeleissä meillä on aina ainoastaan tämä hetki.

Tällä hetkellä koen eläväni hyvää arkea ja siksi voin hyvin – toivon mukaan sinäkin. Jos et, niin mieti mitkä asiat ovat niitä seikkoja, jotka estävät sinua kokemasta arjen onnellisuutta? Samassa yhteydessä haluan muistuttaa, että kukaan muu ei tee tärkeitä päätöksiä meidän puolesta vaan teemme ne itse. Siksi vastuunkanto omasta elämästä on tärkeää. Herkästi me nimittäin sysäämme sitä muiden vastuulle vaikka todellisuudessa me ainoastaan pystymme elämäämme vaikuttamaan.

Oikein rentouttavaa ja hyvinvoivaa lauantaita!

Kommentit (2)

  1. A

    Needed to read this! Tässä on jo monta vuotta ollut paska fiilis ja elämäntilanne tuntunut jotenkin selittämättömällä tavalla väärältä. Oon tehnyt työtä, johon kävin pitkän ja haastavan koulun, ja luulin haluavani tehdä just tätä mitä teen! Ja nyt oonkin ihan hukassa. Ei se koulutus, työ, raha ja perhe automaattisesti teekään onnelliseksi. Oman jutun etsintä siis jatkuu taas…

    • On my way

      Ihana kuulla että teksti osui ja upposi! Olet oikeassa, ei todellakaan tee. Ja joskus saattaa käydä juurikin noin että luulee tietävänsä mitä haluaa mutta loppupeleissä ei sitten tiedäkään. Olen varma että oma juttusi vielä löytyy, joten älä huoli! Hurjasti tsemppiä ja ihanaa syksyä juuri sinulle. 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *