Familylife by Mungo-Anna
Familylife by Mungo-Anna

Superhelppoja ja nopeita ruokia lapsiperheen jouluun

Kaupallinen yhteistyö: Saarioinen

Mä oon kasvanut suomenvenäläisessä perheessä, joten vaikka meillä on joulu vietetty suomalaisittain 24.12, niin jouluruoat meillä on tullut venäläisestä keittiöstä. Miehelläni on samantyylinen perinne perheessä, tosin ruoat ovat Viron jouluperinteestä. Meillä ei siis pahemmin ole laatikoita jouluina syöty, enkä mä oikein oppinut siihen perinteeseen ikinä. Toisaalta musta suomalainen jouluperinne on aika ihana omalla tavallaan. Se on kuitenkin peruja hieman erilaisista ajoista, ja kertoo vaan jotakin Suomen historiasta, ettei joulupöydässä ole shampanjaa ja kaviaaria, vaan juureslaatikoita.

Sinänsä mulla ei oo ikinä ollut mitään laatikoita ja vuokia vastaan, ja oon aina halunnut opetella tekemään hyviä laatikoita itse. Tänä vuonna sille ei oikein tule mahdollisuutta, sillä vietämme joulun hiekkarannalla mieheni, Danten ja äitini kanssa. Yleensä tapanamme on ollut juhlia joulua itsenäisyyspäivänä tai venäläisenä jouluna (7.1.), jos joku on reissussa jouluna, mutta nyt siskoni on on meitä pidemmälle tammikuuta reissussa ja voipi olla, että ekaa kertaa ikinä kunnon joulua ei tänä vuonna vietetäkään perheenä ollenkaan.

Mutta koska mä oon jouluihminen henkeen ja vereen, halusin edes minijoulun. Ja kun sain Saarioiselta haasteen tuunata jouluruokia, olin heti messissä!

Muistan lapsuudesta, miten äitini oli kukkakaupassa töissä aina jouluaattona vielä iltapäivään asti ja jouluruoat jäivät oikeastaan aika pitkälti isäni vastuulle. Koskaan meillä ei oikein turvauduttu valmisruokiin, ja mulle on jäänyt kotikasvatuksesta aina vähän sellainen valmisruokien vierastus. Mikä on sinänsä hieman hölmöä, nykypäivänä valmisruoistakin nimittäin löytyy tosi hyviä ja terveellisiä vaihtoehtoja. Ruokakaupassa töitä tehneenä muistan kyllä sen, kuinka Saarioinen on aina ollut tietyllä tapaa valmisruokien kehityksen edelläkävijöitä ja mulle on ainakin jäänyt aina mieleen Saarioisten Äitien tekemää ruokaa -mainoslause. Tällä kertaa tämä äiti oli aivan liian kiireinen ja vähän väsynytkin flunssakauden, taaperon kotihoidon ja työnteon keskellä, joten tuunattavat valmisruoat kuulostivat täydelliseltä! Nopea ja herkullinen jouluruoka kuulosti superhyvältä idealta, varsinkin kun piparien ja glögien vallatessa kaupan mainoshyllyjä, on jouluruoka ollut mielessä ja on ihan vähän harmittanut, että ollaan koko joulukausi poissa.

Lanttulaatikon jätin suosiolla kauppaan, sillä siitä en tykkää yhtään, mutta porkkanalaatikon, bataattivuoan ja perunalaatikon kannoin yhdessä vispipuurojen ja riisipuuron kanssa kassalle. Ja omaksi älyttömäksi yllätyksekseni sain aikaiseksi superhyviä jouluruokia näistä! Sellaisia, jotka kelpasivat maailman skeptisimmälle jouluruokailijalle, miehelleni.

Kookos-bataattivuoka

400 gr Saarioinen bataattivuoka
Kookosmannaa
Kookosöljyä
Kanelia

Tän tekemiseen menee oikeesti alle 5 minuuttia, ja tästä tulee superhyvää! Lämmitin nimittäin bataattivuoan mikrossa ja lisäsin tuohon 400 gr bataattivuokaan 2 rkl kookosmannaa ja 3 rkl kookosöljyä sekä ripauksen kanelia. Sekoitin kaiken yhteen ja voilá! So good! Vähän leikkisyyttä taaperon joulupöytään ja asettelin bataattivuoan poropiparimuotteihin ja koristelin silmäkarkeilla, joita jäi yli Halloweenista.

Peruna-vuohenjuusto -lätyt

400 gr Saarioinen perunalaatikko
1 pötkö pehmeää vuohenjuustoa tai 1 prk levitettävää vuohenjuustoa
hieman sweet chiliä
1 kananmuna
korppujauhoja tai riisijauhoja

Sekoita perunalaatikkoon haarukalla joukkoon vuohenjuusto ja lorauta joukkoon ruokalusikallinen sweet chili -kastiketta. Lisää joukkoon 2-3 ruokalusikallista korppujauhoja. Sekoita kaikki keskenään ja pyörittele noin 10 palloa, jotka saa nätisti litistettyä pannukakkumaiseksi lätyksi. Riko kananmuna yhteen kulhoon ja laita korppujauhoja toiseen. Voitele perunavuohenjuusto-lätty kananmunalla ja kuorruta ohuesti korppujauholla. Paista pannulla 2 min per puoli ja tarjoile yhdessä puolukkahillon kanssa. Nää oli perheen kakslahkeisten suosikki, ja näiden valmistuksessa meni kaiken kaikkiaan alle 10 minuuttia!

Porkkana-pähkinä-laatikko

400 gr Saarioinen porkkanalaatikkoa
4 rkl creme fraichea
Kourallinen saksanpähkinöitä

Mä tykkään itse asiassa tästä Saarioisten porkkanalaatikosta sellaisenaan, musta se on tosi hyvää! Aika mieto maku ja reippaasti riisiä suuntuntumassa, vaikka porkkanaa näyttäisi olevan yli 80 %. Mua alko heti haluttaa tehdä porkkana-arancineja tästä, mutta tällä kertaa pitäydyin jossakin helpommassa. Mun tavoite oli nimittäin tehdä koko jouluateria alle tunnissa ja siinä onnistuin 🙂

Sekoitin porkkanalaatikkoon joukkoon nekjä ruokalusikallista creme fraichea, reilun kourallisen pieneksi murskattuja saksanpähkinöitä ja ripauksen kanelia. Sekoitin kaiken ja tarjoilin kanelinmakuisen näkkärin päällä. Ja toimii!

Näiden kaveriksi sitten hieman Saarioisen punajuurisalaattia ja sienisalaattia, joka on itse asiassa mun suosikki perinteisistä jouluruoista! Tätä voisin vetää ton kanelinäkkärin päällä vaikka koko joulukuun! 😀

Mikä parasta, näissä meni jääkaapista ottamisesta tarjoiluun alle 45 minuuttia! Aina ei tarvii ahertaa keittiössä tuntitolkulla. Vaikka mä tavallaan nautin keittiössä pyörimisestä, leipomisesta ja ruoanlaitosta, niin ymmärrän, että kaikki ei siitä tykkää. Mä en oo koskaan ajatellut, että ruoanlaitossa on hyvä tai huono tai että joku ei osaa laittaa ruokaa. Ennemmin kyse on siitä, että joku on kiinnostunut ja toinen ei. Jos ei siis jaksa uhrata jouluna tuntitolkulla aikaa, niin hyviä jouluruokia saa alle tunnin panostuksellakin!

Eikä jouluaamunakaan tarvii nähdä vaivaa ja seistä hämmentämässä riisipuuroa! Saarioisten valmis riisipuuro on nimittäin ihan superhyvää! No, myönnän, puurot on ne, missä meen sieltä missä aita on matalin. Dante syö valmispuuroja useimmiten ja mäki teen pikaisimman ja nopeimman puuron minkä voin. Vispipuuro on superhyvää kookosmaidon tai kauramaidonkin kanssa, mutta tällä kertaa tein pieniä puurokokeiluja ja löysin ihanat makuyhdistelmät!

Saarioisen marjavispipuuro täydentyi vaniljarahkalla, vadelmakiisselillä ja punaherukoilla.

Aprikoosivispipuuro vuorostaan maistui ihan superhyvältä kinuskikastikkeen, mantelilastujen ja piparinmakuisen rahkan kanssa! 

Ja sen ihanan riisipuuron kylkeen laitoin hieman vadelmia, piparinmakuista rahkaa, kanelia ja piparia. Niiiiin jouluinen maku, ettei paremmasta väliä! Ja kaveriksi hieman glögiä.

Kuka sanoi, että joulu on riippuvainen päivästä?! En nää mitään syytä, miksei voisi ottaa varaslähtöä jouluun jo marraskuun puolessavälissä 😀

Meneekö joku näistä kokeiluun? Lisää Saarioisen jouluvinkkejä on muuten täällä! 🙂 

Kommentit (6)

  1. Olivia

    Ehdottomasti menee! Perunalaatikko vuohenjuusto lätyt ja noi jälkkärit. Hauska idea laittaa muottiin laatikko

  2. Melli

    Kivanoloisesti stailattuja riisipuuroja. Pitääpä kokeilla sen perinteisen rusinakeiton vaihtoehtona.

  3. Katri

    Kiva idea ottaa varaslähtö jouluun jo marraskuussa…taidanpa kokeilla ideoitasi:)

  4. Nimetön

    Eipä taida onnistua tuunaamalla kun pitää olla gluteenitonta,maidotonta ja munatonta joulupöydässä.Muuten kyllä vaikuttivat kivoilta tuunausohjeilta.Täytyypi tässä tutkailla ohjeita ja tehdä itse.

  5. Ritva

    Ihanasti tuunattuja. Aion kokeilla ehdottomasti, olen innokas kokeilemaan reseptejä ja vinkkejä ja kaikkiruokainen.

  6. Nimetön

    Enpä usko, että laajalla Venäjänmaallakaan ennen vanhaan maaorjat shampanjaa ja kaviaaria jouluna mussuttivat. Juureslaatikot ekologisina lähiruokina ovat olleet järkeviä ja maukkaita silloin ja ovat nyt.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.