9 vinkkiä kotona työskentelyyn

Teen hyvin paljon kotoa käsin töitä. Välillä tämä toki vaihtelee ja jonain viikkoina on enemmän treffejä kollegoiden kanssa keskustassa, blogitilaisuuksia tai muita tapaamisia. Iso osa teksteistäni kuitenkin syntyy kotiolosuhteissa, sillä koen, että keskittymiskykyni on täällä paras mahdollinen. Tiedän kuinka moni tätä ihmettelee mutta minulle kyseinen tyyli sopii. Kahviloissa kun on aina taustahälyä, jonka vuoksi kykenen siellä oikeastaan vaan kuvien muokkaamiseen ja sähköposteihin vastaamiseen. Kirjoittaminen vaatii kuitenkin rauhaa ja sitä, että kuulee omat ajatuksensa.

Siitä huolimatta että pidän kotia kivana ympäristönä työskennellä, on se vaatinut minultakin tietynlaista harjoittelua. Veikkaan että moni etänä työskennellyt tietää, miten kotona saattaa helposti lipsua pesemään pyykkiä, tiskaamaan ja siivoamaan vaikka tulisi keskittyä niihin töihin. Osa myöskin nauttii siitä, että saa päivittäin laittautua ns. työkuntoon ja tämän myötä pääsee ikään kuin sellaiseen työmoodiin. Itse taas rakastan sitä, ettei minun tarvitse tehdä päivittäin noita asioita. Voin herättyäni viettää aikaa sängyssä läppäri sylissä, laittaa kahvin valumaan kun sille tuntuu ja olla vaikka täysin räjähtäneenä maanantain ratoksi. Toki säännöllisesti on mukavaa juosta myös blogitilaisuuksissa tai kuvailla kollegojen kanssa mutta noin pääasiallisesti pidän kotia oikein mieluisana työskentely-ympäristönä. Itseäni ei edes oikeastaan haittaa sekään ettei työkavereita ole jatkuvasti siinä muutaman metrin päässä. Olen kuitenkin päivittäin yhteydessä kollegoihin, eli saan kyllä heiltä apua jos jokin asia mietityttää tai painaa töiden saralla. Nykyään on onneksi WhatsApp ja muut somekanavat, joita pitkin yhteys on helppo muodostaa.

Kuten mainittu, kotona työskentely vaatii kuitenkin opettelua. Jotta etätyö on tehokasta, vaatii se meiltä tiettyjä asioita. Itse uskon että kaikkeen voi oppia – niin kotona, avokonttorissa kuin kahvilassakin työskentelyyn. Mikä keneltäkin vaatii harjoittelua, on meistä itsestämme kiinni ja paljonhan näihin juttuihin vaikuttaa myös oma persoonallisuus. Tänään haluankin jakaa teille ne minun vinkit tehokkaaseen kotityöskentelyyn. Miten saada enemmän irti kotikonttorissa työskentelystä ja miten kotona on mahdollista virittäytyä työmoodiin?

Suunnitelmallisuus

Kotona työskenteleminen vaatii suunnitelmallisuutta ja uskokaa tai älkää, tämä on minulle yksi vaikeimmista kohdista! En ole koskaan ollut sellainen listojen ystävä tai noin muutenkaan ihminen, joka tekisi valmiit suunnitelmat aina seuraavalle työpäivälle. Tyylini työskennellä on luontaisesti vähän sellainen boheemi ja luova, enkä oikein pidä liiallisesta suunnitelmallisuudesta. Tästä huolimatta olen väkisin joutunut harjoittelemaan listojen tekoa koska olen huomannut, miten positiivinen vaikutus niillä on työhöni. Teenkin vähintään kerran viikossa listan, johon kirjaan ylös kaikki viikon aikana hoidettavat asiat ja postausideat sekä pientä jaottelua sen suhteen, mikä päivä julkaisen mitäkin. Tämä auttaa työskentelyn jäsentelyssä ja kykenen helpommin keskittymään yhteen asiaan kerrallaan.

Järjestelmällisyys

Suunnitelmallisuuden lisäksi työssään on hyvä olla järjestelmällinen. Pahinta onkin tehdä vähän sieltä ja sitten taas täältä ilman mitään selkeää linjausta. Pyrin ainakin itse jaottelemaan työni siten, että kirjoitan tekstin kerralla loppuun ja sitten muokkaan siihen kuvat. En myöskään vastaile sähköposteihin puolen tunnin välein, vaan pyrin hoitamaan ne yhdellä kertaa päivän aikana. Itselleni tällainen tyyli sopii ja olen huomattavasti tehokkaampi jos teen asian kerrallaan enkä hypi monen jutun välillä. Multitaskaaminen tuottaa siis tässä kohtaa pelkästään harmia ja aiheuttaa omaan työhön sekavuutta. Kaikille sama tyyli ei tietenkään sovi mutta näin täällä!

Pienet breikit

Tauottaminen on todella tärkeää etenkin silloin, kun työskennellään sisäolosuhteissa ja tietokoneella. Oma työrytmini menee kotipäivinä kutakuinkin niin, että teen töitä tiiviisti noin 9-14 välillä, jonka jälkeen tulee ns. ähky. Tuossa kohtaa lähden tyypillisesti joko salille, lenkille tai kauppaan hakemaan esimerkiksi kuvausrekvisiittaa. Jo ihan pienikin tauko auttaa aivoja virkistäytymään ja sitten kykenen jälleen jatkamaan. Olettekin varmaan huomanneet, että tyypillisesti postaukseni tulee ulos klo. 12-14 välillä ja se johtuu nimenomaan tästä rytmityksestä. Tauon jälkeen jatkan aina hommia ja loppupäivän teen töitä vähän sen mukaan, mitä ohjelmaa on muuten luvassa.

Työhuoneen tuulettaminen

Oli kesä tai talvi, asuntoa/työhuonetta kannattaa tuulettaa jotta työskentelystä tulee jotain. Huono huoneilma alkaa väsyttämään ja tällöin tulee aivan varmasti se toimistotyöläisen iltapäivän väsymys, vaikka olisitkin ihan vaan kotitoimistossa. Itse vältän kahvin kittaamista pitkin päivää ja juonkin hyvin harvoin iltapäiväkahvit. Sen sijaan pyrin juomaan paljon vettä ja keitän päivän mittaan ainakin pari kupillista vihreää teetä. Nesteytys on se mikä pitää aivot virkeänä!

Työaikojen noudattaminen

Tämä on itselleni hyvin hankalaa mutta pyrin jatkuvasti siihen, että tekisin töitä viikot ja viikonloppuisin voisin pitää blogivapaita päiviä. Minulla ei ole työaikoja mutta tässäkin pyrin siihen etten tosiaan puurtaisi aamusta iltaan, vaan ihan oikeasti antaisin myös vapaa-ajalle tilaa. Kun töitä tekee kotoa käsin, on työaikojen noudattaminen kyllä paikoitellen haasteellista. Ainakaan oma työni ei ole sellaista jonka voi jättää milloin tahansa, vaan se kulkee ikään kuin jatkuvasti mukana. Kuuleman mukaan ihminen kykenee tehokkaaseen työskentelyyn 7,5 tuntia päivästä, joten tuota olisi hyvä noudattaa myös kotiolosuhteissa.

Ärsykkeiden deletoiminen

Ärsykkeet on hyvä pitää minimissä jotta työskentelystä tulee jotain. Työpöytä kannattaa pitää yksinkertaisena ja siistinä tavaroista, jonka lisäksi somen käyttöä kannattaa välttää silloin kun tulisi keskittyä johonkin tärkeään. Itse laitan puhelimen usein aina tunniksi kerrallaan äänettömälle ja pidän myös Facebookin ikkunat koneelta kiinni. Nytkin puhelin on näyttö pöytään päin ja tosiaan kaikki somekanavat työni ulkopuolelta suljettuna. Tämä vaikuttaa aivan käsittämättömän paljon työskentelyn tehokkuuteen, joten suosittelen!

Ergonomiasta huolehtiminen

Eli ei sitä sängyssä koneen kanssa makoilua kovin usein, vaan mieluiten pöydän äärellä työskentelyä. Itse kirjoitan pääasiallisesti pöydän ääressä ja pyrin istumaan satulatuolilla. Satulatuolilla ryhti nimittäin pysyy paremmin kunnossa ja ylipäänsä asento on optimaalisempi koska tuolia pystyy säätämään. Tiedän että pitäisi olla suurempi näyttö ja vielä hiirikin mutta ehkä jossain kohtaa. Nuo ovat nimittäin roikkuneet hankintalistalla jo aika pitkään mutta jostain syystä kuitenkin jääneet aina sinne listan häntäpäähän… Myös venyttely muuten kuuluu työpäiviini ja välillä nostan koneen sellaisen kenkälaatikon (jep!!) päälle ja kirjoitan seisaaltaan.

Tavoitteet

Jos minulla ei ole tavoitteita työni suhteen, olen huomattavasti vähemmän tuottelias. Huomaan että omalla kohdallani sellainen tavoitteiden asettaminen toimii ja esimerkiksi jos päätän aamulla että tänään laitan viiteen paikkaan myyntikirjeen, minä myös teen sen. Jos taas aloitan päivän niin etten aseta mitään tavoitteita vaan teen vähän sitä tai tätä, en myöskään aikaan saa yhtä paljon asioita. Tällainen tyyli vaatii itsekuria ja sitä on vaan pakko opetella jos haluaa kotoa käsin työskennellä.

Kuuntele itseäsi

Kaikille ei tosiaan toimi sama tyyli työskennellä ja olla tuottelias. Joku ei saa kotona mitään aikaan kun toinen taas on kotona parhaimmillaan. Kannattaa siis kuunnella itseään ja sitä, mikä on se juuri minulle tehokkain ja parhain tapa työskennellä. Jos sinulla on mahdollisuus etäillä mutta koti ei vaan toimi sinulle ympäristöksi, niin mene joka aamu kahvilaan tai esimerkiksi rakenna kotiin työpiste, joka on ikään kuin erillään muusta asunnosta. Myös työajoissa kannattaa kuunnella itseään. Jotkut ovat tuotteliaita kuudelta aamulla, kun taas toisille illalla/yöllä työskentely on kaikista toimivinta. Tärkeintä on mielestäni löytää se itselleen parhaiten sopiva tyyli, sillä silloin saat kaikista eniten työstäsi irti!

Pakko sanoa, että tässä reilun vuoden aikana on oppinut kyllä hurjasti omaehtoisesta työskentelytavasta ja siitä, mitä se minulta vaatii. Kun on ikään kuin itse itsensä pomo, on se niin hyvä kuin paikoitellen myös huonokin asia. Noin pääasiallisesti minun on kuitenkin todettava, että hankalaa olisi enää mennä vieraalle kahdeksasta neljään työhön. Ehkä vuorotyötä voisin vielä tehdäkin mutta sellainen totaalinen sitovuus, että tulisi olla joka päivä se tietty aika jossain ”kiinni”, tuntuu hyvin kaukaiselta. Mutta toisaalta, koskaan ei pidä sanoa ei koskaan. Elämä vie ja ja tuo välillä eteen myös uusia haasteita ja mielikin voi aina muuttua!

Olisi mielenkiintoista kuulla pitääkö moni muu kotona työskentelystä, vai olenko ainut?

Ihanan energistä työpäivää jokaiselle!

Kommentit (4)
  1. Kiitos kiitos kiitos Iina, nyt jaksan taas itsekin paremmin tätä sekasotkua. Muillakin se on tavallista. Ihan kun ei olisi, mutta sitä ei aina muista kun tuskailee omassa kodissa.. Mitä ootte tykännyt teidän lattiasta, onko helppohoitoinen ja hyvä kaikin puolin? Ollaan rakentamassa ja lattiat mietinnässä. Hyvää syksyä!

    1. Ööö, tulikohan kommentti nyt väärään paikkaan? 😀

  2. Välillä mietin kun näkyy niin paljon ihmisiä kahvilassa läppäreiden kera, että pystyykö siinä oikeasti keskittymään. Koska itse en kyllä pystyisi kovinkaan suureen ajatustyöhön keskittymään, ehkä jotain pieniä hommia voisikin tehdä kahvilassa yms. Mutta muuten tykkään kyllä tehdä töitä kotona, välillä on suorastaan kiva pitää etäpäiviä jolloin ei tarvitse esim. laittautua niin paljon ja voi avata koneen suoraan kun herää. Mutta ihan kokonaan kotonatyöskenteleväksi minusta ei kyllä olisi, on kuitenkin kiva mennä toimistolle ja sosialisoidakin.

    1. Niinpä, no itse en ainakaan kykene siellä kunnolla keskittymään. Mutta osallahan on kuulokkeet korvissa, että kenties se hieman jeesii. 🙂 Ja sama kyllä että tykkään työskennellä kotosalla mutta kyllä on mukavaa että on myös niitä päivä, kun teen töitä muualla. Viime viikko oli esimerkiksi sellainen että olin melkeinpä päivittäin jossain muualla, mutta tämä viikko taas ollut enemmän kotipainotteista. Balanssi on paras tässäkin asiassa! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *