On my way
On my way

Bloggaaminen ja oman blogin perustaminen

Blogini täyttää kohtapuolin kuusi vuotta mikä saakin minut tänään kirjoittamaan bloggaamisesta ja oman blogin perustamisesta. Itse aloitin blogini keväällä 2010, jolloin blogigenre oli vielä ihan alkutekijöissään. Idea omaan blogiin lähti ystävän toimesta, joka hänkin bloggasi ja rohkaisi minua perustamaan oman sivuston bloggeriin. Tuolloin bloggaaminen oli vielä todella ”helppoa” ja itselläni ei oikeastaan ollut edes selkeää linjaa siitä mitä tuotin. Sitä räpsi keltaisia kuvia pokkarilla ja julkaisi muutenkin tekstiä, joka oli hyvin lyhytsanaista ja sisällötöntä. Toista se on tänä päivänä.

IMG_9652-2

Kun aloitin blogini en osannut kuvitellakaan, että joku päivä voisin sillä itseäni elättää. Aloitin bloggaamisen siis lähinnä huvin vuoksi ja taisin postatakin vain silloin tällöin. Vuonna 2012 tapahtui jotain, lukijoita alkoi tulemaan lisää ja lisää, bloggaaminen muuttui säännöllisemmäksi ja siitä se sitten oikeastaan lähti. Vuosi 2015 oli blogilleni hyvä vuosi ja siirtyminen FitFashioniin toi minulle entistä laajemman lukijakunnan. Viime vuoden aikana aloin myös miettimään, että voisinko kenties tehdä vähemmän muita hommia ja keskittää suuremman panoksen blogiini, jonka tekemistä rakastan.

Aina ei siis todellakaan tarvitse aloittaa juttuja sillä ajatuksella, että on hommaan joku tarkka päämäärä tai tavoite. Joskus asiat ikäänkuin muovautuvat ajan mittaan. Näin kävi siis itselleni. Tänä päivänä veikkaan, että blogeja kuitenkin aloitetaan yhä enemmän ja enemmän hyötymismielessä. Halutaan ilmaista tavaraa ja etuuksia, tai tulla ”suosituksi”. Bloggaaminen koetaan ehkä trendikkäänä ja siistinä harrastuksena. Juttu ei kuitenkaan ole niin mustavalkoinen. Blogi vaatii paljon ja jos kirjoittajalla ei ole intohimoa tekemiseen, se paistaa läpi. Lukijoiden saaminen saattaa myös olla nykyään hankalampaa. On melkeimpä kannattavinta aloittaa blogi jonkun avoimen portaalin alaisuudessa (kuten vaikka lily.fi), josta sinut voidaan sitten bongata tai juttujasi esille nostaa.

IMG_9648-2

Mitkä ovat sitten niitä asioita joita itse painotan teille, jotka mietitte blogin aloittamista mutta ette ole kuitenkaan ryhtyneet tuumasta toimeen?

Ensinnäkin bloggaajan tulee olla kiinnostunut valokuvaamisesta. Kuvaus on yksi suuri osa tätä työtä, ellei sitten ole varaa pitää omaa ”hovikuvaajaa” mukana joka paikassa. Myös kamerakalustoon on panostettava. Itse en voi sietää kännykkäkuvilla varusteltuja blogeja, joissa kuvat ovat sikin sokin tai visuaalisesti epäsopivasti aseteltuja. Veikkaan, että tämä on monen muunkin mielipide…

Mieti mikä on sinun juttusi, mihin tahdot panostaa. Helpointahan on perustaa lifestyle-blogi, joka kattaa kaikki osa-alueet maasta taivaaseen. Aiheita on helpompi keksiä, kun ei ole rajauksia. Kannattaakin miettiä niitä omia vahvuuksiaan. Jos et ole hyvä kirjoittaja, perusta kuvapainotteisempi blogi tai toisinpäin. Kirjoita sinua kiinnostavista ja sinulle luonnollisista aihe-alueista. Väkipakolla tehty näkyy aina vaikka toisin kuvittelisit.

Toteuta itseäsi. Olen sitä mieltä, että bloggaaminen on yksi erinomaisista itseilmaisun välineistä. Se vaatii luovuutta, mielikuvitusta, pitkäjänteisyyttä, hyvää ideointikykyä, oma-aloitteisuutta, visuaalista silmää ja usein vielä taitoa kirjoittaa (edes hitusen). Miten sitten tehdä itsestä mielenkiintoinen, erottua muista bloggaajista? Ole oma itsesi, anna lukijoille itsestäsi ja ole muutakin kuin kirjoittava robotti. Siinä omat neuvoni.

IMG_9651-2

Ole pitkäjänteinen. Bloggaaminen tosiaan saattaa vaatia vuosien työn ja lukijoiden sitouttamisen ollakseen suosittu pitkällä tähtäimellä. Tämä vaatii uskollisuutta ja tiheää kirjoitustahtia. Toki on olemassa poikkeuksiakin eli aina ei voi yleistää, mutta useimmiten näin on. Itse suosittelen postaamaan päivittäin, ehkä jopa kaksikin. Useimmiten kova duuni palkitaan.

Pidä yllä vuorovaikutus lukijoihin. Kysele heiltä mielipiteitä ja vastaa heidän kommentteihinsa. Itse ainakin koen olevani onnekas, sillä blogitekstejäni kommentoidaan. Vaikka se ei tavallaan ole mikään meriitti tai määre millekään, tulee siitä silti sellainen olo itselleen ettei kirjoita yksin tai turhaan. Minä tahdon tietää millaisia lukijoita omaan tai millaisia ajatuksia heillä on, se on todella mielenkiintoista. Kaikkia ei ehkä tuo seikka kiinnosta, mutta jos itse avaudun syvällisemmistäkin asioista on mielestäni siistiä, että kuulen muidenkin ajatuksia asiaan.

PS. Varattiin eilen reissu Kroatiaan oikeastaan teidän kommenttienne siivittämänä. Tai ne antoivat viimeisen varmistuksen kohteelle, kiitos siis jälleen niistä! 😉

IMG_9634

Kengät Adidas / Farkut Levis (Carlings) / Laukku LV / Toppi Bik Bok / Takki Only / Aurinkolasit Rayban / Kello MK

Jos ylipäänsä mietit bloggaamisen aloittamista, ryhdy tuumasta toimeen. Mielestäni on turha pitkittää asioita, joiden tahtoisi käynnistyvän samantien. Vaikka alku olisikin haaste, kyllä se siitä! Jos et kokeile et myöskään voi tietää olisiko bloggaaminen nimenomaan sinun juttusi. Jos se ei sitä olekaan, ainahan voi lopettaa. Voisinkin taas lähiaikoina tehdä ”linkkaa blogisi -postauksen” niin saisin taas itsekin uutta luettavaa ja monet pienemmätkin blogit saisivat näkyvyyttä. 🙂

Kuka muuten uskaltaa tunnustaa seuranneensa blogiani 2010 vuodesta saakka? 😀 Kahden ensimmäisen vuoden postaukset olenkin jo poistanut myötähäpeästä joskus taannoin, joten valitettavasti niihin ei enää pääse käsiksi. 2012 on kuitenkin aika samanlaista ”keltaisten kuvien ja turhien juttujen” kulta-aikaa… 🙂

Ihanaa tiistaita ja toivottavasti vinkeistä oli hyötyä! ♥

Kommentit (2)

  1. taru

    Itse aloin bloggaamaan alle kuukausi sitten. Otatko itselaukaisimella omat kuvasi? 🙂

    • On my way

      Kiva juttu! 🙂 Toisinaan, mutta monesti myös kaverit ottavat jos satun roudaamaan kameraa mukana menoissa. Kotiolosuhteissa käytän usein itselaukasijaa. Se vaan vaatii hieman enemmän järjestelyä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *