Monna
Monna

Väkivaltaiset ihmiset

Kaverin facebook-sivulla oli järkyttävä video. Video lähti pyörimään automaattisesti, kuten fb:ssä on tapana. Näin videota muutaman sekunnin ja se riitti. En pystynyt kommentoimaan sitä, en reagoimaan mitenkään.

Kaveri oli jakanut kamalan uutisen lastenhoitajasta, joka hakkasi n.1-vuotiasta vauvaa nyrkeillä vatsaan ja päähän, koska vauva itki. Se pieni pätkä mitä videota näin teki mulle ihan kamalan olon. Mä en voi miteknään käsittää kuka pystyy tekemään tuollaista!! Video sai mut yht’aikaa vihaseksi, pahoinvoivaksi ja surulliseksi. Se mikä tekee siitä kamalinta on se, että väkivaltaisia ihmisiä on maailma täys.

Mä en voi käsittää, kuinka joku vanhempi voi lyödä omaa lastaan. Uskon, että voi tulla hetkiä kun meinaa hermo pettää, mutta jos oma harkintakyky ja itsehillintä on epäkunnossa, pitäis silloin hakea apua asiaan. Pieni, viaton lapsi on aina heikompi, eikä pysty tai osaa antaa takaisin. Vähän vanhempi lapsi ei taasen välttämättä edes uskalla lyödä takaisin, jos oma äiti tai isä lyö.

Mun pääkoppaan ei mahdu ymmärrystä väkivaltaisia vanhempia kohtaan. Sitä, että pystyy asettamaan oman lapsensa niin kamalaan pelkoon ja kipuun.

Ylipäätään väkivalta on jotain ihan kamalaa. Mun on aina tehnyt todella pahaa nähdä esim. uutisissa videopätkiä, joissa joku makaa maassa ja joku toinen (tai pahimmassa tapauksessa jotkut toiset) potkii ja lyö uhria. Mä en pysty ymmärtämään sitä tilaa, mikä on ihmisen päässä, kun se pystyy satuttamaan tietoisesti jotain toista.

Myös eläinten kaltoinkohtelu saa palan nousemaan kurkkuun. Liian usein näkee ihmisiä, jotka lyö omaa koiraansa ”kouluttaakseen” sitä. Tai vetää ja retuuttaa kaulapannassa niin, että meinaa kaula katketa. On ihan tutkittua tietoa, että koira oppii loistavasti keskittymällä onnistumisiin. Kun koiraa kehutaan ja palkitaan onnistuneesta suorituksesta, eikä haukuta ja lyödä väärästä teosta – oppii koira säännöt.

Mikä on se voima, joka ajaa ihmisen tekemään pahaa vastustuskyvyttömälle ja heikolle? Miten raukka ihmisen täytyy olla, jos hän lyö pientä lasta, koiraa tai vanhusta? 

Kosto ei ole mikään paras keino (tai hyväksyttyvä asia) maailmassa, mutta joskus kun näen tällaisia kauheita videoita sydämettömien ja empatiakyvyttömien ihmisten toiminnasta, mietin kunpa tuo saisi itse samalla mitalla takaisin. Joltain itseään isommalta ja sellaiselta, jota kohtaan ei pystyisi tai uskaltaisi puolustautua. Että tällainen väkivaltainen kurja ihminen saisi itse tuntea ja kokea sen pelon ja kivun, jota on toiselle aiheuttanut.

Jos joku joskus tekisi jotain pahaa Emmalle, en tiedä miten osaisin käyttäytyä. Koska sillä hetkellä leijonaemo sisälläni heräisi kovaa ja luultavasti kosto olisi ensimmäisenä mielessä. Mutta mikä olisi pahin rangaistus väkivaltaiselle ihmiselle? Mikä olisi keino, että väkivalta loppuisi? Miten sitä voi opettaa lapselleen, että kosto ei ole ratkaisu, eikä toista saa lyödä takaisin? Kun samaan aikaan tekisi mieli sanoa, että jos joku sinua ikinä lyö, lyö kovaa takaisin!

***

Kommentit (2)

 1. K

  Moikka,

  Työskentelen turvakodissa, joten väkivalta lapsia kohtaan on läsnä mun jokapäiväisessä työssä. Valitettavaa on, että väkivaltaisuus periytyy sukupolvelta toiselle ja esimerkiksi lapsena väkivaltaa nähnyt (äitiä lyödään) lapsi usein myöhemmin ajautuu väkivaltaisiin suhteisiin joko uhriksi tai tekijäksi.
  Perheväkivalta on todella raadollista ja se laittaa äärimmäisissä tapauksissa uhrit vaikenemaan asiasta pitkiksikin ajoiksi. Näin ollen traumat kasvavat suuremmiksi ja uudenlaisten toimintatapojen oppiminen ja minäkäsityksen muuttaminen on työlästä.

  Lähisuhdeväkivalta on niin tärkeä aihe. Kiitos, että nostit asian esille.

  • Monna

   Teet todella tärkeää työtä!! Arvostan isosti!! <3
   Nää on niin kamalia asioita, että meinaa itku päästä. Onneksi on kaltaisiasi apuna ja toivottavasti näistä asioista puhuttaisiin enemmän julkisuudessa. <3

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *