Monna
Monna

Uskalla irrottaa.

Kirjoitin juhannuspäivänä Facebookissa näin:

Ei tullu avattua sitä uhoamaani kossua eilen. Eikä liioin skumppapulloakaan. Klo 13-23 välillä join huimat 5 Garagea ( lonkerotyyppistä ) ja sitten nukkumaan. Nyt mietin noin vartin välein, että riipaisisko pienet päiväkännit vai ei. Minä entinen kossuhirmu olen ihan hämilläni kun pikkusen enemmän sen päiväkännin sijaan koko ajan tekis mieli kaivaa auton takakontista kahvakuulat ja tehdä pieni juhannustreeni.”

IMG_20140619_133450 20140620_094302Perjantaina, juhannusaattoaamuna kun Gere oli jo onnellisesti Itä-Suomessa mökillä, me lähdettiin kavereiden kanssa Tammelaan eräälle vuokramökille.

Mä olin jotenkin ihan täpinöissäni, että nyt juhlitaan pitkästä aikaa ja meinasin että otan sokan irti ihan kunnolla. 😉
Ostin Alkosta kuoharipullon ja otin kaapista mukaan vodkapullon, jonka olin ostanut Tunisian matkalta keväällä.
20140620_140205
Oltiin perillä jo joskus yhden maissa ja aluksi tehtiin vähän lounasta ja oltiin vaan. Otettiin pari erää rantalentistä ja sitten taas chillailtiin.
Meitä oli 11 henkilöä mukana matkassa, loistavia tyyppejä, ihania ystäviä ja nauraa sai ihan reissun ekoilta minuuteilta vikoille minuuteille asti.

20140620_174039 20140620_211159 20140621_142843Pelattiin mölkkyä, käytiin soutelemassa, saunottiin, uitiin, syötiin.

Mutta jostain syystä mulla ei auennu se kuohari, eikä se vodka.
Mä join juhannusaaton aikana viis pulloa Garagea aikavälillä 13-23.30. Mä en humaltunut missään vaiheessa, mutta mulla oli tosi rento ja kiva fiilis.
20140621_092825 IMG_20140620_222251 IMG_20140621_164452 20140621_172154
Juhannusaattona mietin koko ajan, että jokohan sitä pitäis aukaista tuo kuohari tai tehdä joku drinkki vodkasta ja karpalomehusta. Mutta heti perään mietin, että en mä vielä. Mulla on hyvä näin. Mulla on kivaa just nyt näin.

Mitä enemmän kello oli, sitä vähemmän mun teki mieli avata kumpaakaan pulloista. Mietin vaan, että no enpä nyt sitten tänään ottanu sitä sokkaa irti ja saanpahan herätä huomenna aamulla ilman krapulaa.

Juhannuspäivänä aamusta mietin heti, että hitto vieköön, tänään mä kyllä vedän jotkut pienet päiväkännit. Että kyllähän sitä nyt pitää vähän ottaa juhannuksena. Oonhan mä vanha kunnon bilettäjä. En mä nyt voi tällee sluibailla juhannuksena. Nössöillä. Piru vie.

Mitä pidemmälle päivä jatkui, sitä vähemmän teki taaskaan mieli avata kuoharia tai vodkaa.
Mulla oli edelleen tosi kivaa ja hyvä just niin. Mä oon ihan samalla tavalla mukana näissä geimeissä kun muutkin. En jää yksin, vaikken dokaa. Eikä toki muutkaan ollu ottanut kovin montaa kuppia siinä vaiheessa päivää. Tunnelma oli leppoisa ja rento.

Menin päikkäreille joskus iltapäivällä ja siinä mökin sängyllä maatessani mietin tätä alkoholiasiaa.
Kirjoitin pari kuukautta sitten alkoholista kirjoituksen täällä. Ne samat ajatukset pyöri päässä, mutta tällä kertaa oli jotenkin taas yksi askel eteenpäin-fiilis tän asian kanssa.
Nyt mulla oli samaan aikaan rauha ja hämmennys päässä.
Rauha tuli siitä, että mä tiesin ettei mun tarvi juoda saavuttaakseni hauskan juhannuksen ja kivan fiiliksen. Hämmennys tuli siitä, että mä en osannut/uskaltanut myöntää, että ehkä se kossumonna on nyt oikeasti historiaa.

Laitoin mun hyvän ystävän kanssa viestiä siinä samalla tästä aiheesta. Hänkään ei juo kovinkaan usein, pari kertaa vuodessa. Silti mä oon aina ajatellut, että hän on super hauskaa ja ihanaa seuraa illanvietoissa riippumatta siitä juoko hän vai ei.
Mutta… Kuitenkin omalla kohdalla tän asian hyväksyminen tuntuukin isolta asialta. Oikeasti.
Pitääkö mun uskaltaa irrottaa kossumonnan roolista nyt vihdoin ja viimein?! Vaikka mä en olekaan enää käyttänyt alkoholia juuri lainkaan, oon silti halunnut pitää siitä kossumonnan roolista kiinni. Että hei kyllä mä oon edelleen hauska ja kivaa seuraa myös bilettäessä.
Mitä jos jätän sen kossuminän pois, niin oonko mä vielä yhtä hauska ja spontaani? Vai pidetäänkö mua kuivana niuhona?

Nää ajatukset tulee ihan tajunnanvirtana tähän kirjoitukseen. Mä haluan rehellisesti kertoa jokaisen fiiliksen. Ja toivonkin, ettei sieltä tule kuraa niskaan taas olan takaa.

Kuitenkin siinä asiaa pohdittuani ja vielä tänään kotimatkalla Tuukan kanssa asiasta puhuttuani ymmärsin täysin sen, että ei. Enhän mä oo kuiva niuho. Eli miksi ihmeessä joku mua sellaisena pitäis. Mä oon muutenkin spontaani luonne, niin miks mä en olis sitä juhlissa ja illanvietoissa? Niinpä. Kyllähän mä olen.
Kuitenkin yhden elämänvaiheen taaksejättäminen tuntuu isolta jutulta. Vaikka pikkuhiljaa oonkin koko ajan astellut poispäin kossuminästä, niin silti näin konkreettisesti asia ei oo tullut mulle esiin kuin vasta nyt.

Mä päätin, että mä en enää tee alkoholista asiaa. Mä juon silloin kuin juon. En suunnittele etukäteen, että niissä ja niissä juhlissa mä vedän perseet olalle, koska mun oletetaan tekevän niin. Mä lähden elokuussa Tampereella Block-festeille, katon siellä sitten miltä se siideri maistuu. Ja jos se maistuu hyvältä, niin totta pirussa otan sen sokan irti silloin. Mutta jos se siideri ei tunnu uppoavan silloinkaan ja mulla on muutenkin hauskaa, niin mä vedän sitten vaikka vichyä. Enkä tee asiasta numeroa.

Välillä on tosi hyvä kattoa peiliin ja miettiä juttuja.
Mä oon tosi usein ”syyttänyt” mun vanhoja kavereita täällä blogissakin siitä, että ne on hylännyt mut kun en enää dokaa… Mutta hitto vieköön, mähän olen ite ihan yhtälailla hylännyt ne. Jokaisessa asiassa on aina kaks puolta. Oikeasti. Ihan jokaisessa.

Tänä juhannuksena mä en irrottanut sokkaa, lähdin kahden pullon kanssa viettämään juhannusta, mutta palasin kolmen kanssa.
Ehkä ens viikonloppuna on jotkut huikeat bileet ja sokka irtoo. Tai sitten ei.
IMG_20140622_105844
Tästä alkoholiasiasta mä olen tainnut itse tehdä isomman jutun mitä se oikeasti on kellekkään mun ystävistä tai kavereista. Niin nykyisistä kuin entisistä.
Nyt kun mä olen katsonut peiliin, niin mun on hyvä olla tämänkin asian kanssa.
Ehkä mä olen nyt taas askeleen lähempänä aikuisuutta. 😉 Ja se sisäisen hyvinvoinnin ympyrä vaan täyttyy pala palalta hyvistä asioista. Mun on hyvä olla. Näin.
Monna-21

Kommentit (25)

 1. Marianna

  Et oo ainoa joka pohtii näitä juttuja. Itse myös entisenä vanhanliiton bilettäjä koin pitkän siirtymävaiheen kun löysin urheilun elämääni. Käytännössä siihen ei paljoa vaadita; perus juhlapäivinä kun PITÄISI ottaa höppänää, voi sanoa porukalle että ei nyt voi ku huomenna on reenipäivä. Mutta pääkopassa se ei käy yhtä helposti, vaan sitä miettii just noita juttuja kun kirjotit.

  Jos oon kavereiden kans baarissa selvinpäin ni kukaan ei siellä ees huomaa sitä, kun tää räiskyvä luonne on räiskyvä ilman viinaaki 😀 Mutta myönnetään että vappuna kun pidin tuparit ja kisadietillä kun oon, en ottanu holia. Yks kaveri sinne sitten tuli nimenomaan ottamaan sokkaa irti pitkästä aikaa ja mun selvinpäin olo oli sitten ongelma hänelle ja lähti sit meneen toisiin bileisiin kun muut jatkoi iltaa. Noh eipä oo ihan liikaa tullu pidettyä yhteyksiä tämän jälkeen 😀

  Hyvä asenne just noin, että ottaa jos siltä tuntuu, eikä vaan siks ku nyt kuuluu ottaa 🙂

  • Monna

   Niinhän se just on. 🙂 Pääkopassa se ei ookkaan niin helppoa kuin käytännössä.

   Voi hemmetti mikä asenne sun kaverillas on ollut!! Tollasta en ymmärrä!

 2. Petra

  Noi on niin tuttuja tunteita. Mä join liian pitkään vaan sen takia, että kuvittelin et mun pitää tehdä niin. Mä olin aina se kaveri, joka lähti bileisiin, kun kysyttiin ja jatkoin aina baariin. Se oli kaikki tai ei mitään 😀 Vasta fyysiset oireet (vatsa tuli kipeeksi alkoholista) sai mut tajuamaan, ettei mun oo pakko, jos en tahdo. Ja sillonkin tunsin syyllisyyttä siitä, etten enää juonutkaan. Oon ite aika hiljanen ja jonkun mielestä varmaan parempaa seuraa humalassa, mutta kyllä mun oikeat ystävät tykkää musta selvin päinkin 🙂 Lopulta tajusin, kuten säkin, että siitä asiasta oli vaan tehny liian ison itelle!

  Sun ei missään nimessä tarvii juoda vaan siksi, että joku sitä sulta odottaa tai siksi, että niin kuuluu jossain yhteydessä tehdä 🙂 Ne ihmiset, jotka kaipaa sun seuraa, haluaa sitä myös ilman alkoholia 😉 Ja todella, uskon, et siitä illasta, kun sun tekee mieli juoda, tulee paljon hauskempi kuin illasta, jolloin juot ”väkisin” 😉

  • Monna

   Mä oon Petra ollut ihan samanlainen!
   Hyvä kun säkin oot tajunnut, että tosiaankin susta tykkää oikeast ystävät selvinpäin ja asiaa on saattanu ite vähän suurennella. 😉

 3. Marianne

  Alkoholi on näemme puhuttanut useampaakin tänä juhannuksena, sillä samat asiat olivat puheenaiheena poikaystäväni kanssa, kun juhannuksen aikana joimme molemmat huimat yhdet oluet

  • Marianne

   Näköjään kommenttini ei tullut kokonaan 🙂

   Alkoholi on näemmä puhuttanut useampaakin tänä juhannuksena, sillä samat asiat olivat puheenaiheena poikaystäväni kanssa, kun koko juhannuksen aikana joimme ainoastaan yhdet oluet. Sooda limen kera maistui vain paremmalta. Ilman alkoholia voi todellakin pitää hauskaa. Itsellä juovia ihmisiä kohtaan ei ole mitään, mutta joskus tuntuu että alkoholia tarvitsisi jotta jaksaa kuunnella niitä muita örveltäviä 🙂 Ikävä kyllä Suomi taitaa olla niitä harvoja maita, jossa alkoholittomuutta tarvitsee selitellä näin paljon.

  • Monna

   Hahaa! 😀 Joo siis oon huomannu ton saman, joskus tuntuu että pitäis oikeesti ottaa se pari drinksua, että jaksaa kuunnella. Haha! 😀 😀

   Ihan hyvä toisaalta, että alkoholiasia puhututtaa, mutta sitä ei kyllä tosiaan tarvis joutua selittelemään niin paljoa.

 4. sansu

  Mäkin oon miettinyt paljon noita juttuja, kun railakas opiskelijaelämä on jäänyt taakse. Olen tullut pohdinnoissani samaan tulokseen kuin sä: en tee asiasta numeroa. Jos päätän olla juomatta, en korosta sitä hokemalla asiaa kaikille, huokailemalla ja nihkeilemällä sekä vilkuilemalla koko ajan kelloa. Ihmisiä loppujen lopuksi harvemmin haittaa se, että joku ei juo, vaan se, että joku ei oo bilemoodissa (suomalaisessa yhteiskunnassa nämä kaksi yleensä liitetään toisiinsa). Ihan samalla tavalla mua harmittaisi, jos joku dokaisi, mutta olisi silti jotenkin ankeilla fiiliksillä. Jos mua huvittaa juoda vähän enemmän niin sitten juon, en suunnittele sitä etukäteen (paitsi tietty jos on joku meno seuraavana päivänä). 🙂

  • Monna

   Just näin! Turhaan korostaa sitä, eikä ainakaan huokaile tai nihkeile. 😀 Silloinhan vaan todistais sen hölmön väitteen, että ne jotka ei juo on tylsiä. 😉

 5. Aino

  Hei ihan totta! Musta tuntuu, että mä teen tota ihan samaa – teen alkoholittomuudesta liian ison asian itselleni. Tai siis luulen, että se on sitä muille mutta eihän se niitä oikeasti kiinnosta. Se on mussa itessä vaan se pelko, et hitsi musta ei tykätä jos en juo 😀 Kiitos tästä tekstistä, sai ajattelemaan ja tajuamaan juttuja!

  • Monna

   Olehan hyvä Aino-rakas <3
   Ja juuri samoja asioita ajattelen, pelko että mitä jos musta ei tykätä jos en juo..

 6. Mari

  Monna sä oot ollut mulle vähän kuin esimerkkinä ja se sun aikaisempi kirjoitus alkoholinkäytöstä oli oikeesti mulle antamassa lisäpontta päätökselle pistää nyt väliaikaisesti korkin kiinni. Tarkoitukseni ei ole alkaa kokonaan absolutistiksi mutta kosteat opiskelijavuodet päätin katkaista näin alkuun juomattomuudella. Oon mietiskellyt aika samoja asioita, oonko enää yhtä hauskaa seuraa juhliessa kun oon ollut kuitenkin se bile-Mari joka ainakin lähtee aina seuraksi ja juo tarvittaessa vaikka miehet pöydän alle. Mutta uskon että tää päätös on vaan hyvästä ja nyt on aika tehdä muuta kun bilettää viikottain.

  • Monna

   Voi että, hienoa Mari! Ja kiitos kovasti, että olen saanut olla esimerkkinä! 🙂
   Välillä tosiaan voi ottaa vähän irti bile-minästä ja tehdä jotain muuta. Mutta ei se tarkoita absolutismia, kuten sanoit. 🙂

 7. Suvi

  Tuttuja tunteita täälläkin! Mäkin olen ennen ottanut silleen ”reilulla kädellä”, mut viime vuodet ollaan menty oikeastaan ihan nollalinjalla. En ole kieltänyt alkoholia itseltäni, mut aina käy noin, miten itsekin kuvailit tuon juhannuksen kulun.

  Mun ”ongelma” on kuitenkin kaverit. Mä en mielestäni itse tee alkoholittomuudestani numeroa ja mulla on tosi hauskaa ilman sitäkin. Mutta muutamalle kaverille tää on ongelma. Olen saanut kuulla olevani epäkohtelias, kun en juo toisen kunniaksi järjestetyissä juhlissa. Se on kuulemma töykeää?! Voisin kyllä melkein loukkaantua tästä, että enkö mä sit ole hyvää seuraa selvinpäin. Mut ei tästä keskustelusta tule mitään silloin, kun toiset ovat ottaneet. Mä oon vaan outo ja mulla on joku vika, kun en ota. Huoh.

  Tää on siis tilanne noiden lähimpien ystävien kanssa. Muissa porukoissa mun juomattomuus on yleensä ihan ok. Vaikka kyllähän sitä usein ihmetellään..

  • Monna

   Eikä!! Oikeesti! Epäkohtelias!! Just joo. Toi on kyllä ihan uskomatonta!
   Mun mielestä todellakin voisit loukkaantua!

   Ja ihan älytöntä, että just niiden lähimpien ystävien käytös on tollaista. Niidenhän pitäis sua tukea päätöksissäsi.
   Pöh ja pah sanon minä!! 🙁

 8. Moaning Myrtle

  Ehkä tuo korostuu siinä jos kieltäytyy tarjotusta juomasta, esimerkiksi juhlissa alkumaljasta mutta senhän voi ottaa ja hörpätä pari kulausta ja jättää sitten pöydän reunalle; tällöin tarjoavalle ystävälle ei tule ikävää tunnetta että kieltäytyy. Loppuillasta kukaan ei enää kiinnitä huomiota mitä juot, baarissakin voi tilata kivennäisveden sitruunalla joka menee ihan täysin GT:stä. Ehkä se olen vain minä mutta en ole koskaan osannut kiinnittää huomiota muiden juomisiin, kunhan omistani pidän huolen..

  • Monna

   Toi on muuten hyvä, oon joskus tuota tehny myös. 🙂 Eihän sitä tosiaan loppuillasta kukaan enää huomaa onko joku humalassa vai ei. 😀

 9. Mari A

  Hyvä hyvä Monna! Kyllä sitä huomaa että sitä alkaa ajattelemaan omilla aivoillaan viimeistään siinä kolmekymppisenä 🙂 Mitä sitä turhaan tekemään alkolla jotain muuta mitä oikeasti on jos ”kehtaa” olla sitä selvinpäinkin?
  Itse tuumasin myös viime kuussa, että en kertakaikkiaan keksi mihin tarvitsisin viinaa. Voin laulaa karaokea selvinpäin, voin puhua kovaa ja nauraa räkäisesti selvinpäin ja voin heilua ja huuta hulluna keikoilla selvinpäin jos kerta tykkään. En tajua miten sen pitäisi olla nolompaa selvinpäin kuin kännissä?

  Mahtavaa kesää!

  • Monna

   Haha! 😀 Joo tässä vaiheessa on ihan hyvä alkaa ajattelemaan omilla aivoilla. 😀
   Just näin!! Vitsit miten hyvin sanottu! Ihanaa, voi kunpa moni uskaltaisi olla juurikin noin avoin ja rempseä oma itsensä myös selvinpäin.

 10. Janna

  Todella fiksuja ajatuksia Monna 🙂 toi varsinkin mietitytti kun sanoit että oot syyttänty siitä että kaverit ovat hylänneet sut kun et ryyppää, mutta että oot itsekin tehnyt samoin heille. Se on kumma, mutta aina kun vaihtaa ns ”puolta” niin jotenkin ehkä jopa asettaa itsensä sitä toista ryhmää ylemmäs. Mutta juurikin toi että ei tarvi ryypätä siks että muutkin tekee niin ja että tajuaa oikeesti että näinkin voi olla hauskaa on ihan mahtava juttu! Hyvä sinä 🙂

  • Monna

   Kiitos Janna! 🙂
   Näin sitä tosiaan välillä menee ja ajattelee. Mutta onneks myös välillä osaa kattoa sinne peiliin.

 11. outi

  Hyviä ajatuksia ja aikalailla samanlailla itsekin ajattelen. Humalahakuinen juominen on täällä taaksejäänyttä elämää tällä hetkellä, mutta silti lasi jos toinenkin joskus maistuu, fiiliksen ja oman mielen mukaan 🙂

  http://outinfitness.fitfashion.fi/

  • Monna

   Se on hyvä tie, fiiliksen ja oman mielen mukaan! 🙂

 12. Sandra

  Erittäin hyvä teksti, jälleen! Piti tulla kehumaan tuota teidän karvaturria, aivan mahtava tuo ensimmäinen kuva 😀

  • Monna

   Hihi! 🙂 Se on siinä lähössä ”mummin ja ukin” kanssa mökille juhannuksen viettoon. 😀

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *