Familylife by Mungo-Anna
Familylife by Mungo-Anna

Parasta ja pahinta

mustsa (14 of 14)

Hellurei hei tälläkin puolella 🙂 Viime päivät ovat menneet aika sinänsä rauhallisissa merkeissä raskauden osalta, mutta elämässä onkin piinannut puuhaa.

Tällä hetkellä elämässä hallitsevana on kaksi eri raskausoiretta, joista toinen on ehdottomasti suosikkini ja toinen inhokkini. Mungolifen puolelle kirjoittelinkin jo siitä, miten innoissani olen tästä mun pesänrakennusvimmasta. On ihanaa, kun saa kotona paljon aikaiseksi ja oikeesti on hirveä into tekemiseen. Olen viimeisen kuukauden aikana saanut kotona enemmän aikaiseksi kuin viimeisen puolen vuoden aikana yhteensä 😀 Koko ajan on kova into ja tarve siivoilla, järjestää, laittaa vauvanhuonetta ja muutenkin hoitaa kotia. Ihanaa olla kerrankin ihan kodinhengetär ja on aivan ihanaa olla kotona. Listalla on vielä monta asiaa kodinhoitohuoneen järjestämisestä lähtien, mutta se ei yhtään ahdista, vaan päinvastoin. Huomaan, että jaksan panostaa ihan pieniin juttuihin ja kyllä nuo pesänrakennusvimman oireet kuvaavat hyvin tätä tekemistä. Millon jynssään hammasharjalla jotain likaista kohtaa, millon lajittelen sukkia 😀 Ihana oire, joka ei kerrankaan tunnu pahalta kuin korkeintaan liian lyhyiden yöunien takia.

mustsa (10 of 14)

Samalla on iskenyt niskaan myös raskauden oikeasti inhottavin oire. Mä luulin, että alun pahoinvointi ja väsymys oli eniten perseestä. Nyt oon kyllä sitä mieltä, että ne ei ollut mitään tähän verrattuna, mutta ehkä aika on myös kullannut muistoja niiden osalta. Mulla on aamusta iltaan ihan törkeä närästys, joka alkoi kuin tyhjästä joku viikko sitten. Ensin oli närästystä iltaisin ja nyt se jatkuukin aamusta iltaan ja öisin. Rennietä menee useita päivässä, eikä se auta yhtään mihinkään. Ihan sama mitä syön, vaikken söisi mitään rasvaista, maitopitoista tai mitään muutakaan, olo on ihan perseestä. Hedelmät närästää, jugut närästää, ruoka närästää.. Ainoa asia, joka tuntuu olevan OK eikä närästä, on alkoholiton inkivääriolut. Ja joojoo, inkivääri on Suomessa listalla, mitä ei suositella, mutta sille haistatan kyllä piutpaut. Niin monessa maassa, mm Australiassa ja Briteissä inkivääri on suosituksena pahan olon karkottamiseksi raskausaikana, etten jaksa miettiä tota, kun en kuitenkaan kuluta inkivääriä mitenkään runsaasti.

No mutta anyway, koko ajan närästää ja auta armias jos kumarrun laittamaan kenkiä kiinni liian pian aamupalan jälkeen tai nostan Benjin syliin. Aamu on kiva aloittaa sellaisella kevyellä oksennuksen maulla suussa, jos jommankumman virheen tekee. Sori jos joku ei halua lukea tällaisesta, mutta tätäkin se raskaus on. Äidilläni oli aina ihan kamala närästys raskauksissa ja se jatkui kuulemma aina ihan synnytykseen asti. Kauhistuttaa, jos seuraavat kahdeksan viikkoa ja mahdollisesti ylikin, menee näin :/ Nytkin on ihan karmea olo, ja pelottaa jo valmiiksi iltapalan syöminen. Pakko sanoa, että nyt on usein huonompi olo kuin alkuvaiheessa, mikä ei millään lailla naurata.

Kävin tänään neuvolassa, ja siellä oli kaikki hyvin. Vauva on vilkas ja liikkuvainen, neuvolan terveydenhoitajan mukaan jo pää alaspäin ja kaikki näyttää hyvältä. Painoa oli tullut reilussa kuukaudessa hieman vajaa pari kiloa, ja masu kasvanut ihan sopivasti, vaikka oma olo on, että olen ihan valtava, tai no maha ainakin 😀

mustsa (8 of 14)

Sikäli siis kaikki hyvin, mutta alan olee neuvoton tän närästyksen suhteen. Pitäisi varmaan käydä apteekissa itkemässä neuvoja, mutta ajattelin ensin aloittaa sen täällä. Mikä auttaa? HELP!

Kommentit (60)

 1. Nanni

  Koita nauttia raskautesi loppumetreistä kaikesta huolimatta, omat kaksoseni syntyivät jo viikolla 32 ja näin jälkikäteen (ja vähän kyllä jo silloinkin, mitä nyt keskosuuden keskellä ehti miettiä) tuntuu jotenkin niiiin siltä että kaikki jäi ikäänkuin kesken, tuntuu etten ehtinyt kunnolla edes olemaan raskaana kun vauvat jo olivatkin täällä! En ehtinyt edes valitella valtavaa mahaa ja tukalaa oloa (no varmasti vähän kyllä ehdin) ja jotenkin vaan jäänyt tosi suuri haiku siitä etten päässyt loppuun asti vaikka toki tärkeintä että ihanat tyttöni voivat keskosuudesta huolimatta oikein hyvin <3.
  Mutta joo, pointti oli se että NAUTI!

  Ja ps, mua närästi myös noi lähes kaikki 32 viikkoa! Tiedän siis tunteen. Jossain vaiheessa vaan turruin siihen ja söin ja join väkisin aivan normaalisti pakolla. Raskauden jälkeen ei olekaan sit närästäny enää kertaakaan näiden neljän kuukauden aikana 😀

  • Tiina

   Ymmärrän sun pointin tässä, mutta siinä tilanteen keskellä nauti-kommentit ei oikein auta… Ihan sama kuin ne ”nauti yksin kahviloissa käynnistä, vielä kun voit”, sillä ei sitä vaan tiedä, millaista on vauvan kanssa ennen kuin se on – kun on koko elämänsä saanut olla yksin, niin siinä loppuvaiheessa on vaikea jotenkin ”nauttia enemmän”, koska ei siinä yksin kahvilassa käymisessä ole mitään ihmeellistä. Se muuttuu ihmeelliseksi vasta kun on vauva. Mutta silloinkin voi toisinaan käydä yksin kahvilassa ja vauvankin kanssa siellä on useimmiten mukavaa 🙂 tämä kahvila nyt siis vaan esimerkkinä näistä neuvoista, joita on helppo antaa jälkikäteen ja muistella omassa elämässä jälkikäteen. Itse en pystynyt viime kesänä viimeisen kolmanneksen aikana kävelemään kuin muutaman korttelin ja muistan yhä sen tunteen, kun viikko lasketun ajan jälkeen purskahdin itkuun ja sanoin, etten enää jaksa yhtään odottaa… Ja seuraavana päivänä vauva sitten syntyi :). Siltikin on pari kertaa mielessä käynyt se, että olipas se mukavaa kun oli vauva mahassa, mutta muistan myös tuon loppuajan tuskan. Aika aikaa kutakin. Vauvajuttuihin liittyy niin kovin suuri tarve jotenkin ylinauttia ja vielä enemmän nauttia, koska ”aika kuluu niin äkkiä, kohta ne on jo aikuisia”, että se on vähän hassuakin. Ei kaikesta ikävästä tarviikaan nauttia. Ei kaikki elämässä ole aina nauttimisen arvoistakaan. Elämään kuuluu kaikenlaiset tunteet, siksi se on elämää. Myös ne pelon tunteet, joista kirjoitit Anna tosi upeasti ja samaistuttavasti Mungolifen puolella! Mutta joo, en siis ylempi kommentoija halua mitenkään vähätellä sun kokemusta siitä, että raskaus jäi jotenkin kesken ja olisit vielä halunnut nauttia siitä. Varmasti oli aika rankkaa, kun vauvat tulivat niin aikaisin, kun hommaan yleensä ajattelee kuluvan se 9 kk.

   • Nanni

    Nämä(kin) kokemukset on niin subjektiivisia 🙂 oma raskaus oli kaksosraskauden riskialtteinta tyyppiä, ja täynnä komplikaatioita ja näin ollen myös huolta, murhetta ja pelkoa. Silti pystyin myös nauttimaan asioista raskaudessani. En minä nauttinut niistä loputtomista uhkakuvista ja viikottaisia ultriakin lähinnä pelkäsin, että ”mitähän tällä kertaa” kun yleensä niitä kai kuuluisi odottaa kun kuuta nousevaa. Silti ikävöin niitä hetkiä kun raskaudestani nautin, kaikki liikkeet, potkut, se maha <3
    En tarkoittanut että mistään ikävästä pitäisi väkisin yrittää nauttia, ei tietenkään, vaan nimenomaan niistä pienistäisoista hetkistä raskaudessa. Koska niitä kyllä on kaikkien vaikeidenkin hetkien keskellä.

   • Tanja

    Mulla esikoinen syntyi myös viikolla 32, ja kaikki tosiaan tuntui jääneen kesken! Eikä keskosen saaminen ole ”aika” rankkaa, vaan henkisesti todella raskasta olla sairaalassa useampi viikko jännitteen tuleeko jotain komplikaatioita jne, kun luonnollisista olisi vaan olla kotona. Siksi ymmärrän hyvin ekan kommentoijan fiilikset!

    Nyt puolestaan odottelemaan toista lasta ja rv 39! Ja tuskaa on riittänyt viimeisillä viikoilla. Joten jään myös Tiina sinun kommenttiin Tässä kohtaa, Tässä kohtaa vaikea NAUTTIA yhtään mistään 😂 Olo on kuin ekaa kertaa raskaana, niin koville närästys ja järkyttävät liitoskivut ovat ottaneet, näitä kun en ekalla kerralla kokenut. Närästykseen en ole löytänyt apukeinoja, kohollaan nukkuminen ja ehkä hieman piimän juominen auttaneet.. Rennietä mennyt mutta aina ei oikein ole siitä apua. Itsellä närästys vaihtelee viikoittain, joten toivottavasti Anna sinäkään et joutuisi joka päivä loppuun asti kärsimään siitä!

    • Herbina

     Itse synnytin viime kesänä esikoiseni rv 33. Ja mä kyl sanoisin Annalle että kaikkine ikävineki vaivoinesi nauti tuosta pesänrakennusvimmasta nyt ainakin! Närästys sucks ja itselläni sitä tulee myös ei-raskaana ja se kyllä on inhottava vaiva 🙁

     Itsellä jäi toi pesänrakennusvietti kokonaan kokematta kun jouduin rv 30 naikkarille lepoon ja rv 33 synnytys. Olin jo niin hykerrellyt mielessä että kuinka sitten äippälomalla ehdin viikata ja pessä pikkuvaatteita ja järjestellä vauvalle tila mut pikkuvaatteita en kerimnyt oikeestaan edes hankkia ennen lapsem syntymää.

     Ensi raskaudessa rakentelen kyllä pesää jo hyvissä ajoin 🙂

    • Tiina

     Joo, olipas tyhmästi kirjoittanut tuon ”aika” rankkaa – eihän sellaista pelkoa ja tuskaa voi edes kuvitella, jos vauvat joutuvat osastolle, eikä niitä saa heti syliinsä. Ja jos joutuu pelkäämään vaikka pienten hengen puolesta… Minulla meni kaikki hyvin, onneksi, mutta jos ei olisi mennyt niin voin vaan kuvitella sen ikävän ja huolen ja tuskan… Pahoitteluni tuosta ilmaisusta !

 2. Ilo

  Gaviscon! Valkoinen litku 🙂 suosittelen kokeilemaan! Apteekista löytyy, kahta eri kokoa. Syö myös pieniä, kevyitä aterioita tiheästi. Ei mitään rasvaista tai pannulla käristettyä, eikä mausteista. Suklaa ja kahvi sekä happamat ruuat myös pahoja närästyksen kannalta.

 3. My ja Mini

  Vaikka tää tuntuisi vihoviimeiseltä asialta mitä närästykseen tulisi käyttää, niin mulla toimi vichy + se, että en laittanut mitään suuhni tuntiin ennen nukkumaanmenoa

 4. Jenni

  Muistan närästyksen. Sama juttu, mikään ei auttanut. Nukuin yöt istualteen kun ei voinut edes maata mitenkään päin. Jotenkin se vaan loppui ihan seinään. On kyllä yksi inhottavimmista oireista mitä tiedän.
  Vanha kansa sanoo, että kun närästää niin lapsen tukka kasvaa ja meillä oli sellanen pehko päässä ettei järkeä. 😂 Tsemppiä loppuviikoille!

  • miijukka

   Mulla oli kanssa viimeisellä kolmanneksella hirvee närästys ja tuuhea tukkainen tyttöhän sieltä syntyi <3

 5. Henriikka

  Mulla närästi kans loppuraskauden ajan aamusta iltaan. Se oli ihan hirveetä! Mä sinnittelin ilman lääkkeitä mut kuulin et neuvolasta vois saada reseptin johonkin tujumpaan närästys lääkkeeseen. Kannattaa siis neuvolasta kysyä!

 6. Miisa

  Mua on vauvaiästä asti siunattu ihan hitonmoisella refluksilla, ja voit uskoa että kaiken sortin happosalpaajat ja perinteiset närästyslääkkeet on kokeiltu. Silti paras hätäapu siihen hirmuseen polttoon rinnassa on isoisältä opittu vinkki sekoittaa n. teelusikallinen ruokasoodaa pieneen määrään (joku puolisen desiä) vettä ja hörpätä kitusiin. Lasi vettä päälle ja ei mene kun hetki niin olo helpottaa :). Pikainen googlettelu kertoi että tuo vinkki voisi sopia raskaana olevallekkin, ainoastaan tuo ruokasoodan runsas natriumin määrä voi nostattaa verenpainetta, mutta jokainen tekee toki omat tulkinnat ja päätökset 🙂

  • Tiia

   Täältä sama vinkki, mua vaivaa välillä viikon-pari putkeen kestävä närästys ja ruokasooda todella auttaa! Lääkkeistä ainoa mistä on apua ollut on antepsin.

 7. Ronja

  Sama vaiva alkoi itsellä pari viikkoa sitten, ja nyt menossa rv 25. Neuvolassa otin puheeksi että onko muita vaihtoehtoja kun Rennie. Söin sitä aamulla, aamiaisen jälkeen, välipalaks, lounaan jälkeen ha iltapalaks ja silti saatoin herätä siihen että vatsahapot tulvi suuhun. Tein noina öinä nopeusennätyksen nousta sängystä ja juosta vessaan. Koska vatsahapon ällöys aiheutti myös oksennuksen. iuh.
  Neuvolan täti katsoi asiaa koneelta ja löytyi lääke joka sopii raskaudenkin aikana otettavaksi: omepratzoli. No eiku yhteys lääkäriin ja tadaa mulla on nyt siihen resepti. Yksi iloisen värinen kapseli aamulla ja mua ei enää närästä. Luojan kiiitos!! Tuota saa myös pikkupaketteja ilman reseptiä, mutta hinta on ryöstöä (vs 28kpl reseptillä alle kuusi euroa!).
  Kirjoitahan vaikka neuvolaan viesti sieltä nettipalvelun kautta tai soita ja pyydä reseptiä. Nyt mä pystyn taas nauttiin raskaudesta! 🙂

  • Taina

   Protonipumpun estäjistä (PPI) omepratsolia voi tosiaan käyttää raskauden aikana, jos muut närästyslääkkeet esim. Gaviscon eivät tepsi. Terveisin lääkäri 🙂

   • Taina

    Ja vielä tarkennuksena: Kuten kollegat alempana ketjussa totesivat, Gaviscon ei ole suositeltava raskauden aikaisen närästyksen hoitoon. Sukralfaatti (Antepsin) olisi ensisijainen, mutta teho jäänee aika kauas omepratsolista eli sitä suosittelisin hankalaan närästysvaivaan.

 8. Pipsu

  Mä olen joskus kuullut, että kun syö ruokasoodaa ja juo päälle vettä niin närästys lähtee. Lähde on kyllä tuntematon 🙂

 9. Meeri

  Kokeile Gavisconia. Saa apteekista. Se tekee ”vaahdon” mahalaukun yläosaan ja estää nesteitä nousemasta ylös, mulla ainakin auttoi ihan ok, ainakin paremmin kuin Rennie.. Lohdutuksena vielä että vaiva voi helpottaa kun vauva laskeutuu lähempänä synnytystä eikä paina niin pahasti ylävatsaa 🙂 närästys on kyllä inha vaiva, sitä ei ymmärräkään miten kamalaa se voi olla ennen kuin on kokenut sen itse…

 10. Ninnu

  Mulla närästi kuopus ja kovaa. Rennien ohella Vichy, banaani ja mantelit muistaakseni auttoi. Tyyppi oli pitkään perätilassa niin oikein puski päätä maman vatsalaukkuun.

  Voimia!

 11. Kati

  Kokeile nestemäistä Gavisconia! 🙂

 12. Kristiina

  Suosittelen vissyvettä närästykseen. Se närästys taitaa ikävä kyllä kulkea enemmän tai vähemmän mukana loppuraskauden ajan kun on kerran alkanut, mutta jos se yhtään lohduttaa, niin se jää kyllä sinne synnärille. 🙂

 13. Laura

  Mulla on ollut itellä ihan hirveitä närästysongelmia, välillä monta viikkoa putkeen ja se on kyllä niin inhottavaa! En osaa oikein muuta neuvoa antaa kuin käydä apteekissa ja ostaa närästyslääkettä joka sisältää joko omepratsolia tai ranitidiinia! Molemmat estää vatsahapon erityksen eri tavoilla, Rennie neutralisoi vatsahapon. Ja kannattaa kysyä farmaseutilta että miten lääkkeet toimii raskaana oleville, sitä en ikävä kyllä osaa sanoa. Toivottavasti sun närästys loppuu pian ja mukavaa loppuraskautta! 🙂

 14. Oona

  Tomaatit vähentävät närästystä!:)

 15. Sirpa

  Gaviscon litku auttoi eniten. Mikään ei kyllä poistanut. Synnytys lopulta. 😂 Kai lääkäri voi määrätä vahvempaa jos on tosi kurjaa, uskoisin. Mulla ollut aina närästystä, mutta se on ollut vain kovaa palleakipua. Raskausaikana tuntui, että kurkku palaa hapoista. Oli järkyttävää! Tsemppiä! 😙

 16. -WK-

  Mua närästi melkein koko raskausajan, enkä sille keksinyt muuta lääkitystä kuin Rennie. Loppuraskaudessa heräsin jopa yöllä niihin polttoihin rintakehässä 😞 Mä ostin lopulta Gaviscon-nimistä litkua apteekista, saa ilman reseptiä ja löytyy samalta hyllyltä kuin muutkin närästyslääkkeet. Siitäkin on kaksi eri koulukuntaa, jotkut sanoo ettei saa raskausaikana käyttää ja joillekkin on lääkäri jopa määrännyt sitä.. Mä otin vain iltaisin huikan ennen nukkumaanmenoa, se auttoi kyllä yönärästykseen, eikä ollut siten iso vuorokausiannos 😅
  Tsemppiä loppurutistukseen!
  Ainiin, kirjoittelin joskus niistä Trailzeista tänne kommenttia. Nyt on päässeet käyttöön, ja en kyllä kadu ostosta. Menee joka paikassa ja kaupassa auton turvakaukalon kanssa ihan unelmat 😍

 17. Ida

  Siis mulla oli kanssa ihan hirveä närästys läpi raskauden! Mutta mulle helpotuksen toi Samarin! Neuvolassakin ihan ihmeteltiin että ”sekö muka auttaa” ja mulla kyllä auttoi paremmin kuin mikään muu! 😀

 18. Leeloo

  Yksi sana: Gaviscon <3!

  Ja toinenkin: Tsemppiä!

 19. Johanna

  gaviscon, piimä ja puoli-istuva nukkuma-asento ois mun vinkit useamman raskauden kokemuksella.(: Tsemppiä loppuraskauteen!

 20. Hene

  Närästys oli ihan kauheaa! Mulla tuli viimeisen kerran synnytyksen ponnistusvaiheessa, siis ihan järkyttävää. Itsekin söin vaan Rennieitä. Itse asiassa otin yhden laukun pitkästä aikaa käyttöön, sen taskusta löytyi Rennie-liuska 😀 ei apuja sulle, mutta vertaistukea ehkä?

 21. Taru

  Suosittelen käymään apteekin sijaan asiantuntevassa luontaistuotekaupassa itkemässä neuvoja, apua löytyy hyvin todennäköisesti luonnollisista lähteistä ja lääkkeet voi jättää vähemmälle. Apteekeissa kun harvoin on luontaistuotteiden osaamista ja koulutusta, vaikka myynnissä niitä sielläkin on.. Tieto-taito vaan puuttuu luonnollisesti, koska ovat kouluttautuneet lääkkeisiin. 😊

  • Farmasisti

   Luontaistuotteiden kanssa kannattaa olla sitten todella tarkkana. Mulla saattaa olla vähän oma lehmä ojassa tämän suhteen, sillä työskentelen apteekkisektorilla. Itselleni on kuitenkin yliopistolla opetettu, että luontaistuotekaupoissa tiedetään yleensä hyvin vähän tuotteiden alkuperästä, sillä niitä ei ole tutkittu. Esimerkiksi teesekoituksissa voi olla jäämiä torjunta-aineista tai liikaa fluoridia. Luontaistuotekauppojen tuotteet tulevat monesti muualta (esim. Aasiasta), jossa raaka-aineiden valmistuksessa ei tarvitse noudattaa eurooppalaisia säännöksiä, jolloin riski erilaisten myrkkyjen käyttöön lisääntyy. Apteekista ostaessa voi olla varma, että tuote ja sen sisältämät raaka-aineet ovat tutkittuja.

   • Taru

    Luontaistuotekaupoissa nimenomaan tiedetään tuotteiden alkuperä ja vaikutukset, henkilökunta on koulutettua ja monet mm. fytonomeja. Tuntemattomammat ja ulkomaiset nettikaupat ovat niitä, joista tilaaminen on riski. Eikä tosiaan ikinä tule omin päin säätää mitään, vaan aina konsultoida koulutettua henkilöä. Luontaistuotteitakin kun on niin moneen junaan pähkinöistä, yrteistä ja vitamiineista lähtien, että jako on hankala tehdä. Ruotsissa muuten juuri kiellettiin imetyksen tehostukseen suosittu fenkoli ruokana, koska sitäkään ei ole tutkittu. Että riippuu vähän mistä roikkuu.. Itse en siis ole luontaistuotealan ammattilainen, monesti vain löytänyt avun muualta kuin apteekista ja ollaan pysytty hyvin terveinä, itse ja lapsi. Apteekistakin toki tarpeen tullen. Ja suin päin ei siis missään nimessä pidä syödä mitään, mitä keskustelupalstalta lukee vaan aina varmistaa sopivuus asiantuntijalta,joka huomioi kokonaisuuden. Tätä palvelua en ole vielä apteekista saanut ja siksi näissä suosittelin luontaistuotekauppaa, jos vitamiineja tms haluaa avuksi. Tai esim. uudemmassa postauksessa mainitut mantelit. Myös näitä neuvoja olen itse saanut luontaistuotekaupasta. Onneksi joku täälläkin osasi vinkata. 🙂

  • Ilo

   Raskausaikana ei itseasiassa suositella mitään luontaistuotteita, koska niiden turvallista käyttöä ei tiedetä 🙂 ei ole riittävästi tutkittua tietoa.

  • Emmi

   Tieto-taito luontaistuotteiden kohdalla ei auta mitään, jollei tuotteen turvallisuutta ole testattu raskaana olevilla. Luontaistuote kuulostaa aina sanana hienolta, luonnonmukaiselta ymsyms., mutta syy miksi raskaana oleville suositellaan esim närästykseen ennemmin jotain lääkevalmistetta perustuu nimenomaan niiden tutkittuun turvallisuuteen sikiölle. Kyse ei ole siis kouluttautumisesta, vaan tutkimustulosten uupumisesta 🙂

 22. Annika

  Ota Gavisconia!! Sellasta valkoista litkua! On parempaa kuin Rennie, pahaa kuin mikä mut siis parempaa huomattavasti.

  Tsemppiä! Näytät hehkuvalta! Itsellä ei ole yhtään sama olo… Naama kukkii ja hiukset rasvoittuu, oon raskausaikana sairastanut enemmän kuin es 3 vuodessa yhteensä (oksutautia, flunssaa.. Noroa odotellessa hehe). Painoakin on tähän puoliväliin tullut 5kg ja kauhea ahdistus siitäkin, vaikka on se varmaan ok, kun mulla kasvaa kaksi vauvaa.. Mutta silti ahdistaa! Oon ihan normaalipainoinen (tai normaali plus) ja en todella haluisi kovasti mitään ylimääräisiä kiloja lanteille…

 23. teija

  Pyydä neuvolasta resepti Omeprazoliin? Itellä kans aivan tajuton närästys vikalla kolmanneksella, mutta kun alotin syömään noita ni katos kyllä kokonaan 🙂

  • Suvi

   Viime raskaudessa mulla alkoi närästää heti puolen välin jälkeen, eikä rennieistä ollut mihinkään. Saatoin ottaa niitä pari kolme peräkkäin eikä vaikutusta. Neuvolasta sain reseptin juuri tuohon omeprazoliin, sen otin aina tyhjään mahaan aamulla ja närästys hävisi kokonaan!

 24. Paula

  Kokeile semmosia proteiinipumpun estäjiä tms. pitkäkestosia närästyslääkkeitä! Luulen et raskaana kannattaa hakee resepti lääkäriltä et tulee varmasti sopiva lääke mut ne on siis semmosia kerran päivässä otettavia ja varmasti tehokkaampia ku renniet

  • Paula

   Kröhöm, siis protonipumpun estäjät 😀

 25. Niina

  Itsellä oli sama vaiva molemmissa raskauksis, aivan järkyttävä närästys mikä vei myös yöunet. Pystyin juomaan vain villivadelma bonaquaa. MUT toisen raskauden aikana kokeilin Qaviscon merkkisiä närästyslääkkeitä, ne kyllä auttoi paljon enemmän kuin Rennie!

 26. tiian

  Mulla on toi närästys ollu kaverina jo varmaan seiska viikolta ja nyt koputellaan vasta viikkoa 14 😂 tosin nyt se on vähä vähentyny, toivottavasti menee kokonaan ohi 😬 ainut mitä on tullu kokeiltua avuksi on rennie, mut se vaan ällötti kahta kauheemmin 🤔

 27. Suvi

  Tuttua täälläkin! Nyt alkoi raskausviikko 31 ja närästystä on ollut nyt kolmisen viikkoa. Välillä on montakin päivää, ettei närästä ollenkaan tai se on hyvin pientä ja toisinaan taas saa juosta vessaan oksentamaan kun korventaa yhtäkkiä niin kovin.

  Itselläni siihen vaikuttaa suoraan vain tietyt ruoka-aineet. Pullat yms. närästävät heti ja tuore kurkku oli todella paha. Nyt olen kuorinut sen, niin ei ole tullut enää niin pahoja oireita 🙂 Olen käyttänyt juuri tuota monen mainitsemaa gavisconia jos on ollut oikein kurja hetki, mutta tabletit on aika kamalan makuisia 😀 Se nestemäinen on varmaan ns. ”helpompi” ottaa. Toinen mitä neuvola suositteli oli omepratzoli, mutta en ole sitä vielä kokeillut kun närästys ei ole niin vallitsevaa. Tsemppiä!

 28. Lepe

  Minäkin suosittelen soittamaan neuvolaan, lääkäri voi kirjoittaa reseptin Omeprazoliin. Useille mammoille olen tätä suositellut, joilla on ollut niin kova närästya, ettei mikään ole auttanut. Omeprazolilla närästys on hävinnyt. Itse en esim voinut Gavisconia ottaa sen kamalan maun vuoksi, eikä myöskään sen jatkuva hörpiskely olisi innostanut. Omeprazolin kun otti puoli tuntia ennen aamupalaa, niin koko päivän sai olla oireeton:) Tietenkin kyseessä onlääke, mutta sen käyttö on kuitenkin turvallista. Enemmän olisin huolissani siitä, mitä närästya tekee ruokatorvelle, etenkin jos kyseessä on pidempi ajanjakso (ja esim useita raskauksia peräkkäin).
  Toivottavasti närästya helpottaa:)
  T. Terkkari

  • Lartsa

   Mulla oli läpi raskauden aivan järkyttävä närästys ja vedin rennietä kaksin käsin eikä edes auttanut vaan maha meni sekaisin niistä makeitusaineista. Sain sit reseptin Omeprazoliin ja voi jösses miten paljon olo parani! Söinkin sitä sit koko loppu raskauden ja viikon synnytyksen jälkeenkin.

 29. Katri

  Moi!

  Itse jo vuosia närästyksestä kärsineenä allekirjoitan kyllä, että jatkuva närästys on todella inhottavaa. Täällä onkin jo mainittu Gaviscon, joka itselläni on auttanut. Tabletteja ja liuosta voi ottaa useita kertoja päivässä ja ainakin itselleni Gaviscon on ollut iso apu yölliseen närästykseen: yksi annos juuri ennen nukkumaanmenoa ja voilá! Lisäksi kun vielä nostaa sängyn päätyä noin 10 cm ylemmäs vaikka jalkojen alle laitettavilla kirjoilla tms. (ei lisää tyynyjä pään alle, koska tämä voi vain pahentaa närästystä aineuttamalla turhaa painetta ylävatsaan). Tietysti kannattaa kysäistä apteekissa, että tuoko raskaus jotain rajoituksia Gavisconin käyttöön 🙂 Toinen keino on ollut sekoittaa ruokalusikallinen ruokasoodaa lasilliseen vettä. Tämän emäksisyys neutraloi vatsahappoja. Ei parane kuitenkaan montaa kertaa päivässä ottaa, kun sooda nostaa suola-arvoja, mutta kerran-kaksi hyvinkin 🙂 Ja sitten vielä aloe vera-mehu! Aika ällöttävän makuista mutta tavallaan voitelee ärtynyttä ruokatorvea ja nielua, kannattaa kokeilla 🙂 Ja jugurttien osalta kannattaa kokeilla asidofilus bifidus -valmisteita.

 30. ira

  Mua on närästänyt varmaan viikosta 7 asti ja nyt mennään viikolla 38. Mulla on nyt refluksi epäily päällä, kun kurkku vaan jatkuvasti ärtyy. Kokemuksella voin sano, että jossain kohtaa siihen tottuu että happoyrjöt nousee suuhun kun vähänkin kumartuu ja ruuan hajusta jo tietää että, – jaahas kohta taas tuntuu. Välillä on pelkkä vesikin närästänyt tai ainakin siltä on tuntunut.
  Omepratzol oli yhtä tyhjän kanssa, rennie on melkein parempi vaihtoehto. Tsemppiä ton närästyksen kanssa, se on inhottavin vaiva koko raskaudessa heti liitoskipujen jälkeen.

 31. Maiju

  Omeprazol auttoi mulla. Gaviscon on tai siis mun mielestä on kauheimman makuista mitä oon suuhuni ikinä laittanut. Eikä auttanut edes mulla. Omeprazol sitten auttoi. Tsemppiä loppuraskauteen! Närästys on kauheaa mulla oli se läpi raskauden vaivana molemmilla kerroilla.

 32. N

  Kuten aiempana jo suositeltiinkin, omepratsoli on turvallinen koko raskausajan. Sitä saa käsikauppavalmisteenakin, mm nimellä Losec. Reseptillä saat toki isomman satsin samaan hintaan eli kannattaa pyytää resepti neuvolasta seuraavalla kerralla. Gavisconia ei suositella sen sisältämän alumiinin takia, varmistelin tätä itse lastenlääkärikollegalta kun olen itsekin lääkäri, raskaana ja refluksi vaivaa. Renniessä on sama vika. Eli omepratsoli on turvallisin ja myös tehokkain lääke. Luontaistuotteita en uskaltaisi käyttää raskausaikana ( ei ole tutkittu kuten lääkkeitä) eikä niistä varmastikaan ole suurempaa hyötyä kuin pitkään käytössä olleesta ja tehokkaasta lääkkeestä.

  • Annika

   Onpa erikoista! Olen kätilönä, ja meidän synnärillä tarjoillaa Gavisconia… Hmm

 33. EB

  Mantelit auttoivat mulla parhaiten ja niitä oli aina yöpöydällä! 🙂

 34. Sksks

  Gaviscon tai Antepsin, somac 40mgx2 tai muu vastaava lääke, primperan edistämään vatsalaukun tyhjentymistä/estämään vatsansisällön nousua, sängynpääty ylöspäin tyynyillä tms..

 35. Mamari

  Hei,
  Kokeile syödä kuivia kaurahiutaleita. Mulla tämä auttoi kun en halunnut käyttää lääkkeitä.

 36. MissV

  Moikka, niin kuin jo aiempi lääkärikollega kommenteissa totesi, niin omeprazol on turvallisin ja tutkituin raskauden ja imetyksen aikaisen närästyksen hoitoon. Itse olen äitiysneuvolassa työskennellyt ja sitä määrännyt ja hyvin odottavat äidit tuntuneet hyötyneen 🙂
  Kotikonsteja voi toki aina kokeilla (ruokavalio, sängynpääty hieman koholla ym), mutta turhaanpa sitä kauheasti kärsii, kun apuakin on olemassa! Tsemppiä loppuraskauteen, tuo kaksi kuukautta vierähtää hetkessä 🙂

 37. Tiina

  Voi ei! On muuten ihan hirveää tuo närästys. Itseäni ei koskaan närästänyt ennen raskautta. Siinä puolessa välissä pamahti niin polttavat ja ”painavat” närästyskivut että itkuhan siinä meinas tulla kun sattu niin paljon. Rennie ei auttanut lainkaan, lasillinen maitoa toi pienen helpotuksen pahimpaan hetkeen. Juttelin asiasta neuvolalääkärin kanssa joka kirjoitti minulle sopiviin vahvempiin närästystabuihin. Ja niitä nyt syöty päivittäin ja voin sanoa että närästys on poissa! Onneksi! Onnea teille loppuraskauteen <3 terkuin, 36+1 🙂

  • Tiina

   Niin siis reseptin lääkäri kirjoitti 🙂

 38. Pullakainen

  Nestemäinen Gaviscon on täälläkin jokapäiväinen iltapala ja lisäksi ilman Cuplaton (kyllä, sitä on myös aikuisille eikä vain masuvaivaisille vauvoille) kapseleita en poistu kotoa! Tsemppiä.
  Terkuin rv 36+6, ja rv 10 asti jatkunut päivittäinen närästys..

 39. S

  Just kuulin äidin tädiltä (jolla 13 raskautta takana), että jäätelö auttaa närästykseen 😀 Kaveri sai neuvolasta reseptin närästyslääkkeeseen, joka oli toiminut kuulemma heti (oli monta viikkoa yrittäny Rennietä ja vaikka mitä), joten kannattaa kysäistä jos ei ala helpottaa 🙂

 40. Niina

  Tsemppiä loppuraskauteen. 🙂 Lääkkeettömänä vinkkinä suosittelen sängyn päätypuolen kohottamista. Sängynjalkojen (pää puolen) alle laittaa vaikka paksuja kirjoja tai jotku puukapulat niin pysyy pääpuoli koholla ja se mahdollisesti vähentää mahahappojen nousun ruokatorveen yöaikaa.

 41. Tsili

  Mulla on diagnosoitu refluksitauti ja omepratsoli on peruslääkitys. Pahimpiin tilanteisiin kuitenkin ainoa apu oli Gaviscon ja siitä purutabletti, ei valmis litku. Eli suosittelen, vaikka molempia.

 42. MjS

  Hei Anna, en tiedä miten närästyslääkkeet tai muut valmisteet vaikuttavat raskauteen. En ole siis itse ollut raskaana, mutta olen kärsinyt paljon närästyksestä, joten ohessa muutama vinkki.

  Happosalpaajalääkkeita kuten Nexium, Somac ym. (omeprtsoleita yleensä) on olemassa, jotka on todella tehokkaita, koska ne vähentävät oman hapon erityksen määrää, mutta niitä ei saisi käyttää säännöllisesti tai kovin pitkiä aikoja kerrallaan. Kannatttaa varmistaa lääkäriltä sopiiko. Toinen lääke akuuttiin on apteekista saatavat poretabletit, jotka vähentävät hapon määrää 12 tunniksi. Valmisteen nimi taisi olla Inside Brus, mutta sille oli toinenkin valmiste, jonka nimeä en nyt muista, kannattaa kysyä apteekissa. Toinen hyvä, joka ei omaan happotuotantoon vaikuta vaan tekee pelkän kalvon ja estää närästyksen nousemisen on juuri tuo Gavisgon, mistä moni muukin oli maininnut.

  Luonnollisemmista valmisteista, jos ei halua lääkkeitä käyttää niin luontaistuotekaupoista löytyy piihappogeeliä, joka myös rauhoittaa vatsaa. Tosin en tiedä miten tuo vaikuttta raskauteen, mutta tässä muutamia vinkkejä jos noista olisi apua.

  Nauti loppuraskaudesta. Närästys ei ainakaan välity kuvista 😀 olet kaunis, onnellisen näkoinen ja hehkut suorastaan. Olisipa itsekin yhtä tyylikäs ja kaunis, sitten joskus jos on itse raskaana. Kaikkea onnea ja iloa sinulle <3

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.