Familylife by Mungo-Anna
Familylife by Mungo-Anna

Raskausarpia ja rasvailua

Minulta kyselikin tuossa joku lukija, että olenko rasvaillut mahaani, kun siinä ei näy mitään raskausarpia. Mulla on kieltämättä ollut ihan mieletön tuuri sikäli, että raskausarpia on tullut tämän raskauden aikana tasan kaksi. Molemmat n. sentin kokoisia, hyvin haaleita ja alaselässä of all the places. Aloitin mahan rasvauksen n. viikolla 10, ja olen tunnollisesti sitä rasvannut päivittäin, joka ilta ennen nukkumaanmenoa.

Käytin ensin Weledan Anti Stretchmark -öljyä, mutta vaihdoin sen yhden purkin jälkeen Bio-Oiliin, jota sattui olemaan kaapissa kun Weleda loppui. Huomasin, että Bio-Oil oli paremman tuoksuinen ja imeytyi nopeammin, joten jäin sille linjalle. Nyt olen siis rasvaillut joku 25 viikkoa mahaa joka ilta, ja lisäksi laitan Bio-Oilia päivittäin pakaroihin, lantiolle, reisiin ja rintoihin. Kaikille alueille, joilla on riski hieman venyä tässä raskauden aikana.

Raskausarvista ei ole mitään tarkkaa tutkittua tietoa, tai siis niiden suhteen ei voi vetää suoria johtopäätöksiä, vaan niiden tuleminen voi olla täysin sattumanvaraista ja voi olla geneettistäkin. On siis tavallaan turha sanoa, että tee niin kuin minä, sillä siitäkin huolimatta raskausarpia voi tulla. Voi olla, että minulle ei olisi tullut yhtään arpea rasvaamatta. Tai sitten tuo rasvaaminen on oikeasti auttanut, ja ilman sitä mulla olisi tuhat arpea.

Oma vinkkini on, että rasvaa maha päivittäin, varmuuden vuoksi. Eipä tuosta rasvaamisesta mitään haittaakaan ole 🙂 Ihoni on voinut ihan superhyvin, jopa pahimmat pakkasajat on ihoni pysynyt hyvin kosteutettuna 😀 Öljyämisen ideahan on siinä, että kun mahaa kosteuttaa, iho ei ole kuiva venyessään, mikä voi estää raskausarpien syntymisen.

oil (1 of 1)-2

Raskausarpiahan ei tule pelkästään raskauden aikana, vaan myös heti synnytyksen jälkeenkin. Osittain siksi olenkin hankkinut Belly Banditin itselleni synnytyksen jälkeiselle ajalle. Sen lisäksi, että se auttaa keskivartaloa palautumaan ja korjaa ryhtiä synnytyksen jälkeen, se on avuksi synnytyksen jälkeisten raskausarpien hallintaan. Kun maha ”tyhjenee”, mutta iho on venynyt, on vaarana, että maha venähtää ja raskausarpia tulee siinä vaiheessa. Olenkin ajatellut, että käytä vyötä 6-8 viikkoa synnytyksen jälkeen ja toivon, että maha pysyy jatkossakin arvettomana. Ei niin, että nekään elämää kaataisivat. Raskausarvetkin vain kertovat, mitä kroppa on käynyt läpi ja nekin ovat vain osa elämää ja raskautta. Toki valehtelisin jos sanoisin, että en ole iloinen siitä, että olen tähän asti nuo välttänyt, mutta naisen keho on kaunis arvilla tai ilman 🙂

Tässä siis omat kokemukseni ja mitä olen asiaan liittyen tutkiskellut. Kertokaa toki omia kokemuksianne, auttoiko rasvailu vai jaksoitteko edes vaivautua?

Kommentit (24)

 1. Emilai

  Ekalla kierroksella jaksoin läträtä kaikenmaailman rasvoja ja ei yhen yhtä arpea, toisella kertaa rasvasin kerran viikkoon jos sitäkään eikä siltikään yhtään arpea! Tulin siis tulokseen että tässä kohtaa se on joku muu kuin rasvaus mikä vaikutti niihin:) vaikka eihän siitä onneksi haittaakaan ole,päinvastoin!

 2. AnnaS

  Mä tiesin jo etukäteen, että aika varmasti niitä arpia tulee. Mun iho on tosi herkkä reagoimaan ihan kaikkeen, joten miksei siis venymiseenkin.
  Rasvasin kuin hullu ihan alusta asti, mutta silti sain arpia rintoihin, vatsaan ja pakaroihin. En kuitenkaan pidä rasvaamista hyödyttömänä, iho pysyy kosteutettuna ja eihän sitä tosiaan tiedä miltä näyttäisin jos en olisi rasvannut lainkaan. Sitäpaitsi sitä pallomahaa oli ihana rasvailla! 😀 sitä ryttykasaa synnytyksen jälkeen ei niinkään…..

 3. Mira

  Oon raskaana viikolla 29 ja yhtään arpea ei raskauden ajalta oo vielä. Rasvaan ihoa joka ilta ihan tavallisella kosteusvoiteella, niin oon kyllä tehnyt jo vuosia. Mulla on hyvä iho kyllä muutenkin ja juon paljon vettä. Mun rinnat on isot joten niissä on kasvamisen ajoilta muutamia tosi vaaleita arpia jo valmiiksi, samoin kun alavatsalla ajoilta jolloin olin paljon painavampi. Raskauden aikana lisää ei oo tullut, ne ei mua haittaisi mutta ei haittaa ettei oo tullut 🙂

 4. Jenni**

  Ensimmäistä odottaessani sain huimat 2 raskausarpea napani yläpuolelle. En rasvaillut mitenkään orjallisesti, ehkä muutaman kerran viikossa kuten nornaalistikin. Nyt odotan toista, rv27 menossa, ja ainakaan vielä ei ole ilmaantunut ainuttakaan arpea. Rasvailu on edelleen hieman laiskanpuoleista, joten mun kohdalla lienee kyse myös hyvistä geeneistä. 😀

 5. Ronjajovi

  Mä rasvasin TBS:n vartalovoilla rv10 lähtien siihen iltaan asti kun lähdin synnyttämään ja muutaman viikon synnytyksen jälkeen. Eikä tullut yhtään arpia. 🙂 En tiedä mihin uskoa mihin ei, mutta mulla ainakin toimi! Tai sitten kävi vaan hyvä tuuri.

 6. Johanna

  Minä joudun kuivan ihoni takia rasvaamaan itseni aina suihkun jälkeen, mutta raskausaikana tehostin rasvailuita ja kosteusvoiteen lisäksi käytin samaa öljyä kuin sinä. Pysyin arvettomana aina viikolle 37 asti kunnes meidän herra löysi itselleen superhyvän asennon masussa ja pysyi siinä asennossa aina syntymäänsä asti eli viikoille 40+3. Tässä pojan asennossa peppu oli napani vasemmalla puolella ja sainkin ne ainoat raskausarvet siihen kohtaan missä herran peppu oli majaillut ne kolmisen viikkoa. Ensin järkytyin ja rupesin jo suunnittelemaan meneväni poistamaan arpia laserilla ja olin todella surullinen arpien takia sillä kuvittelin olevani jotenkin pilalla ja ruma, mutta kun vauva syntyi ne arvet unohtui ja nyt reilu 6 viikkoa synnytyksen jälkeen raskausarvet eivät enää näytä niin pahalta varsinkin kun mahakin on palautunut melkein ennalleen. En taida kuitenkaan tarvita sitä laserhoitoa. ☺️

 7. Lotta

  Jostain luin että raskausarvet syntyvät niin syvällä ettei niihin vaikuta mitkään rasvaukset. Arpien muodostumiseen vaikuttaa perimä ja kuinka nopeasti iho venyy. Mutta eihän rasvauksesta mitään haittaa ole ja olen itse rasvannut koko raskauden ihoa. Nyt on 28 viikkoa ja mahaan ei ole yhtään arpea tullut, mutta rintoihin on muutama tullut kun niiden koko on kaksinkertaistunut 😀

 8. Laura

  Mie käytin ensin bio oilia mut sit ku raskauspahoinvointi hellitti niin se tuoksu toi vaa mielee huonon olon 😀 vaihoin weledaan. Sitä käytin loppuun asti ja yhtään arpea en saanut. Miulla oli myös belly bandit bbf mutta sektioarven takia pääsin käyttää vasta kk jälkeen synnytyksestä. Mutta oli hyvä! Varsinkin vaunulenkeillä tukemassa kun omia syviä lihaksia ei vielä ollut.

  • Paula

   Mulle kävi sama 😀 Bio oilia jäi pieni jämä jäljelle, enkä pysty nyt 2 kk synnytyksen jälkeen edelleenkään avaamaan korkkia yökkäilemättä.

 9. Elina

  Mää luulen kanssa että se on ihan ihosta ja geeneistä ja kuusta ja tähdistä kiinni tuleeko raskausarpia vai ei. 😁 En rasvannut kertaakaan mahaani eikä yhden yhtäkään arpea tullut. Mutta siis, eipä siitä varmasti haittaakaan olisi ollut, itse oon vaan niin hitokseen laiska läträämään mitään ylimääräistä.

 10. EllaM

  Mä en jaksanu rasvailla, ja kyllähän niitä arpia myös tuli! Pakaroihin, lantionseudulle ja vatsaan. Vatsaan tuli arvet vasta synnytyksessä. Olin ihan ihmeissään synnytyksen jälkeen et mistä ne on ilmestyny. Luultavasti syynä oli tunnin mittainen ponnistusvaihe ja isohko vauva. Mut jostain syystä mua ei oo nää arvet juurikaan haitannu. Synnytyksen jälkeen oon ollut paljon armollisempi itselleni kropan suhteen.

 11. Janina

  Itse luulin vielä rv36 säästyneeni vain kahdella arvella, mutta sittenhän se masu vasta repesikin. On nykyään kunnon tiikerimasu.
  Rasvasin jopa 3xpäivässä..
  noh, aina ei voi voittaa 😀

 12. Anni

  Belly bandit on ihan paras! Aloin käyttämään sitä heti synnäriltä kotiuduttuani, ja tuki ihanasti vatsaa ja selkää. Ei tarvinnut noustessa miettiä mille puolelle kroppaa sisuskalut helähtää 😄 Mulla valitettavasti sen käyttö jäi noin kuukauden jälkeen, kun se alkoi olla jo liian iso, ja meni ikävästi ruttuun kyljistä. Taisin epähuomiossa ottaa liian suuren koon… Bio Ollille myös iso peukku! Itsekin käytin sitä läpi raskausajan, ja ainoat kaksi pientä arpea mitkä tulivat, tulivat nimenomaan synnytyksen jälkeen navan tienoille.

 13. Paula

  Tosta belly banditista sain itse sekä synnäriltä että neuvolasta aika negatiivsita palautetta siitä kysyessäni. Se heidän mukaansa ei auta ja että siitä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. koska siinä oma tukilihaksisto veltostuu, kun on koko ajan joku muu asia tukemassa, eikä siis silloin itse ne lihakset pääse kunnolla aktivoitumaan. Ei ole siis omaa kokemusta tuosta tuest, kun jätin sitten heidän neuvojensa jälkeen sen hommaamatta 🙂 Tämä kommentti siis vain siksi, että huomaat ajatella tätäkin asiaa jos et ole jo ajatellut 🙂

 14. Westend Mum

  Ensimmäisellä kerralla rasvasin ahkerasti, muilla en. Arpia ei tullut mielestäni minnekään.

 15. Pia mansikkalasta

  Minä rasvasin mahaa ahkerasti myös ekassa raskaudessa. Ihan loppumetreille päästiinkin ilman arpia mutta vauvan laskeutuessa iho ei ihan pysynyt mukana ja alavatsaan jäi hieman arpia. Helpolla pääsin mielestäni kyllä. Nyt odottelen toista ja huomaan, että ihan niin tunnollinen en ole jaksanut olla. Luotan kuitenkin siihen, että tämä jo kerran venynyt maha kestää hyvin tämänkin kierroksen. Käytin muuten vastaavaa vyötä raskauden jälkeen ja liputan kyllä sen puolesta!

 16. Pumpulipallero

  Minulla tuli kaksi pienta arpea lantioluiden ylapuolelle. Tulivat tosin vasta rv 41-42. Ja rasvailin tehokkaasti. Tosin rasvaan ihoa muutenkim. Tuossa lopussa vatsa kasvoi kunnolla niin siksi varmaan noi arvet.
  Nyt 8kk pojan syntymasta ovat paljon haaleammat.

 17. Katja / Kurkistus

  Mä käytin päivittäin Doven vartaloöljyä ja toisinaan myös muutenkin käytössä ollutta kosteusvoidetta. Säästyin arvilta, mutta niin säästyi mun äitikin molemmilla kerroilla, joten ehkä mulla on tässä asiassa hyvät geenit. Mulla sf-mitta huiteli yläkäyrän yläpuolella ja mahan iho tuntui tarvitsevan ekstrakosteutusta. Edelleen oon ihmeissäni (ja kiitollinen) ettei arpia tullut yhtäkään. Kauhulla odotin niitä loppuun asti, koska olin kuullut toisten saaneen niitä vasta synnytyksessä. Sitä en tiennytkään, että niitä voi tulla myös raskauden jälkeen. Sepäs vasta olisikin ollut ikävä ylläri 😅

 18. Siiri

  Mä käytin päivittäin Ceridal-öljyä, eikä tullut yhtään arpea. Tiedä sitten olisiko tullut ilman öljyämistä, maha oli kuitenkin loppujen lopuksi melko pieni, vaikka pikkuinen olikin yli 3,5-kiloinen 🙂 Hassu huomio vauvan synnyttyä oli, että etelässä alkuraskaudessa ruskettunut iho oli huomattavasti tummempi mahan kohdalta kuin muutoin 😀

 19. Anna

  Ekassa raskaudessa oli aikaa ja voimia öljyillä mahaa. Raskausarpia ei tullut mahaan mutta rintoihin tuli synnytyksen jälkeen kun maito nousi. Se oli järkkyä kun rinnat kasvoi silmissä ja repeämiä tuli ihoon ihan parissa tunnissa.
  Tokassa raskaudessa en öljynnyt ja tuli pieniä arpia mahaan mut rintoihin ei. 😊

 20. S

  Mullakaan ei ollut raskauden aikana mitään, kunnes synnytin! Tuli yhtäkkiä hullut arvet mahaan ja näyttivät aika kurjiltakin. Nyt synnytyksestä on kulunut jo 1v 3kk ja vihdoin arvet näyttävät hälvenneen kunnolla, ja maha näyttää jokseenkin entiseltä.

 21. Jenna

  Raskausarvet tuli raskauden ihan viimeisillä viikoilla, noin rv39 jälkeen. Silloin ei enää mikään rasvailu auttanut vaikka olinkin sitä melko ahkerasti tehnyt. Harmitti ihan itseä kun niin pitkälle iho jaksoi venyä, mutta sitten tuli raja vastaan ja vatsaan tuli melko paljon arpia.

 22. Sophie

  Mulla oli raskausaikana käytössä juurikin toi Bio-Oil ja Dermosilin After Sauna Lotion. Mulla ri tullut vatsaan, reisiin eikä pepulle yhtään uutta raskausarpea, ennestään niitä oli teiniajoista sisäreisissä.
  Rinnat ovat sitten asia erikseen. Kuppikokoni hyppäsi siinä toisella kolmanneksella C:stä F:n ja siinä ei olisi kyllä rasvailut auttaneet, oli sen verran nopeaa toimintaa että rintoihin jäi kyllä raskausarpia. Ne on kyllä haalenneet parissa vuodessa todella hyvin.

 23. Helmis

  Mä en saanut ekassa raskaudessa arven arpea, kun en lihonut ylimääräistä. Synnärille jäi kaikki raskauskilot. 🙂 Kun tokassa ja kolmannessa kiloja kertyikin 25 kg, arpiakin tuli ihan eri tavalla. Uskon että itselläni liittyi siis tuohon hurjaan painonnousuun.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.