On my way
On my way

Arjen hankinnat ja yllättävät menot

Kaupallinen yhteistyö: Ferratum

Suhteeni rahaan on aina ollut neutraali. En tuhlaile älyttömästi mutta en myöskään ole ärsyttävän saita. Ajattelen rahan rahana ja elämän puolestaan asiana, jonka suhteen raha ei ole avainasemassa. Olen saanut mielestäni rehdin ja hyvän kotikasvatuksen, mitä tulee rahaan ja olenkin siitä erittäin kiitollinen. Maksan aina laskuni ja huolehdin, ettei tili ole nollilla kuun lopussa. Kierrätän vaatteita ja muuta materiaa suhteellisen nopeasti, en törsää kalliisiin merkkilaukkuihin sekä suosin paljon second handia. Säästän rahaa kuukausittain, enkä muuten koskaan elä yli varojeni. Jos höylään luottokorttiani tai ottaisin tulevaisuudessa vaikka lainaa, nostan sitä aina sen verran, että tiedän kykeneväni mahdollisimman nopeaan takaisin maksuun.

FerratumFerratum

Laina sanana herättää ihmisissä erilaisia tunteita. Toiset eivät voisi koskaan kuvitella ottavansa minkäänlaista velkataakkaa harteilleen ja toiset taas omistavat useampiakin erilaisia lainoja. Itselläni ei ole tällä hetkellä kuin opiskeluajoilta opintolaina mutta tulevastahan ei tiedä. Koskaan et voi tietää, mitä elämässä tapahtuu ja mihin se vie. Toki minulla on rahaa onneksi edes hieman jemmassa ja jatkuvasti kerrytän esimerkiksi matkakassaa mutta jos mietitään, että tapahtuisi oikeasti jotain todella yhtäkkistä, joka vaatisi useamman tonnin tuosta noin, ei minulla tulisi ihan heti mieleen muuta vaihtoehtoa kuin turvautua lainaan.

Itselleni lainan ottaminen ei olisi jatkossakaan sen kummempi juttu, koska teen töitä ja tienaan. Minulle laina on ihan vaan nimensä mukaisesti rahan lainaamista ja sen mahdollisimman nopeaa takaisin maksua. Ylipäänsä lainan ottamisessa ei ole mielestäni mitään noloa tai hävettävää. Kuka tahansa meistä saattaa joutua elämässä tilanteeseen, jossa ei voi laittaa kaikki säästöjä saman tien likoamaan ja ehkä haluaa syystä tai toisesta mieluummin maksaa lainalla alkukuusta, jonka jälkeen loppukuusta hoitaa tuon velan takaisin. Joskus, kun nuo menoerät yllättävät jopa ennen sitä kuun viimeistä palkkapäivääkin ja silloin on hyvä tietää, että vaihtoehtoja on olemassa. Laina ei tosiaankaan ole aina yhtä kuin velkakierre, luottotietojen menettäminen tai muutakaan paheksuttavaa, kuten se liian usein mielletään.

FerratumFerratumFerratum

Itse voisin tosiaan kuvitella, että tulevaisuudessa turvautuisin esimerkiksi Ferratumin Joustava-luottoon jos elämä toisi eteen jotain yllättävää tai tarvitsisin pakon edessä suuremmankin summan rahaa ennen palkkapäivää. Joustava-luotolla voit lainata rahaa aina 2000 euroon saakka ja luotto tulee tilille heti, kun luottopäätös on tehty. Luottopäätöksen taas saat tavallisimmin jopa viidessä minuutissa. Poikkeuksena – jos otat luottoa ensimmäistä kertaa – rahat tulevat tilille lakisääteisistä syistä klo. 07-23 välillä. Vaikka tällainen laina on helppoa ja nopeaa rahaa, aina kannattaa kuitenkin muistaa se, että korkoa tulee lainasumman päälle kuten missä tahansa lainassa. Siksi kannattaa ehdottomasti ottaa lainaa vaan se pakottava määrä, eli, mitä sillä hetkellä satut tarvitsemaan. Ja itse ainakin maksaisin lainan mahdollisimman nopeasti takaisin – vaikka jo heti silloin loppukuusta.

En kuitenkaan kehota ketään turvautumaan automaattisesti lainarahaan vaan ennemminkin ajattelemaan sen turvana, joka voi joskus tulevaisuudessa olla yksi vaihtoehto sillä hädän hetkellä. Lainaa ei kannata myöskään ottaa huvikseen mihinkään turhaan vaan nimenomaan tilanteissa, joissa koet sen aidosti tarpeelliseksi. Tällaisia voisivat olla ainakin itselleni jotkut suuremmat investoinnit tai yllättävät kuluerät, jotka liittyisivät vaikka kotiini, terveyteeni tai läheisiini. Ja ehkä kaikista tärkeintähän lainan otto hetkellä on muistaa, että se tulee aina maksaa takaisin.

FerratumFerratum

Miten te koette lainat ja niiden ottamisen? Ahdistaako jo pienenkin velan ottaminen vai koetteko, että elämä voi tuoda eteen tilanteita, joissa voisitte turvautua lainarahaan?

Kommentit (18)

 1. Tiia

  Yksi iso laina tuli otettua, nimittäin 25 vuoden asuntolaina 😁 Onneksi ei tarvinnut opiskeluaikoina ottaa lainaa, autot olen aina ostanut säästöillä, en käytä ikinä luottokorttia enkä myöskään ikinä turvautuisi pikavippeihin tai muihin nopeisiin parin tonnin lainoihin.

  Asunnoissahan on kaksi ääripäätä – he joista on järjetöntä olla pankille velkaa 25 vuotta ja he joista on typerää maksaa vuokraa loppuikänsä. Itse kuulun tuohon jälkimmäiseen ja jos vain tietää minne haluaa asettua niin asuntolainan otto on fiksua. Ja korot toki lähtee nousuun, mutta eipä vuokraasunnotkaan tule halpenemaan ☺

  • On my way

   Asuntolainahan on kuitenkin loppupeleissä vähän kuin omaan taskuun säästäisi ja opintolainassa matalat korot. 🙂 Ja aivan varmasti on nuo ääripäät, mitä tulee asuntolainoihin – jakaa paljon mielipiteitä.

   Meistä jokainen tosiaan suhtautuu näihin laina asioihin eri tavalla. Itselleni on esimerkiksi hyvin tyypillistä ostaa lennot aina luottokortilla ja välillä teen muutenkin ostoksia luotolla jos yhtään epäilen, että tulen vaatteen vaikka palauttamaan. Tuntuu mukavammalle ettei tililtä lähde rahaa ja saat ikäänkuin kokeilla tuotetta ”ilmaiseksi” kotona. Ehkä vähän hassu ajattelutapa mutta tuota harrastan. Toki sitten aina maksan verkkopankissa luotolleni summat takaisin jos päädyn tuotteen pitämään. Mutta ylipäänsä itse suhtaudun näihin juttuihin aika kevyesti. Kun ei ole vaaraa lähteä ns. lapasesta, niin mitäs sitä turhaan pelkäämään. 🙂

 2. Karoliina

  Pakko kommentoida, että aika mautonta mainostaa pikavippifirmaa.. tällaisista yhteistyöpostauksista jää kyllä surullinen mieli.

  • On my way

   Ikävä kuulla, että olet tuota mieltä.

   En missään kohtaa postausta kehoita ihmisiä ottamaan lainarahaa ja velkaantumaan, joten mielestäni aiheessa/postauksessa ei ole mitään väärää. Puhun lainarahasta hyvin vastuullisesti ja kerron siitä, kuinka olemassa on vaihtoehtoja sen pahan päivän varalle. Toki on olemassa ihmisiä keiden ei kannata lainoja ottaa, koska velkaantuvat maksamattomuuttaan mutta on myös olemassa itseni kaltaisia ihmisiä, jotka maksavat ottamansa lainat pois – ihmisiä joille takaisinmaksu on itsestäänselvyys.

   Mutta kuten tekstissäkin mainittu, lainalla on vaan niin huono kaiku ja se on usein valitettavaa. Omasta mielestäni on hyvä asia, että on olemassa vaihtehtoja ja sitä tietää, ettei koskaan joudu tilanteeseen, jossa ei saisi mistään rahaa hätäänsä.

 3. Petra

  Ymmärrän, että yhteistyön nimissä tarjotaan monenlaisia tuotteita ja palveluita blogin aiheeksi. MUTTA. Kirjoitat tuossa ylempänä, että ”Itse voisin tosiaan kuvitella, että tulevaisuudessa turvautuisin esimerkiksi Ferratumin Joustava-luottoon jos elämä toisi eteen jotain yllättävää tai tarvitsisin pakon edessä suuremmankin summan rahaa ennen palkkapäivää.”
  Ymmärrätkö nyt ihan varmasti mistä kirjoitat? Kyseinen firma tarjoaa luottoa, jonka todellinen vuosikorko on 216,20%. Onko tuo korko sinusta kohtuullinen ja olisiko oikeasti valmis maksamaan luotostasi yli 200% korkoa aikana, jolloin esim. euribor – korot ovat miinuksella?

  • On my way

   Kyllä, olen tietoinen kyseisen luoton korosta. Mutta puhun postauksessa myös nopeasta takaisinmaksusta, jolloin korko ei ehdi kasvamaan niin suureksi. Jos mietitään, että joutuisit ottamaan lainan alkukuusta ja maksaisit takaisin loppukuusta sitten palkastasi, ei korko nyt aivan mahdottomaksi ehdi kertymään. 🙂

 4. Mia

  Lainoista kun puhutaan – oletko muuten itse vuokralla vai onko omistusasunto? 🙂 Itse asun vuokralla ja välillä kauhistelen näitä pk-seudun vuokrahintoja.. Laittaa välillä mietiskelemään, olisiko oma asunto ihan fiksu sijoitus, kun isoista vuokrista puhutaan.. mutta tietysti tuo sitouttaa pitkäksi ajaksi 🙂

  Ihanaa loppuviikkoa ja kiitos blogistasi 🙂

  • On my way

   Oma asunto on todellakin fiksu sijoitus! Itse asun perhepiirin asunnossa, jonka vuoksi en omaa ole edes harkinnut – tai oikeastaan tämä nyt on vähän kuin omani. Mutta maksan kyllä kuukausittain vuokraa ja sitäkin enemmän kuin muutaman satasen. 🙂

   Mutta oma asunto on ainakin omasta mielestäni vähän kuin laittaisi rahaa pankkiin. Jos joku päivä haluat myydä, saat maksamasi takaisin ja ehkä hieman extraakin. Kannattaa siis todellakin harkita. 🙂

   Ja samoin sinne! Kiva, että kommentoit ja lueskelet. 🙂

 5. Anni

  En ole koskaan kommentoinut blogiisi, mutta tämän postauksen luettuani koin sen tarpeelliseksi. Olen to-del-la pettynyt, että lähdit kyseisen koronkiskonta-pikavippifirman kanssa yhteistyöhön, etkä ilmeisesti ymmärrä, millaista ihmisten kusetusta tällaisten firmojen toiminta on. Mielikuvani sinusta muuttui tämän postauksen myötä täysin, enkä voi uskoa, että 30-vuotias, fiksuksi ja vastuuntuntoiseksi kuvittelemani nainen lähtee tällaiseen skeidaan mukaan. Koska luottotietojen edellytetään olevan kunnossa, minkä ihmeen takia kenenkään kannattaa mielestäsi mennä tällaiseen sotkeutumaan, kun pankista saa parhaimmillaan lainaa alle prosentin korolla? Mielenkiintoinen valinta ryhtyä tämän vippifirman mainostamiseen, toivottavasti oli hyvä palkinto.

  • On my way

   Ikävää, että olet pettynyt mutta kuten jo mainittu, mielestäni kirjoitan aiheesta hyvin asiallisesti enkä kehoita ketään velkaantumaan tai ottamaan ”pikavippejä”, jotka sitten jätetään maksamatta ja korot sen kuin kasvavat.

   Pankista lainaa ei taida saada ihan viidessä minuutissa, joten näissä lainarahoissa on kyse enemmänkin siitä, että luoton saa nopeasti jos tilanne on päällä ja tarvitset rahaa heti. Kaikilla meistä ei ole tuhansien eurojen säästöjä ja joskus elämä voi tosiaan yllättää aika yhtäkkisestikin. Ketään en kehoita ottamaan lainaa mihinkään turhaan, vaan tuon mielestäni asian esille aika rehdisti ja realistisesti. Mutta osasin kyllä odottaa, että joillekin nämä asiat ovat vähän turhankin arkoja, joten sinällään ei siinä mitään. Ymmärrän kyllä sinun kantasikin asiaan. 🙂

 6. Ninni

  Minä sain lainaa omasta pankista kun täytin netissä hakemuksen. Rahat oli tilillä 10minuutissa. Oli pakkotilanne, kun tuli täysin yllättävä menoerä jota piti maksaa kahteen eri tahoon. Eli kyllä sitä edullistakin lainaa saa melko ripeästi. Ei olis tullut mieleenkään hoitaa asiaa millään pikavippifirmoilla…

  • On my way

   No pääasia, että sait lainan ripeästi. 🙂 On kyllä turvallista sinällään tietää, että vaikka mitä tulisi elämässä eteen, sitä rahaa on mahdollista saada suhteellisen hepostikin lainaksi ja täten tilanteesta kuin tilanteesta voi selvitä.

 7. Petra

  Lainassa, jota mainostat on 3kk minimi aika, joten perustelusi pikaisesta takaisinmaksusta ei ole mahdollinen.
  Pikavippi-firmat herättävät varmasti monenlaisia tunteita, mutta oma kritiikkini perustuu ihan matematiikkaan. Yli 200% vuotuinen korko ei vastaa omaa moraliikäsitystäni kohtuullisesta.

  Kannattaisi ehkä vähän miettiä minkälaisiin yhteistyötarjouksiin tarttuu.

  • On my way

   Jokainen käyttäköön omaa harkintaansa sen suhteen, minkä lainan ottaa tilanteessa, jossa sitä tarvitsee. 🙂

 8. Emmi

  Täältä löytyy yksi, joka pyrkii lainan ottamista välttelemään viimeiseen asti. Olen tällä hetkellä opiskelija ja vaikka opintolaina on suhteellisen halpa ja turvallinen laina, olen silti päättänyt rahoittaa opiskeluni ennemmin töitä tekemällä. Ainoa laina, jonka tällä hetkellä voisin kuvitella joskus nostavani on asuntolaina. Henkilökohtaisesti en halua nostaa lainaa esimerkiksi autoa varten, vaan ajelen sitten sellaisella autolla johon minulla on oikeasti varaa. Sanomattakin selvää, että kaikki pikavipit ja muut sellaiset ovat minulle ihan nounou ja luottokorttiakaan en edes omista. Olen aina ollut säästeliäs, joten toivon, että mikäli kohtaan tulevaisuudessa jonkin suuren ja yllättävän menoerän, löytyisi minulla siihenkin rahat säästöstä. Tietysti pakon edessä en pelkää ottaa lainaa, mutta se on varmaa, että ennen lainan nostamista kartoitan kaikki muut mahdolliset vaihtoehdot.

  • On my way

   Ymmärrän kantasi. 🙂 Itse taas suhtaudun ehkä asiaan hieman kevyemmin. Mutta kuten useampaan otteeseen mainittu, jokaisella meistä on omat tapamme suhtautua lainan ottamiseen. Ja onhan se hienoa, että pääsee läpi opiskeluidenkin ilman lainaa – arvostan!

 9. Jonna / Palasia arjestani

  Lainat ovat asia, joka herättää monenlaisia tunteita. Mulla on edelleen maksettavana opintolainaa, jota oli pakko ottaa aikanaan elämiseen. Vanhemmilta kun ei rahaa juuri herunut.Harmittaa tosin se, että hassasin lainarahat aivan turhaan. Ainakin osittain.

  Asuntolainaakin on ihan jokunen tonttu maksettavana, mutta se on kuin maksaisi itselleen enkä stressaa siitä summasta yhtään. Tuon opintolainan yritän maksella alhaisista koroista huolimatta nopeasti pois. Mieluummin senkin rahan laittaisin säästöön tai vaikka matkustamiseen minkä nyt lyhennän lainaa.

  Aloin itse säästämään kun otin ensimmäisen asuntolainana. Joka kuukausi menee rahaa rahastoon, tytön lapsilisä hänen omalle tililleen säästöön ja osan palkasta siirrän eräänlaiseen puskurirahastoon, johon säästelen matkustamista sekä suurempia hankintoja varten. Toivon ettei tarvitse lainoja ottaa, mutta joskushan sekin voi taas olla edessä. Tavoitteena on, että olisi aina säästössä sellainen summa rahaa ettei tarvitsisi lainaa ottaa enää koskaan 🙂

  • On my way

   Niinhän ne ovat. 🙂 Sama juttu ja muutenkin olen opintolainan ottamiseen ihan tyytyväinen, koska ei tarvinnut sitten elää ihan kädestä suuhun vaikka kävin myös töissäkin opintojen ohessa.

   Ja olen samaa mieltä, asuntolainahan on juuri nimenomaan kuin omaan pankkiin rahaa keräisi. 🙂 Ja ylipäänsä kyllä hienoa, että nykyään ihmiset säästävät enemmän kuin törsäävät. Olenkin lukenut jotain sun säästöjuttuja ja selkeästi oot paneutunut asiaan mikä on kyllä arvostettavaa! Ja hyvä tavoite kyllä ja sama siis itselläni. En tokikaan halua ottaa mitään velkoja jos ei ole pakko. Toivonkin ettei elämä toisi sellaisia tilanteita eteen.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *