9 vinkkiä bloggaamiseen

Lupasin teille muutama päivä sitten kirjoittaa postauksen bloggaamisesta ja siitä, kuinka omaa blogiaan voi kehittää paremmaksi. Tämä postaus on ehkä hyödyllisin vasta alkaneille bloggaajille mutta toisaalta, miksipä ei myös jo pidempään blogia pitäneillekin. Joskus nimittäin saattaa olla, että sitä tekee kaiken niin rutiinilla, ettei välttämättä huomaa joitain pikku seikkoja, joiden avulla homma voisi toimia vieläkin paremmin. Näin ainakin omalla kohdallani, sillä jokaisen blogiini liittyvän kehityskeskustelun aikana olen saanut ylös useamman sivun asioita, joita minun tulisi kehittää ja joissa kehittyä. Mielestäni aina on varaa parantaa, eikä koskaan voi olla liian hyvä siinä, mitä tekee. Tärkeää onkin säilyttää vuodesta toiseen vastaanottavainen asenne ja olla jatkuvasti avoin kehitykselle!

Olen tosiaan kirjoittanut blogiani keväästä 2010 lähtien, joista pari ensimmäistä vuotta poistin aikanaan ja siksi sivupalkissa näkyy postauksia ainoastaan vuodesta 2012 lähtien. Seitsemän vuotta on pitkä aika, joista pari viimeisintä vuotta on menty alkua ammattimaisemmin. Koenkin, että takataskussa on muutama vinkki, jotka ne haluan teille tänään jakaa. Toivottavasti niistä on hyötyä niin vasta alkaneille kuin ehkä jo jonkun aikaa bloganneillekin!

Panosta sisältöön

Oli blogisi tyylisuuntaukseltaan millainen tahansa, se tärkein elementti on mielestäni aina blogin sisältö. Sisältö on se, mikä tekee blogista mielenkiintoisen ja saa lukijat kerta toisensa jälkeen palaamaan. Ihan alkuun tietenkin päätät, mistä kirjoittaminen tuntuu sinusta luontevalta. Mielestäni on tärkeintä tehdä blogista oman näköinen eikä yrittää kopioida mitään muilta. Jos yrität tuottaa sisältöä joka ei ole sinulle ominaista, valitettavasti se paistaa hyvin herkästi läpi. Oman blogini sisältö on esimerkiksi muovautunut vuosien varrella. Lifestyle blogi on siinä mielessä helppo, että blogisi ei ole rajattu mihinkään kategoriaan, vaan voit kirjoittaa periaatteessa mistä ikinä haluat.

Itse pyrin siihen, että jokaisessa postauksessani on sisältöä. Harvoin kirjoitan postausta, jossa on ainoastaan kuvia ja vaan pari lausetta tekstiä. Tämä on oma valintani ja tavallaan viekin sitten minulta enemmän aikaa. Sinun tyylisuuntasi voi kuitenkin olla vaikka täysin päinvastainen. Jos postauksessa ei kuitenkaan ole juuri ollenkaan tekstiä, ainakin itse odotan sitä, että kuviin on panostettu senkin edestä.

Hanki järjestelmäkamera (mieluiten täysikennoinen)

Kuvien tärkeyttä en voi koskaan liikaa korostaa! Jos haluat blogistasi laadukkaan, on sinun hankittava hyvät kuvausvälineet ja opeteltava valokuvaamaan. Harva meistä on seppä syntyessään mutta harjoitus tekee mestarin! Vaikka et nyt osaisi yhtään valokuvata ja kokisit, ettei sinulla ole silmää, niin hanki silti ne välineet ja mene vaikka valokuvauskurssille. Itsehän olen omatoimisesti kuvaamista opetellut ja kehittynyt hurjasti vuosien saatossa – sekin on siis yksi vaihtoehto. Mielestäni on kuitenkin parempi hankkia heti kunnon välineet kuin aloittaa pokkarilla, sillä vaikka et olisi niin taitava valokuvaaja, antaa hyvä kamera ja sitä kautta kuvan jälki jo paljon anteeksi niitä puutteellisempia taitoja.

Kameroista suosittelen ehdottomasti täyden kennon kameraa. Vaikka nuo ovat hinnaltaan huomattavasti kalliimpia kuin croppikennoiset, saat täysikennoisella niin paljon parempaa jälkeä. Itse ainakin muistan, että siinä kohtaa, kun hankin Canonin 6D rungon, lähti blogini suunta pikkuhiljaa nousuun. Aloin hyvän kameran myötä kiinnostumaan enemmän valokuvaamisesta ja siitä, millaista jälkeä blogiini aikaan saan. Kamera on ollut minulla jo useamman vuoden ajan eikä se ole muuten vielä kertaakaan hajonnut tai edes tiltannut. Pidän 6D rungosta todella paljon, enkä ole edes miettinyt sen vaihtamista! Objektiiveja sen sijaan olen vuosien varrella hankkinut, sillä niiden avulla valokuvaamiseen voi saada uusia ulottuvuuksia. Aloittelijan objektiiviksi suosittelen täysikennoiseen kameraan 50 mm 1.4 objektiivia. Kyseinen objektiivi on erinomainen bloggaajan työkalu ja se toimii niin asu kuin tuotekuvissakin.

Muokkaa kuviasi

Mielestäni jokaisen bloggaajan tulisi muokata ottamiaan kuvia. Ei tietenkään roisilla kädellä mutta edes hieman. Parantaa värejä, suoristaa kuva jos se on vinossa, lisätä kirkkautta ja kontrastia… Kuvanmuokkaus tekee kuvista huomattavasti mielenkiintoisempia ja paremman näköisiä, jolloin myös blogin laatu paranee. Veikkaan, että tätä useampi bloggaaja jo tekeekin, mutta vielä muistutuksena kuitenkin. Itse käytän Lightroomia, joka on muuten todella kätevä ja monipuolinen kuvanmuokkausohjelma!

Panosta tekstien helppolukuisuuteen ja visuaalisuuteen

Pakko sanoa, että mielestäni blogitekstien yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on helppolukuisuus. Vaikka en olekaan mikään kielipoliisi, häiritsee itseäni jos teksti ei ole sujuvaa tai se on vaikka kovin töksähtelevää. Kannattaa siis ehdottomasti panostaa siihen kirjoitustyyliin ja pyrkiä kirjoittamaan mahdollisimman helppolukuista tekstiä. Teksti tuleekin kirjoittamisen jälkeen (ennen julkaisua) lukea monta kertaa läpi ja ajatuksella. Itse teen tätä usein jopa kymmeniä kertoja ja vaihtelen lauserakenteita tai korvaan sanoja toisilla. Jos vaan kirjoitat ja julkaiset, teksti on tuskin kovin harkittua uloskaan päin. Myös oikolukua suosittelen ellet ole luonnonlahjakkuus kieliopissa.

Tärkeä asia on mielestäni myös tekstin ulkoasu ja visuaalinen rakenne. Eli kannattaa ehdottomasti jaotella tekstiä ja käyttää rivivälejä sekä kuvia katkaisemaan tekstiosioita. Kuvat suosittelen laittamaan mahdollisimman suurikokoisina ja tekstin kanssa samaan linjaan. Väliotsikoinnista en itse pidä ollenkaan mutta osa käyttää sitä, joten kannattaa ehkä kokeilla voisiko se olla oma juttu. Myös yksi erittäin helppo kikka saada blogin ulkoasusta huomattavasti siistimpi on, että tekstin tasaa molempiin reunoihin. Tämä on mielestäni todella tärkeä juttu, sillä muuten visuaalinen ilme on tekstin osalta epäsiisti ja ainakin omaan silmääni levoton. WordPressissä se onnistuu: Oma tyyli –> omat tyylit –> asettelu–> tasaa teksti molempiin reunoihin. Myös kirjasintyyliin ja fonttiin kannattaa kiinnittää huomiota. Teksti ei saa olla liian pientä eikä muuten liian suurtakaan. Alustoista suosittelen ehdottomasti mieluummin jo mainitsemaani WordPressiä kuin Bloggeria! Ainakin itse olen kokenut tämän huomattavasti paremmaksi ja laadukkaammaksi kirjoitusalustaksi.

Postaa säännöllisesti 

Jos haluat blogistasi ammattimaisen, tai se on tulevaisuudessa tavoitteesi, suosittelen panostamaan postaustahtiin jo blogin alkumetreillä. Faktahan on nimittäin se, että lukijat sitoutetaan nimenomaan säännöllisyydellä. Itse suosittelen päivittäistä postaustahtia tai ainakin siihen pyrkimistä. Toisaalta tässä kohtaa kannattaa myös miettiä sitä, pystytkö tuottamaan päivittäin laadukasta sisältöä? Jos epäilet ettei aikasi riitä, suosittelen postaamaan vaikka joka toinen päivä. Nimittäin postaustiheyttä tärkeämpää on mielestäni se, että tekstit ovat mielenkiintoisia ja laadukkaita. Myös julkaisun ajankohtaa kannattaa miettiä. Kun opetat lukijoille sen, että postaus tulee lähes aina esimerkiksi päivällä tai illalla, osaavat he tulla silloin blogiin kurkkimaan. Toimivin julkaisuajankohta on hyvin blogikohtainen ja sen voi selvittää oman analytiikan avulla.

Ole vuorovaikutuksessa lukijoiden kanssa

Kommentteihin vastaaminen ja lukijoiden kysymysten huomioiminen on mielestäni yksi tärkeimmistä asioista bloggaamisessa. Te lukijat olette kuitenkin niitä, joita ilman blogiani ei olisi tai se ei ainakaan mahdollistaisi itselleni tätä elämäntilannetta, jossa nyt olen. Mielestäni onkin todella tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että pyrkii vastaamaan kommentteihin ja on ylipäänsä vuorovaikutuksessa lukijoidensa kanssa. Itse tykkään kysellä postauksissa lukijoiden mielipiteitä tai esimerkiksi vastavuoroisesti vinkkejä aiheeseen, josta kirjoitan. Vaikka aina kommentteja ei tulekaan, koen sen tavaksi olla vuorovaikutuksessa kanssanne.

Suosittelenkin kaikille bloggaajille sitä, että panostetaan nimenomaan tähän vuorovaikutukseen. Jos kysyvä postausten päättäminen tuntuu vieraalta, kommentteihin vastaaminen osoittaa sen, että arvostat lukijoitasi. Itse en ole ehkä aina se nopein vastaaja mutta pyrin koko ajan petraamaan asian kanssa! Siksi olenkin ottanut tavaksi vastailla kommentteihin esimerkiksi julkisissa sen sijaan, että selailisin vaan Instagramia – kaikki mahdolliset tilanteet kannattaa hyödyntää!

Otsikoi mielenkiintoisesti

Tämä on paljastunut itsellenikin vasta tässä myöhemmin, kuinka suuri merkitys on tekstin otsikoinnilla. Suosittelenkin aina kirjoittamaan ensin tekstin, jonka jälkeen tarkistamaan otsikon. Siitä kannattaa tehdä mahdollisimman mielenkiintoinen ja ytimekäs, sekä tekstin sisältöä vastaava. Klikkiotsikointi voi toimia joskus mutta jos jatkuvasti haetaan klikkejä dramaattisella otsikoinnilla, saattaa sekin pitkällä tähtäimellä olla negatiivinen juttu blogisi kannalta. Itse pidän eniten lyhyistä ja ytimekkäistä otsikoista, joissa ei ole kovin montaa sanaa. Mielestäni lyhyempi otsikko näyttää selkeästi paremmalta ja herättää parhaiten ainakin oman mielenkiintoni. Myös kysyvä otsikointi ja numerot otsikossa (esimerkiksi 10 vinkkiä…) toimivat erittäin hyvin.

Seuraa analytiikkaasi

Jos sinulla ei vielä ole Google Analyticsia, niin suosittelen sen nyt viimeistään lataamaan. Analyticsin avulla näet todelliset kävijämääräsi ja sivulataukset. Esimerkiksi Bloggerin hallintapaneeli antaa aivan tuulesta temmattuja lukuja, joten ne eivät ole esimerkiksi mahdollisille yhteistyökumppaneille päteviä. Google Analyticsin avulla saat ne oikeat määrät ja esimerkiksi uniikit kuukausikävijät, jotka useammalle kanssasi yhteistyötä haluavalle merkitsevät. Analytiikkaa kannattaa ylipäänsä seurata jatkuvasti. Itsehän teen sitä tottumuksesta lähestulkoon päivittäin, jolloin pysyn jatkuvasti tietoisena siitä, missä mennään.

Ole oma itsesi!

Viimeisenä mutta ei missään nimessä vähäisimpänä, ole oma itsesi ja anna sen näkyä lukijoille! Minä ainakin arvostan eniten aitoja ja rehellisiä blogeja, joissa kirjoittajaan on helppo samaistua ja hän antaa lukijoilleen jotain itsestään. Tämäkin on toki juttu, jota kannattaa miettiä. Kuinka paljon haluat antaa itsestäsi blogissasi ja millä tavoin – sinä päätät linjauksen. Minähän olen aika avoin mutta se ei tarkoita sitä, ettenkö voisi lukea blogia jonka kirjoittaja ei kerro yhtä avoimesti elämästään. Kaikki kannattaa tehdä sen ehdoilla, mikä tuntuu itsestä luontevalta. Jos avoimuus ahdistaa, älä toimi niin. Uskon, että olemalla omana itsenään verkossakin, voit menestyä ja onnistua blogisi kanssa parhaiten.

Toivottavasti saitte tästä postauksesta vinkkejä ja inspiraatiota omaan bloggaamiseen! Jos heräsi ajatuksia tai kysymyksiä aiheeseen liittyen, niin kysykäähän? Muuten toivottelen oikein rentouttavaa ja ihanaa lauantaita jokaiselle!

Kommentit (2)
  1. Kiitos Jutta näistä jakamistasi blogivinkeistä, näistä oli ainakin omalla kohdallani kivasti hyötyä.
    Haluan ainakin kokeilla bloggaamista, sillä kuvien ottaminen hauskaa ja kielitaito pysyy kunnossa, kun kirjoittaa paljon. 🙂

    Aiheesta poiketen haluan myös kiittää sinua muista blogiteksteistäsi, varsinkin ihmissuhteisiin liittyvät tekstit ovat olleet elämässäni kannattelevia elementtejä – joku muukin kokee asiat samoin kuin minä, enkä ole yksin murheideni kanssa. Kiitos tästä!

    Vaikutat mukavalta persoonalta ja kova työ blogisi parissa on kantanut pitkälle. Keep going girl! Ihanaa alkusyksyä sinulle Jutta!

    1. Eipä kestä, huikeaa jos niistä on hyötyä! Se on kyllä monin tavoin hyödyllistä ja kirjoittaminen ylipäänsä aivan ihanaa. 🙂

      Ja kiitos palautteestasi, tulipas hyvä mieli. On huikeaa jos voin vaikuttaa ihmisiin kirjoituksillani. <3 Ihanaa alkusyksyä sinnekin ja tsemppiä blogiprojektin kanssa! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *