Gluteeniton jouluinen banaanileipä

Alle kuukausi enää jouluun, mikä tarkoittaa lupaa leipoa jouluherkkuja ja laittaa jouluvalot ikkunaan! Jälkimmäinen aiheuttaa itselleni tänä vuonna hieman toimenpiteitä, sillä muistin vasta että jouluvalothan hajosivat viime vuonna. Jouluherkkujen leipomisen sen sijaan starttasin jo eilen, kun leivoin joululta tuoksuvan ja maistuvan banaanileivän! Kuten tiedätte, banaanileipä on aivan ehdoton suosikkini, mitä tulee makeisiin leipiin, joten mielenkiinnolla yhdistelin joulumausteita, kuivattuja karpaloita ja taateleita sekä perinteisempiä banaanileivän aine-osia. Joulumausteilla saa paljon aikaan ja siksi kaappiin kannattaa hankkia viimeistään tässä kohtaa vuotta kaneli sekä piparkakkumauste. Nuo kaksi maustetta tulevat varmasti olemaan seuraavien viikkojen aikana kovassa käytössä, kun ajattelin viikoittain leipoa blogiini jonkun herkullisen, mutta tietenkin terveellisen joulureseptin.

Tänään tosiaan jaossa resepti jouluiseen banaanileipään, joka on paitsi gluteeniton, myös maidoton. Banaanileivän voi kokeilla tehdä ilman kananmuniakin jos uskaltaa, mutta en tiedä miten se vaikuttaa koostumukseen ja leivän kasassa pysymiseen? Voi olla ettei vaikutus ole kummoinen – tai sitten se on merkittävä. Myös kuivatut taatelit ja karpalot voit halutessasi korvata muilla kuivahedelmillä/marjoilla. Esimerkiksi rusinat sopivat leipään oikein mainiosti jos niitä sattuu kaapistasi löytymään! Ja joulumausteitakin kehotan lisäämään vielä reilummin, mikäli haluat jonkin mausteen puskevan erityisesti läpi. Sanoisin, että omaan suuhuni tässä banaanileivässä maistuu eniten pipari, kaneli ja karpalot. Oikein jouluinen makuyhdistelmä, joka sopii vaikka joulupöytäänkin!

JOULUINEN GLUTEENITON BANAANILEIPÄ (GL, M)

  • 2 banaania
  • 2 kananmunaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl ruokasoodaa
  • 2 tl kanelia
  • 1 tl luomu vaniljajauhetta
  • 1/2 dl kookosöljyä
  • 10-12 taatelia
  • 1 dl mantelijauhoja
  • 1 dl gluteenitonta jauhoseosta (mikä tahansa käy, käytin Semper)
  • 1 dl kuivattuja karpaloita
  • 1/3 tl neilikkaa
  • 1 dl kookosnektaria tai muuta makeutusta (hunaja, agave…)
  • 1 dl kaurajauhoja
  • Ripaus inkiväärimaustetta
  • 1 tl piparkakkumaustetta

KORISTELUUN:

  • 1/2 banaani
  • Pari taatelia
  • Kanelia

Muusataan banaanit kulhossa mössöksi. Rikotaan kananmunat erilliseen kulhoon ja vispataan ”rikki” sekä hieman vaahtomaiseksi. Lisätään joukkoon mausteet; kaneli, suola, vaniljajauhe, piparkakkumauste, inkivääri, neilikka, ruokasooda sekä leivinjauhe. Vispataan lisää ja kaadetaan seoksen joukkoon banaanimössö. Sekoitetaan ja kaadetaan joukkoon sulatettu kookosöljy, makeutus, kuivatut karpalot sekä pilkotut taatelit. Aivan viimeisenä lisätään jauhot pienissä erissä. Itse lisään aina siivilän läpi jotta koostumus on hienompaa, mutta tämä ei ole välttämätöntä. Kun taikina on valmis, kaadetaan se voideltuun leipävuokaan ja koristellaan leivän pinta. Itse laitoin pinnalle banaani- ja taatelisiivuja sekä hieman kanelia.

Paistetaan uunin keskitasossa 180 asteessa 45-60 minuuttia. Itse paistoin suunnilleen tunnin verran – ellen vähän ylikin ja leipä ehti mennä hieman liian tummaksi. Kannattaakin siis seurailla paistoprosessia huolella eikä unohtaa uuniin, kuten itselleni tällä kertaa kävi! Veitsellä voi testailla leivän kypsyyttä pitkin paistoprosessia. Sisus saa jäädä hieman tahmeaksi, eli pieni ”raakuus” ei ole pahitteeksi kun on kyse banaanileivästä! Kun leipä on valmista, nautiskellaan sitä sellaisenaan tai vaikka erilaisten tahnojen kera (cashewtahna oma suosikkini!). Leipä säilyy hyvin suljetussa pussissa muutaman päivän ajan tai pakastimessa toki pidempään.

Tämän herkullisen joulureseptin myötä toivottelen oikein ihanaa perjantaita ja alkavaa viikonloppua!

Ja mikäli innostutte reseptiä kokeilemaan, kuulisin oikein mielelläni palautetta!

treeni-ja-ravinto ruokavaliot reseptit luomu
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *