Familylife by Mungo-Anna
Familylife by Mungo-Anna

Mahdollisesta von Willebrandista

xmasphotos (6 of 6)

Joulu on selvitty kunnialla, ja vuoden 2016 viimeinen viikko on käynnissä täyttä häkää. Meillä se alkoi pienellä vierailulla lääkärissä, mutta onneksi ei mistään hälyttävästä ollut kyse. Mulla on koko raskauden ollut kasvoissa pieniä hormoninäppyjä tai jotain muita pieniä näppyjä, joista en ole pahemmin huolestunut. Ne on olleet aika pieniä ja huomaamattomia, mutta huomasin tässä eilen ja tänään, että niitä on tullut jonkin verran myös rintaan ja hartioille. Tarkemmin tutkittuani asiaa huomasin, että joukossa on myös ihan pikkuruisia verenpurkaumia siellä täällä. Pieni googlettelu johti lähinnä huolestumiseen, ja totesin, että on ehkä ihan paikallaan hyväksikäyttää sitä hoitokuluvakuutusta, josta maksan joka kuukausi. Kävin siis tänään lääkärissä tutkimassa asiaa kaikkien mahdollisten hepatoosi- ja muiden epäilyjen jälkeen, ja näillä näkymin kyseessä ei ole mitään vakavaa. Enkä nyt ehkä mitään pelottavaa odottanutkaan, kun kyseessä on kuitenkin vain muutama nuppineulan päätä pienempi jälki. Kuitenkin raskaana jotenkin jää miettimään pienimpiäkin asioita eri tavalla kuin yleensä.

Olen kuitenkin tyytyväinen siihen, että lääkärissä kävin. Sain mielenrauhan ja aika tärkeän muistutuksen. Mullahan on siis hyvinkin todennäköisesti lievä von Willebrandin tauti, joka on varmaan ainakin toisella siskollanikin. Kyseessä ei ole meidän tapauksessa mikään hengenvaarallinen verenvuototauti, vaan enemmänkin sen lievä muoto. Mulla sitä diagnoosia tukee niin kuukautiset, välillä vuotavat ikenet (vaikkei olisikaan ientulehdusta) kuin sekin, että aina hammasoperaatioiden jälkeen mulla on todella inhottava paranemisvaihe, koska mulle ei tule esim. poistettujen hampaiden paikalle verihyytymiä. Siskollani on vuorostaan koko ikänsä ollut kovia ja täysin spontaaneja nenäverenvuotoja. Von Willebrandin tautia on heitelty ilmoille jo joitakin vuosia, mutta aina se on jäänyt tutkimatta, kun ei juurikaan elämääni vaikuta normaalisti. Nyt lääkäri tosin totesi, että raskauden aiheuttamat muutokset kropassa voivat aiheuttaa muutoksia myös hyytymistekijöissä ja aiheuttaa mm. noita ihan pieniä verenpurkaumia.

Onneksi tuli siis käytyä lääkärissä, sillä mä olen unohtanut koko tän von Willebrand -jutun! Meillä on ollut vähän hassu meininki neuvolassa, sillä meidän ensimmäinen neuvola-terveydenhoitaja on vaihtunut tässä vaiheessa siirryttyään muihin tehtäviin. Jotenkin kävi siis niin, että hetken kukaan ei oikein muistanut meitä ja oma aktiivisuus sitten auttoi selvittämään asiaa. Uusi terveydenhoitaja oli siis ajatellut, että meille on ilmoitettu vaihdosta ja että otamme yhteyttä. Meille ei vaan tästä kukaan kertonut mitään, ja yritin turhaan soitella numeroon, joka ei enää ollut käytössä. No, ne alkuajan keskustelut ovat tietenkin jääneet unholaan matkan varrella, ja tämä von Willebrand-epäilykin niiden mukana. Ja koska oon baby brainannu menemään viime ajat, en ole itsekään asiaa ajatellut.

Nyt täytyykin siis varata aika neuvolaan ja sitten veritutkimuksiin, sillä vaikka lievä von Willebrandin tauti ei aiheutakaan toimenpidetarpeita sinänsä, pitää se tietää synnytykseen mentäessä. Synnytyksessä kun voi käydä mitä tahansa, ja esim. jos joudutaan sektioon, on tämä tieto tärkeä olla olemassa. Tällanen pikkujuttu sitten meinasi unohtua 😀 Hyvä myös ylipäätään tietää asia jo senkin takia, että von Willebrandin tauti on vallitsevasti perinnöllinen ja näin ollen voi myös periytyä mun lapsille.

No, tulipa samalla käytyä verikokeissa varmuuden vuoksi todentamassa, että kaikki melkein kunnossa. Hemoglobiini on alhainen, kuten se on ollut mulla viimeiset 28 vuotta ja myös punasolut puoltavat sitä, että lisärauta muuttaa jälleen päivittäiseen käyttöön. Niin ihanaa kun raskaus onkin, olisi ihana, jos jokaista pikkuasiaa ei tarttisi stressata. Ja eihän niitä tarttisi stressata, mutta minkäs itelleen voi 😀

Onko jollakin lukijoistani von Willebrandin tautia ja miten se on vaikuttanut raskauteen? Tai onko muilla ollut ihan pieniä verenpurkaumia raskauden aikana?

Kommentit (21)

 1. Tuija

  ei oo ollut tuota tautia tai verenpurkaumia mutta alhainen hemoglobiini myös koko iän. Raskauden aikana siis vieläkin alhaisempi vaikka kuinka rautaa syö.. :/

  • Anna

   Jep, tuttua mullekin, mutta nyt kun ei ole väsyttänyt, en oo pahemmin rautaa syönyt, kun ei ole käsketty. Nyt kuitenkin lääkäri sanoi, että ihan hyvä syödä, että mitään haittaa ei ole kuitenkaan 🙂

 2. Tanja

  Moikka!
  Mulla oli tasan samat oireet (v 2014) ja olin kovin huolissaan ennen kuin lääkärini yksityisellä tiesi sanoa että kalsiumin puute aiheuttaa moista. Keho tarvii muistaakseni paljon kalsiumia(kin) raskauden aikana ja itse en ollut osannut nauttia esim maitotuotteita tarpeeksi, kun en esim juo maitoa ollenkaan. Verenpurkaukset lähti pois pian, kun olin hetken syönyt kalsium-lisää päivittäin. Toivotaan ettei sinullakaan olisi sen kummempaa! Tsemppiä!
  T. T

  • Anna

   Hei hyvä tietää! Mä nimittäin googlailin asiaa, ja tätä kalsiumjuttua iteki mietin!! Mä oon yrittäny juoda/syödä kalsiumia joka päivä aika paljon, ja normaalisti meneekin melkeinpä litra maitoa päivässä + juustoja ja jugurttia. Ja jos on heikosti päivän aikana syönyt niitä, niin sitten olen illalla ottanut kalsium-lisän. Nyt joulun aikana unohtui sekä maito, että se kalsiumlisä, joten itsekin hetken aamulla mietin, että voiko olla tuosta kyse. Täytyykin siis nyt tsempata sen kanssa ja tarkkailla tilannetta, jos vaikka lähtisi muuttumaan kun muistaa taas ton kalsiumin. Tosi jännä, jos muutama päiväkin tekee noin suuren eron 😀

  • Noora

   Kannattaa muistaa, että maitotuotteet puolestaan estää raudan imeytymistä.

 3. K

  Minulla on tuo von Willebran myös lievänä ja äidilläni se on myös. Eihän tuosta sairaudesta suurtakaan haittaa ole, enkä edes yleensä muista sen olemassaoloa, mutta minullekin on sitä sanottu, että on tärkeää, että sen olemassaolo tiedetään. Olin hammasleikkauksessa jonkin aikaa sitten ja satuin mainitsemaan taudista lääkärille, jolloin sain etukäteen jotain veren hyytymistä edistävää lääkettä, ja muutenkin hoitavalla lääkärillä tieto on tarpeen, että osataan varautua mahdollisiin vuotoihin. Äidilleni meinasi käydä huonosti, koska sairaudesta ei hänen kohdallaan ollut tietoa ennen hänen erästä leikkaustaan, ja ihan perus leikkaus meinasi muuttua hyvinkin vaaralliseksi koska verta ei saatu hyytymään…tämäkin olisi siis voitu estää jos lääkäri olisi tiennyt sairaudesta ja osannut ennaltaehkäistä tai varautua muuten tilanteeseen 🙂 tsemppiä raskauteen!

  • Anna

   Kiitoksia! 🙂 Ja joo, mulleki on sanottu, että hyvä selvittää just sen varalta, että seuraavassa hammasoperaatiossa voisi käyttää jotain hyytymistä edistävää lääkettä ja muutenkin käsketty jo välttelemään aspiriinia jne. Pitäisi vaan nyt se diagnoosi oikeasti hakea, jos sellainen mulla on 🙂

 4. Tinde

  Mulla on kaksi synnytystä takana ja molemmissa on mennyt normaalia enemmän verta. Ei ole tullut mitään repeämiä tai haavoja mutta silti ekassa meni verta 900ml ja tokassa 1200ml. Normi on alle 500ml. Ja koskaan kukaan ei ole sanonut syytä miksi vuotaa. On vaan sanottu että se nyt jää vaa vuotamaan. (Niin mikä jää vuotamaan..??!) Ja samoin jälkivuoto kesti normaalia pidempään. Mun äidillä ollut aikanaan sama homma synnytyksissä. Aloin nyt ihan miettimään että liekö mulla jotain lievää tuota tautia on. Mulla on esim luomenpoistoleikkauksissakin meinannut jäädä vuotamaan ja ne on niiden kanssa joutunut käyttämään aikaa. Mustelmia tulee tosi helposti. Vai liekö vaan sattumaa..
  Siis verikokeillako se todetaan vai? Pitääpä mielenkiinnosta vähän selvitellä tuota.

  • Anna

   Ne on jotku ihan spesifit verenhyytymistekijä-kokeet, eli ei ihan perusverikokeilla. Niissä on jotain omia säätöjä, ja ne kai tutkitaan Veripalvelussa tms., mutta varmasti omalta lääkäriltä saa tarkempaa tietoa. Voi hyvinkin olla, että sullakin on lievä muoto tästä, ja olisi avuksi, jos sun tiedoissa olisi tästä merkintä 🙂

 5. Villanen

  Mulla on aikoinaan ilmeisesti angiina laukaissut sellaisen kun idiopaattisen trombosytopenian (ITP), se huomattiin kun kroppa oli täynnä pieniä verenpurkaumia ja siitä kohta oltiinkin sitten Helsingissä sairaalahoidossa 🙂
  Siihen kuului oleellisena verihiutaleiden huomattava vähyys ja alhainen hemoglobiini. Sairaus saatiin hoidettua (voi olla myös krooninen), mutta muistutettiin että ota aina puheeksi jos tiedossa on esim. leikkauksia, hammasoperaatioita tai raskaus/synnytys.
  Tulin sitten raskaaksi ja neuvolassa tarkkailtiin veriarvoja tarkoin, hemoglobiini mulla oli ja aina ollut huono (alle 100g/l). Reilu kuukausi ennen laskettua aikaa mulla mietittiin jo lisäverta kun hb 89, mutta kokeilin vielä neuvolan suosituksesta jotain hirveetä litkua Kräuterbluft-Saltia ja silläpä saatiin hemppa nousemaan +130g/l. Edelleen kuitenkin ”varauduttiin” synnytyksessä mahdollisiin komplikaatioihin. Noh, se siitä varautumisesta kun tyttö syntyi anopin sänkyyn kummemmin varoittamatta. Menetin synnytyksessä tosi paljon verta, ja vähän siinä tajunnan rajamailla mentiin siinä vaiheessa kun kaikki oli ohi, mikä ei lie ihme kun hemoglobiinit näytti 49. Sain sitten sairaalaan päästyäni kolme pussia verta (ei muuten voi kehua olon olleen sen parempi sen tankkauksen jälkeen :D). Kaikki kuitenkin lopulta hyvin, mutta mulle suositeltiin mahdollisissa seuraavissa raskauksissa suunniteltua käynnistystä tai ainakin sairaalaan siirtymistä jos pienestä merkistä 🙂 Olen tuon jälkeen saanut toisen lapsen, sama juttu oli raskauden aikana hempan kanssa ja synnytyksen jälkeen taas vähän veritankkausta.
  En halua todellakaan pelotella, kannattaa tosiaan tutkituttaa asia ja saada mielenrauha itselle. Itsellä seuraa tuo ITP jossain määrin aina mukana, ja edelleen sitä saa aina olla lääkärissä toitottamassa.
  Paljon tsemppiä loppuraskauteen ja hyvää tulevaa vuotta 2017! 🙂

  • Anna

   Joo, tuo ITP oli mielessä, mutta mulla verihiutaleiden määrä oli verikokeiden perusteella täysin normaali, eikä ollut syytä tuota sen enempää epäillä 🙂 Mutta hyvä tietää lisää kaikesta tähän liittyvästä, kiitos siis kommentistasi 🙂

 6. Pauliina

  Raskausaikana hormonit ilmeisesti muuttaa veriarvoja sen verran, että von willebrandia ei voida luotettavasti diagnosoida tai poissulkea. Usein nuo kaikki veriarvot ja hyytymistekijät nousee raskaushormonien vaikutuksesta. Oleellista on kyllä tietää millä tasolla ne ovat ja seurata niiden kehittymistä raskauden aikana, jotta synnytyksessä voidaan varautua mahdollisiin komplikaatioihin ja lääkityksen/lisäveren tarpeeseen. Etenkin jos synnytystavaksi päätyisi sektio.

 7. 37

  Mulla oli opiskeluaikana epäily tuosta taudista, koska viisaudenhammasleikkauksissa verta tuli huomattavasti enemmän kuin pitäisi. Lisäksi oon tosi mustelmaherkkä ja lähes koko ajan on joku halkaisijaltaan lähes kymmensenttinen mustelma kropassa. Tähän kun lisäs vielä todella runsaat kuukautiset ja tiedon siitä, että isänäiti kuoli synnytyksessä verenhukkaan, sain pikapikaa lähetteen kokeisiin.

  Muuten nuo verikokeet ei eronnu normaalista, mutta sitä verta otettiin paljon. Tai en ainakaan muista, että olisi ollut mitään ihmeellistä. Tällaiselle, joka tykkää verikokeista ynnä muista, tuo oli vaan mukavaa. Piikkikammoiselle vois olla inan inhottava kokemus… :p

 8. suvi

  Mä sairastan willenrandin tautia. Tauti kulkee meillä suvussa ja on peiytynyt aika monelle serkuistani isän puolella. Tauti ei tosiaan arjessa varsinaisesti haittaa, mutta leikkauksissa se on hyvä ottaa huomioon. Esimerkiksi olkapääleikkauksen takia sain viisi päivää hyytymistekijöitä,ja veriarvoja seurattiin tarkoin. Tämän takia minua ei voida myöskään leikata yksityisellä, sillä lääke on erittäin kallista. Olen taas menossa leikkaukseen ja joudun menemään sairauden takia julkiselle vaikka vakuutus muutoin maksaisi hoidon yksityisellä :/

 9. Elsa

  Mullakin epäiltiin von willebrandia ja kävin useammissa eri kokeissa, joissa veren hyytymistä tutkittiin. Ei löytynyt willebrandia eikä mitään muutakaan järkevää selitystä, vaikka oireet täsmäävät hyvinkin (mustelmaherkkyys, runsaat kuukautiset, nenäverenvuodot, leikkauksiin liittyvä runsas vuoto). Ainoa selittävä tekijä vaikuttaisi olevan kudostyyppi, jotkut vaan ovat herkempiä vuotamaan. Vaikka varsinaista diagnoosia en saanutkaan, on merkintä vuototaipumuksesta papereissa ja hyytymislääkkeet auttoivat ainakin hammasoperaation kohdalla paljon 🙂

  Halusin siis sanoa, että von willebrand ei ole ainoa syy runsaaseen verenvuotoon, vaikka oireet täsmäisivätkin ja ilman varsinaista diagnoosiakin lääkkeitä kyllä saa. Hyvä kuitenkin tietysti tutkia asia ennen synnytystä!

 10. Karolina

  Toivottavasti ei ole mitään vakavampaa kyseessä. Tästä tuli mieleeni, että kun sinullahan on uniapnea, niin onko se vaikuttanut raskauteen mitenkään? Siskollani on uniapnea ja vauvakuume voimakkaana päällä ja hän kovasti aprikoi, että mitenkähän sitä saisi raskaana tai lapsen synnyttyä nukuttua uniapnean kanssa. :/

 11. Suvitsu

  Mulla on ilmeisesti tuo tauti myös. Ja äidilläni. Olen kovin mustelmaherkkä ja en voi esim.käyttää kalanmaksaöljy, sillä se aiheuttaa verenpurkaumia. Eka synnytys sujui ongelmitta, mutta toisessa menetin yli litran verta ja olo oli vähän vetämättömämpi pari päivää.

 12. T

  Minulla on perinnöllinen von willebrandin tauti. Tämä on huomioitu tulevassa synnytyksessä. Laskettu aika aivan kohta. Saan verikokeiden perusteella korvaushoitoa useamman päivän ajan. Muita toimenpiteitä tämä ei aiheuta

 13. Seija

  Hei!
  Pakko kysyä, käytätkö normaalistk kauneudenhoitotuotteita raskaana? Hiuslakkaa, meikkejä jne. vai oletko kentien vaihtanut luonnonkosmetiikkaan?
  Entä käytätkö alumiinia sisältävää deodoranttia?

 14. Sir

  Luulin otsikon perusteella, että teidän vauvan tekonimi on von Willebrand. 😀 Se olis ollut upeeta.

 15. Minna

  Sori myöhäinen kommentointi. Itselläni on diagnosoitu 1vW (joka on siis se yleisin ja lievin). Mummillani, äidilläni, molemmilla sisarillani ja tyttärellänikin on se. Oireina on juuri nuo kuvaamasi eli ienverenvuotoa, pitkittyneet ja runsaat kuukautiset, mustelmataipumus, spontaanit nenäverenvuodot ja ehkä ikävimpänä dry socket mm. viisureiden poistojen yhteydessä. Lääkityksenä on menkkoihin noretisteronit ja muihin ennaltaehkäisynä tarvittaessa traneksaamihappoa.

  Olen synnyttänyt kolme lasta ja yhdenkään kanssa ei tullut ongelmia (oli kuitenkin varauduttu etukäteen). Ensimmäisen kanssa ei vielä diagnoosia ollut, mutta halusin jo silloin väen väkisin maininnan papareihin, että vuodan helposti ja se otettiin ihan asiallisesti huomioon jo silloin, joten asiasta kannataa sanoa aina ja joka paikassa vaikkei vielä diagnoosia olisikaan.

  Vaikkei ongelmia ikinä ole ollut minkään isonkaan leikkauksen yhteydessä, niin täytyy sanoa, että yhden ainoan kerran päätin elämässäni kokeilla huulten täyttöä ja se oli tasan tarkkaan ensimmäinen ja viimeinen kosmeettinen toimenpide minulle. Jostakin syystä varotoimenpiteistä huolimatta huuliin tuli täytteen lisäksi aivan järkyttävät hematoomat, jotka pysyivät sisukkaasti paikoillaan viikkoja. Näky ja olo oli järkyttävä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.