Familylife by Mungo-Anna
Familylife by Mungo-Anna

30

Päivän fiilis: Malttamaton
Päivän painonnousu: +5 kg ensimmäisestä neuvolakäynnistä (yhteensä siis n. 7-8 kg)
Päivän viikot: 30
Päivän olo: Väsynyt ja uninen
Päivän malttamattomuus: Voisko viikot mennä nopeemmin?

Täällä meni 30 täyttä viikkoa rikki jo viime viikon puolella, mutta tällä hetkellä tuntuu, että olen ollut 31:lla viikolla jo ainakin kuukauden. On koko ajan sellainen todella kahtiajakoinen fiilis. Toisaalta on ihan mahdoton malttamattomuus tutustua meidän pieneen ja haluaisin tavata hänet jo. Toisaalta en haluaisi, että raskaus päättyisi vielä pitkään aikaan, sillä maailman paras tunne on se, kun vauva myllertää mahassa! Sitä tulee varmasti ikävä! Ja meidän myllertäjähän myllertää! Tällä hetkellä ainakin tuntuu siltä, että liikelaskentaa ei paljoa tarvitse miettiä, kun ei mene kyllä kahtakaan tuntia ikinä ilman sitä, että mahassa on hirveä jumppa menossa. Voisi kuvitella, että se olisi jo niin tuttua, ettei enää tuntuisi niin mielettömältä, mutta joka ikinen päivä oon ihan fiiliksissä kun pikkuinen potkii.

Menneenä viikonloppuna oli vihdoin kauan odotettu ensimmäinen hikka! 😀 Olin niin tohkeissani! Oltiin syömässä miehen ja Vivven kanssa ja tunnustelin siinä jutellessa hieman mahaa, potkut oli jotenkin hassuja. Sellaisia kevyitä, mutta tosi rytmikkäitä, tuli tosi jotenkin tahdissa. Ihmettelin, mitä se pieni siellä puuhaa, ja sitten tajusin! Hikka! Sieltä se vihdoin tuli! Oli kyllä hassua. Ja jotenkin niin ihanaa, tuntui siltä, että vauva on ottanut taas yhden kehitysaskeleen lisää. Jotenkin tuollaiset asiat aina konkretisoi tuota raskautta ja vauvaa ihan eri tavalla. Hikkakin on niin inhimmillinen ja itsellekin tuttu juttu, että tuntuu kuin vauva olisi taas lähempänä ja todellisempi. Vauvathan taitaa tässä vaiheessa hikkailla aika useinkin, mutta tuo on tähän mennessä ainoa kerta, kun olen sen tuntenut 🙂 Vivve ja mieskin saivat tuntea pienen hikan, kun se jatkoi sitä aika pitkän tovin 🙂

Tää viimeinen kolmannes ei oo kyllä yhtään niin mun suosikki kuin tuo edellinen. Tuntuu, että oon ihan ryytynyt ison osan päivästä, mikä on ehkä ihan suoraan linjassa sen kanssa, että joudun heräämään 4-7 kertaa yössä. Kyllä, seitsemän! Oma henkilökohtainen ennätys viime yöltä, kun aamuneljään mennessä olin noussut vessaan VIISI kertaa. Tää on ihan naurettavaa. Siis kyllähän mä tiesin, että vessassa ravaaminen on osa raskautta, mutta en mä nyt osannut kuvitella, että se tarkoittaisi seitsemää kertaa yössä 😀 Ja joojoo, vauvan kanssa saattaa joutua nousemaan enemmänkin ja tätä tää nyt on, heräilyä ja lisää heräilyä. Mut eiks ois ihan reilua, että ennen kuin sen vauvan takia joutuu heräilemään hirveästi, niin saisi nyt nukuttua varastoon?

Tänään on ohjelmassa jälleen verikokeita. Tällä kertaa niitä von Willebrandin hommeliin liittyviä. Kuulin jotain erityisneulasta, ja olin jo valmis ”unohtamaan” koko verikokeen. Mulle erityisneula kuulostaa joltain tosi isolta ja ikävältä. Ja sellaiselta, jota en tarvitse lähelleni. No, ehkä mä saan itseni tuonne kokeeseen raahattua, ensi viikolla on neuvolakäynti edessä, niin saa ehkä hieman selvyyttä tuohonkin asiaan.

(Tässä kirjoitellessa vauva allekirjoitti selkeästi tuota ”myllertäjä” -väitettä ylempää. Valitettavasti ehdin nauhoittamaan vasta kun tyyppi oli jo rauhoittumaan päin, mutta on tuotakin ihan hauska katsoa. Aina yhtä hauskaa istua kone sylissä ja sivusilmällä nähdä kun vatsa vaan pyörii tuossa edessä :D)

Sain tänään melkein slaagin vaa’alla käydessäni. Oon yrittänyt muistaa punnita itseni aina maanantaisin, mutta myönnetään, välillä oon punninnut itseni milloin sattuu. Olinkin vähän järkyttynyt, kun lukema olikin 2 kg enemmän kuin puolisentoista viikkoa sitten. Järkyttynyt, koska mä luulin, että painoa ei oo tullu yhtään. En yhtään ymmärrä miksi sain neuvolasta ohjeistuksen seurata painoa viikottain koko raskauden ajan, koska tää on aivan yhtä tyhjän kanssa. Viime viikolla mulla oli todella iso ja painava olo, ja painoa olikin tippunut alkuvaiheesta. Nyt mulla oli jotenkin tosi fresh ja ”pieni” olo, mutta vaaka oli jyrkästi eri mieltä. Oon myös syönyt mielestäni tosi terveellisesti tässä viimeisen puolitoista viikkoa ja tekis mieli heittää koko vempain menemään, koska painon mittaaminen ei ylipäätään kerro kehon koostumuksesta mitään. Mulla saattaa normaalistikin vaihdella paino saman päivän sisällä 1,5 kg. Siinä ensimmäisessä käynnissä neuvolassa mulle enteiltiin, että 12 kilon painonnousu olisi optimi. Terveydenhoitajan vaihtuessa tämä arvio asettui jonnekin 11-13 kilon maastoon. Oletettavasti siis siitä ensimmäisestä painosta, joka on neuvolakortissa, kun siitä on koko ajan kaikki laskettu. Siihen on vielä matkaa, mutta suoraan sanottuna tekisi mieli heittää koko painolappunen menemään ja unohtaa koko juttu. Vaa’an lukema kun ei kuvasta ollenkaan omaa fiilistä ja aiheuttaa vaan huolta. Tähän mennessä keräämäni paino ei ole millään lailla huolestuttavaa, mutta tietenkin tuollainen pomppu reilussa viikossa ja ensimmäinen ajatus on raskausmyrkytys. Viime viikolla tuskailin onko kaikki hyvin, kun painoa oli tippunut. Pelkkää huolta.

Tässä vaiheessa raskautta voin aika varmasti sanoa, että parhaani olen tehnyt ja mahdottoman pahan olon jälkeen pyrkinyt syömään tosi terveellisesti ja monipuolisesti. Kasviksia ja hedelmiä on mennyt ihan hirveitä määriä ja musta on myös tullut maidon suurkuluttaja. Jos tästä nyt tulee hirveesti ”liika”painoa (vrt. neuvolan arvioon) niin sitten tulee. Tiedän, että se ei ole tullut mässäilyllä tai kahden edestä syömisellä. Mun mielestä olis paljon suositeltavampaa pitää ruokapäiväkirjaa kuin painopäiväkirjaa. Voihan se seuraavassa raskaudessa (jos sellainen joskus tulee) olla mielenkiintoista seurata edellisen painonnousua, mutta enemmän mua itseäni ainakin kiinnostaisi ruokapäiväkirjojen vertailu. Toki se olisi mun kohdalla ollut tylsää luettavaa ekat pari kk. Kaurakeksejä ja Hesen juustoja. Hyi yäk. Terveisin: söin äsken välipalaksi yhden paprikan (koska voisin syödä niitä ehkä joku 7 päivässä tällä hetkellä) 😀

Kommentit (17)

 1. Jii

  Tuntuu oudolta, että on käsketty seurata painoa noin tarkkaan. Unoha se vaaka loppuajaksi! 😀 Kyllä ne neuvolassa kuitenkin joka kerta sen painon kattoo… Mun ei oo käsketty painoa seurata missään vaiheessa (nyt rv 38), joten siks vähän ihmetyttää tommonen. Kotona oonki käyny puntarilla varmaan pari kertaa koko aikana. Mä oon päättäny, et niin kauan ku musta tuntuu, että oon pysyny järkevissä mitoissa, niin paino on aika yhdentekevä. Nyt kiloja on tullu ehkä 11 lähtötilanteeseen verrattuna, mutta en silti koe keränneeni ”läskiä”, vaan muidenkin mielestä näytän suht samalta mahaa lukuunottamatta… Ymmärtäisin ton kehotuksen seurata painoa, jos sitä tulis hirveetä tahtia, mut eihän sulla kyllä sellasesta oo kyse. Tsemppiä vessassa ravailuun! 👍😀

 2. he

  Onpa erikoista että sun on käsketty itse alkaa punnitsemaan itseäsi. Mulle sanottiin ekassa raskaudessa ettei painosta kannata murehtia yhtään, vaikka mulla oli radi. Toki varmasti jos sitä olis alkanut tulla reippaammin (tuli noin 10-13 kiloa, riippuen mistä lasketaan) olis sitä tarkkailtu enemmän. Mutta eihän sulla ole mitenkään kovin edes paino noussut. Eikä tässä toisessakaan mainittu sanallakaan et pitäis itse käydä vaa’alla vaikka ilmeisesti neuvoloita on vielä vähemmän.

  Mutta pointtina oli, ettei siitä kannata stressata :-).

 3. Halina

  Heitä se vaaka vaan pois. Itse oon käyny puntarilla vain neuvolassa. Mun terkkari ei oo antanu mitään ohjeita painontarkkailuun etc. ja ku nyt ku viimeks oli tullu yhteensä semmoset 10kg (tammikuun alussa, huhtikuussa laskettu) olin vähä paskana, mut terkkarini sano vaan, et ei haittaa, normaalia ja kuhan sulla on hyvä olo! En usko, et sä missään nimessä tuut kerryttää mitään jäätäviä lukuja, joten relaa ja nauti 🙂

 4. Minna

  Sun varmasti kannattaisi kysyä neuvolasta tuota erikoista ohjeistusta punnita itsensä kerran viikossa. Neuvoloissa nimenomaan kehotetaan (ja kyseisissä oppilaitoksissa opetetaan) olemaan punnitsematta itseään kuin vain nlapäivinä, koska painonvaihtelut ovat niin yksilöllisiä ja varsinkin viimeisen kolmanneksen aikana paino voi heitellä ihan miten sattuu ilman minkäänlaista syytä jopa kiloja perättäisinä päivinä ja painon kyttäämisestä tulee ihan turhaa stressiä ja huolta.

  Pre-eklampsiariskikään (joka on ensinnäkin hyvin harvinainen!!! Vain 5% luokkaa kaikista raskauksista)) ei riitä perusteluksi tuollaiselle ohjeelle, koska vaakaa parempi ”mittari” on aamuinen tai oikeastaan koko päivän kestävä yläkropan (siis kasvojen yms.) selkeästi näkyvä yhtäkkinen turvotus. Normaalisti raskaanaolevaa turvottaa iltaisin ja nimenomaan alaraajoja. Päänsärky, näköhäiriöt, kohonnut verenpaine ja valkuainen virtsassa on ne mitä seurataan, ei painoa.

 5. Katja

  Tsemit, ei tosiaan varmasti kannata tuijottaa sitä vaakaa liikaa näinä aikoina. Raskaus on melkoinen myllerrys kropalle, ja vähän kaikki on normaalia lopulta. Mulla meinas oman raskauden alkupuolella palaa käpy aika pahasti koko touhuun, kun ei siinä tuntunut olevan mitään järkeä. Paino nousi jo ekalla kolmanneksella 500g/vk huolimatta siitä söinkö super puhtaasti ja urheilin 6 krt viikossa vai vedinkö flunssaisena sen 500 g edestä irttareita. Pääsääntöisesti siis noudatin terveellistä ruokavaliota ja harrastin monipuolista liikuntaa. Painoa tuli yhteensä 18 kg, mikä oli vähän odotettua enemmän. Se kuitenkin kertyi ihan terveellisillä elintavoilla, joten minkäs teet. Vaa’an numeron sijaan kannattaa tosiaan keskittyä niihin omiin elämäntapoihin, kuten olet ilmeisesti tehnytkin. Kukaan ei liho ruokavaliolla, jossa välipala on luokkaa paprika 😅😄

 6. AnnaS

  Oho ompa outo ohjeistus tuo painon tarkkailu mielestäni! 😮 Sulla kuitenkin ilmeisesti ihan normaalisti sujunut raskaus ja olet ihan normaalipainoinen.
  Mä jouduin mittaileen verenpaineita viikottain, koska mun paineet aina nousi neuvolassa pilviin ja turposin kuin ilmapallo ja aika alkuraskaudessa. Lisäksi mun äidillä ja siskolla on ollut raskausmyrkytys. No se oli ihan hyödyllistä, koska mun paineet nousi yhtäkkiä loppuraskaudessa tosi korkeelle ja mulla diagnosoitiinkin se raskausmyrkytys.
  Mutta siis oon ihan samaa mieltä, että mielummin seurais niitä syömisiään kuin vaa’an lukemaa, paino kun tosiaan voi heitellä niin monesta syystä useammankin kilon.
  Ja hei vähänkö söpöä toi mylläys! <3 tuli ihan ikävä omia raskausaikoja!

 7. Jonna

  Iiiihana toi video! <3 😀 Ihan tuli ikävä omia raskausaikoja :')

 8. H

  Kuulostaa kyllä ihmeelliseltä tuo ohjeistus viikottaiseen painontarkkailuun. 😮 Sä olet kuitenkin normaalipainoinen ja ilmeisen perusterve odottaja, jolla on ihan hyvät elämäntavat. Tiettyyn kilomäärään ”tähtääminen” kuulostaa kanssa vähän oudolta, kun kuitenkin esimerkiksi vauvankin paino voi vaihdella parinkin kilon verran, samoin turvotusta tulee helpommin joillekin, jonkun toisen keho taas varastoi enemmän rasvaa imetystä varten ym.

  Neuvolan ohjeistus on onneksi aina vain ohjeistus, ei mikään pakko.

 9. N

  Moi! Todellakin laita vaaka nyt syrjään. Neuvolass sitten punnitsevat. Olen itsekin raskaana, nyt vkolla 34 ja painoa on tullut alusta 12 kg (ekasta neuvolasta 10kg). Olin ennen raskautta normaalipainossa kuten sinäkin. Koska tämä on kolmas raskaus, suhtaudun painonnousuun tyynesti. Aiemmissa sitä tuli 12-15 kg ja aika nopeasti tuo määrä karisi pois. Älä siis stressaa. Mikähän ihme painonatsi terkkari sulle on sattunut kun ei mua ole koskaan käsketty kotona ravaamaan puntarilla? Oonkin pyrkinyt käymään parin viikon välein, alussa en käynyt kuin neuvoloiden yhteydessä. Jos syöt suht terveellisesti, niin painoa tulee se mitä kuuluu tulla. Ja lopussahan vauva kasvaa noin 250 g viikossa eli nälkä lisääntyy, painon kuuluukin nousta ja turvotukset astuu kuvioon. Rentoa loppuodotusta!

 10. Annam

  Mulla itsellä kun on hieman ylipainoa, jouduin painonnousuani seuraamaan tarkemmin. Ensin terveydenhoitaja sanoi, että 4-5kg painonnousu on ok, mutta jos aletaan olemaan lähempänä 10kg niin sitten asiaan puututaan.

  Ultran yhteydessä kätilö sanoi, että ylipainoiselle ei sallita yhtäkään lisäkiloa!

  Seuraava kätilö kummasteli miten painoin saman verran ensimmäisessä neuvolassa, kuin rv30. Kun en kerran ollut oksennellutkaan raskauden aikana. Kuulemma ei ollut hyvä paino tämäkään.

  Ei siis saa laihtua (laihduttaminen joo ei ole suotavaa, mutta siitä ei ollut kysymys. Pikemminkin terveellisempään elämään siirtymisestä) mutta ei saa myöskään lihota.

  Totesin tässä vaiheessa, että näköjään jokaisella on oma versionsa ja kun itse kerran tiesin, että kaikki on vauvalla hyvin, niin turha stressata. Vauva syntyi okein hyvinvoivana ja jälkikäteen ”kehuttiin” kun raskauskiloja oli -8kg 😀

  On upeeta, että suomessa pidetään odottavasta äidistä hyvää huolta ja kaiken maailman asioista pidetään kirjaa, mutta välillä ahdisti tosi kovasti esim. Tämä paino asia. Varsinkin kun neuvoja ja ohjeita oli yhtä monta kun sanojaa, oli vähän vaikea tietää ketä uskoisi..

 11. Ado

  Yhdyn edellisiin kommentteihin eli pistä vaaka piiloon! Itselläni ei ollut raskausaikana henkilövaakaa, vaan luotin siihen että punnitukset tehtiin neuvolassa. Ja neuvolassa päinvastoin sanottiin, ettei painoa kannata kotona vahtia. Outo juttu, tuo sun saamasi ohjeistus, ehkä kannattaa siitä tarkemmin kysyä. Omalla kohdallani neuvolassa sanottiin painonnousun arvioksi samainen 12kg, mutta se on kai se yleinen keskiarvo. Oma lähtöpainoni oli normaali tai hiukan jopa normaalia pienempi, niin painoa sai hyvin tulla enemmänkin kuin se arvio 12kg. Raskausaikana painoa tulikin 17kg (ensimmäisestä neuvolakäynnistä). Omissa mitoissani olin jo 4kk synnytyksen jälkeen ja ihan vain imettämällä tippui paino.
  Oon samaa mieltä, että välillä oli paljon kevyempi olo, kuin mitä paino oikeasti oli. Outoa, mutta raskaana kaikki on mahdollista 🙂
  Tsemppiä ja nauti loppuraskaudesta, älä mieti liikaa painoasioita.

 12. Hhh

  Mulla meni kans hermo painon kyttäilyyn. Teinkin päätöksen, että vauvan synnyttyä en astu vaa’alle ollenkaan, ja se on kyllä ollut paras päätös ikinä! Mä en rehellisesti tiedä mun painoa edes kymmenen kilon tarkkuudella, ja voin kertoa että se on ihan huikee tunne! Mahdun vaatteisiini ja voin hyvin, ihan turhaa siis stressaisin jos vaikka olisin 2kg painavampi kuin ennen 🙂

 13. Minna

  Onpas Kuopiossa erilaiset mielipiteet neuvolan täteillä. Mulla ne ei oo kommentoitu koko raskauden aikana painoa tai käskenyt sitä tarkkailla. Viimeks punnituksessa järkytyin, kun toisella kolmanneksella paino olikin ampassu yllättäen ylöspäin 😀 toki masukin pompannu esiin. Iloa loppuraskauteen!

 14. Pumpulipallero

  Taalla (UK) ei edes punnita raskauden aikana. Siis ekassa katilokaynissa punnitus,sen jalkeen ei minua punnittu.varmaan tilannekohtainen jos olisi ylipainoa tms.
  Parempi olla tuijottamatta vaakaan. Oma ja vauvan hyvinvointi tarkein. Kilot karisee synnytyksen jalkeen.
  Mukavaa raskausaikaa 🙂

 15. Komppis

  Huh. En kyllä haluaisi sinun neuvolantädillesi. Kuulostaa kamalan tarkalle.

  Omat lapset on jo teinejä ja raskauksissa tuli painoa 18, 13 ja 11 kiloa ja jokaisesta puolen vuoden päästä synnytyksestä oli joka kerta +2 kiloa jäljellä. Imetyksen loputtua lähti sitten helpommin tai vaikeammin loput kilot pois. Kroppa muuttuu elämän aikana muutenkin. Raskaus, vaihdevuodet, sairaudet… Nauti raskausajasta ja unohda se vaaka, normaali terveellinen ruokavalio pienin poikkeuksin, se riittää. Kyllä ne sitten neuvolassa kertoo, jos on syytä huoleen.

 16. S

  Painoa käsketään seuraamaan jos raskaana oleva on lähtäkohtaisestu hoikka tai ylipainoinen, jotta tulee tarpeeksi/ei tule liikaa painoa raskauden aikana. Ymmärrän että jatkuva itseseuranta alkaa varmasti pidemmän päälle ahdistaa.

  Raskausmyrkytyksessä on muitakin oireita kuin painon nousu, yleisimmät ovat huono olo, päänsäryt, silmissä salamointi ja oikea ylävatsakipu. Ei siis aihetta huoleen. En tiedä tiesitkö mutta painonnousu on hoikemmilla ja useilla normaalipainoisillakin raskaana olevilla suurinta viimeisen kuukauden aikana 🙂

 17. konkistadori

  Arvaa mikä oli ihan käsittämätön fiilis?? toivottavasti pääsisit tuntemaan saman. Vauvan HENGITYSHARJOITUKSET! Oliskohan ollut viikosta 35 eteenpäin, kun aloin ihmettelemään rytmikästä, pumppaavaa, pehmeää liikettä mahassa. Ihan ku vauva hengittäisi, mutta eihän ne nyt kohdussa sitä tee?! Paitsi, että tekee 😀 neuvolastakin vahvistettiin asia ja jopa mies pääsi ihmettelemään sitä liikerataa. Terkkuja maaliviivan toiselta puolelta, täällä kohta kolmeviikkoinen ex-mahamyllertäjä. Aika menee tosi nopsaan ja malttamattomuus on ehkä luontoäidin paras keksintö ikinä, auttaa synnytykseen liittyvien jännitysten kanssa ihan parhaiten. #terapiatäti

  Ihanaa loppuodotusta!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.