On my way
On my way

Herkkävatsaisen kaurasmoothie

Olen kirjoittanut monet kerrat blogissani siitä kuinka omaan herkän vatsanPaljon olen vatsani kanssa siis taistellut ja etenkin stressaavat elämäntilanteet pahentavat aina suolistoni kuntoa. Olen oikeastaan enemmän kuin tottunut siihen, että välillä suolisto on huonommassa kunnossa ja oppinut tasapainottelemaan sen kanssa. Nyt on ollut pidempi hyvä jakso oikeastaan siksi, ettei stressiä ole varsinaisesti ollut ja olen vältellyt toden teolla maitotuotteita. Toisinaan on kuitenkin ajanjaksoja, että vatsa reagoi ja saat hakea syitä kissojen ja koirien kanssa kuitenkaan selkeää sellaista löytämättä. Nämä jutut eivät tosiaan aina ole kovin selkeitä ja varsinkin meillä, joilla henkinen puoli vaikuttaa niin vahvasti siihen fyysisyyteen, saattaa taustalla olla jotain tiedostamatonta mielessä tapahtuvaa joka tulee ikään kuin ilmi suoliston kautta.

Voisin kirjoittaa aiheesta tulevaisuudessa jonkun laajemman postauksen – lähinnä siis siitä, kuinka nykyään hoidan vatsaani ja miten pyrin elämään stressitöntä elämää jotta vatsa pysyy kunnossa. Tässä vuosien varrella kun on oppinut jotain itsestään ja kehostaan vaikka me niin kovin yksilöitä olemmekin. Yksi tärkeä keino itselleni on kuitenkin se, että syön kuituja. Esimerkiksi marjat, kaura, pähkinät, siemenet ja riisi ovat loistavia kuidun lähteitä. Suosinkin kuidun lähteitä lähestulkoon jokaisella ateriallani ja vaikka monelle iso määrä niitä saattaa olla liikaa, omalle keholleni ne tekevät hyvää ja sopivat. Yksi loistava tapa lisätä kuitujen saantia on valmistaa smoothieita, joissa on käytetty kuidun lähteitä. Harvoin tulee ehkä mieleen tehdä smoothie kaurahiutaleisiin mutta miksipä ei? Jos mietitään, että aamulla ei maistu puuro, niin yksi loistava keino on nauttia ne kaurahiutaleet juoman muodossa kuten itse usein teen.

Ohessa onkin loistava esimerkki helposta kuitupitoisesta smoothiesta jossa ei ole käytetty mitään erikoisuuksia vaan ihan yksinkertaisia aineosia. Kyseinen smoothie käynnistää aivan varmasti päivän ja hellii herkkää suolistoa sekä valmistaa sen uuteen alkavaan päivään!

VATSAA HELLIVÄ KAURASMOOTHIE (GL, M)

 • 1 banaani
 • 3 dl suomalaisia pakastemustikoita
 • 1 dl kaurahiutaleita
 • 1 rkl psylliumia
 • 1/3 tl vaniljajauhetta
 • 2,5 dl kaurajuomaa
 • Kourallinen casheweja
 • Kourallinen manteleita

Kaadetaan kaikki aineosat blenderiin ja hurautetaan smoothieksi. Reseptistä tulee yhdelle henkilölle sopiva määrä smoothieta.

Tähän loppuun haluan mainita yhden todella tärkeän seikan kuitujen lisäksi jolla voit vahvistaa suolistosi kuntoa, nimittäin vahvat probiootit! En voi enempää niiden merkitystä korostaa sillä ne vahvistavat kehomme immuunipuolustusta ja täten suojaavat myös suoliston kuntoa. Itse olen syönyt probiootteja jo useamman vuoden ajan ja edes matkojen ajaksi en niistä luovu. Tokikaan ne eivät aina estä vatsavaivoja eli jos vaikka kehomme stressitila on korkealla, saattaa oireita silti ilmetä. Ja jos kehomme ei siedä maitotuotteita, tuskin probioottien avulla niitä aletaan sietämään. Probiootit ovat kuitenkin loistava lisä mielestäni aivan jokaiselle kehon ja suoliston hyvinvointia tukemaan. Etenkin vahvat probiootit kuten Bioteekin, Acidophiluksen, Solgarin ja Terranovan tuotteet ovat sellaisia, joita voin lämmöllä suositella! Näissä jokaisen yhtään herkemmän vatsan omaavan kannattaa panostaa laatuun sen sijaan, että ostaa kaupasta sitä halvinta mahdollista.

Oikein hyvinvoivaa päivää jokaiselle ja muistakaahan olla parhaita ystäviä suolistollenne! <3

 

Kommentit (5)

 1. Laura

  Moikka Jutta!

  Mulle tuli tätä postausta lukiessa mieleen se, kun joskus kirjoitit siitä miten et ollut tyytyväinen sun toimistoduuniin. Mulla on itsellä sama tilanne tällä hetkellä ja oon huomannut että aina kun oon useamman päivän poissa töistä, niin mun vatsa (ärtyväsuoli todettu) on rauhallinen ja ei yhtään turvoksissa. Mutta aina ma-pe se oireilee, vaikkei mikään muu esim. ruokavaliossa jne muutu. Mä oon todennut, että mun kroppa selvästi hylkii mun duunia. 😀 Ja senpä takia tässä luenkin pääsykokeisiin, jotta voisin opiskella alaa, joka oikeasti kiinnostaa. Mut mua kiinnostaisi kuulla, että ootko sä herkkävatsaisena huomannut vastaavaa? Esim. sun edellisessä työssä tai muuten että jos on joko epämiellyttävä tilanne edessä, niin vatsa reagoi siihen? Mun mielestä se on jopa hauskaa välillä, kun välillä tuntuu että vatsa kertoo mulle jo ennen kuin itse tajuan, että joku juttu ei ole hyvä. Kunhan muistaa ja osaa kuunnella niitä kehon merkkejä. 🙂

  • On my way

   Moikka Laura,

   Joo, pitää paikkansa. Olin siis toimistotyötä tehdessä usein todella turvoksissa, vatsa oireili, sairastelin ja kehossa oli sellainen tulehdustilamainen olo jota on hankala selittää. Itse uskon, että tuo johtui yleisestä tyytymättömyydestä elämään, kroonisesta väsymyksestä (nukuin 6-7 h yössä), sisäilmasta, korkokengillä seisomisesta, runsaasta kahvin juonnista ja ylipäänsä siitä ettei toimistotyö oikein sovi minunlaiselleni ihmiselle. Kokonaisuus varmasti vaikutti siihen, että olo oli jatkuvasti nuutunut ja olin ihmisenäkin jotenkin todella erilainen, kireä ja kiukkuinen.

   Ja kyllä, mun vatsa reagoi todella herkästi. Sen lisäksi ylipäänsä koko keho eli stressi aiheuttaa myös kurkun kuivumista ja päänsärkyä. Hankalissa ihmissuhdetilanteissa vatsa kipeytyy ja tuntuu sellaista polttelua – ikään kuin tuntisi kuinka vatsasta viilletään. Toisaalta olen nyt myös terapian myötä oivaltanut, että kohdallani on kyse pitkälti lapsuudesta ja siitä, että silloin on ollut jatkuvasti sellaisessa pienessä jännityksessä. Eli tavallaan tuo tapa reagoida stressiin on sieltä lähtöisin ja siihen liittyy sitten näitä oheisoireita ja ilmenemismuotoja.

   Ja todellakin vatsa saattaa välillä viestiä asioita mutta toisaalta olen myös havainnut, että toisinaan stressaan todella pienestä – ikään kuin jo tilanteessa jossa ei ole mitään hätää. Se on jotain sellaista sisäänrakennettua hätää jota olen yrittänyt opetella tyynnyttelemään. Eli sillä omalla sisäisellä äänelläkin pystyy tekemään aika paljon niissä tilanteissa, kun stressi alkaa tavalla tai toisella oireilemaan. Kohdallasi tuo jatkuva vatsan oireilu viikolla johtuu aivan varmasti jostain stressistä jos tunnet ettet viihdy työssäsi. Kehosi ikään kuin reagoi siihen sinussa tapahtuvaan epämiellyttävään olotilaan reagoimalla vatsan kautta. Siispä todella mahtavaa, että haet nyt opiskelemaan alaa joka tuntuu omalta! Mielestäni on tärkeää kuunnella itseään ja sitä mitä elämältä haluaa. 🙂

 2. Laura

  Kiitos vastauksesta!

  Vau, olitpa jotenkin tosi hienosti jäsennellyt noita stressaamisen syitä. Mä olen itsekin kokenut hankalia/traumaattisia asioita lapsuudessa ja ymmärtänyt terapiassa, että niistä on juurikin jäänyt vähän niin kuin sellainen yleinen ”hälytystila” päälle. Reagoin nimittäin kanssa välillä todella pieniinkin asioihin stressaamalla ja tämä tietenkään ei ole herkkävatsaiselle kovin kivaa.

  Mielenkiintoista miten puhuit tuosta itselle puhumisesta ja sisäisen hädän tyynnyttelemisestä. Itselläni joskus se hätä tuntuu jotenkin niin voimakkaana, ettei siinä hetkessä edes ymmärrä mistä on kyse. Sitten vasta jälkeenpäin tiedostaa, että tuossa oli nyt kyse muustakin kuin tässä hetkessä tapahtuneesta asiasta. Joku vanha tapahtuma ns. voimistaa tässä hetkessä koettuja asioita. Nämä on hankalia, mutta samalla mielenkiintoisia asioita.

  Kuulosti todella tutulle tuo liian vähäinen uni, korkokengät ja yleinen tyytymättömyys elämään. Välillä olen kyseenalaistanut, että onko minulle oikeus olla tyytymätön elämääni. Kun on kuitenkin hyvä työ ja perusasiat kunnossa. Mutta jos useina aamuina tuntee ahdistusta rinnassa siitä, kun joutuu menemään töihin ja vatsakin tuntuu vihaavan mun työtä, niin totesin alkuvuodesta, että eihän tässä nyt ole mitään järkeä. Sun elämänmuutos työn suhteen on motivoinut minua suuresti, koska oon lukenut sun blogia pitkään ja huomannut miten selvästi elät nyt enemmän sinun näköistä elämää. Selvästi nykyinen työsi tuo sinulle hyvää oloa! Oli erittäin rohkeaa, että uskalsit tehdä tuollaisen muutoksen. Minua ainakin hyppy tuntemattomaan pelottaa, mutta jossain vaiheessa nykyinen tilanne alkaa tuntua niin tukahduttavalta, että on valmis ottamaan sen askeleen kohti ehkä hieman tuntematotakin. 🙂 Mutta kiitos, sun blogi erittäin motivoiva ja sun syvälliset mietteet on todella ajatuksia herättäviä.

  • On my way

   Niinpä, hyvin muuten kuvailtu tuota olotilaa! Sitä on ikään kuin aina valmiudessa kohtaamaan jotain traumaattista/ahdistavaa vaikka sille ei olisi edes aihetta. Ihmissuhteet ovat niitä pahimpia ainakin omassa elämässäni. Ja siis on minullakin noita tilanteita joissa se hätä on todella suuri ja menen paniikinomaiseen tilaan, jossa itseään on vaikea tyynnytellä. Mutta jos puhutaan yhtään lievemmistä asioista arjessa jotka aiheuttavat stressiä, niin niiden suhteen sellainen rauhoittelu auttaa. Esimerkiksi hurja kiire tai jonkun ikävän asian hoitaminen, kun pystyy rauhoittelemaan itseään ja puhumaan itselleen ettei ole mitään hätää niin se oikeasti helpottaa! Sellainen itsensä psyykkaaminen johonkin jännittävään tilanteeseen esimerkiksi.

   Itsekin mietin aikanaan monta kertaa uskallanko lähteä hyväpalkkaisesta työstä ja luopua säännöllisistä tuloista. Kuitenkin lopulta se päätös oli enemmän kuin oikea. Voin ehdottomasti suositella koska ainakin itselleni tuli niin helpottunut olo, kun pääsin vihdoin toteuttamaan paremmin itseäni ja ikään kuin ”vapaaksi”! Se jos työ ei tunnu mielekkäältä tai ei motivoi, on kyllä niin iso juttu että todellakin suosittelen harkitsemaan vakavissa päätöstä toiseen suuntaan. Tarvitset siihen vaan pienoisesti rohkeutta ja jos esimerkiksi pääset opiskelemaan, niin sehän on aivan loistava ponnahduslauta uuteen! Kannattaa myös muistaa, että pelko on juuri se tunne, joka estää ihmisiä olemasta täysillä onnellisia. Itsekin pelkäsin liikaa ja mietin toimeentuloa vaikka loppupeleissä ei ole vielä kertaakaan ollut tilannetta, että tili olisi nollilla.

   Ja kiitos paljon, mahtava kuulla! Olihan se harppaus mutta päivääkään en ole tosiaan katunut. Mahtavaa jos voin rohkaista muitakin omalla toiminnallani. Ja onhan se niin, että nuorena näitä muutoksia on helpompi tehdä kuin sitten huomattavasti vanhempana. Hurjasti tsemppiä tilanteeseesi, toivon todella että löydät sen oikean polun jota kohden lähteä kulkemaan! <3 🙂

 3. Laura

  Kiitos tosi paljon kannustavista sanoista ja rohkaisusta muutosta kohti! 🙂

  Olet aivan oikeassa sen suhteen, että opiskelut on hyvä ponnahduslauta uuteen. Välillä kun pysähtyy haaveilemaan siitä, että saa opiskelupaikan ja minkälaista elämä olisi silloin, niin tulee niin mahtava fiilis! Ja todella hyvin sanottu, että pelko estää olemasta täysillä onnellinen. Välillä kun katsoo elämää taaksepäin ja asioita joita on tehnyt pelon takia/jättänyt tekemättä, niin ymmärtää ettei voi tulevaisuudessa enää antaa pelon hallita niin paljon elämää. Ja sehän on aikamoista rohkeutta, että vaikka pelottaa, niin silti tekee asioita ja ei anna pelon hallita elämänsä suuntaa. 🙂

  Mahtavaa kevättä Jutta sinulle! 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *