On my way
On my way

171 cm ja ? kiloa

Täällä FitFashionin blogiportaalissa on lähiaikoina pyörinyt useampikin postaus, joissa bloggaajat paljastavat painonsa ja pituutensa. Mielestäni kiva idea ja se todella avaa silmät sille, että paino ei kerro vartalon muodosta, mallista, koosta tai oikeastaan yhtään mistään mitään. Kaksi samankin verran painavaa ihmistä saattavat näyttää täysin erilaisilta.

Itsehän olen tosiaan 171 cm pitkä, tai olin sitä ainakin vuonna 2008, kun minut viimeksi mitattiin. Painosta sen sijaan minulla ei ole hajuakaan, sillä puntarilla en ole käynyt ainakaan pariin vuoteen. Veikkaisin, että jossain 55-58 kg välimaastossa liikutaan, sillä silloin, kun vielä puntarilla kävin painoin lähes aina jotain tuolta väliltä. Pidän painoa kuitenkin täysin turhana tietona. En tee sillä mitään, enkä näe syytä sille, miksi minun tulisi edes tietää paljonko painan. Jos jotain mittaria tahdon käyttää, niin sitten se on peili ja vaatteet.

Olen ylipäänsä sitä mieltä, että ihmisten keskittyminen painoonsa ja lukuihin mitä tulee ruokailemiseen tai muuhun terveyteen liittyen on loppupeleissä täysin turhaa. Tieto lisää tuskaa ja sitä rataa. Olen kuullut aika monta tositarinaa siitä, kuinka kaloreiden tiedostaminen saattaa muuttua tahtomattaan ahdistavaksi ja painon kyttääminen puolestaan pakkomielteiseksi. Usein ihmismieli vaan toimii niin, on huolettomampaa, kun ei tiedä. Vaikka en ole itse koskaan sairastanut syömishäiriötä, oli minullakin joskus vuosia sitten painoon keskittyvä ote treenaamisessani (tuolloin en siis treenannut ollenkaan lihaskuntoa). Kävin lähestulkoon jokaisen treenikerran yhteydessä puntarilla, sillä halusin pysyä selvillä, paljonko painan. Monesti ihmettelin kuinka saatoin painaa vaikka pari kiloa enemmän sillä viikolla, jolla olin syönyt mahdollisimman terveellisesti? Niinpä niin, ihmiskeho on juurikin tuollainen – ihmeellinen ja arvaamaton. Mielestäni onkin täysin turhaa seurata painoaan, sillä se ei kerro oikeasti loppupeleissä sinulle yhtään mitään kunnostasi, ulkomuodostasi tai siitä kuinka hyvä ihminen olet. Paino on vaan numero.

Tänä päivänä elän tosiaan täysin puntaritonta elämää, enkä koe edes salilla houkutusta kivuta vaa`alle. Minun on hyvä näin ja tämä on tietysti oma valintani. Ymmärrän kyllä, että jos ylipainoinen ihminen lähtee pudottamaan rasvaa kropastaan, niin puntari saattaa antaa kivoja välitavoitteita ja motivoida. Toisaalta joskushan se saattaa myös lannistaa. Vaaka ei näytäkään sitä mitä toivotaan ja lukemat jäävät junnaamaan. Itse kuitenkin toivoisin, että mahdollisimman moni löytäisi jonkinlaisen vapauden painonsa suhteen. Vaikka juuri sellaisen asenteen, kuin itse olen löytänyt. Ettei vaan kiinnosta tietää. Että onni löytyy ihan muualta, kuin niistä numeroista. Terveestä ja hyvinvoivasta kehosta, joka on kivassa kunnossa!

Ja jos vielä alkuun palatakseni, niin se paino ei tosiaan kerro myöskään siitä oletko hyvässä vai huonossa kunnossa. Meillä jokaisella on eri painoinen luusto, toisilla kevyempi kuin toisilla. Myös lihas painaa enemmän, kuin läski ja sen kasvu luonnollisestikin nostaa hieman painoa. Sen lisäksi lihas kuitenkin muuttaa myös vartalon muotoa ja joskus jopa mallia. Vaikken tosiaan tiedä mitä nyt painan, niin vaatekokoni on edelleen sama, kuin vaikka kolme vuotta sitten. Se mikä on kuitenkin kokenut muutosta, on vartaloni muoto. Vaikken mikään lihaskimppu olekaan enkä edes halua olla, olen silti saanut kroppaani sellaisia muotoja, joista pidän. Näistä mainittakoon muutamana esimerkkinä parempi ryhti, hartioiden pyöreys ja tiukempi keskivartalo. Nämä kolme seikkaa ovat tulleet täysin treenien tuloksena ja ilman sitä tietoa, mikä on painoni.

Veikkaan, että koko painoasia herättää mielipiteitä niin puolesta, kuin vastaankin. Oma viestini on se, että toivoisin mahdollisimman monen löytävän hyvän balanssin tämänkin asian suhteen. Onneksi nyky-yhteiskunnassa hyväksytään vapaammin erilaiset vartalomallit ja trendit vievät meitä kokoajan rennompaan hyvinvointilähtöiseen suuntaan.

Seuraatteko te painoanne vai koetteko sen turhaksi? Heräsikö ajatuksia?

Kommentit (9)

 1. Dansku

  Mä luulen, että painoa on vähän enemmän kuin tuon verran. Itse olen sinun pituinen ja painan pari kiloa enemmän ja näytän paljon hoikemmalta. Kannattaa käydä vaikka parin vuoden välein vaa’alla.

  • On my way

   Hahah, no onko sillä jotain väliä? 😀 Itselleni ei tosiaan ole yhtään mitään merkitystä ja se lienee tärkeintä? Kuten myös mainitsin ihmiset ovat aika eri näköisiä ja kokoisia, eikä saman painoinen ihminen aina näytä todellakaan samalta, kuin toinen.

   Mukavaa viikon jatkoa sinne!

  • Anna

   Myös luiden koko ja paino vaikuttaa, tämän takia jotkut näyttää hoikemmilta, kun on sirot luut, vaikka salilla käy ja lihakset löytyy.

 2. certtu

  Mun suhteen painoni arvioidaan n.8kg hoikemmaksi koska olen liikunnallisesti aktiivinen ☺ painolla ei todellakaan ole väliä ja on kiva kun täälöä on tullut niitä rehelliseltä kuulostavia painolukemia ☺ (naisilla kun on usein tarve valehdella paino alakanttiin, oli urheilullinen tai ei).

  Luuston painoerolla ei voi paljoa selittää; se on naisilla pääasiassa haarukassa 2,5 – 3,8kg.

  • On my way

   Totta! Noin se valitettavasti menee vaikka oikeasti niin turhaan…

   En tarkoittanutkaan, että painoeroja voi hurjasti luuston koolla selittää, mutta on luuston painossakin silti eroja. Vaikka ei olisikaan suuria, niin onpahan kuitenkin. Myös rakenne kertoo aika paljon, toinen on todella siro luontaisesti ja toinen taas suurikokoinen. Toinen pitkä, toinen pätkä. Meitä on niin moneen junaan mikä sinällään on kiva juttu. 🙂

 3. Mia / Beauty Highlights

  Mä en myöskään tiedä mitä painan ja taisin sulle jo mainitakin, etten ole käynyt vaa’alla puoleentoista vuoteen… Onneks mun lähisalilla ei ole vaakaa, tai en ole ainakaan huomannut 😀 En kyllä sille kipuaisi, koska mä olen huomannut, ettei siitä painon tarkkailusta ole (mulle) mitään hyötyä. Pääasia, että itsestä tuntuu hyvältä. Ja kyllähän sitä tuntee vaatteiden perusteella, milloin alkaa kiristää jne. Ennen muistan, että moni saattoi arvata mun painavan jopa 10kg vähemmän, mitä todellisuudessa painoin. Eli joissain tilanteissa on tosi vaikeaa pelkästään ihmisen kroppaa katsomalla arvata kuinka paljon toinen painaa. Onneksi en enää edes jaksa välittää paljonko painan 😀 Mutta siitä kyllä välitän, miltä musta omassa kropassani tuntuu, turvottaako jne. jne.

  • On my way

   Niinpä, juuri näin! Tässäkin siis samoilla linjoilla kanssasi. 😉

   Ja joo, todellakin fiiliksillä on merkitystä. Ei ole kivaa jos farkut kiristää, vaan silloin sitä ehkä sitten miettii mitäs tässä on viime aikoina tullutkaan suuhun laitettua. Mulla siis sama ettei paino kiinnosta mutta fiilis sen sijaan kiinnostaa. 🙂

 4. souphie

  Tosi hyvä postaus! Itselleni oli kauhistus kun olen nyt painanut viimeaikoina aina 60 kiloa tai vähän yli. Koko nuoruus meni siinä 55 kilon kieppeillä. Enää en edes vaa’alla käy, mielestäni myös niin turhaa! Mutta joo mieli menee matalaksi kun huomaa että painoa tullut lisää, mutta toisaalta tää on samalla myös ensimmäinen kerta elämässä että jaloissa on lihasten tuomaa pyöreyttä ja muotoa. Eli haluan uskoa että painon nousu on juurikin tuota että lihasta on tullut:D Turhaa liikaa ajatella, teininä kävin pakonomaisesti vaa’alla ja jos paino nousi yli 53 kilon niin oli päivä pilalla….. Hahaha, ai kauhea:’D

  • On my way

   Kiitos! 🙂 Joo siis todellakin on turhaa ja varsinkin, jos treenaat lihaskuntoa ja kuten mainitsit, olet saanut lihaksia niin turha sillä puntarilla on kuntoaan arvioida. Lihas on aina kiinteämpää kuin läski, joten ihan varmasti olet saanut lihasta etkä löysää ne kilot, jotka olet saanut. 😉

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *