Familylife by Mungo-Anna
Familylife by Mungo-Anna

Sokerirasitustesti

porvoo (1 of 1)-2

Päivän fiilis: Pistelty ja väsynyt, mutta iloinen
Päivän painonnousu: + 3,5 kg ensimmäisestä neuvolakäynnistä
Päivän viikot: 26
Päivän olo: Iso. Mitä tää maha ilmesty?
Päivän malttamattomuus: Tilasin imetysnojatuolin vauvan huoneeseen, odotan malttamattomana sen saapumista.

Yhhh, sokerirasitustesti, tuo kammoksuttu ja pelätty koe. Raskaana ei varmasti pysty olemaan kuulemattaa sanoja kakkostyypin diabetes, RADI tai raskausdiabetes. Suomessa about joka seitsemännellä odottajalla on liian korkeat sokeriarvot ja siksi nykyään lähes kaikille ensiodottajille tehdään sokerirasituskoe, paitsi alle 25-vuotiaille odottajille, joiden lähisuvussa ei oo kakkostyypin diabetesta. Meillä ei kellään oo lähisuvussa diabetesta, mutta ikäraja meni mun osalta valitettavasti tossa kolme-neljä vuotta sitten :/ Niinpä mulla oli edessä tää riemu tänä aamuna.

Miten se tehdään?

Ensin pitää paastota 12 tuntia. Mulle tuli yllätyksenä lähinnä se, että samaan aikaan ei myöskään saa juoda yhtään. Ihan kamalaa, hörpin nimittäin nyt raskaana vettä koko ajan, ja nousen yöllä vähintään kahdesti vessaan ja juomaan. Itseään ruokkiva kehä ehkäpä, mutta jano on kova. Varasin itselleni ajan jo mahdollisimman aikaisin, hieman 7 jälkeen, joten vetäisin viimeiset iltapalat ja vedet nassuun jo eilen illalla klo 19. En ollut enää aamulla kovin mukava ihminen, I tell you that. Raskaana oleva mimmi ja 12 tuntia syömättömyyttä ei oo kovin mukava yhdistelmä.

Koe tehdään niin, että odottajalta otetaan ensin verta, sitten juotetaan glukoosilitku (on sille ehkä joku eri nimi olemassa..) ja sitten tunnin välein otetaan verta vielä kaksi kertaa. Näiden näytteiden arvoja verrataan ensimmäisen näytteen tulokseen. Jos arvot ylittävät määritellyt rajat, odottajalle diagnosoidaan raskausdiabetes.

Miksi tämä tehdään?

Raskausdiabetes on odotusaikana ensimmäistä kertaa ilmenevä sokeriaineenvaihdunnan häiriö, joka normaalisti katoaa synnytyksen jälkeen. Raskaushormonien määrä veressä ja kehon rasvamäärä lisääntyy odotusaikana. Sen takia insuliinin teho alkaa heiketä toisen kolmanneksen aikana. Insuliinin tehtävä on säädellä veren sokeripitoisuutta ja kuljettaa ravinnosta saatava sokeri verestä kudoksiin. Insuliini erittyy haimasta, ja ylenesä haima pystyy valmistamaan insuliinia aina tarvittaessa lisää, mutta jos insuliinin määrä ei lisäänny tarpeeksi, veren sokeripitoisuus nousee -> raskausdiabetes, tuttavallisemmin RADI.

RADIlle voi altistaa moni asia, mm. munasarjojen monirakkulaoireyhtymä tai ihan vaan liikapaino. RADI voi myös olla vaikuttamatta millään lailla vauvaan, mutta sillä voi olla myös ongelmallisia seurauksia, sen takia sitä tutkitaan tarkkaan nykyään 🙂

Oon yrittänyt selvittää, mitä seurauksia RADIlla tarkalleen on, mutta niitä on niin paljon mahdollisia, että ei niitä kaikkia jaksa edes luetella. Yleisimpänä haittana RADIssa on se, että sikiö kasvaa tavallista suuremmaksi ja RADI saattaa altistaa äidin myöhemmin kakkostyypin diabetekselle. RADI-vauvat voi olla helposti yli 4,5-kiloisia ja tämänkin takia synnytys voi olla vaikea. Lapsen tila voi syntymän jälkeen olla sen verran vakava, että hän joutuu tarkempiin tutkimuksiin, jolloin normaali äiti-lapsi vuorovaikutus ei välttämättä toteudu.

RADI voi myös nostaa äidin verenpainetta ja näin lisätä raskausmyrkytyksen riskiä.

Pelottavin yhdistelmä RADIssa on ehkä se, että se voi vaikuttaa vauvan keuhkojen kehittymiseen hidastavasti ja samalla lisätä ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Vauvan tarvitsee saada kasvaa rauhassa, sillä näillä viikoilla keuhkojen kehitys on elintärkeässä vaiheessa. Lisäksi RADI voi lisätä kohtukuoleman riskiä.

RADI-vauva tottuu kohdussa korkeisiin verensokereihin ja syntymän jälkeen vauvan sokeriarvot voivat romahtaa, jolloin joudutaan pidempiaikaiseen seurantaan ja tutkimuksiin.

Mikään näistä ei tosiaan välttämättä toteudu, mutta on hyvä tiedostaa riskit, jos RADI todetaan.

All in all, hyvä tietää ja seurata 🙂

Sokeripitoisten ruokien syöminen ei per se lisää RADIn riskiä, vaan suuret vaihtelut verensokerissa. Liian pitkät ruokavälit ja muutenkin epäsäännöllinen syöminen on mulla yksi sellainen asia miksi näyte vähän pelottaa. Okei okei, oon myöt potenut jonku verran syyllisyyttä mun pienimuotoisesta suklaa/kokis -addiktiostani tässä viime päivinä. Toivottavasti arvot on siis OK, eikä joudu millekään erityiselle ruokavaliolle.

—-

7.45:

Kävin juuri antamassa ”nollanäytteen”, josta määritellään mun veren glukoosi. Sit sainkin juotavakseni ratkiriemukasta ainetta, jota jopa laboratoriohoitaja nimitti litkuksi. Yngh. Vähän kun joisi mehukattia suoraan pullosta, tosin sitä tiivistettä pelkästään. Yäk. Siinä vaiheessa kun verta otettiin, ottaja kertoi, että en saa juoda myöskään seuraavaan kahteen tuntiin, jotka joudun roikkumaan täällä. Tiesin, että multa otetaan kolme kertaa tunnin välein verta, mutten tiennyt, etten edelleenkään saa juoda tai syödä mitään. Se juominen nyt lähinnä olis kiinnostellu. Voin muuten kertoa, että ei paljoa helpottanu tätä janoa, ku veti ton sokeripommin äsken. Totta kai KYSin labra sijaitsee vielä näppärästi kahvilan vieressä, että täällä mä nyt istun, tuijottelen haaveilevasti kahvilan hyllyjä ja odotan, että pääsen 50 minuutin päästä antamaan seuraavan näytteen.

Sokeriliuos piti juoda aika nopeasti, mutta se oli onneksi kylmää. Voin vaan kuvitella, miltä se maistuu lämpimänä.. Eikä se niin paha ollut kuin mitä olen aina kuullut. Toki mä olen helposti perso makealle, niin ei tuo ehkä mulle niin paha ollut.

8.45: 

Kävin antamassa toisen verinäytteen, ja nyt istun nälkäisenä, janoisena ja skidisti kyrpiintyneenä KYSin aulassa odottamassa vielä tunnin. Suussa maistuu sokerinen mehu ja saatan ehkä spontaanisti hajota osiin, ellen kohta saa vettä. Vielä tunti..

9.50: 

Freeeeeee as a bird! Nyt se on tehty, eikä tarvii miettiä enää koko juttua. Hain heti kolmannesta verikokeesta päästyäni pullon vettä ja ison teen ja nyt lähden vihdoin aamupalalle. Näyttäen narkkarilta, kun kyynärtaipeet on täynnä neulanjälkiä 😀

19.00: 

Tsekkasin OmaKannassa mun tulokset, ja jeeeee, kaikki hyvin 🙂 Viitearvot sokerirasitustestissä on 5.3, 10.0 ja 8.6, ja mulla jäi kaikki arvot sen alle (4.7, 7.0, 5.8). Jessss, hyvä meikäläisen haima! 🙂

Kommentit (27)

 1. Taru

  Hyiii, oikein puistatti ajatus sokerilitkusta vaikken ole sitä edes itse joutunut ikinä juomaan. Varsinkin esikoista odottaessa, kun raju pahoinvointi kesti koko raskausajan, olin tosi onnellinen etten joutunut rasitukseen, eikä toisenkaan kohdalla yhtään haitannut olla joutumatta. Jos meille vielä suodaan joskus kolmas, niin taitaa iän puolesta tuokin ihanuus odottaa. Hienoa että arvot oli kunnossa 🙂

  • Anna

   Se on kai tosi paikkakuntakohtaistakin, miten arpa osuu 🙂

 2. Radimami

  Radiäiti täällä terve. 😀 Vauvani painoi 3460g syntyessään, kaikki radiäitien vauvat eivät ole yli 4,5kg, itseasiassa lähipiirin vauvat joiden äideillä ei ole radia, on vauvat olleet sitten nelikiloisia.. 😀 synnytyksen jälkeen tsekattiin ne pojan sokerit, oli normaalit aina. Onneksi olen synnyttänyt ennen kuin luin tekstisi, olisin ollut melko paniikissa radiäitinä heh.

  Mukavaa loppuodotusta 🙂

  • Anna

   Niinhän minä tuonne kirjoitinkin, että välillä sillä ei ole mitään seurauksia, mutta sillä VOI olla ikäviä seurauksia 🙂 En ymmärrä miksi tekstini pitäisi aiheuttaa paniikkia, kun se sisältää about kaikki samat asiat kuin mitä neuvolassa kerrotaan tai googlailulla löytyy. On hyvä tiedostaa RADIn riskit, vaikka sinä olisitkin ollut onnekas, eikä sillä ollut mitään vaikutusta odotukseesi tai vauvaasi 🙂

 3. Annika

  Mäkin olin viime viikolla ja olin ihan varma et ne on aivan pielessä, kun mulla on se PCO enkä edes ole mikään laiha, mutta mitä vielä! Mun arvot oli 4.7, 4.6 ja 4.0 😀 et ne vaan laski sen litkun jälkeen 😀 mulla oli muuten jäätävä nälkä ennen sitä drinkkiä, mut se vei mun nälän heh, outoa. Mut vesi ja aamupala kyllä maistu hyvältä sen jälkeen!

  • Anna

   Hahah, noniin, siellä on haima hyvässä vauhdissa 😉

 4. H

  Lucky you, kun sait juoda kylmänä! Mä vetelin aikoinaan ihan huoneenlämpöisenä pikkukulauksen kerrallaan ja yökkäilin aina välissä 🙁 Mulle pamahti sitten siitä Radi-diagnoosi, koska tuo paastoarvo oli 5.4. Kaksi muuta arvoa alle viitearvojen. Sitä hoidettiin sitten ihan itse kotona ruokavaliota tarkkailemalla ja verensokereita mittailemalla. Synnärillä piti vielä myös mittailla sokereita. Terve tyttö syntyi pari viikkoa ennen laskettua aikaa painaen 2900g. Mutta pointsit Suomen terveydenhoidolle, että tässäkin asiassa on meillä näin hyvä seuranta!

  • Anna

   Hyyyi, yäk. Joo, ainoo asia mikä teki siitä siedettävän oli se, että litku oli melko kylmää. Oon kyllä onnellinen, että noita verensokereita ei tarvii mittailla, ruokavaliota toki tarkkailee muutenkin näin raskaana 🙂

 5. Sanni

  Mullakin todettu raskausdiabetes, kun paastoarvo oli 5,4. Sen jälkeen mittaillut sokereita kotona kohta kolme kuukautta ja sinä aikana ylityksiä tai raja-arvoja on tullut noin 10/200 mittauskertaa. Painoa on koko raskaudessa tullut kuusi kiloa, muuten olen normaalipainoinen, mitään sukurasitteita ei ole, olen sokerihiiri, mutta ennen sokerirasitustakin jätin pullanmussutukset ja limunjuonnit melkein kokonaan pois ja muutenkin syön ihan terveellisesti ja normaalisti, ehkä ateriavälien välillä paisuessa. Ja silti tuo tuomio napsahti 🙂

  Aluksi tietty hirveä paniikki päällä, että mitä vauvalle voi tapahtua ja mitä jos se joutuu johonkin tiputukseen sen takia, että sokerit ei oo pysyny hyvinä. Kaksi ylimääräistä ultraa radin takia takana ja kummassakin vauva on mitattu olevan noin 3,7 kg kaksi viikkoa ennen laskettua aikaa. Eipä oiken osanneet lääkäritkään selittää miksi kasvaa vähän yläkäyrällä sokeriarvoihin nähden, mutta niinkuin Radimamikin jo kommentoi, niin tietty sitä voi isoja vauvoja syntyä ihan muuten vaan. Ja tietysti ultran arvio on aina nimenomaan arvio.

  Nyt vielä toivotaan, että tosiaan vauvan sokerit on hyvät synnytyksen jälkeenkin, en oikein näe syytä miksi eivät olisi. Halusin vaan kommentoida, että radi ei katso kenelle se tulee, eikä siihen voi ite juuri vaikuttaa. Suurin osa pystyy ruokavaliolla hallitsemaan tilanteen, jotkut eivät pysty syömään edes ns. terveellisesti (maitotuotteita, hedelmiä, yms.) koska kaikki nostaa sokereita. Ja oikeestaan mulle radi on ollut hyväkin asia, koska nyt ateriavälit on pysyny säännöllisinä (eli ei väsytä) ja ruoka on monipuolisempaa kuin ennen (koska vauvan takia haluaa tietty tehdä kaikkensa). Eli kunhan alkujärkytyksestä selviää ja vauva on synnytyksen jälkeen kunnossa, niin ei hätää 🙂

  Mutta loistavaa, että sun arvot oli kohdallaan, eikä tarvii lähteä mittausrumbaan! Nimim. sormenpäät aivan kovat ja koko ajan mustelmilla ja tällä hetkellä tasan yks sormi, jonka yhdestä sivusta saan vielä verta tulemaan 😀

  • Anna

   Juuri näin, siihen ei aina pysty itse vaikuttamaan, vaikka välillä toki omalla elämäntapamuutoksella sen saa hallintaan 🙂 Ja joo, oon kyllä onnellinen, että tohon rumbaan ei tarvii lähteä 🙂

 6. xod

  Mielenkiintoinen postaus!

  • Anna

   Kiva kuulla, että tykkäsit 🙂

 7. Noora

  Radiäiti täälläkin terve 😀 esikoinen syntyi kuukauden etuajassa 2,4 kiloisena ja toinen myös pari viikkoa ennen laskettua 3,5 kiloisena. Kuopuksen verensokeri laski heti sairaalassa ja aika tiheästi piti alkaa antaa pullolla maitoa, että pysyi hyvänä.

  Hyvä, että arvosi olivat kunnossa 🙂

  • Anna

   Voi miten pikkuruinen hän oli!! Ja hyvä, että saitte kuitenkin tasailtua ja nyt on varmasti kaikki jo hyvin? 🙂

 8. JJ

  Hei pakko jättää kiitokset ehkä maailman informatiivisimmasta vauva blogista! Aihepiiri ei omalla kohdalla ole mitenkään relevantti mutta on ollu tosi mielenkiintoista lueskella sun juttuja. Sun tekstien yhdistelmät tustatutkimusta ja sun omaa kokemusta/näkemystä on ollu tosi virkistävää vaihtelua muista aihepiirin blogeista mitä oon joskus sattunu vilkaseen (pakko myöntää että sille vilkasun tasolle koko vauvablogi genre onkin sitten jäänyt). Huimasti kaikkea ihanaa loppu odotukseen !

  • Anna

   Tosi kiva kuulla 🙂 Ei tää kyllä mikään ehdoton tietopaketti ole, vaan ennemmin omien selvittelyjen avaamista 🙂 Mutta kiitoksia ja toivottavasti viihdyt jatkossakin blogissa 🙂

 9. Paula

  Mulla oli vielä jäätävä aamupahoinvointi siinä vaiheessa, kun kävin sokerirasituksessa. Mikään muukaan ei pysynyt sisällä aamuisin, varsinkaan nesteet, joten vähän jännitti tuo litku. Jollain tahdonvoimalla sain sen nieltyä ja pidettyä sisällä, koska en todellakaan halunnut joutua uudelleen samaan hommaan. Ja siihen reissuun muuten loppui aamupahoinvoinnitkin! 😃

  Ja mulla oli muuten ihan täsmälleen samat arvot kuin sulla. Piti oikein tarkistaa, kun näytti niin tutulta riviltä! 😃

 10. S

  Kummitytön äidillä oli raskausdiabetes mutta lapsi oli syntyessään vajaa 2,9 kg. Sen kyllä arvioitiin olevan joku 4 kg mutta pieleen meni.

  • Anna

   Juu, käsittääkseni välillä RADIvauvat syntyvät myös melko pieninä. Tai sitten sillä ei ole mitään vaikutusta. Arpapeliä 🙂

 11. Henriikka

  Minusta sokerirasitustesti ei ollut ollenkaan niin paha kuin annetaan ymmärtää 🙂 Olin odottanut itse kamalanmakuista litkua jne, mutta eihän sitä onneksi tarvinnut edes paljoa juoda ja makeanpersona se ei kyllä kamalalta maistunut. Hienoa, että sokeriarvosi olivat kunnossa! 🙂

 12. Melli

  Mun viimeisin sokerirasitus viime viikolla päättyi 10min litkun juomisen jälkeen, kun litku nousi ylös 🙁 Se on niin kammottavaa tavaraa 😀

  Olen käynyt aiemmissakin raskauksissa rasituksessa ja sillon ohjeistus oli just toi ettei paaston, eikä kokeen aikana saa juoda vettä. Mutta nyt ohjeistuksessa luki, että paaston aikana saa juoda vettä. Ja labrahoitaja sanoi, että vettä saa juoda pieniä määriä kokeen aikanakin. Toi olis ollu iso helpotus, jos paha olo ei olis tullu niin vauhdilla etten kerenny edes vettä hörpätä 😀

 13. Katih

  Uh, jouduin käymään sokerirasituksessa kahdesti, koska eräällä lähisukulaisellani puhkesi viime vuonna kakkostyypin diabetes varmaan lähinnä reilun ylipainon takia. Muita riskitekijöitä mulla ei ollut, joten saatoin olla hieman katkera. 😛 No, hyvähän se on tietty ottaa varman päälle. Onneksi arvoni olivat normaalit, toisella kerralla jopa matalammat kuin ekalla. Juomattomuus ja glukoosilitku olivat kyllä koettelemuksia.

 14. Zelinda

  Itsellä todettiin Radi reilu vuosi sitten, kun paastoarvo oli just toi raja-arvo (5.3) Verensokeria tuli mittailtua sit aika ahkeraan, aina pysy ruokailun jälkeen arvot hyvinä, myös jos oli jotain makeaa syöny, mut ton paastoarvon kanssa oli kikkailua. Tuntu et mitä tahansa söi illalla nii paastoarvo oli 5.5 tai jotain sitä luokkaa. Tyttö syntyi viikoilla 39+4 painaen 2980g eli ei ollu kovin iso vauva 😅 Ja verensokerit pysy hänellä sit hyvänä, ei tarvinnut lisämaitoa vaan omilla pärjättiin 🙂

 15. Paiju

  Jännä miten jotkut joutuu sokerirasitukseen ja jotkut ei.
  Mun terkkari täällä Helsingissä sanoi, että en joudu sokerirasitukseen koska olen alle 40v eikä siis löydy muitakaan riskitekijöitä. Muutama muukin pääkaupunkiseutulainen ystäväni on välttynyt kokonaan kyseiseltä testiltä vaikka ovat päälle 30.
  Ennen raskautta olin kuullut, että ikäraja on 30v. ja näin ystävälleni oli sanottu kun hän oli päälle kolmekymppisenä joutunut testiin.
  Miksiköhän nuo ohjeistukset vaihtelee niin paljon?

 16. Heli

  Minullakin tämä tehtiin ensimmäistäni odottaessa ja minulla iski ihan järjetön huimaus ja pahoinvointi kokeen edetessä. Viimeistä verikoetta odottaessani tipahdin odotusaulan tuolista lattialle, kun vaan pimeni. Se oli aivan kamalaa. Onneksi arvot olivat hyvät ja nyt toista odottaessani ei koetta tarvinnut enää tehdä.

 17. Mira

  Olen viikolla 20 raskaana nyt, ikää 31 ja ylipainoa oli lievästi raskauden alkaessa. Neuvolassa ei oo sanallakaan vielä sokerirasituksesta puhuttu, vaikka kaikki muut ”riskit” täyttyy paitsi sukirasite. Täytyy ensi viikolla kysyä mikä käytäntö täällä päin. Anyway, tuli tarpeeseen tämä postaus että miten tämä homma oikeasti menee. 🙂

 18. Laura

  Mäki kävin sokerirasituksessa tällä viikolla ja pelkäsin tosi paljon et tulis RADI-tuomio. Ei onneks, puhtain paperein selvisin ja koko rasituskoe meni yllättävän iisisti. Litku oli ihan jees makusta, vähä ku jotai vadelmaesanssia. Vikalla tunnilla alko vaan väsyttää hirmusesti, mut onneks siit pääsi sit pian kotii päikkäreille. Mullaki arvot oli ihan reilusti alle ylärajojen, eikä onneks tullu yhtää ees läheltä piti -arvoa. Tästä on kiva jatkaa viimiselle kolmannekselle parin viikon päästä 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.