Monna
Monna

Unikoulu – ai miten meni?

No perseelleenhän se meni. 😀 😀 😀 Tavallaan..

En tiedä minkälaisia unikouluja on olemassa, mutta niitä on varmasti monia. Me kokeilimme lempeää unikoulua. Sellaista, jossa ei vauvaa huudateta tai muutenkaan anneta pienen kärvistellä nälässä / eroahdistuksessa / yhtään missään.. 😉
Tässä unikoulussa yritetään opettaa vauvalle, että maito ei ole se joka nukuttaa. Vaan iltamaito annetaan ennen sänkyyn viemistä ja öisin tarjotaan tuttia rauhoittumiseen, ei maitoa.

Moni kenen kanssa olen jonkinlaisesta unikoulusta puhunut on sanonut, että anna sitten isän hoitaa ne ekat yöt. Ne on ne vaikeimmat ja äidin sydän ei kestä sitten sitä pienen nyyhkytystä. Noh, meillä ei kestä kyllä isänkään sydän.

Ekat kaksi iltaa meni hyvin. Annoin Emmalle iltamaidot sohvalla, jonka jälkeen vielä yökkäri päälle, vaipanvaihto ja hampaidenpesu. Sitten vasta tytöntyllerö pinnasänkyyn ja rauhoitellen uneen. Nukahtaminen tapahtui vajaassa viidessä minuutissa. Ensimmäinen yö oli iskän vastuulla. Emma heräili muutamia kertoja ja tutilla iskä oli saanut rauhoiteltua tytön uneen suurimmassa osassa heräämisistä. Kuitenkin yhdellä kertaa ei ollut uni tullut pelkällä tutilla ja iskä oli antanut maitoa.

Toisena yönä oli minun vuoroni. Emma heräsi vain kerran, n.klo 02.00. Nukkumaan hän oli mennyt klo 20.30. Annoin yöllä sitten ensin pienelle vain tutin. Hän rauhottui ja nukahti, mutta heräsi uudestaan kymmenen minuutin päästä. Yritin taas pelkällä tutilla. Mutta loppujen lopuksi annoin maitoa. Sen jälkeen tyttö nukkui klo 07.00 asti tyytyväisenä.

Kolmantena iltana nukahtaminen ei meinannut onnistua lainkaan. Emma riekkui sängyssään, ähisi ja puhisi ja nauroi ja nousi seisomaan ja teki ihan kaikkea muuta kuin yritti nukkua. 😀 Ainoa millä hän sitten rauhottui oli maito. Yöllä heräsi vain kerran, söi ja nukahti. Nukkui klo 8-02 ja 02-06.30. Eli oikein hyvä yö.

Tulimme siihen tulokseen, että tällä hetkellä Emma kuitenkin tarvitsee vielä yöllä näköjään maitoa joten antaa asian olla niin. Jos hän herää VAIN kerran yössä, on se jo ihan älyttömän hyvä yö. <3

***

Minkälaisia unikoulukokemuksia teillä on?

Kommentit (28)

 1. Pee

  Haha… Ihan ku meiltä! 😀 Helpompi lämmittää maito ku hyssytellä koko yö, jos sen maidon kans pärjää vaan yhellä herätyksellä! 😉

 2. Paula

  Moi! Annatte Emmalle varmaan iltapuuroa? Vai eikö se uppoa? Kaspar ei ole meillä kaivannut yömaitoa moneen kuukauteen, en edes muista millon viimeksi imetin yöllä (imetyksenkin olen lopettanut jo aikaa sitten).

  Meidän iltarytmi menee siten, että 20:00 iltapuuroa, sitten iltapesut ja juuri ennen nukkumaan menoa maito eli joskus 20:30-21:00 välillä. Ja joskus seiskan maissa herätään. Kyllä kassukin vielä tietenkin yöllä heräilee pienesti mutta rauhoittuu onneksi tutin kanssa. Emma taitaa kyllä olla paljon aktiivisempi lapsi kuin Kaspar, että varmaan kuluttaakin enemmän touhutessaan ja ehkä siksi nälkä yllättää vielä yöllä 🙂

 3. Kaisa

  Me aloitettiin vajaa kaksi viikkoa sitten aika samalla periaatteella unikoulu.

  Poika on syntymästä asti nukkunut mun kainalossa ja olen aina öisin imettänyt ”puoli unessa” ja sitten vauva on nukahtanut tankattuaan.

  Nyt kuitenkin viimeisen kuukauden aikana heräilyjä oli noin kymmenen ja tuntui että koko ajan vaan tyrkytin unissani rintaa vaikka ei varmasti olisi tarvinnut kuin just sen maks. Yhden kerran.

  Nyt ollaan siis tehty niin että pojan pinnis on meidän sängyssä ihan kiinni ja mies on nukuttanut ja yöllä hoitanut heräämiset. (Koska mä kuitenkin heltyisin ja imettäisin :D) Aika hyvin on nukahtanut uudestaan pelkän tutin avulla. Välillä on kyllä vieläkin ollut niitä 10 kertaa heräämisiä mutta esim. viime yönä heräsi vaan kerran!!!

  Mutta kuten kirjoitit toi yks syöttö yöllä on varmaan teille tällä hetkellä just hyvä:) Ja myöhemmin voi sit kokeilla uudestaan.

  Kiitos jälleen kerran päivien piristämisestä:) Ootte huippu perhe.

 4. mampsikka

  Tosi hyvinhän tuo meni – alle vuosikkaalla ns kokonainen yö on 5 tuntia (toisilla tietysti enemmän, mutta sen pidempään pieni ei välttämättä pärjää ilman ruokaa tai aikuista) joten siinä mielessä yksi syöttö on oikein hyvin 🙂

 5. Taru

  Mun kokemuksen mukaan päivällä kannattaa kiinnittää huomiota siihen ruokaan ja ruoan määrään. Säännöllinen päivärytmi, 5 kunnon ateriaa niin ei vauva tarvi yöllä ruokaa. Itse huomasin että jos päivällä vauva sai kaupan soseita tai muuten söi huonosti niin kyllä heräsi yöllä. Meillä jäi yösyömiset 7-8kk vanhana kokonaan. Neuvolassa myös sanoivat samaa että jos vauva päivällä juo hirveesti maitoa tai syö huonosti niin se kostautuu yöllä. Mutta lapsiakin on erilaisia eikä se syöminen aina ole nälkää vaan juurikin läheisyyden kaipuuta yöllä. 🙂

 6. Nelli Kurisjärvi

  Moikka meillä samanikäinem poika kun teillä!:)
  Meillä lopetettiin yösyöttö 7kuukaudeniässä kun lopetettiin ensin päivästä.
  Meni 2yö huutamisella ja itki siis 15min mun sylissä.
  Sen huomasin että se päätös pitää vain tehdä tiukasti eikä luistaa siitä. Vaikeaa on mutta meillä isä myös oli mukana unikoulussa. Illalla syödään puuro klo 19 ja poikani nukahtaa klo 20 ja herää ekan kerran klo 6. Tuttia pitää joskus laittaa. Lapseni ei koe nälkää yöllä kun syö todella ison puuron illalla. Eli älkää huoliko ei lapsen unikoulu ole lapsen kiduttamista. Meilläkin tassuteltiin. Unikoulusta on tehty mielestäni sanani todella kammottava ja ahdistava asia. Aikuisen täytyy se päättää. Stemppiä kyllä se vielä onnistuu! 🙂

 7. Jonna

  Meilläkin touhukas tyttö ja syö aamuyöstä vielä kerran. Nyt 1 v2 kk. Jos syönyt päivällä toooosi paljon niin sitten ei herää yöllä.

 8. Lotta

  Me alotettiin pari viikkoa sitten unikoulu 7kk ikäiselle. Saa iltapuuron ja imetän n. Klo 21, sitten laitetaan vaunuihin ja hyssytellään uneen. Yöllä herää muutaman kerran itkeskelemään, mutta hyssytyksellä rauhottuu. Tuttia ei syö. Ekan kerran imetän klo 7 ja sen jälkeen nukkuu vielä 9 asti. Eka viikko meni ok, mutta oon kuitenkin nyt muutamana yönä joutunut imettämään n.klo 2 aikaan. Luultavasti vaikuttaa paljon minkä verran on uponnut kiinteitä päiväsaikaan.

 9. Saara

  Meillä unikoulupohdinnat myös käynnissä, vauva 7kk. Suosittelen lukemaan Laura Anderssonin ”Saat nukkua -Kuinka opetin vauvani nukkumaan ja kuinka se muualla tehdään”- kirjan. Kirjassa tosi hyviä vinkkejä ja pointteja.

 10. Reetta

  Mitenhän hiisi tän unikouluasian toteuttaa tissitakiaiselle, joka ei syö tuttia? 🙈😬

 11. Heli

  Meillä koitettiin samaa silloin, ku neiti oli n.9kk. varmaan viikon verran meni hyvin ja sitte huomasin, että parin viikon säästä lipsuttiin yösyöttöihin takasin. Meillä neiti siis söi tissiä. Itse Olin niin laiska, että jos vähänkään kauempaa alkoi yöllä itkemään tissiä, nii en raaskinut olla antamatta 😀 sitten se vähän jäi koko homma. En jaksanut edes enää ressata, että pitäis lopettaa, kun meilläkin syötiin yöllä vaan sen yhen kerran.

  Siinä sitte aika kului ja oisko neiti ollut vähän päälle 10kk, kun yhtäkkiä hoksasin, että meillähän ei ole syöty yöllä enää vähään aikaan. Se vaan sitte yhtäkkiä jäi pois itsekseen. Vaikka edelleen silloin söi päivällä tissiä ja saattoi tulla yölläkin viereen nukkumaan. Ei kuitenkaan enää vaatinut maitoa yöllä. Eikä oltu tässä välissä muutettu ruokailuja mitenkään, että Sillon 9kk ikäisenä sai jo kovastikki sen 5kiinteää ateriaa.

  Toivottavasti teillä menee yhtä helposti, että vaikka vielä tartte yömaitoa, niin Jospa se teidänkin neiti päättää itse sen yösyönnin lopettaa ilman sen suurempia unikouluja! 🙂

 12. Sini

  Meidän poika nyt 1v 1kk ja unikoulutin häntä 7kk ikäisenä. Meillä yöt oli mennyt niin levottomaksi että halusi 4kin krtaa yössä maidon ja ihan selvästi vaan nukahtamiseen. Sitten päätin että en anna enää maitoa vaikka mikä ja pysyn päätöksessä. Unikoulutin lapsen niin että nukkui minun vieressä, kun ajattelin että jo maidosta luopuminen on niin iso juttu että saa sitten musta läheisyyttä. Pari ekaa yötä oli hankalaa, poika ei itkenyt mutta ähisi ja puhisi kylläkin ja heräili vähän väliä, mutta pidin pääni. Viikon jälkeen huomasin että herää enää siinä 3-4 aikaan joten ajattelin että ehkä poika on sit vielä vaan nälkäinen ja päätin että no voin silloin antaa vielä sen maidon kun selvästi haluaa nälkään. Ja tosiaan meillä nukuttiin 8-8 tällä yhdellä syötöllä. Näin mentiin kaks viikkoa että heräsi 3-4 aikaan yhden maidon juomaan ja sitten jätti itsekseen sen maidon ja alkoi nukkumaan 12 tunnin unia, pari keraa joutui tutin antamaan. Ja tosiaan sänkyyn siirsin takaisin sillon kun päästiin tohon yhteen maitoon yössä ja sekään ei kärsinyt vaikka unikoulutin sen mun vieressä, vaan tyytyväisenä suostui nukkumaan taas omassa sängyssä. Mutta edelleen ja silloinkin annan iltamaidon niin että saa sen sängyssä. Enää harvemmin kuitenkaan nukahtaa maitoon , vaan juotuaan hetken möyrii sängyssä ja sitten nukahtaa 🙂 ja tosiaan tällä hetkellä nukkuu 11-12 tuntia yössä, on oppinut itse jo laittamaan tutin yöllä jos se putoaa joten mäkin saan nukkua ilman mitään herätystä, joskus harvoin ei löydä tuttia ja silloin alkaa ähertämään ja annan sen hänelle. Mutta suosittelen siis tätäkin vaihtoehtoa että unikouluttaa viereen 🙂

 13. Toinen Kaisa

  Jos kokeilisitte tarjota Emmalle öisin pullossa vettä? Meillä vieroitettiin yömaidosta sillä tavoin. Lapsi protestoi toki endin hiukan mutta tyytyi sitten veteen ja viikon jälkeen ei enään ”vaivautunut” veden takia ja tutti riitti.

 14. HM

  Esikoinen söi tsiljoonakrt yössä tissiä, eka unikoulu 9kk, yösyötöt 1krt, kipeänä 2krt. Ennen klo 2 en antanut. 1v kieppeillä loput syötöt pois. Ei syönyt tuttia ja mitään pulloja ei ole koskaan ollut. Sormiruokaili 100% eli todellakin tarvitsi vielä maitonsa. En ala väkisin tuputtamaan ruokaa. Ja sen jlk yöt parani, mutta hampaiden tulon aikaan heräilyjä edelleen. Ne poskihampaat!

  Nyt kuopus kohta 6kk ja aloittaa sirmiruuan ensi viikolla. Välillä olen onnistunut ilman tissiä tassuttelemaan uneen. Tuttia kyllä syö, mutta yöllä heikosti. Lempeästi siis täälläkin. Ja unikouluja on niin monia kuin perheitä. Toiselle sopii toinen ja toiselle toinen. Kyllä ne vauvat voi heräillä muutoinkin. Uskon, että temperamentti vaikuttaa paljon.

 15. Anniliiini

  Meillä yömaito jäi pois kun siirryttiin yöveteen, parin yön jälkeen neiti huomasi ettei pelkän veden takia kannata herätä 😂

 16. Veera

  Kuulostaa tutulta. Meidän tyttö tuossa iässä vaati kans maitoa yöllä ja jatko uniaan sitten aamuun asti..N.1.3v iässä jäi vasta yösyöminen, mut silti herää vielä välillä öisin et tutti pitää laittaa suuhun..Kaverin vauva taas on jo pitkän aikaa nukkunut läpi yöt.Jokainen lapsi on niin yksilönsä..:)

 17. Madde

  Edellä onkin jo todettu, tähän vaikuttaa hyvin moni asia!

  Mutta mutta kun 6kk neuvolassa sanottiin, että JOS vauva saa päivän aikana tarpeeksi ravintoa, se ei tarvitse yöllä maitoa, eli unikoulua vaan (huutaa just sen pari yötä, sitten helpottuu). Minusta tuntui pahalta ajatukselta laittaa maitohanat (korvikkeella mennään) kerralla kiinni, vaikka tiesin, että meidän tyttö syö hyvin päivän aikana. Minun piti saada todistaa itselleni, että hän ei sitä maitoa tarvitse, että se on vaan tapa. Illalla siis annettiin iso annos maitoa niinkun ennenkin (ei nukahda pullolle, vaan se on osa meidän iltarutiineja). Yöllä aloin tiputtamaan maidon määrää pikkuhiljaa. Kun maidon määrä laski 50ml:aan, tyttö valvoi hyväntuulisena hieman pidempään maidon jälkeen, mutta max tunnin valvomisen jälkeen nukahti. Sama homma, kun tuosta 50ml määrästä päätettiin jättää maito kokonaan pois, annettiin vaan tuttia. Noin 3 viikkoa meillä meni, 7kk iässä oli yösyönti loppunut, puuro 19.30, yöunet 20.30-06 noin yleensä, aamulla heräämisen jälkeen heti vähän maitoa ja 07.30 aikaan taas puuroa. Olen tosi tyytyväinen ollut meidän ratkaisuun!

  Me tehtiin näin, mutta jokainen löytäköön sen oman tavan. Onko se sitten unikoulu tai ei, kunhan itse on ratkaisuunsa tyytyväinen. Levollisia yöunia yösyötön loppuminen ei takaa, meillä tyttö ainakin heräilee välillä kun on unissaan harjoittanut konttaustaitojaan yms. 😁 Alle 3kk vanhana valvottiin koliikin takia öisin 4h pätkiä ja nukuttiin lähinnä aamupäivisin, eli en valita!

 18. Helillle

  Lempeä unikoulu. Pakko sanoa, että terminä jotenkin ärsyttävä. Kukaan meistä vanhemmista ei halua lastaan itkettää, mutta kyllä yösyömisestä irtautumiseen itkua useimmiten liittyy. Eikä se mielestäni tee koulusta sen vähemmän lempeää. Lapsi vain opettelee uutta tapaa nukahtaa ja vanhempi on siinä tukena. Vauvallahan ei ole vielä muuta kommunikointitapaa kuin itku. Ja protestoida pitää kun tutusta tavasta poiketaan. Yöaikaan se itku vain tuntuu jotenkin pahemmalta…

 19. I.J.

  Meidän tyttö alkoi heräilemään 4kk lähtien jopa 5-6 kertaa yössä. Tarvitsi joka kerta tissiä nukahtamiseen ja oli helppoa napata viereen ku tyttö nukkui samassa huoneessa. Sitten alkoi äiti sen verran väsyä, että pakko oli keksiä muu ratkaisu. Siirrettiin tyttö omaan huoneeseen vähän vajaa 7kk ikäisenä. Ekana yönä heräs muutaman kerran mutta seuraavat yöt alkoi sujumaan jo paremmin ja nykyään tyttö 8kk nukkuu 12h yhellä syötöllä. Meillä ei syödä tuttia tai pulloa, joten todella yllätti miten siirto omaan huoneeseen rauhoitti unia. Unikoulu oli tarkoitus aloittaa samalla, mutta menikin helpommin noin 🙂

 20. Emilia

  Meillä jäi tytön yömaito pois 1v 2 kk ikäisenä (joi pullosta). Enkä itsekkään ajatellut että hän sitä ravinnokseen tarviaa; oli tuttu ja turvallinen hetki. Sitten yhtenä vloppuna isi nukutti ja yösyöminen jäi kerrasta pois. Nyt puolitoistavuotiaana herää yöllä n 1-2 krt minkä ajattelen olevan todella iisiä. En ole ikinä ajatellut että mitkään poppaskonstit auttaa😃ihan varmasti ajallaan kaikki tapahtuu. (Ja kyllä tarjoisin maitoa jos tyttö huutaa😃). Se kyllä koittaa hetki kun maito ei yöllä maistukaan. Tsemppiä!

 21. Sue

  Me pidimme unikoulun heti lapsen täytettyä puoli vuotta – nyt hän täytti juuri puolitoista vuotta. Me ajattelimme, että meillä vanhempina on velvollisuus opettaa lapsellemme kaikenlaisia asioita, ja nukkuminen on yksi asia muiden joukossa. Lapsemme kasvoi silloin puolivuotiaana nätisti käyrillä (ei ollut pienikokoinen tms.) ja söi hyvin kiinteitä, joten mitään fyysistä tarvetta yömaidoille ei enää ollut. Meillä lähtökohta oli siinä mielessä hyvä, että lapsi oli aina nukkunut omassa sängyssään ja jo viisikuisena siirsimme hänet omaan huoneeseen nukkumaan. Pari ekaa yötä yötä tassuteltiin enemmän ja vähemmän, mutta siitä lähtien hän on nukkunut pääosin yönsä hyvin. Toki sairastelut, päiväkodin aloitus ym. muutokset ovat sekoittaneet pakkaa, mutta aina tuollaisen erityistilanteen jälkeen pitää vain ottaa unikoulun opit johdonmukaisesti käyttöön. Ja niin tylyltä kuin tämä tuntuu sanoa, että ei lapsen itkeskely tuntunut unikoulun aikaan mitenkään erityisen pahalta, koska tiesimme, että unikoulu parantaa meidän kaikkien elämänlaatua.

 22. Elli

  Meette just niitten omien voimavarojen mukaan <3 meillä on 2 tylleröä joista kumpikin on vielä tuossa iässä nukahtaneet maitopullon kanssa sänkyyn ja juoneet yöllä pullon maito. 1 v 3 kk kuitenkin sit itse jättivät maidot pois ja samoilla tulilla lähti sit tutti päiväkäytöstä kun ei neitejä enää vaan kiinnostanut. Oikeesti se jos yhden kerran herää yöllä on aika luksusta Ja jos vaatii maitopullon niin antaa palaa:)! On ne äiskän ja iskän yötkin tärkeitä lepoaikoja, kuka siitä edes sit välittää et voi 3 v synttäripäivänä todeta et 'onneksi tehtiin kaikki niinkun oppikirjat sano':D kukaan ei muista sitä mut kaikki on tyytyväisiä kun saa nukuttua nyt:)

 23. Teresa

  Saan ilmeisesti olla todella kiitollinen että meidän poika on nukkunut 3kk asti 8-9tunnin yöunia. Tällä hetkellä (poika 9kk) nukkumaan menee n.9 ja herää 8-9 välillä..Heti pienestä pitäen pidin tärkeänä pitää aina ne samat iltarutiinit, tiedä sitte onko sillä ollu merkitystä vai onko poika muuten vaan hyvä uninen. 😀

 24. Janette

  Osa vauvoista tarvitsee yhden yösyötön vielä alle 1.v. ikäisenä. Itse en kestäisi itkettää vauvaa, jos olisi pienikin mahdollisuus, että itkee nälkäänsä…Yhden vuoden iässä itse lopettanut 4 lapsen imetyksen (myös yö) ja kaikki nukkuneet siitä lähtien heräämättä.

 25. M

  Hei.
  Niin kuin täällä on jo monta kertaa todettu, on jokainen lapsi oma yksilönsä… Kertomuksesi kuulosti kyllä hyvin tutulta! Meillä tyttö lopetti yösyönnit vähän reilun vuoden iässä pikkuhiljaa. Meillä tosin ei puolen vuoden jälkeen enää maitoa lämmitetty, vaan joi huoneenlämpöistä korviketta. Sen verran ruvettiin vuoden iässä ”unikouluilemaan”, että vähän silleen laiskasti lähdettiin maitoa hakemaan. Pikkuhiljaa kävi niin, että ehti nukahtamaan ennen kuin maitopullon sai. Me kyllä herättiin molemmat. Toinen jäi silittelemään ja tarjoamaan tuttia ja toinen lähti kohti keittiötä… Tällä periaatteella luovuttiin reilun parin vuoden ikäisenä tutista. Nukahti jo nimittäin ilman tuttia, mutta yöllä heräsi sitä kaipaamaan. Kerran oli lähellä, että olisin antanut, mutta viime hetkellä nukahti ilman.

  Tsemppiä! Mutta älkää suotta stressatko. Jopa neuvolan mielestä on normaalia syödä yöllä n. vuoden ikäiseen saakka.

 26. Ellu

  Meillä ei pidetty unikoulua kummallekaan ja ihan kunnollisia lapsia ovat (12 ja 13v). Tissiä saivat 1vuoden niin paljon kun halusivat. Nykyään en edes muista kuinka monta kertaa heräsin yöllä:) Molemmat ovat nukkuneet meidän sängyssä ja tilanteen mukaan aina mentiin/mennään. Joskus tulevat vieläkin viereen enkä koe että siitä on heille mitään haittaa. Päin vastoin.

 27. n

  Meillä ihan sama, pari kertaa kokeiltiin ja voi apua sitä parkua. Ja maidon oikeasti juomalla joi ja sitten rauhoittui. Ihan itsestään se yömaito sitten jäi kun S oli vuoden ja jotain kuukausia päälle, eräänä yönä ei vaan enää herännyt kertaakaan. Ja sen jälkeen on nukkunut täysiä öitä. Eli ei stressiä, ei se riparilla sitä tuttipulloa enää kaipaa!

 28. Hanna

  Älkää vaivatko päätänne turhilla kouluilla jos kyseessä on vaan yksi herääminen. Meillä ei oo ikinä moisia pidetty ja niin se yömaito vaan jää iän mukana aina jossain vaiheessa pois. ❤️ Muutenkin nyt useamman lapsen äitinä oon ottanu kyllä niin rennon asenteen kaikissa vastaavissa opeissa mitä vanhemmille tuputetaan mun mielestä ihan turhaan 😁 mää meen sieltä missä aita on matalin ja kunhan kaikki voi hyvin niin millään muulla ei oo väliä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *