Familylife by Mungo-Anna
Familylife by Mungo-Anna

Nukkumisesta – 6 kk välikatsaus

Kirjoittelin eilen Mungolifen puolelle jaksamisesta ja siitä hyvänä aasinsiltana tuli mieleeni vauva-arjessa jaksaminen ja se, mikä meillä on ollut avainasemassa jaksamisen kannalta, eli nukkuminen. Meitä on siunattu hyväunisella vauvalla, ainakin tähän asti, ja se on kyllä ihan ykkösjuttu näin oman jaksamisen kannalta. Dante täyttää pian puoli vuotta ja pakko sanoa, että meillä ei ole vielä kertaakaan ollut huonosti nukuttua kautta. Muutama yksittäinen yö on ollut hieman heikompaa nukkumista, mutta pääsääntöisesti Dansku on ollut hyvä nukkuja aina. Nyt juuri taannoin puhuttiin miehen kanssa, miten ihanaa on, kun on tietynlainen rutiini ja osataan aika hyvin ennustaa miten ilta menee, eikä meillä ole iltaisin hulinoita.

Oon täällä viimeksi kirjoitellut 3 kk:n kuulumisia nukkumisen puolesta. Hullua, miten isolta Dante vaikuttaa nyt kun vertaa noihin kuviin ja tunnelmiinkin. Tavallaan moni asia ei ole muuttunut, mutta tavallaan taas paljonkin on tullut muutosta.

Yöunet meillä kestää nykyään yleensä 10-12 tuntia, niin, että välissä on yksi herätys. Dante nukahtaa n. 19.30-20.30 vähän päikkäreistä riippuen ja siitä heräilee yleensä ensimmäisen kerran n. 4-5 aikaan syömään. Ihan koko yöksi ei vielä riitä siis ruoka, eikä se haittaakaan. Oon ymmärtänyt, että paras aika tehdä ”tilausta” maidolle on aamuyöstä, joten ihan hyvä, jos on silloin syömässä. Pysyy maidontuotanto yllä. Dante nukkuu omassa huoneessaan ja itkuhälytin kertoo kun tyyppi alkaa heräillä. Käyn kaappaamassa hänet meidän viereen loppuyöksi tai sitten imetän Danten huoneen keinutuolissa ja laitan kaverin takaisin pinnikseen. Tästä yleensä jaksaa nukkua vielä pari tuntia ja heräilee aamulla kunnolla joskus 6.30 ja 8.30 välillä. Riippuu ihan hirveesti, välillä nukkuu melkein ysiin aamulla, mutta useimmiten heräilee siinä seiskan tienoilla. Siitä jaksetaan yleensä leikkiä tunnin, max. puolitoista ja sitten mennään torkuille.

Yöunille tuo on nukahtanut lähes aina itse. Alkuvaiheessa meillä oli apuna nukahtamisessa kapalo, tutti ja harso. Jäbä kapaloon, tutti suuhun ja harsolla silmiä peittoon. Nukahti yleensä tosi nopeesti. Ensin rupesimme ottamaan harsoa pois pikkuhiljaa. Kun rupesi tuossa pari kuukautta sitten kääntyilemään, jäi kapalopussi pois käytöstä. Kapaloa ei suositella enää kääntymisvaiheessa, sillä se lisää tukehtumisriskiä, joten siitä oli luovuttava. Se meni itse asiassa sangen kivuttomasti. Tutti meillä on edelleen käytössä, mutta vähäisenlaisesti. Välillä illalla jos on kovin aktiivinen kaipaa tuttia rauhoittuakseen, mutta ei läheskään aina. Ja heti nukahdettuaan tutti tippuu. Nyt kun on oppinut tuttia käsittelemään käsin, niin välillä leikkii sillä. Ottaa itse suuhun, ottaa pois, tutkii ja iloitsee tästä hienosta kapistuksesta 😀 Harson ja kapalon korvikkeeksi nukahtamisvälineenä on tullut pehmolelu. Tuo pupu on itse asiassa sellainen, että sitä ei valveilla käytetä leikeissä. Se on unipupu, ja sen kanssa ollaan aina nukkumaan mennessä. Pupu on aina mukana ja emme näe tätä nukahtamisvälinettä mitenkään ”pahana” asiana. Mielestäni on ihanaa, jos lapsella on unilelu, joka toimii turvana nukkumisessa, jos esim. reissataan tai kun joskus tulevaisuudessa jää yön yli hoitoon.

Nykyään iltarytmi on hyvin simppeli. Vihannessosetta, hetki nakuilua, kylpyyn, pyjamaan, maitoa pullosta tai rinnasta ja sitten sänkyyn ja pupu kainaloon. Tosi väsyneenä nukahtaa jo ennen kuin jaksaa syödä tarpeeksi ja silloin saattaa heräillä tunnin sisään syömään lisää. Muuten yleensä täysin valveilla oleva kaveri menee sänkyyn ja pyörii siellä hetken pupunsa kanssa. Yleensä uni tulee noin viidessä minuutissa, välillä saattaa mennä varttikin, mutta syliin ei halua välissä, vaan pyörii siellä ja retuuttaa pupua.

Päiväunissa sitten näkyy meidän yöunien helppous. Meillä ei nimittäin juuri koskaan vedellä pitkiä päikkäreitä, vaan päivisin on kolmet tai neljät puolen tunnin päikkärit. Ehkä kerran tai kaksi viikossa tempaisee jotku parin tunnin päikkärit, mutta ne on aika harvassa. Juteltiin tästä neuvolassa, ja yleensä lyhyet päikkärit ovat kuulemma pitkien yöunien ”syytä”. Ei haittaa meitä. Jäbä on päivisin tyytyväinen ja iloinen, nukahtaa helposti päikkäreille, herää iloisena ja yöunet on pitkät ja helpot.

Viime viikkojen selkein muutos nukkumisessa on ollut se, että Dante ei enää halua nukahtaa päikkäreille syliin. Olen tainnut viimeisen parin viikon aikana nukuttanut hänet kerran syliin. Hän tykkää nukahtaa viereen sängyssä, mutta ei esimerkiksi keinutuolissa sylissä tai muutenkaan sylissä. Kun yrittää tuuditella hieman sylissä, alkaa kitinä. Ollaankin laitettu tyyppi pinnikseen, rauhallinen musiikkimobile päälle ja sitten pupu kainaloon. Siellä yleensä riekkuu hetken, alkaa rauhoittumaan, sitten mobile pois päältä ja nukahtaa itsekseen pupunsa kanssa. Aina välillä tykkää nukahtaa pullon kanssa sinne pinnikseen tai meidän sänkyyn rinnalle. Välillä tuntuu, että jos leikit menee hieman pitkäksi, alkaa napina. Kun sitten Danten laittaa sänkyyn, kääntyy hän kyljelleen, hukuttaa päänsä pupuun ja huokaisee syvään 😀 Ihan ku pieni iso ihminen, joka toteaisi, että ahh, vihdoin omassa sängyssä 😀

Pinniksen lisäksi unet maistuu hyvin vaunuissa. Alkuun meillä ei todellakaan nukuttu vaunuissa. Harvassa oli ne kerrat, kun tyyppi nukahti vaunuihin. Lohdun sanana samanlaisten vauvojen vanhemmille, että meillä kyllä alkaa olla vaunut ihan ykkönen nukahtamiselle. Uniaikaan haalari päälle, vaunuihin ja pupu syliin niin yleensä hyvä jos kotipihasta pääsee pois ennen kuin poitsu on unessa. Voidaan lähteä uniaikaan liikkeelle, kaveri nukahtaa vaunuihin, nukkuu kävelymatkan ja junamatkan Tampereelle, heräilee siellä jossain välissä, nostan vaunut istuvampaan asentoon, tiirailee pari tuntia ympäristöään ja alkaa taas ramaisemaan. Ratasosan vaihtamisen jälkeen vaunut on suosikkipaikka, kun sieltä pääsee kivasti tutustumaan ympäristöön. Dante on myös alkanut nukahtamaan vaunuihin välillä itsekseen, ilman, että täytyy kävellä. Esim. ravintolassa tms. Riittää usein, että kääntää ratasosan lepoasentoon, antaa pupun ja mahdollisesti tutin. Uni tulee aika helposti.

Usein kerrotaan, että liikkeellelähdön aikaan ja uusien taitojen tullessa yöunet häiriintyvät. Meillä oli ihan hyvin pientä esimerkkiä tässä. Jossakin vaiheessa elämä alkoi kiinnostaa mahallaan paljon enemmän. Vaikka ennen vihasi olla masullaan. Nykyään tuo malttaa olla selällään hyvin lyhyitä aikoja, kunnes kiepauttaa itsensä mahalleen. Siinä vaiheessa kun tämä alkoi, parina yönä sai käydä kääntämässä pojan selälleen. Hän kiepsahti unissaan mahalleen ja alkoi kitistä. Silmät oli kiinni ja poitsu puoliunessa, mutta se pyöriminen oli tullut uniin ja oli ihan pöllämystynyt. Kaveri selälleen ja unet jatkuivat. Tää osui meillä about samaan aikaan, kun alkoi yrittää ryömiä. Nyt odotan mielenkiinnolla, miten yöuniin vaikuttaa jos heppu lähtee jossain vaiheessa konttaamaan tai kävelemään. Vielä on pinnis yläasennossa, koska ei ole mitään merkkejä siitä, että oppisi nousemaan ihan heti. Täytyy se varmaan laskea pian, saa nähdä vaikuttaako se, kun unipaikka hieman muuttuu. Tuskin, sillä muuttokaan ei vaikuttanut Danten nukkumiseen, otti huoneensa omakseen heti.

Useimmiten löydän heränneen Dn niin, että on kierähtänyt mahalleen ja tutkiskelee ympäristöään siellä tai sitten makoilee selällään leikkien pupun kanssa jalat kohti taivasta. Toinen selkeä muutos nukkumisessa onkin ollut siinä, että enää ei juuri koskaan tule herätessä itku. Nykyään herää yleensä aika hissuksiin ja kuulen hänen hereillä olon lähinnä jokeltelusta. Malttaa aika kauan unien jälkeen leikkiä pupulla ja pyöriä itsekseen, pyöritellä tuttia tai peittoaan siellä. Meillä on muuten noita pupuja kaksi rotaatiossa 😀 Ajatuksena oli se, että hänellä olisi varapupu, jossa olisi samat tuoksut, joten ollaan vuoroteltu niitä aina. Ideana on oikeastaan se, että jos yksi joskus katoaa, niin on korvaaja sitten. Yhden ajattelin jättää pian pois ja laittaa Danten muistolaatikkoon, ja tuo yksi saa sitten olla unileluna niin pitkään kuin sellaiselle on kysyntää 🙂

Päiväunien määrä meillä on selkeästi vähentynyt ja nukkuu vuorokaudessa yleensä n. 2 tuntia päikkäreitä ja yhtäjaksoiset yöunet pitenevät koko ajan, herätys on myöhentynyt koko ajan hieman. Yksi yö meni niin, että D nukkui kymmenen tuntia putkeen, eikä herännyt syömään ollenkaan. Meillä myös menee niin, että aamupäivisin jaksaa olla valveilla lyhyempiä pätkiä ja yleensä päikkärit pitää vetää n. puolentoista-kahden tunnin välein. Sitten n. 15 jälkeen ei enää yleensä nuku, vaan siitä valvookin sitten jo yöuniin asti.

Yöunien rytmitystä aloimme tekemään ihan alusta asti, mutta päivärytmi meillä on ihan Danten sanelema. Monet usein kysyy, monelta D nukkuu päikkärit. Silloin kun hän on väsynyt. Ei olla rytmitetty päiviä päikkäreiden mukaan vaan katsotaan fiilistä, silmien hieromista, haukottelua yms. merkkejä, ja aika hyvin tiedetään milloin väsyttää. Välillä riittää, jos superaktiivisen leikin jälkeen on hetken pinniksessä lepäilemässä, sitten jaksaa taas leikkiä, ihan nukkumattakin. En ole ihan varma missä vaiheessa aletaan luomaan päiväunien aikataulua hänelle. En usko, että hirveän pian. Tässä mielestäni on hyvä mennä ihan lapsentahtisesti, sillä Dantea ei olla vielä pitkään aikaan laittamassa hoitoon, niin ei tarvitse oppia sitoutumaan tiettyyn päikkärirytmiin. Nukkuu kun väsyttää 🙂

Kommentit (12)

 1. Emmimaaria

  Hei IHANA kuulla että vaunut kelpaa! Meillä kundi vajaa 2kk ja vaunut on ihan typerät, puhumattakaan jos siellä pitäisi olla valveilla… Ollaan autottomina jo oltu ihan maamme myyneitä että eikö vaunut koskaan enää kelpaa! Ratasosaan siirtyminen varmaan jeesaa paljon. Meidän poika on temperamentiltaan sellainen että actionia sais olla eikä tuollainen makoilu ihan kamalan kauaa innosta… 😀

 2. eräs raskaana

  Kiinnostava postaus näin raskaanaolevan näkökulmasta!
  Taidan ajatella kanssasi aika samoin nukkumisasioista. Ja teillähän menee täydellisesti tämän asian suhteen! (Toki kiinni myös lapsen temperamentista ym.) Kiinnostaisi kuulla tarkemmin, miten teitte tuota yöunien rytmitystä, ja miten ja missä vaiheessa onnistui lapsen siirto nukkumaan omaan huoneeseen?
  (Vai oletko jo kirjoittanut näistä.. en ihan joka postausta ole lukenut.)

 3. Laura

  Meillä 5,5kk neidillä on tosi samanlainen rytmi tällä hetkellä. Paitsi öisin on alettu heräämään useammin. Jännä nähdä miten tää kehittyy. 🙂

 4. Sarianna

  Ihanaa kun teidän Dante on noin hyvä nukkuja 🙂 meillä on myös kyllä melko iisi nelikuinen noiden osalta. Tosin täysin ilmaiseksi ei mekään olla hyviä unia saatu vaan oon kyllä lukenut jos jonkinmoisia kirjoja aiheesta 😀 meille neuvolatäti sanoi, että uni houkuttaa unta eli jos on ollu hyvät päikkärit nii todennäköisesti on myös hyvät yöunet. Ja meillä kyl homma toimii noinpäin 😀 hauskaa.

 5. Kms

  Kiva kuulla että teillä edelleen nukutaan hyvin. Vaikuttiko muutto mitenkään nukkumiseen? Meillä ei myöskään kääntymään oppiminen vaikuttanut juurikaan nukkumiseen. Muutama hankalampi yö oli kun neiti oppi nousemaan tukea vasten. Suosittelen kyllä pinnasängyn laskemista jo ala-asentoon, se oli ainakin meillä just se paikka, missä tuo taito opittiin ihan yllättäen. Yks aamu tyyppi huhuili sängyssään omassa huoneessa ja siellähän se seisoi 🙂 Olin siis ehkä muutamana päivänä ennen tätä pannut merkille että hän vähän kurkottelee toisella kädellään yläilmoja ollessaan vatsallaan tai kontallaan.

 6. Minnea/Minnean muruja

  Nuo kuvat <3 <3 <3 En kestä, miten suloinen!

 7. RouvaKo

  Kuulostaa ihan omalta pojalta nukkumisen suhteen 💙 Ja päikkäri asiaan; poika loi oman rytminsä kyllä. Kun yöunille meno alkoi kiukuttaa tai venymään jätettiin yhdet unet pois. Taas muutaman kuukauden jälkeen huomasin illan venymisestä että aika ottaa taas yhdet torkut pois. Ja nyt ukko nukkuu yhdet unet ja edelleen yöt 20-7:30.

  • Sanna

   Uteliaana kyselen et minkä ikäisenä teillä jäi ekat ja sit tokat unet pois? 🙂 vaikka varmasti tosi yksilöllistä tääki!

   • RouvaKo

    Muistaakseni n. 9 kuukautta oli kun siirryttiin pikkuhiljaa kaksiin päikkäreihin – aamu-unet/iltapäiväunet ja vuoden jälkeen yhdet unet.

 8. M

  Meillä ei mahalleen kääntyminen vaikuttanu mitenkään uniin, mutta auta armias ku kuukauvessa opittiin kaikki! (Ryömimään, konttaamaan, seisomaan tukia vasten+ siinä pari askelta) yöt on niin levottomia tällä hetkellä että oma uni velka tullu takas. 3kk-6kk ikään nukku 12tuntia yössä heräämättä.. Lohuttaudun sillä että kuhan oppii kävelemään niin rauhottus yöt😂

 9. Aava

  Lueskelin ajatuksiasi nukkumiseen liittyen raskaana ollessa ja nyt näitä teidän kokemuksia Danten synnyttyä. Tosi ihana huomata, että joku ajattelee asiasta samalla tavalla kun minä! Odotan ensimmäistä lastamme ja vaikka raskaus on vielä tosi alussa, niin silti nää tällaset asiat tulee jo mieliin. Minäkään en koe ajatusta perhepedistä yhtään miellyttävänä. Mieheni on aika herkkäuninen ja tekee raskasta työtä, joten luulen, että parisuhteemme ajautuisi aika pian kriisiin jos vauva nukkuisi vieressämme. Itse taas olen nukkujana sellainen, että tarvitsen tosi paljon tilaa. Mies aina sanookin, että 160cm sängystä minun on 140cm ja hänen loput 20cm 😀 Lisäksi pyörin ja hyörin nukkuessa tosi paljon ja edes koirat eivät mahdu samaan sänkyyn silloin kun me molemmat siellä nukutaan.

  Olen jutellut tästä nukkumisesta muiden odottajien kanssa ja ärsyttää kun minulle vaan sanotaan ”kyllä sinun mieli vielä muuttuu”. Mahdollistahan se on, mutta pidän sitä kuitenkin epätodennäköisenä. Vaikka meille tulee vauva ja meistä tulee perhe, niin olemme edelleen kuitenkin mies ja vaimo ja haluan ylläpitää myös parisuhdetta, koska ei ole vauvallekaan hyväksi, että parisuhteen hoito on puutteellista. Välillä olen kokenut itseni jopa itsekkääksi, kun en suostu ajattelemaan, että aivan kaikki tehtäisiin vauvan ehdoilla. Ihanaa huomata, että sinulla on samanlainen ajatus asiasta. Helpottaa kummasti omaa syyllisyyttä.

 10. Gugguubabyy

  Hei! Yksi uusi aihe kirjoittaa voisi olla vauvan hoitajista, saatteko apua ja keneltä ja miten hoitokerrat on menneet, mitä on hyvä huomioida ja joko äidillä välillä menojalkaa vipattaa esim…☺️ (Täällä ainakin oon huomannut että välillä jo tanssituttais kummasti)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.