Familylife by Mungo-Anna
Familylife by Mungo-Anna

Pussihousuissa

Tiedättekö mikä on ainoa asia, mikä on varmaa näin vauva-aikana? Se, että mikään ei ole varmaa ja mitään aikatauluja ei vaan yksinkertaisesti kannata tehdä ellei niistä ole valmis joustamaan. Meillä oli paljon ideoita sen suhteen, mitä tänään oli tarkoitus tehdä, mutta loppujen lopuksi juoksimmekin sitten asioilla puoliltapäivin lähtien. Meillä poitsu kasvoi pituutta aika vauhdilla ja paino ei ole pysynyt mukana ihan samassa vauhdissa, niin meillä oli neuvolassa paino/pituus-kontrolli, joka piti käydä tällä viikolla. Siellä tuli puheeksi tuo eilen mainitsemani muutaman päivän ärtyisyys, joka on hieman huolestuttanut tänään lähinnä sen takia, että pojalla on ollut lämpöä 37 tässä päivän mittaan. Eihän tuo vielä kuumetta ole, mutta yhdistettynä tähän parin päivän kiukkuisuuteen hieman jäi kaivelemaan. Neuvolassa oltiin sitä mieltä, että kannattaisi käydä kyllä lääkärillä tarkistamassa varmuuden vuoksi korvat. Koska neuvola oli eri terveyskeskuksessa kuin mihin osoitteemme puolesta kuulumme, niin lähdimme sitten toiseen terveyskeskukseen.

Neuvolan terveydenhoitaja suositteli sinne omalle terveysasemalle menoa, kun siellä kuulemma pääsisi parhaiten ja nopeiten päivystävälle lääkärille. Siellä olikin kuitenkin vastassa sangen epäammattimainen nainen neuvonnan puolella, joka asenteellaan loi lähinnä sellaisen olon, että voisimme hänen puolestaan syödä ennemmin kilon sitä itseään kuin pyrkiä vastaanotolle. Odotimme siinä hetken päivystävää lääkäriä samalla kuunnellen kuinka eräs nainen joutui siinä keskellä käytävää kertomaan, että huomasi olevansa raskaana, eikä tämä ollut mitenkään toivottua. Olin jotenkin ihan järkyttynyt tästä julkisen terveydenhuollon tarjoamasta palvelusta. En edes mene siihen, kuinka tylyydessään törkeää palvelua me saimme kun tulimme ilmoittautumaan neuvolan ohjeiden mukaisesti. Minua lähinnä järkytti se, kuinka koko aulan kuullen tuo toinen nainen joutui läpikäymään haluaan tehdä abortin. Vaikka seisoimme useiden metrien päässä, kuulimme neuvonnan kehotukset pohtimaan asiaa vielä yön yli ja itkevän naisen selitykset raskaudelleen ja siinä me seisoimme todistamassa koko tapahtumasarjaa. Ei oikein voinut minnekään kadotakaan siitä, kun piti odottaa lääkäriä. Teki melkein mieli halata tuota naista, joka joutui siinä kaiken kansan keskellä puimaan noin yksityistä asiaa. En ymmärrä, miksei tuollaisessa asiassa voitaisi ohjata vaikka terveydenhoitajan huoneeseen tms.

En ole ollut raskausta, synnytystä ja neuvoloita lukuunottamatta julkisen terveydenhuollon asiakkaana aikoihin, ja olin jotenkin aivan järkyttynyt meiningistä. Huhhei. Enpä ole koskaan saanut jossakin yksityisellä lääkäriasemalla epäystävällistä palvelua tai joutunut kuvailemaan jotakin yksityisiä oireita tai terveydellisiä tarpeitani muiden asiakkaiden kuullen. Jotenkin epäinhimillistä mielestäni. No anyway. Totesimme, ettemme jää siihen odottelemaan päivystävää lääkäriä vaan lähdimme yksityiselle lääkärille. Olisi pitänyt alunperinkin mennä sinne samoin tein, mutta noudatimme neuvolan neuvoa. Tästä päästään muuten siihen toiseen melko varmaan asiaan vauvojen kanssa. Hankkikaa se vauvavakuutus. Oikeesti, sille on tarvetta. Helpottaa elämää aika lailla, ellei nauti tuollaisista inhottavista reissuista terveysasemalle. Kävimme siis pojun kanssa lääkärissä ja sikäli saimme hyviä uutisia, että korvatulehdusta hänellä ei kuulemma missään nimessä ole. Lämpökin kuulemma saattaa hieman jojoilla tämänikäisellä kun vastustuskyky kehittyy koko ajan.

No, jäädään seurailemaan mistä johtuu tuo ärtyisyys. Ei tuo varsinaisesti itke, vaan enemmänkin on koko ajan vähän kiukkuisen oloinen ja hymykin saattaa kesken kaiken muuttua mielensä pahoittamiseksi. Ehkä ne on ne hampaat. Tai sitten joku tällainen kasvuhulinaviikko. Mene ja tiedä. Seuraillaan tilanteen kehitystä ja ihmetellään. Ei ikenetkään toisaalta oo turvonneet tai punoita, ja onhan tää aika aikaista hampaille. Nyt tyyppi tosin nukkuu tyytyväisenä päikkäreitä, ja muutenkin on syönyt hyvin ja yöt nukkunut hyvin, joten ei tässä liene mitään kovin pelottavaa.

REIMA body
LINDEX housut (nää on aivan ihanat!!)

Käytiin muuten samalla hakemassa passi tälle sankarille. Tai siis näyttäytymässä poliisiasemalla, kun sähköinen hakemus tehtiin jo joku aika sitten. Ei sitten yhtään liian aikaisin, nimittäin reissuun pitäis lähteä vajaan kahen viikon päästä. Toivottavasti tulee ajallaan siis 😀

Taidanpa siirtyä tästä ton tyypin viereen päikkäreille. Ihanaa kun mies on kesälomalla, niin hänelle voi nakittaa ruoanlaiton samalla kun itse ottaa vähän univelkoja kiinni. Ei paljoa lohduta yönsä hyvin nukkuva vauva, jos itse käy nukkumaan koko Helsingin reissun ajan joskus puolenyön jälkeen. En voi siis syyttää ketään muuta kuin itseäni, mutta onpahan tekosyy sukeltaa tuhisevan vauvan viekkuun peiton alle ♥

Kommentit (21)

 1. Liina

  Mulla on just toistepäin kokemukset julkisista ja yksityisistä terveydenhuoltopalveluista 🙂 yksityisellä mun ongelmiin ei paneuduttu vaan lähinnä jouksutettiin paikasta toiseen ja ite piti olla se aktiivinen osapuoli ja meni hermo siihen. Julkisella puolella taas heti osattiin oireiden perusteella laittaa oikeisiin jatkotoimenpiteisiin 🙂 Ei vain että yhtenä kertana näin olisi ollut, vaan tosi monella kerralla.

 2. Paula

  Meillä on nyt tämä kolmas vauva vasta ensimmäinen, jolle on otettu vauvavakuutus. Ja nytkin lähinnä sen takia, että saatiin se vuodeksi ilmaiseksi. Ollaan juurikin tästä syystä siis lasten kanssa käyty pääasiassa julkisella puolella (vaikka eihän vakuutuksettomuus tietenkään estä käymästä yksityisellä, ja ollaan me kyllä käytykin kerran tai pari, kun haluttiin takuuvarmasti päästä hyvälle tietyn erikoisalan lääkärille) ja saatu aina todella hyvää ja nopeaa palvelua. Päästiin lisäksi tähän sote-uudistukseen liittyvään kokeiluun, jossa voi valita muutamien yksityisten asemien väliltä tai pysyttäytyä ihan julkisella puolella. Ei nähty syytä vaihtaa, kun kaikki toiminut niin hyvin.

  Sen sijaan käytiin juuri tällä viikolla vauvan kanssa ihotautilääkärillä yksityisellä lääkäriasemalla. Oltiin paikalla 15 minuuttia ennen vastaanottoaikaa, koska tiesin, että ensimmäisen käynnin ilmoittautuminen tulee hoitaa kassalla. Otettiin vuoronumero eikä koskaan päästy edes varsinaisesti ilmoittautumaan, kun siinä jonotellessa ehti mennä vastaanottoaikaa ohi. Kassan kommentti oli ’Voi voi, 100€ kiitos!’. Nooh, ensi viikolla uudestaan. Vaihtaisin ehkä toiselle asemalle, mutta haluan juuri tälle lääkärille. Pitänee saapua paikalle istuskelemaan jo tuntia aiemmin.

  Mutta siis…ehkä sun ei ollut tarkoitus lytätä julkista terveydenhuoltoa täysin, ainakaan toivottavasti, mutta sieltä voi ihan oikeasti saada loistavaakin palvelua.

  • Anna

   Joo, siis en missään nimessä, esim. neuvolat on ollu musta ihan mahtavia ja KYSissä oli tosi hyvää meininkiä, mutta tuntuu että joka kerta kun terveyskeskukseen eksyy muuten, niin aikamoista paskaa on siellä palvelu :/

 3. Zelinda

  Meillä ei ensimmäisen vuoden aikana tarvinnut käyttää vauvavakuutusta kertaakaan mutta nyt päiväkodin aloituksen jälkeen se on jo maksanut itsensä takaisin, kun jouduttiin viikonlopuksi Kysiin ja parin korvatulehduksen jälkeen jälkitarkastus on olut helpompi sinne varata, kuin sumplia työvuorot ja ajat tk vastaanotolle. Vakuutusyhtiöön kun on tehnyt korvaushakemuksen niin parin päivän päästä olleet rahat tilillä 🙂

 4. Maiju

  Meillä ei kummallakaan lapsella ole muuta vakuutusta kuin tapaturmavakuutus. Vanhempi on 2,5v ja nuorempi 10kk, ne kerrat (harvoin onneksi) mitä on lääkäriä tarvittu niin kunnallisella ollaan saatu nopeaa ja hyvää hoitoa. Nyt vanhemmalla alettiin tutkia allergioita ja ollaan atopian takia muutenkin lasten poliklinikalla asiakkaita. Kaikki hoito on ollut 👍 Meillä siis todella hyvät kokemukset kunnallisesta terveydenhuollosta. Itse koen, että haluan käyttää kunnallista puolta, koska mitä enemmän ihmiset käyttävät yksityistä niin kohta meillä ei ole enää sitä kunnallista mahdollisuutta. Noiden vakuutusten hinnat vuodessa on aika kovat ja monella tulee raha vastaan niiden otossa. Tämä kommentti ei ole siis mitenkään pahalla tarkoitettu, kunhan kerroin omat ajatukset tästä. 😊 Tosi inhottava tuo teidän käynti kyllä ja tuli surku sen naisenkin puolesta. 😐

 5. Linnea

  Tiedän niin ton tunteen! Ennenkuin aloin käymään neuvolassa, en ollut käyttänyt julkista terveydenhuoltoa vuosikausiin. Työn kautta kun on saanut loistavat yksityisen terveydenhuollon palvelut. Aina niin loistavaa palvelua ja ajan saa vaikka tunnin päähän. Julkista käytin kerran raskaana ollessa, sillä sairaslomaa ei helposti myönnetä työterveyden puolella, kun syynä on raskauteen liittyvä ”vaiva”. Tuo käynti muistuttikin taas julkisen terveydenhuollon huonoista puolista..

  Näin viimeisillään raskaana olevana harmittaa jo etukäteen, että meillä ei ole ainakaan heti vauvan syntymän vauvavakuutusta, koska vauvalla on todettu alaraajapoikkeavuus. Vakuutusta ei siis myönnetty. Katsotaan syntymän jälkeen onko meidän mahdollista saada sellaista. Luultavasti ainakin niin, että saadaan muihin sairauksiin liittyvät käynnit vakuutuksen piiriin. Julkisilla juokseminen ei kiinnostaisi sitten niin alkuunkaan, etenkään näin Helsingin keskustassa. Ja kyllähän pienen lapsen kanssa saa varmasti käydä lääkärissä useamman kerran vuodessa.

  Täällä viedään viimeisiä, rv 40 pyörähti juuri käyntiin. 😊

  Mukavaa kesää teidän perheelle!

 6. Maikki

  Moi! Toisessa blogissa kerroit noista viherjauheista.. Mikäli vielä imetät niin syy itkuisuuteen saattaa olla niissä. Itse olen 2kk ikäisen pojan äiti ja poju sai muutama viikko sitten itkuraivarit kun olin syönyt liikaa raakoja kasviksia, lehtikaalia ja nimenomaan viherjauheita. Kannattaa kokeilla pari päivää ilman ja katsoa onko vaikutusta 🙂 Nämä myös värjää vauvan kakan vihreäksi jos teillä on sellaista oiretta myös 😀

  • Anna

   Heippa! Kiitos vinkistä! Nyt imetysaikana oon käyttäny vaan nokkosta ja vehnäorasta, eikä oo näyttänyt vaikuttavan vauvaan tai kakkaan millään. Nää itkuisuudet ei selkeästi oo mitenkään masupohjaisia, vaan tuntuu enemmän olevan kyse nukahtamis/väsymis ja ehkä hammasjutuista 🙂

 7. Kepa

  Moi Anna! Kurja, et sun kokemus on julkisista on niin huono. Me ollaan käyty Kuopion pääterveysasemalla pari kertaa vauvan kans, ja kokemukset on ollu kyllä loistavia! Aamulla oon aina varannu ajan ja saanu sen parin tunnin päähän. Lääkärit on ollu asiantuntevia ja asiat hoituneet joutuisasti. Ja käynnit ovat olleet ilmaisia, kun vauvasta on ollut kyse 🙂
  Mitä tähän sun käyntiin tulee, hoitaja on ollut epäammattimainen ja käyttäytynyt väärin. Näitä ”ruttunaamoja” on valitettavasti joka alalla, niin julkisella kuin yksityiselläkin puolella. Se, mitä voimme ainoastaan asiakkaana tehdä, on antaa palautetta. Kehottaisin sinuakin sitä antamaan, sillä se on ainoa, millä voi varmistaa, että asia tulee kyseisessä työyhteisössä puheeksi. Itse hoitajana tiedän, että hoitotyössä esimiehet ottavat palautteen tosissaan ja asia varmasti selvitetään kyseisen työntekijän kanssa.

 8. HelKa

  Meillä ei oo kellään kolmella lapsella kuin tapaturmavakuutus ja ei todellakaan oo ollu tarvettakaan. Kuopiossa mekin asutaan ja ei oo kyllä kuin hyvää sanottavaa julkisesta terveydenhuollosta (Pyörö meidän tk), heti ollaan lasten kanssa päästy lääkäriin/hoitajalle kun on ollu tarve (pari korvatulehdusta, märkärupi, silmätulehdus, influessa ja muutamat sairaslomomatodistukset töihin tarvittu, aika terveet lapset meillä siis), yleensä vieläpä ajanvarausajan ulkopuolella ja niin että aika saatu ihan parin tunnin sisään. Päivystyshän täällä sitten ilmeisesti ei toimi niin kauheen hyvin, ei oo onneks ollu tarvetta siellä vierailla…

 9. sari

  Neuvolasta mielestäni lähinnä huonohkoa neuvontaa, sillä eihän vauvankaan 37 asteen lämpö ja kärttyisyys sinänsä päivystyksellinen asia ole. Ymmärrän siis päivystysten ruuhkautumisen ja puutteellisten resurssien näkökulmasta nihkeän reaktion terveysasemalla. Huonolle kohtelulle se ei silti kuitenkaan ole mikään peruste! Asiasta olisi voinut keskustella ystävällisesti, sillä tehän noudatitte kuitenkin vain neuvolan ohjeistusta. Ja aborttiasiat odotusaulassa/käytävässä ei kyllä ole asianmukaista missään nimessä!

  Valitettavaa että julkisessa terveydenhuollossa ammattilaiset joutuvat työskentelemään niin kovan paineen ja kiireen alla, että tulee se vaikutelma, että muualla palvelu on parempaa. Suurin osa läkäreistä/ hoitajista varmasti haluaisi tehdä työnsä ja auttaa ihmisiä parhaan kykynsä mukaan, mutta siihen ei aikataulujen ja resurssien puitteissa anneta kovin hyvää mahdollisuutta, vaan kokoajan revitään kaikkien selkärangasta aina vaan enemmän ja vielä vähän lisää. Stressi ja kiire näkyy, valitettavasti.

 10. Ama/sillyblondie.com

  Meillä lapsivakuutus on ollut ihan ehdoton. Felix täyttää tällä viikolla 2v ja korvatulehduksia on ollut niin paljon, etten enää pysy laskuissa mukana. On helpotus kun voi lähteä heti yksityiselle kun huomaa, että poika taas oireilee korvia. Meillä vakuutus myös Aktiasta ja tyytyväinen olen ollut.
  Kannattaa vuoden aikana tottua eri vaiheisiin. Lapsi on kokoajan enemmän hereillä ja oma temperamenttikin alkaa pikkuhiljaa vasta tulla esiin. Oletteko ottaneet rotarokotteen pojalle? Meillä se oli varma kiukun aiheuttaja muuten super iloisella pojalla.
  Ps. On kyllä mahottoman suloinen pörröpää tuo minimäni.

 11. Taisitten

  Voihan olla että on masuvaivoja. Silloin ne kitisee mutt ei välttämättä itkekään. Joku ruoka aine mikä tekee ilmaa mahaan voi olla se syypää välillä huomaamatta syö ns vääriä ruokia.. Ootko syönyt paljon ruisleipää tai omenaa tai sipulia vai juonut limua tai kahvia. Oireet voi tulla 2-3 pv päästäkin vasta.

  • Anna

   Niin, en vaan usko siihen. Oon koko imetysajan pitänyt ruokapäiväkirjaa, eikä oo ollut mitään poikkeavaa. Tuon masuvaivahuudot ovat hieman erilaisia ja nyt tuntuu kyllä siltä, että on vaan tiheän imun kauden äkäilyä eikä ehkä olla osattu laittamaan tarpeeksi usein nukkumaan niin on ehtinyt mennä yliväsymyksen puolelle 🙂
   Ruisleipää en syö tällä hetkellä, kahviakin juon hyvin satunnaisesti, enkä nyt ollut pariin viikkoon sitä juonut. Sipulia oon vältellyt jo ennen vauvaa. Mutta eiköhän tämä ole joka tapauksessa ihan muuta kuin ruokajuttuja:)

 12. Sirpa

  Kaikista ”mukavinta” on venailla omaa aikaa, kun vieressä joku doku möykkää ja haisee yms. 😂 Onneksi mulla ja pojulla on mahdollisuus käyttää yksityistä. Noloa, mutta en edes osaa varata julkiselle aikaa. Heh..

  If tosin juuri perui mun omavastuu 0 vakuutuksen, kun niiden pitäminen ei enää kuulemna kannata. Reilua. Onneksi työpaikan kautta pääsee aina yksityiselle. 🙂

  Tsemppiä teille. Eiköhän itkeskely pian lopu. Jos mulla on lämpö 37 oon ihan tööt
  Ehkä teidän pojukin on herkkä lämmölle? 🙂

  • Anna

   Musta tuntuu, että meidän poitsu on aika kipuherkkä. Esim. usein kielijänneleikkauksen jälkeen ei ole juuri kipuja, meillä tuo huusi sen jälkeen kuin syötävä aina siihen asti, että sai Panadolia. Jos siis on hampaita tuloillaan, voi kiukutella kipua. Tai sitten on ehkä vaan tiheän imun kausi ja sen mukanaan tuomaa kiukkua 🙂

 13. Satu

  Tuli mieleen että saako hän tarpeeksi maitoa? Jos kerta painoakin oli tullut nyt niukemmin.
  Toki voi olla ihan normaalia kehitykseen kuuluvaa kun vauva alkaa enemmän tajuamaan mitä ympärillä tapahtuu eikä välttämättä malttaisi mennä nukkumaan 🙂

  • Anna

   No kyllä mä uskon. Siinä oli pieni notkahdus tuossa kuukausi sitten, ja sen takia oltiin kontrolleissa. Painohan on siis koko ajan noussut, mutta ei suhteessa pituuteen. Nyt on taas omalla käyrällään, että tuskin on sitä. Tuo vaan kasvoi pituutta yhessä vaiheessa niin nopsasti, että ei paino pysyny mukana 😀 Mä luulen, että tää on kombinaatio kehitysvaihe + tiheän imun kausi (joka sekin on tietty oma kehitysvaiheensa)

 14. C

  Mihin lähdette reissuun? 🙂

  • Anna

   Ulkomaille 🙂 Se selviää sitten 🙂

 15. Jessica

  Meillä poika ei ole nälkä- ja väsymysitkuja lukuunottamatta juuri itkenyt tässä kuukauden sisällä, mutta 3kk rokotuksien jälkeen tyyppi on muuttunut kärttyisämmäksi ja itkuja tulee normaalia enemmän. Tai siis olettaisin näillä rokotuksilla olevan osuutta asiaan? Tai lähinnä rotarokotteella. Ainakin muutama muukin on sanonut heillä olleen sama. Mutta teillä taitaa olla jo jonkin aikaa kun rokotukset annettiin?
  Meillä myös poika kuolaa viimestä päivää ja suuhun on tungettava kaikki mahdollinen, tänään jopa koiran kuono olis kelvannu, siihen malliin hamuili suullaan ja oli tarttua kuolasilla sormillaan koiran nenään kiinni 😀
  Hyvää kesää teille ja tsemppiä tulevaan muuttoon 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.