Herkulliset porkkana-siemensämpylät

Muistan miten muutama vuosi taaksepäin leivoin lähestulkoon aina leivän itse. Milloin pyöräytin sämpylät ja milloin taas leivoin gluteenitonta banaanileipää. Nykyään leipää tulee valmistettua valitettavan harvoin. Tuntuu että ajan säästösyistä leivon noin muutenkin nykyään vähemmän kuin aikaisemmin ja se jos mikä harmittaa. Josko talven tullen leivontainto jälleen palaisi ja olisin taas aktiivisempi? Tiedän että resepteistäni kuitenkin tykätään ja siksi niitä olisi myös jatkossa kiva enenevissä määrin jakaa. Toissa päivänä tuli kuitenkin pitkästä aikaa leivottua ja nuo tuotokset haluan tänään kanssanne jakaa! Valmistin nimittäin pitkästä aikaa sämpylöitä, joihin käytin runsaasti siemeniä, porkkanaraastetta sekä pellavansiemenrouhetta. Vaikka hyvin fiilispohjalta mentiin, tuli sämpylöistä oikein onnistuneita! Maku on kohdillaan ja mikä parasta, sämpylät on leivottu erityisruokavaliot huomioiden. Sämpylät pysyvät myös hyvin kasassa, eli ne eivät murene käsiin.

Valmistamani porkkana-siemensämpylät ovat täysin gluteenittomia, eli ne sopivat loistavasti viljoja vältteleville. Tavallisesti käytän leivonnassa rasvana kookosöljyä, mutta tällä kertaa laitoin sämpylöihin laktoositonta voita. Pakko sanoa, että kyllä voi antaa aivan erilaisen maun leipään verrattuna kookosöljyyn, eli jos mahdollista, käytä reseptissä voita! Mutta voit toki halutessasi korvata tavallisen voin vaikka ghee-voilla, tai nimenomaan jo tuolla mainitsemallani kookosöljyllä. Pääasia että rasva on sellaista, joka sopii omaan ruokavalioosi!

PORKKANA-SIEMENSÄMPYLÄT (GL, L)

  • 2 dl porkkanaraastetta
  • 2 rkl psylliumia
  • 1 dl pellavansiemenrouhetta
  • Ripaus himalajan vuorisuolaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 dl kurpitsansiemeniä
  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • 2,5 dl kädenlämpöistä vettä tai kaurajuomaa
  • 2 kananmuna (toinen voiteluun)
  • 1,5 dl tattarijauhoja
  • 2,5-3 dl kaurajauhoja
  • 1/2 dl luomu voita

Raastetaan porkkanat ja kaadetaan ne kulhoon. Lisätään joukkoon suola, leivinjauhe, psyllium sekä pellavansiemenrouhe. Sekoitetaan ja lisätään joukkoon kädenlämpöinen neste, kananmuna, sekä loput siemenet. Sulatetaan voi ja kaadetaan se taikinan joukkoon. Tässä kohtaa taikina kaipaa jo hieman jauhoja, joten aletaan lisäilemään jauhoja pikkuhiljaa. Itse lisään aina desilitra kerrallaan, jolloin ehdin vähän tunnustelemaan taikinaa ja sen koostumusta. Kun jauhot on kaikkinensa kaadettu taikinan joukkoon, siirrytään sitä vaivaamaan käsin. Tässä kohtaa lisäsin itse vielä reseptin ulkopuolelta jauhoja sen verran, että taikinaa oli helppo muovata käsissä. Eli voit lisätä haluamiasi gluteenittomia jauhoja vielä ripotellen jotta vaivaaminen käy sujuvasti. Taikinan ei kuulu jäädä käsiin kiinni, eli lisää sen verran mikä hyvältä tuntuu. Pyöritellään taikinasta sämpylöitä ja asetellaan ne leivinpaperin päälle pellille. Tehdään sämpylöihin reikiä haarukalla ja lopuksi vielä voidellaan ne kananmunalla.

Paistetaan uunin keskitasossa 30 minuuttia. Huom, huomioi paistoajassa uunin tehokkuus! Itselläni ei ole kiertoilmauunia, joten jo senkin vuoksi saatan joutua paistamaan sämpylöitä pidempään verrattuna moneen muuhun. Kypsyyttä voi testailla veitsellä vaikka ensimmäisen vartin jälkeen. Tarkoitus ei ole paistaa sämpylöitä koviksi, vaan jättää sisus vaikka mieluummin hieman pehmeäksi. Nautitaan mieluiten lämpöisenä voin tai haluamiensa lisukkeiden kera! Säilytetään ilmalta suljetussa pussissa ja huoneenlämmössä. Parhaina sämpylät säilyvät pari kolme päivää.

Reseptin myötä toivottelen oikein mukavaa perjantaita ja alkavaa viikonloppua!

PS. Muistattehan että blogini siirtyy ensi viikon alussa Kauneuden- ja Terveyden blogeihin terve.fi-sivuston alle! Uusi blogiosoitteeni tulee olemaan muotoa https://www.lily.fi/blogit/on-my-way ja se astuu voimaan 5-6.11. Uudelleen ohjaukset kyllä toimivat myös siirron myötä, mutta jos haluatte päästä nopeammin blogiini jatkossa käsiksi, kannattaa osoite tallentaa suosikkeihin. Muutan mahdollisimman pian muutosta osoitteen myös blogloviniin sekä muihin vastaaviin kanaviin. Muuton ei pitäisi aiheuttaa teille sen kummempia toimenpiteitä.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *