On my way
On my way

Elämästä opittua

Vaikka en voi sanoakaan olevani vielä kovin vanha tai viisaskaan – olen minäkin jotain elämästä oppinut. Jokainen valintani on vienyt minua kohta nykyisyyttä. Eikä sillä, että elämä edelleenkään joka päivä lastenleikkiä olisi – mutta ne palikat tämän elämän elämiseen ovat kokoajan vahvemmin hallussa. Koen, että näin 30 ikävuoden kynnyksellä voin sanoa oppineeni tästä kaikesta paljon – ja paljon on silti vielä opittavaa!

Mitä nämä oppimani asiat sitten ovat? Minäpä kerron.

img_4727

Luota tunteeseen. Jos joku asia tuntuu hyvältä – luota siihen. Tunne kertoo meille useimmiten enemmän, kuin järki. Jos taas joku asia ahdistaa tai aiheuttaa negatiivisia fiiliksiä kerta toisensa jälkeen, eliminoi se elämästäsi. Mielestäni vahva negatiivinen tunnelataus kertoo jostain. Uskon tunteiden varoittavaan voimaan ja esimerkiksi suunnaton ahdistus jonkun asian tai ihmisen suhteen saattaa oikeasti viestiä meille jotain.

Jos sinulla on mielipide, älä muuta sitä muiden takia. Omien mielipiteiden takana seisominen ja niihin luottaminen on vahvistunut vuosien ja kasvun myötä. Nykyään sitä on jopa ylpeä sellaisista mielipiteistä ja arvoista, joita omistaa. Ennen niitä hieman häpeili, nolosteli ja peitteli. Nykyään on siistiä olla juuri sitä mitä on ja nousta sanomaan oma mielipiteensä – vaikka se olisikin päinvastainen, kuin muiden mielipide.

Itke jos itkettää. Itkeminen puhdistaa ilmaa ja mieltä – se vapauttaa. Olen aivan liian monta kertaa pidätellyt itkuani, koska olen pitänyt sitä nolona. Nykyään minulle on aivan sama! Olen herkkä ihminen eikä itkeminen ole koskaan noloa. Ihmiset reagoivat asioihin eri tavoin ja itkeminen on yksi tapa tuntea.

Älä ympäröi itseäsi materialla, vaan hyvillä tyypeillä! Niin – materia menettää kokoajan merkitystään. Tämä ei välttämättä päde edes ikään, mutta itse koen sen silti tietynlaisena kasvuna. Ei tarvita enää Louis Vuittoneita tuomaan statusta tai ylipäänsä onnea. Materia on kylmää, kalseaa ja kovaa. Tokikaan kukaan meistä ei nyt alasti kulje (eli älä viilaa pilkkua) mutta rajansa kaikella. Sen sijaan ihanat ihmiset ja ihmissuhteet – ne tuovat lämpöä!

img_4639-2

img_4694-2

Etsi itseäsi ja sisintäsi. Tee tutkimusmatkoja omaan mieleen ja sen sopukoihin. Opettele tuntemaan kuka sinä olet. Omalla kohdallani nimenomaan iän tuoma itsensä parempi tunteminen on avannut ovia hyvinvoivaan oloon ja onnellisuuteen. On helpompi myös vaatia ihmissuhteilta oikeita asioita, kun tietää – mitä niiltä haluaa ja millainen itse on.

Opettele hölläämään. Ainut oikea tapa selättää uupumus on lepo. Välillä on oikeasti hyvä ottaa iisiä ja antaa kehon lisäksi myös mielelle lepoaikaa. Lenkkipolut ja sali kyllä odottavat. Itselleni ylipäänsä kaikessa se tietynlainen höllääminen on toiminut väylänä onnellisempaan elämään. En ole pohjimmiltani suorittaja ja siksipä en tykkää suorittaa. Joskus tuotakin väylää olen sokeana yrittänyt – ilman hyvää lopputulosta.

Ole läsnä. Bloggaajana elämässä menee helposti ohi hetkiä, kun sitä vaan keskittyy tallentamaan ne kuvaruudun kautta. Kaikki somepäivitykset vievät aikaa… Tässä ehkä yksi syys sille, että itse en tietoisestikaan kanna aina kameraa mukanani. Jos vietän iltaa ystävieni kanssa, napataan ehkä muutamat puhelinkuvat, mutta muuten en keskity ikuistamaan iltaa kameralla vaan nautin. Olen hetkessä ja elän. Läsnäolo ei ole sataprosenttista jos kuuntelet ja kuvaat samaan aikaan – se on silloin vaan toisella korvalla kuuntelua. Tämä on korostunut vuosien varrella. On itsekästä keskittyä pelkästään omaan juttuun muiden seurassa.

Älä sekoittele alkoholijuomia. Muutamankin kerran vodkaöverit kiskoneena en voi todeta muuta kuin, että alkoholia juodessa kannattaa keskittyä yhteen juomalajikkeeseen. Mieluiten vieläpä hieman miedompiin juomiin ja muistaa juoda vettä jokaisen lasin välissä. Shotit ovat aina huono idea ja sen päähän iskostaminen kannattaa opetella mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

img_4725

img_4733

Kaunan kantaminen on turhaa. Elämässäni on ollut aikoja, että olen ollut vihoissa ihmisten kanssa. Se on itseasiassa aika luonnollista ja kuuluu varsinkin impulsiivisten nuorten elämään. Se mitä olen kuitenkin vuosien varrella oppinut on, että kaikki vihanpito syö vaan omaa sisintä ja hyvää energiaa. Älä siis vihaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikkien kanssa tulisi olla ylimpiä ystäviä. Älä vietä aikaa heidän kanssaan, joiden kanssa ajanvietto ei tunnu mieluisalta tai oikealta.

Älä osta liian pieniä vaatteita. Mielestäni maailman turhinta on sulloutua väkisin johonkin liian pieneen ja epämukavaan. Pahinta ovat liian pienet farkut joilla ei pysty istumaan ilman, että vatsaa vetää sisään tai reidet ovat painautumilla. Been there and done that. Aikanaan ostin jopa koon liian pieniä kenkiä, koska halusin jalkojeni näyttävän mahdollisimman pieniltä. Huhheijaa…

Kun rakastat – rakasta täysillä! Heittäydy suhteeseen ja ole vaikka vähän ällösöpö! Muut ihmiset aivan varmasti latistavat ”kyllä tuo tuosta vielä hiipuu…” mutta ei kannata kuunnella. Rakastuminen on super siistiä ja se aika, kun sitä kestää on upeaa. Vuosien varrella rakkaushan vaan muuttaa muotoaan – jos suhteessa ollaan oikean ihmisen kanssa. Usko aina rakkauteen, äläkä koskaan menetä toivoa loppuelämän pituisesta rakkaudesta.

Älä vertaa itseäsi muihin. Olet uniikki ja arvokas juuri tuollaisena, kuin olet! Tämän ymmärtää usein vasta vuosien saatossa – valitettavasti. Nuorempana sitä on todella herkkä kaikelle arvostelulle ja ruotimiselle. Toisen ihmisen sanat saattavat jäädä pahastikin kalvamaan. Tärkeintä on kuitenkin oppia kasvattamaan itseluottamusta ja ymmärtää, että se mitä muilla on – ei ole minulta pois. Tai, että mitä minulla on voin olla siitä rehdisti ylpeä! Ei ole järkevää verrata omia saavutuksia tai ulkonäköä muihin, sillä se on kuopan kaivamista itselle.

img_4695-2

Kunnioita vanhempia ihmisiä. Tänä päivänä näkee todella paljon sitä, että nuorempi sukupolvi ei kunnioita vanhempaa ikäpolvea. Itse olen aina pitänyt ikäihmisistä sillä mielestäni he ovat niin suloisia. He ovat ehkä pudonneet tämän maailman kehityksestä mutta so what? Osa heistä on taistellut jopa maamme itsenäisyyden puolesta. Mielestäni ikäihmisille tuleekin antaa tietynlainen kunnioitus.

Kokeilemalla löydät oman polkusi! Tämä on mielestäni ihan mielettömän tärkeä kohta – ainakin oman elämäni kannalta ollut. Kokeileminen, rohkea heittäytyminen ja asioiden testaaminen. Jos et ole varma – kokeile. Kaikkea ei tarvitse tietää ennalta ja etukäteen, vaan asiat saattavat muovautua ihan vaan jo elämisen kautta. Joka päivä muistutan tästä itsellenikin.

Hanki luottokortti! Ei siksi, että voisit elää yli varojesi – vaan siksi, että luottokortilla saat tietyn turvan jos ostat esimerkiksi lentomatkoja tai tilaat ulkomailta vaatteita. Jos lentoyhtiö menee konkkaan tai tilaamasi paketti ei koskaan saavu – saat rahasi takaisin! Aina välillä järkytyn kuinka harvalla on oikeasti luottokortti/kortteja. Ne tuovat oikeasti tiettyä turvaa varsinkin silloin, jos tekee edellä mainitsemani kaltaisia ostoksia. Myös ulkomailla matkoilla luottokortti antaa tietyn turvallisuuden tunteen väärinkäytön varalta.

Ihmiset voivat muuttua. Tässä yksi tärkeä kohta, nimittäin ennakkoluulojen kitkeminen. Jos joku ihminen on ollut tietynlainen viisi vuotta sitten – ei se tarkoita, että hän on sitä enää tänä päivänä. Anna ihmisille mahdollisuus muutokseen. Jokainen meistä muuttuu kokoajan. Itsekin häpeän monia temppujani +20-vuotiaana mutta jos eläisin niitä muistellen – jäisi elämäni paikoilleen jumittamaan. Minun onkin vaikea ymmärtää ihmisiä, jotka vatvovat menneitä tai muistelevat ”kuinka sinäkin silloin teit niin…”. Ainoa oikea suunta on mielestäni eteenpäin!

img_4624-2

Siinä muutama elämästä opittu jonkunlainen elämänohje. Näitä olisi varmasti vielä hurjasti lisää mutta tässä nyt ensimmäisenä mieleeni tulleet. 🙂

Tuliko teillä mieleen jotain tiettyjä asioita, joita olette ehkä elämästä oppineet vuosien saatossa? Onko olemassa jotain tärkeitä kohtia, joihin samaistutte kanssani tai ehkä jotain – joka jäi tässä mainitsematta?

Kommentit (4)

 1. Hertta

  Tosi hyviä ohjeita! Itse ehkä lisäisin vielä että kaikessa on yleensä myös se positiivinen puolensa. Myös niissä ikävimmissä vastoinkäymisissä. Sitä ei vaan usein huomaa heti vaan vasta kun tilanne on helpottanut. Hyvää joulun odotusta! 🙂

  • On my way

   Kiva kuulla. 🙂 Ja hei joo – erinomainen huomio! Pitää niin paikkansa. Sinnekin ihanaa joulun odotusta. <3 🙂

 2. Anna

  Hyviä pointteja ja oon samaa mieltä! Mulla tuli mieleen myös semmoinen että oon oppinut viime aikoina elämään tässä hetkessä ja nauttimaan siitä mitä on, koska aina voi asiat olla huonommin ja on ollutkin. Myös se että välillä on huonoja päiviä/kausia mutta ne menee ohi ja sitten on taas hyvä vaihe, sellaista elämä on ja kaikesta selviää aina! Vaikeat ajat on vahvistanut entisestään ja antanut just sitä itseluottamusta! Ja samaa mieltä että vastoinkäymisistä oppii!

  Sitten vielä semmoinen että kun tietää mitä haluaa ja uskoo ja tietää että se tulee tapahtumaan ja muistuttaa siitä itseä mahdollisimman usein niin se tulee kyllä toteutumaan, jännä miten tämä oikeasti toimii ja olen jo monen tärkeän asian kohdalla sen elämässäni todennut (työpaikka, ihmissuhteet yms)

  Oot muuten todella kaunis vähemmällä meikillä/ilman meikkivoidetta yms, näytät paljon raikkaammalta ja nuoremmaltakin! Itsekin oon yrittänyt koko ajan vähentää meikkaamista, liittyy varmastikin ikään, ei enää jaksa ja haluaa olla koko ajan enemmän oma itsensä 🙂

  • Anna

   Lisäisin tuohon vielä sen että kaikella on tarkoituksensa ja jos joku asia ei millään onnistu niin ehkä se ei vaan ole tarkoitus, välillä asiat tapahtuu myös luonnostaan ja kivuttomasti ja uskon että silloin ne on tarkoitettu niin. Tietysti asioiden eteen pitää myös tehdä jotain, mutta aina ei tarvi raataa niska limassa ja ajaa itsensä piippuun jonkun asian takia..

   Ja vielä se että jos ei osaa tehdä päätöstä niin kannattaa odottaa niin se vastaus tulee jossain vaiheessa (ellei nyt asia ole kiireellinen), tämä on helpottanut myös elämää kun tietää että kaikkea ei tarvii päättää nyt heti, vaan asioille tulee oikea aika jolloin tietää miten pitää toimia. Näitä on kyllä mielenkiintoista välillä miettiä, vanheneminen on kyllä kivaa siinä mielessä kun oppii koko ajan itsestä ja elämästä enemmän ja elämä koko ajan vaan paranee/helpottuu.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *