Mitä valita lounasbuffetista?

Amica-ravintoloissa panostetaan hyvinvointiin ja kiinnitetään huomiota säännölliseen ruokailurytmin, siksi minäkin olen tässä kampanjassa mukana. Mielestäni paras ajankohta kaikelle uudelle alulle on uusi vuosi. Monethan sitä sanoo, että mitä eroa on 31.12 kuin 1.1: Kaikkina päivinähän pitäisi syödä terveellisesti! Mielestäni uusi vuosi kuitenkin on todella hieno mahdollisuus. Silloin mielelle on helpointa tehdä nollaus – ainakin omasta mielestäni.

Silloin, kun tein pääsääntöisesti personal trainerin töitä, oli minulla asiakkaana eräs mieshenkilö, joka halusi treenata kolmesti viikossa lounastunnilla. Treenin jälkeen kävin näyttämässä hänelle Amican lounasravintolassa miten hänen kannattaisi koostaa runsaasta valikoimasta terveellinen lounas. Opetin häntä kädestä pitäen mitä ja miksi lautaselle kannattaa valita. Tietysti lounaaseen vaikutti paljon päivän muut ateriat, milloin oli treenattu yms. Muut ateriat olin hänelle paperille kirjoittanut, joten toivoin ja uskoin hänen noudattavan mallia myös silloin, kun en ollut katsomassa. Varmasti noudattikin, vaikkei mitään punninnutkaan. -10 kiloa muutamassa kuukaudessa treenin lisäämisellä kolmeen kertaan viikkoon + aterian koostaminen terveellisimmistä vaihtoehdoista mitä tarjolla oli kertoo, että hyvillä valinnoilla on isot vaikutukset.

Yksi tärkeimmistä ateriakoon suhteellisen koon säilymisen edellytyksistä on se, että ruokaillaan 5 kertaa päivässä. Ateriakoot keskenään olisi hyvä olla suhteellisen samankokoisia ja ateriarytmit tasaisia.

Jos treeni on tehty aamulla/ ennen lounasta, on hyvä lounaaseen sisällyttää hiilihydraattia. Myös jos aamiainen ei ole sisältänyt hiilihydraatin lähteitä, voi niitä sisällyttää maltillisesti lounaaseen. Muussa tapauksessa kesken työpäivän ei välttämättä kannata lautaselle ottaa hiilareita. Koostaisin silloin aterian hyvistä proteiinin lähteistä, hyvistä rasvoista, salaateista ja kasviksista.

Amican lounasravintoloiden vaihtoehdoista löytyy varmasti jokaiselle jotain.

Ohjeet miten tulisi koostaa lounas:

  1. Valitse lounasbuffetista paljon salaattia ja kasviksia lautaselle
  2. Ota proteiinia jostain lähteestä, mitä tarjolla on
  3. Salaatin/kasvisten päälle on hyvä laittaa oliiviöljyä, jos ne eivät sisällä vielä öljyjä
  4. Hiilihydraattien kanssa kannattaa olla tarkka. –> Varmasti monelle on käynyt niin, että on lounaalla syönyt liian paljon leipää/perunaa yms. ja sen jälkeen iskenyt väsymys. Tämän vuoksi niiden kanssa kannattaa olla maltillinen kesken työpäivän!
  5. Valitse hiilihydraatteja tarpeen mukaan. Kokeile mikä sopii itselleen parhaiten.
  6. Älä syö ähkyä!
  7. Juo vettä ennen lounasta ja lounaan jälkeen.
  8. Pidä ateriarytmit tasaisena. Pidä aamiaisen ja lounaan välillä n. 3h. Pidä myös lounaan ja seuraavan välipalan välissä n. 3h.

Hyviä proteiinin lähteitä ovat: kala, kana, liha, kananmunat….

Hyviä rasvan lähteitä ovat: siemenet, pähkinät, hyvälaatuiset öljyt, lohi…..

Hyviä hiilihydraattien lähteitä ovat: peruna, riisi, hirssi, kvinoa, bataatti….

Lisäksi valitse lautaselle paljon kasviksia, salaattia

Käydessäni Amican ravintolassa lounaalla, lautaselleni otin lohta, kasviksia, salaattia ja riisiä. Ruokajuomaksi vettä. Olo oli energinen ja raikas.

Toivottavasti saitte vinkkejä tulevaan lounashetkeenne <3

Mukavaa alkanutta vuotta!

-Nanna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit (14)
  1. Moikka Nanna!

    Ihan ensin haluan kiittää sinua mahtavasta blogistasi, susta huokuu elämän ilo ja positiivisuus 🙂
    Lueskelin aiempien postauksien kommentteja, joissa olit maininnut PUREN alkavan luultavasti uudestaan maalis-huhtikuussa. Ajattelin heti, että siihen osallistun! PURE kuulostaa niin mahtavalta jutulta verrattuna muutamiin ”pikadietteihin”, joita olen kokeillut huonolla menestyksellä.

    Haluaisin kysyä kuitenkin pari kysymystä jo hyvissä ajoin. Olen 21-vuotias, pelasin jalkapalloa n.9 vuotta, mutta lopetettuani sen 4 vuotta sitten, en ole juurikaan liikkunut. Uskon, että omaan hyvät geenit, sillä ruokavalioni on ajoittain hyvinkin epäterveellinen ja liikuntaa tulee harrastettua hyvin harvoin.. silloin tällöin pari kertaa kuukaudessa saatan käydä salilla/lenkillä. Usein näiden kertojen jälkeen vain masennun, sillä tottakai kuntoni on rapistunut aivan olemattomiin, eikä satunnaiset liikuntayritykset juurikaan auta. Nyt vasta viimeisen vuoden aikana olen tajunnut kunnolla, että olen lihonut, koko ajan väsyttää huolimatta siitä kuinka paljon nukun, kasvoni ovat turvonneet, ihoni on samea ja muutenkin olo on tukala.
    Olen 165 cm pitkä ja painoa tällä hetkellä n.66 kg.

    Kysymykseni kuuluukin, sopisiko PUREN aloittelijoiden ryhmä minulle, kun ensin tavoitteenani on pudottaa 5-10kg? Lähinnä tarkoitan, että onko ns. normaalipainoisen rajoissa olevan henkilön mahdollista laihtua tällä ohjelmalla? En haluaisi vielä alkaa kasvattaa lihaksia, vaan enemmänkin saada reisistä, vatsasta, käsistä yms. ylimääräiset ensin pois, sopisiko PUREN treeni siihen tarkoitukseen?

    Ruokapuoli kuulostaa aivan superilta, olen jo jonkin aikaa miettinyt jättäväni maidon ja gluteenin pois, sillä tuntuu,että minulla on usein vatsavaivoja. Terveellisen ruokavalion aloitus itseni kohdalla on aina jäänyt siihen, kun en oikeestaan tiedä mitä kaikkea siihen sitten voisi sisältyä ja kuinka paljon..

    Pahoittelut pitkästä kommentista 😀 Ja ihanaa loppuraskautta, toivon teidän perheelle paljon hyvää! <3

    1. nannakaralahti
      20.1.2016, 09:58

      Moikka Kirsi,

      Kiitos viestistäsi.
      Puren aloittelijoiden ohjelmalla kyllä varmasti saa äkkiä liikunnan ilon takaisin ja ruokailurytmit kohdilleen, tuu ihmeessä mukaan 🙂

      Se on aina kun oma laji loppuu eikä oikein keksi mitään kivaa tilalle, niin helposti urheilu jää. Voithan sä jo nyt aloitella pikkuhiljaa. Tee tuolta Puretreenin instagramista niitä pikatreenejä esim. 3/viikko! Ja sit vaihtelet niitä, äkkiä se kunto sieltä takaisin tulee!

      Ihanaa alkanutta vuotta ja tulevaa kesää!

  2. Heini Koukkari
    19.1.2016, 13:32

    Pavut, linssit, tofu, herneet ovat ravitsemuksellisesti aivan yhtä hyviä proteinilähteitä. Vierailetko Nanna vaikka vegaaniliitto.fi sivulla, niin voi päivittää tietojasi. Eläinproteenin tuotanto tuhoaa nykymäärissään maapallon luonnon ja tuottaa tuotantoeläimille kohtuuttomia kärsimyksiä. Itse juoksen maratoneja likimain vegaanisella kasvisravinnolla.

    1. nannakaralahti
      20.1.2016, 10:02

      On tietenkin! En missään nimessä tarkoittanut etteikö olisi. Annoin vaan esimerkkejä ja ehkä esimerkit tulivat kuitenkin siitä, mitä itse valitsisin proteiinin lähteiksi. Varmasti jokapäiväinen eläinproteiinin käyttö ei ole hyväksi. Tiedän paljon vegaaneita urheilijoita, jopa fitnesspiireissä, jossa tavoitellaan maksimaalista lihaskasvua. He tietysti osaavat kertoa silloin paremmin niistä ja niinkuin sinäkin!

      Kiitos kommentistasi ja toivottavasti ymmärsit, etten tarkoittanut noiden olevan ainoita proteiinin lähteitä, joita luettelin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *