Familylife by Mungo-Anna
Familylife by Mungo-Anna

RASKAANA MATKUSTAMISESTA

matkapostaus (2 of 2)

(Oh so stylish :D)

Postauksen pitäisi tulla nyt sopivasti kun olen juuri ensimmäistä päivää Kiinassa, kun olen sitä tässä koko ajan siirrellyt eteenpäin muiden aiheiden edestä. Postaus on ajastettu, joten se on menneessä muodossa 🙂

***

Äitini oli lentoemäntä odottaessaan minua, joten en ole pahemmin pelännyt lentämistä raskaana, ja lentoja onkin jo kertynyt tässä muutama, ja seuraava kolkuttelee oven takana. Alkuperäinen suunnitelmamme ennen positiivista raskaustestiä oli suunnata Etelä-Afrikkaan tammikuussa viinitilareissulle, mutta no, ei ehkä tässä tilassa viinitilailemaan ole asiaa. Tammikuu ei myöskään kuulostanut mielestäni kovin innostavalta ajalta matkustaa, kun se alkoi olla jo melko lähellä laskettua aikaa. Vielä kesällä en vaan mitenkään ollut uskonut, että meillä tärppäisi niin nopeasti, ja olin vielä varma, että talvella matkustamme ihan kaksin, ilman pieniä salamatkustajia 😀 Niinpä ne suunnitelmat muuttuivat ja ostimme lentoliput Balille hyvin aikaisessa vaiheessa raskautta. RV 16 alkanut matka tuntui ajoituksena sopivalta. Pieni maha, jonka kanssa on vielä mukava olla. Pahimmat alkuraskauden oireet olisivat jo ohi ja matka olisi helpoin silloin. Ajoitus sopi myös miehen työaikatauluihin, joten Bali oli syysmatka-valintamme.

Olimme puhuneet jo pitkään Balilla käymisestä; minulla on sinne ollut hurja ikävä, eikä mies ollut siellä koskaan käynyt. Suunnittelimme myös pitkään, että pidämme häämme Balilla ensi vuoden syksyllä. Halusimme mennä hieman katsomaan paikkoja ja alueita, ja lyödä suunnitelma lukkoon vielä tarkemmin. Ennen Balia lensin Turkkiin ensimmäisen kolmanneksen aikana, joten tiesin hieman mitä odottaa pitkiltä lennoiltamme Balille.

Turkin lennot menivät ihan kivasti, joskin matkapahoinvointi vaivasi koko lennot, ja varsinkin niitä seuranneen ajomatkan Kasiin. Juttelin neuvolalääkärin kanssa matkoista ja sain ohjeistukset juoda paljon vettä ja jumppailla, sekä tietenkin lentää tukisukat jalassa. Huomasin kokeillessa, että kompressiosukkani ovat itse asiassa vielä lujempaa tekoa kuin tukisukat, eikä niissä jalat ole turvonneet yhtään. Olen käyttänyt näitä myös junamatkoilla välillä Helsinki-Kuopio, ihan vaan sen takia, että tuntuu jalkojen verenkierto paljon paremmalta, jos istuu pitkiä matkoja.

Mä olen normaalisti tosi laiska matkustaja. Ei ole yksi eikä kaksi pitkää lentoa, jolloin olen nukkunut alusta loppuun, eli ollut paikallani 10-12 h. Nousematta edes vessaan. Not good. Yksi tällainen reissu päättyi siihen, että reiteni oli superkipeä laskeutuessamme Helsinkiin. Silloin ymmärsin kuinka typerää on olla noudattamatta liikkumis- ja jumppaamisohjeita. Selvisin säikähdyksellä, kyseessä taisi olla joku pieni pintaverisuoni, joka oli hajonnut. Mulla on “ohutta” verta, ja se hyytyy tosi huonosti. Tämä aiheuttaa aina ongelmia hammasoperaatioissa, mutta samalla lentäminen on mulle ollut aika “turvallista”. Tämä oli ihan oma johtopäätelmäni parista eri lääkärilausunnosta, ja olen heittänyt sen nyt roskikseen.

Lentokavereina tuon säikähdyksen seurauksena on ollut tukevat kompressiosukat alusta loppuun ja jalkojen jumppailu lentojen ajan.

Lentäessämme Balille pyrin siihen, että join lasin vettä vähintään kahden tunnin välein. Lentomme oli sikäli tosi sopivat, että ensimmäinen lento oli 6 h ja toinen 9 h, mutta välilaskumme oli reilu seitsemän tuntia. Venyttelin, jumppailin, kävelin ja rentouduin. Ensimmäinen lento aika lailla nollaantui välilaskulla. Jatkuva juominen oli neuvolalääkärin suositus, joka johti siihen, että ravailin sitten myös vessassa vähän joka toinen tunti 😀 Pieni hinta turvallisuudesta. Neuvolalääkärini totesi, että aspiriinista ei ole mitään hyötyä ja menin saamillani ohjeilla; vettä, jumppaa ja tukisukat. Kun päivää ennen lähtöämme aloitin aamuni vessanpönttöä halaamalla, hain vihdoin lähtöpäivänä myös pahoinvointirannekkeet Balin reissulle mukaan. Vastoin kaikkia odotuksiani, ne ihan oikeasti auttoivat!! Mulla ei ollut yhtään paha olo, ei nälkäisenä, ei turbulenssissa, ei missään! Heräilin tai nousin aina parin tunnin välein ja jumppailin 5-10 minuuttia, eikä jalkani edes turvonneet lentojen aikana. Lisäksi mieheni hieroi pitkillä lennoilla pari kertaa pohkeitani ja jalkojani, joten olin jopa vähän hemmoteltu. Ja jos joku muistaa, mullahan turpoaa jalat ihan hirveesti ilman tuki-/ kompressiosukkia, terveisin joulukinkkujalat HongKongin lentokentältä on ikuistettu Instaani.

matkapostaus (1 of 2)

Yleinen suositus tuntuu olevan se, että lentäminen on turvallista raskausviikolle 28. Otin sen melko lailla rajakseni, jonka jälkeen en oikeastaan enää haluaisi lentää ollenkaan, vaikka lääkärin mielestä se OK olisikin. RV 25 lähdemme vielä pitkäksi viikonlopuksi reissuun, mutta lennot tällä kertaa ovat vain kolmisen tuntia suuntaan, ja uskon, että se menee vielä ihan mukavasti. Sitten pidetäänkin hetki taukoa lentomatkustamisesta.

Näin parin pidemmänkin lentomatkan kokemuksella oma ajatukseni raskaana lentämisestä on, ettei se juuri eronnut normaalista. Pahoinvointirannekkeet piti olon hyvänä, unta sain helposti, koska maha ei ollut vielä hirveän iso ja näin ollen sain istututta melko mukavasti. En välttämättä ihan rv 28 lähtisi tuollaiselle vuorokauden matkalle, mutta en näe siinä mitään ongelmaakaan, jos joku jaksaa. Mä olen ollut viime ajat niin mukavuudenhaluinen, etten ehkä saisi itseäni reissuun enää ison mahan kanssa. En ainakaan kovin pitkälle ja kuumaan.

All in all, jos raskaus ei ole kovin vaikea, ja lääkäri toteaa lentämisen olevan turvallista, en näe mitään syytä olla elämättä normaalisti. Ja jos normaali elämä sisältää lentämistä, go for it 🙂 Tietysti kannattaa olla tarkkana valitun kohteen kanssa, sillä maailmalla on myös potentiaalisesti sikiölle vaarallisia tauteja. Tein aika laajaa zika-selvitystä ennen Balin matkan varaamista, ja koska Indonesia ei kuulunut potentiaaliseen vaara-alueeseen ja myös lääkärini oli sitä mieltä, että sinne on turvallista mennä, ostimme liput. Toki juuri ennen matkaamme Singaporessa puhjennut miniepidemia hieman pelotti, mutta toisaalta Balin ja Singaporen etäisyys toisiinsa on aika pitkä, naapurivaltioita ovat, mutta eivät vieri vieressä. Indonesiassa on esiintynyt zikaa viime vuosina yksittäistapauksia endeemisesti, ei epidemisesti, ja uskalsin sinne sitten lähteä, vaikka vielä viikkoa ennen reissua stalkkasin kyllä kaikki mahdolliset zika-tiedotteet asiaan liittyen. Ostin kuitenkin Suomesta hyttyskarkotteet, joita farmaseutin mukaan sopi käyttää raskaana ja suihkin niillä tunnollisesti koko reissun. Tuloksena: ei puremia, ei pelkoja 🙂 Välttelin toki myös trooppisen tuntuisia paikkoja, kuten Nyang Nyang Beachille laskeutumista ”metsän” läpi, sillä ajattelin sen olevan hyttysten keidas, eikä tuo dengue-kuumekaan nyt erityisemmin kiinnostanut 😀 

Nyt lähden työmatkalle Kiinaan parin päivän päästä. Suorat lennot eivät jännitä, ne ovat alle 10 tuntia, ja menen samoilla ohjeilla. Vettä, vettä ja vettä, tukisukat ja parin tunnin välein jumppaa. Kiinaa olen tutkinut melko paljon, ja oikeastaan huolettanut vain a) ilmansaasteet ja b) ruoka. Päätin heti, että haen sellaisen hengitysmaskin apteekista Suomesta ja ostan sitten järeämmän siellä Kiinassa/lentokentällä tarvittaessa. Kuljen siellä sitten vähän tyhmännäköisenä (tai no, sovin varmasti porukkaan, käsittääkseni aika moni käyttää siellä suojainta), mutta ehkä se auttaa jonkin verran. Tuollainen kevyt maski ei varmasti pahemmin suojaile, mutta vähän veikkaan noiden tarjonnan olevan laajempi Kiinassa kuin Kuopion apteekissa. Uskon kuitenkin, että ohjelmamme välihetkinä ehdin ensimmäisenä päivänä ostaa järeämmän maskin, joten ostin noita mukaan viisi kappaletta, että voin niitä vaihdella sitten paikan päällä siihen asti, että saan hieman paremman suojaimen. Saasteet on ehkä Kiinan ”epäilyttävin” osa, mutta käymme kolmessa eri kaupungissa ja liikumme melko lailla koko ajan autolla ja vietämme aikaa sisätiloissa / hotellilla, mutten silti halua ottaa tässä turhia riskejä 🙂 Matkustamme Pekingiin, Shenzheniin ja Shanghaihin, joista selvittelin jo etukäteen ilmanlaatua. Oman kohde- tai kotikaupunkinsa ilmansaasteiden senhetkisen tilanteen voi muuten tsekata kätevästi ihan sille omistetulta sivulta. Kyselin matkasta lääkäriltä, eikä hän nähnyt siinä mitään ongelmaa, mutta suositteli vahvasti hengityssuojaimen käyttöä. Eräs matkaseurueemme naisista kertoi ennen reissua, että Pekingin ilmansaasteet vastaa n. 40 tupakan savua, jonka jälkeen minä totesin, että taidan pitää maskin naamallani hyvinkin tukevasti. Tätä tutkimusta on nähtävästi siteerattu ja sitä vastaan väitelty loputtomasti, mutta eipä tuo mitään haittane pukea maskia kasvoille aina kun liikumme ulkosalla.

Käsidesiä ja desinfiointiliinoja kulkee mulla reissussa aina mukana, ja olen ottanut nyt raskaan matkustaessani pieniä eväitä mukaan Suomesta. Myslipatukoita, pähkinäpatukoita, pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä. Nälän iskiessä niillä pääsee eteenpäin, eikä todellakaan tarvitse sitten mihkään kojuihin turvautua. Olemme Kiinassa menossa isoihin kaupunkeihin, majoitumme hyvissä hotelleissa ja meille on varattu ruokailut hyvissä ravintoloissa. En siis pelkää matkaa tuonkaan puolesta.

Reissussa olen ollut muutenkin tarkkana ruokailun suhteen, vaikka Suomessa olen ollut paikoitellen melko hövelikin sen kanssa, lähinnä ravintoloissa, joissa en ole jaksanut Suomessa vahdata onko kala vakuumipakattua tai maito pastöroitua. Balilla en syönyt muuta kuin kuumennettuja ruokia, enkä syönyt salaatteja tms. Oli hieman haastavaa sikäli, että mieli teki vain salaattia ja tuoreita hedemiä, mutta hyvin pärjäsi pastoilla, risotoilla ja muilla kuumennetuilla ruoilla. Välttelin myös maitotuotteita. Turkkiin raahasin mukanani kaksi pakkausta kaurakeksejä ja rasvatonta UHT-maitoa 😀 Voi kyllä. Matkalaukussani kulki rasvaton maito, jonka avattuani iskin minibaariin. Se oli sitä aikaa, kun pahoinvointi oli paikoitellen tappavaa, ja käytännössä elin kaurakekseillä ja rasvattomalla maidolla sekä Hesen juustoilla, joita ei yllättäen saanut pakattua mukaan 😀 Kiinassakaan en varmasti koske maitotuotteisiin, tuoreisiin hedelmiin jne.

Näillä pienillä varotoimilla reissumme ovat menneet kaikin puolin oikein hyvin, ja oma suositukseni on kuunnella omaa lääkäriä ja mennä oman jaksamisen mukaan. Jos olo on hyvä ja raskaus etenee hyvin en näe mitään syytä olla reissaamatta koko raskauden aikana 🙂 Tietenkin kannattaa tutkia kohdemaan tilannetta, kokemuksia muilta raskaana olevilta jne.

Odotan innolla, että pääsen näkemään myös tämän upean maan, ja tämän reissun myötä jätänkin sitten pidemmät reissut. Hetkellisesti ainakin 🙂

Kommentit (30)

 1. Meri / Syö Matkusta Rakasta

  Kiina on outo mutta mahtava maa, vietin itse siellä puoli vuotta vaihdossa. Toivotaan saasteettomia päiviä teille, saastetilanne vaihtelee todella paljon päivittäin/viikoittain. 🙂

  • Anna

   Toivotaan, että se mahtavuus aukeaa mulle Shenzhenissä tai Shanghaissa, Pekingissä se fiilis jäi kyllä uupumaan :/

 2. Lumipallo

  Entäs vakuutukset? Useimmat suomalaiset matkavakuutukset eivät taida kattaa mitään raskauteen liittyviä komplikaatioita. EU:n sisällä saa sentään hoitoa julkisessa terveydenhoidossa Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Sen takia en itse uskalla matkustaa kuin Euroopan sisällä raskaana ollessani.

  • Paiju

   Syntymättömän lapsen vakuutus kattaa kulut jos matkalla tapahtuu jotain.

   • Anna

    Mun matkavakuutus kattaa rakauden aikaiset komplikaatiot, ts. niiden äkillisestä hoidosta aiheutuneet kustannukset, paitsi viimeiseltä 2 kk raskautta, jotka mulla alkaa vasta siis helmikuussa 🙂 Eli mun vakuutus kattaa mun suunnitellut reissut. Kannattaa valita vakuutuksensa hyvin, mä oon ainakin hirmutyytyväinen omaani, paljon muita kattavampi näyttäisi olevan 🙂

    • Lumipallo

     Viitsitkö kertoa, mikä firma tarjoaa tuollaista vakuutusta? Itse olen matkavakuutettu ammattiyhdistyksen kautta ja kyseinen vakuutus ei tosiaan kata mitään raskauteen liittyvää. Syntymättömän lapsen vakuutus on yleensä mahdollista ottaa vasta rakenneultran jälkeen. En tosin ole ihan kaikkia vakuutusfirmoja katsonut läpi 😀

     • Anna

      Aktian matkavakuutus 🙂 Mulla on kaikki vakuutukset Aktiassa/Folksamilla, ne on jotenki yhdessä. Vakuutusehdoissakin lukee, että raskaana korvataan äkilliset hoitoa vaatineet kulut siihen asti, että laskettuun aikaan on 2 kk. Periaatteessa matkustamista ei enää 32 vk suositella, eli ymmärrettävää 🙂
      Me haettiin juuri vauvavakuutusta, tai sitä lupausta. Sehän ei tavallaan tässä vaiheessa ole akuutti, kun viikkoja on vasta vajaa 21, ja vauvamme ei olisi vielä keskonen. Aktiassa käsittääkseni voi hakea jo ennen rakenneultraa, jos on tietty viikkomäärä kasassa. He antavat lupauksen lapsivakuutuksesta, joka kattaa heti syntymähetkestä. Joissain yhtiöissä tuokin alkaa vasta 2 kk syntymästä, jolloin vakuutuksen piiriin eivät kuulu synnytyksen ja 2 kk välillä ilmenneet asiat. Esim. Yksi korvatulehdus nii korvatulehduksia ei korvata koskaan. Me ollaan hirmutyytyväisiä kaikkiin meidän vakuutuksiin tuolla 🙂

     • Tanya

      Mun mielestä matkavakuutus korvaa äitin hoidon. Syntymättömällä vauvalla pitää olla oma matkavakuutus.

   • Anna

    Sekin taitaa olla matkavakuutuksesta riippuvaista, plus tässä vaiheessa merkityksetöntä esim. mun kohdalla, sillä jos lapsi syntyisi nyt ennenaikaisesti, ei vielä selviäisi, joten hänen hoitokuluihin ei tarvitsisi vakuutusta. Mun kulut taas hoitaa mun matkavakuutus, joka kattaa myös raskauden 🙂

  • Anna

   Kannattaa mieluummin hankkia kattava vakuutus 🙂

 3. Aliisa

  Voi että, mulle tuli ihan ikävä kiinaa! Kävin siis viime huhtikuussa juuri Shanghaissa. Mulla ei siellä ollut hengityssuojainta mikä jälkeenpäin mietittynä olisi ehkä ollut ihan fiksua. Ne saasteet sai mulle nimittäin hirveen kurkkukivun! Olisi ihanaa nähdä postauksia Kiinasta, voisi itsekin muistella ja fiilistellä viime kevään matkaa 🙂

  • Anna

   Joo, kyllä täällä ehkä on ihan paikallaan, toki päivästä riippuu, tää saasteiden määrä vaihtelee todella paljon 🙂

 4. Tuija

  Itseäni harmitti kun ei päästykään nyt syksyllä reissuun Dubaihin raskauden vuoksi. Mä koen ajatuksen jotenkin hirvittävän epämiellyttävänä, ehkä sen vuoksi että jo 20 minuutin istuminen tuottaa vaikeuksia. Mut en silti ajattele että raskauden tulisi rajoittaa mitään (tietysti poislukien juuri ne lääkärin suositukset). Mä oon tainnut olla muutenkin liian varovainen kaiken kanssa. Hauskaa Kiinan reissua kuitenkin 🙂

  • Anna

   Niin, ymmärtäähän sen, mutta jokainen raskaus on erilainen. Mun liput tänne on hankittu muutama päivä ennen lähtöä, juuri sen takia, että tilannetta voi sitten katsoa fiiliksen mukaan 🙂 Dubai ois nimenomaan se ihan ykköskohde jonne lähtisin, superpuhdasta, turvallista, helppoa ja mukavaa. Harmi, ettet pääse tuon rajoituksen takia, mutta ehtii sinne vielä! Ja se on loistava kohde vauvan kanssa 🙂

 5. Heidi

  Hui, yllättipä tuo saasteen määrä Pekingissä, vaikka Kiinan saasteiden korkeasta määrästä olenkin jotenkuten tietoinen. Olen jotenkin omassa päässäni pitänyt maskin käyttöä liioiteltuna, mutta sen käyttäminen kuulostaa nyt ihan järkevältä. Toivottavasti sulla on hyvä matka!:)

  • Anna

   Niin, en nyt tiedä kuinka paikkansa pitävä tuo vertaus tupakan määrään on, mutta parempi kai varmistaa tuo, ettei turhaan hengittele. Me tosin ollaan aika paljon sisätiloissa / bussissa jne. eli ei sitä maskia ihan loputtomasti tarvii pitää 😀

 6. Laura

  Olin pekingissä pari vuotta sitten, saasteiden määrän huomasi kun niisti/pyyhki nenää, niin jäi mustaa paperiin. Hyih 😀
  Hieno maa muuten!
  Realistiset ajatukset sulla reissailusta raskaana, ajattelen samoin. Lääkäriä ja omaa oloa kuunnellen 🙂

  • Anna

   Mä en tosta Pekingistä syttynyt, toivottavasti Shenzhen ja Shanghai on kivempia 🙂

 7. Camilla

  Jotenkin aika rohkeaa matkustaa Kiinaan, mutta mikäs siinä, jos uskaltaa. Ehkä oon ite vaan niin eurooppalainen etten luota kiinalaiseen sairaanhoitoon, jos jotain sattuisi. Mielenkiintoista muutenkin lukea sit myöhemmin sun mielipiteitä Kiinasta, mä oon jotenkin aina halunnu välttää sitä varmaan niiden ihmisoikeusasioiden takia. Mut yks aika pikku asia pisti mulla tekstissä silmään? Työskenteleekö neuvoloissa tosiaan lääkärit? Oon aina luullut, että ne on terveydenhoitajia. 😀

  • Iina

   😀 Kyllä todellakin neuvolassa on sekä terveydenhoitajia(/kätilöitä) että lääkäreitä. Osa käynneistä on terveydenhoitajalle tai kätilölle paikkakunnasta riippuen ja osa lääkärille. Tarpeen mukaan tietysti pääsee vielä ylimääräisille käynneille jos on jotain erityistä.

   • Anna

    Niin, siis meillä on ainakin neuvolassa ollut sekä th että lääkäri. Rakenneultran teki joku, en tiedä nimikettä, eikä tuolla ole musta niin väliä jos kutsuu hoitajaa lääkäriksi joskus, jos ei ole varma. Ei liene loukkaavaa se 😀

  • Julianna

   Kiinassa, erityisesti isoissa kaupungeissa on ihan ”kunnon” modernit länsimaiset sairaalat jossa myös länsimaisia tai länsimaissa koulutuksen (ja kielitaitoisia) saaneita lääkäreitä 😀 Isoissa kaupungeissa on niin paljon länsimaista tullutta populaa isoissa duuneissa että kyllä huoltoa saa.

   • Anna

    Juuri näin 🙂 Sama juttu oli esim. Balilla, missä on BIMC 🙂

  • Anna

   Taisitkin saada molempiin vastaukset, jotka ehti mua edelle 🙂

   Mä en jotenkin yhtään ymmärrä elämän elämistä sillä ajatuksella, että ”jos jos jotain sattuisi”. Melkein todennäköisemmin liukastuisin Suomessa ja hajoittaisin häntäluuni tai jäisin auton alle. En ole koskaan oppinut ajattelemaan noin 🙂

  • Nursing

   Tämä on semmoinen kommentti josta paistaa läpi se, ettei juurikaan ole matkustellut 🙂

   vaikka pohjoismainen terveydenhuolto on monissa katsauksissa rankattu maailman parhaaksi, ei se missään tapauksessa tarkoita sitä ettei muuallakin osattaisi. Pohjoismaisen terveydenhuollon arvostukseen vaikuttaa osaamisen tason ohella suuresti myös se, että täällä kaikki pääsevät hoitoon oli vakuutukset tahi ei. Aasiassa on aivan viimekäden osaamista todella monella lääketieteen alalla, valmistetaanhan valtaosa laitteista ym siellä. Myös tutkimuspuoli on esim kiinassa ja vaikka intiassa ja egyptissä huippuluokkaa. On totta että esim aasiassa kaupungin sairaaloiden taso on eri, kuin yksityisen klinikoiden, mutta näiden yksityisen klinikoiden kristallikruunut ynnämuut ovat taas sitten semmosisella levelillä mihin yksikään suomalainen tuskin sairaalassa on törmännyt.

   Mitä tuohon ”työskenteleekö neuvolassa tosiaankin lääkäreitä” kommenttiin oikein osaisi sanoa. Ainakin sen, että tietotasosi pohjalta en lähtisi neuvomaan raskaanaolijoita siitä mihin on turvallista matkustaa 😀

 8. Jenny

  Täällä toinen raskaana juuri syksyllä Kiinassa käynyt, viikoilla 28-30 oltiin reissussa. Meidän matka ajoittui Shanghaihin ja kerran Pekingissä käyneenä tuo oli paljon siistimpi ja mukavampi paikka, ainakin raskaana osasi arvostaa sitä puhtautta ja paikallisten englanninkielen taitoa. Meillä oli mukana vielä 3-vuotias lapsemme, onneksi miehellä on lehmänhermot kun mukana oli uhmaikäinen ja raskaana oleva 😀

  Kaikki meni meillä hyvin, lentoja myöden. Turvallista ja mukavaa reissua myös teille!

  • Anna

   Hei kiva kuulla!! Peking jätti kylmäksi, niin odotan Shanghaita innolla 🙂

 9. eeva

  Korvattavia hoitokuluja ovat kohtuulliset
  – ennen raskausviikkoa 29 syntyneet, raskaudentilasta aiheutuneet
  ensiapuluonteiset hoitokulut.

  Näin esim:Ifissä

  kannattaa muistaa, että raskaushan ei tosiaan ole sairaus 🙂

 10. Wanda

  Olen matkustamassa piakkoin Dubaihin ja maata tuntemattomana mietin mitä uskallan raskauden takia matkalla syödä. Osaatko matkakokemuksiesi perusteella sanoa, millainen hygieniataso Dubain ravintoloissa on ja uskaltaako siellä syödä salaatteja, hedelmiä, jäätelöä sun muita, mistä aina matkustavia varoitetaan? 🙂

 11. Eevis

  Hei, kyselisin vielä näin myöhään, että muistatko mikä riskiluokistus Zika-viruksen suhteen tuolloin matkasi aikana oli? Tällähetkellä se on WHO:n mukaan 2 jamietiskelin tässä antaako lääkäri lupaa lähteä tuon viruksen suhteen Balille.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.