On my way
On my way

Älä anna arvomaailmasi sumentua

Jokaisella meistä on arvomaailma. Useimmiten se on lapsuudessa meihin iskostettu ja sitä noudatammekin automaattisesti hyvin pitkälle elämässämme. Silloin lapsena opittiin niin oikea kuin vääräkin ja se, mihin elämässä kannattaa pyrkiä – nimittäin hyvään. Näin on ainakin ollut omassa elämässäni. Olen saanut hyvin perinteiset ja mielestäni hyvät arvot, joiden avulla elämässä onkin ollut suhteellisen helppo tietää, milloin toimii oikein ja milloin väärin. On kuitenkin karu totuus, että vaikka arvomaailma olisi vanhempiemme kasvattamana kuinka hyvä tahansa, saattaa elämässä välillä tulla ajanjaksoja, jolloin arvot sumenevat.

Itselläni on kokemusta siitä, että olen toiminut arvojeni vastaisesti. Itse asiassa noita kertoja on lukuisia, joten en todellakaan heitä ensimmäistä kiveä. Ihminen on ihminen ja välillä me mokailemme – se on täysin inhimillistä. On kuitenkin tärkeää tiedostaa, milloin toimii väärin ja mitkä asiat johtavat tuohon oman arvomaailmamme sumentumiseen. Yksi ehkä suurimmista tekijöistä on seura, jossa aikaa vietämme. Ovatko nuo ihmiset sellaisia, joiden arvomaailma on yhtä meidän arvomaailmamme kanssa, vai toimivatko he elämässään nimenomaan päinvastoin ja vieläpä omaa toimintaansa puolustaen? Arvomaailma on nimittäin sellainen juttu, joka sumenee hyvin nopeasti. Jos elämme keskellä valhetta, eipä mene aikaakaan, kun oma elämämmekin perustuu valheeseen. Jos parhaat ystäväsi hyväksyvät vääryyttä, alat sinäkin näkemään tuon vääryyden (mikä se ikinä onkaan) aivan normaalina ja hyväksyttävänä.

Olen itse pyörinyt elämäni aikana muutamissakin eri piireissä ja nähnyt todella paljon valhetta, pettämistä, selkään puukottamista, pahan puhumista, hyväksikäyttöä, manipulointia ja kulissia kulissin perään. Itse asiassa näen tuota kaikkea edelleen tietyissä paikoissa kulkiessani, mutta oman lähipiirini olen karsinut kaikesta tuollaisesta. Minua ei sinällään haittaa jos muut elävät tuon kaiken keskellä, mutta haluan pitää itseni riittävän etäällä siitä. Vaikka todellisuushan on jälleen kerran se, että suurin osa noistakin ihmisistä on vaan rikkinäisiä, ei sisimmässään pahoja vaan yksinkertaisesti hajalla ja siksi ajautuvat toimimaan väärin. Ja niin, seurakin tekee kaltaisekseen. Kun elät väärien arvojen keskellä, olet jo itsekin kohta osa sitä.

Vääränlaiset arvot vievät meitä kohti onnetonta elämää. Vaikka joku tähän ehkä toteaakin, että kuka määrittelee, kenen arvot ovat oikeanlaiset niin sanoisin, että eiköhän kukin tunne sen sisimmässään. Tarkoitus ei olekaan noudattaa mitään tietynlaisia normeja arvomaailman suhteen, vaan toimia siten, ettei toimi itseään vastaan. Mielestäni siinä kohtaa ollaan hakoteillä, kun nimenomaan rikotaan omia arvoja ja sitä, kuinka asioista sisimmässä ajatellaan. Itsekin tuollaisiin tilanteisiin ajautuneena en voi kuin sanoa, että silloin kadotat itsesi. Kun kadotat itsesi, et voi olla sisimmässäsi onnellinen vaan olet onneton.

En halunnut kirjoittaa postausta siihen sävyyn, että omaan itse täydellisen arvomaailman, enkä tosiaan koskaan tee virheitä arvomaailmaani vastaan. Halusin kirjoittaa postauksen siksi, että haluan kehottaa meistä jokaista miettimään omia arvoja sekä olemaan valveilla arvojensa suhteen! Älä anna kenenkään muun viedä sitä hyvyyttä mikä sinussa on, äläkä anna muiden tehdä mielestäsi väärin olevista asioista normaaleja. Tarkkaile ympäristöä jossa aikaasi vietät, sillä huonot jutut vievät niin helposti mukanaan. On upeampaa olla vaikka hieman erilainen kuin ajautua johonkin sellaiseen, jossa ei halua olla. Muista, että arvot kertovat sinusta ja siitä kuka olet.

Mekko H&M / Aurinkolasit Ray-Ban / Kaulakoru Pernille & Corydon

Oikein ihanaa sunnuntaita jokaiselle – pidetäänhän arvoistamme kiinni! <3 

Kuvat: Taru / Edit: minä

Kommentit (8)

 1. Hanna

  Kiitos tästä! Rohkaiseva ja ajattelemisen aihetta antava postaus!

  • On my way

   Eipä mitään! Mukava jos herätti ajatuksia. 🙂

 2. Jenni

  Todella hyvä ja koskettava teksti! Olen pyöritellyt itsekin samoja ajatuksia mielessäni ja myös joutunut kokemaan sen onnettoman elämän, kun poikkean niistä omista arvoista. Olen myös vaihtanut ystäväpiiriä sen takia. Ihmisten taakse jättäminen ei ole itsekeskeistä tai itseni kohottamista muiden yläpuolelle, vaan nimenomaa sitä oman onnen saavuttamista sellaisessa ympäristössä, missä itse viihtyy. Olen tehnyt monta kertaa vääriä asioita ja huomannut jälkeenpäin, etten saavuttanut niillä muuta kuin pahaa oloa itselleni ja muille, Ne hetket ovat muistuttaneet minua todella paljon siitä, että omista arvoista kannattaa pitää lujaa kiinni.

  • On my way

   Hienoa, että aihe kosketti!

   Niin, noista tilanteista voimme onneksi aina oppia. Ja omat arvot vielä korostuvat tuollaisen jälkeen ja niistä haluaa pitää kynsin hampain kiinni.

 3. Anniina

  Osaat niinhyvin pukea sanoiksi juuri sen minkä kanssa nytkin pyörittelen <3 ihanaa lomaa <3

  • On my way

   Voi kuinka kiva kuulla. Kiitos suuresti! :))

 4. Camilla

  Mä niin tarvin tätä herätystä just nyt!! Joskus sitä epävarmuuksissaan eksyy – taisin itsekin niin tehdä..
  Kiitos tästä tästä tekstistä. <3 Jotenkin osaat aina sanoa ne oikeat sanat.

  • On my way

   Tuota käy meistä jokaiselle joskus. Tärkeintä on nimenomaan se, että ymmärtää ja oivaltaa asian eikä luovu arvoistaan. <3

   Ihana kuulla, kiitos. <3 Kiva, että herätti ajatuksia. Upeaa loppukesää sinne!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *