Monna
Monna

Uni paras lääke on..

Tiedättekö mikä on mun mielestä tällä hetkellä rasittavaa? Se, kun lukee joka paikasta otsikoita ”näillä keinoilla parannat unenlaatua” ja ”uni on tärkein hyvinvoinnin osa-alue” jne jne.. Miks nää otsikot ja artikkelit on rasittavia mun mielestä on siks, että mulla ei oo mitään vaikeuksia nukkua tai nukahtaa.

Jos mä saisin ja kaikki menis niin kuin unelmissa, nukkuisin klo 21.30-07.00 joka yö. Mutta kun se ei mee niin. 🙁 Emma nukahtaa nykyään siinä klo 21 paikkeilla. Se on ihana juttu. <3 Mä monesti sen jälkeen käyn vielä haukkaamassa jotain pientä iltapalaa ja sitten meenkin jo sänkyyn lukemaan. Nukahdan siis usein klo 21.30-22 välillä.

Mutta! Meillä on nyt reilun kuukauden (vähintään) jatkunut sellainen ihanuus, että Emma herää kerran tai pahimmassa tapauksessa kaks kertaa yössä. Öisin hänen sänkynsä viereen rauhoittelemaan ei kelpaa iskä, vaan se on aina äiti. Jos Tuukka menee huoneeseen Emman herättyä yöllä, alkaa huuto (ja itku) ISKÄ POIS! On vaan parempi sitten, että mä olen se joka sinne huoneeseen menee heti ekana. Silloin on mahdollista, että Emma ei herää niin ”vahvasti”, vaan rauhottuu kun istun hetken sängyn vieressä.

Joka tapauksessa se, että yhtenäkään yönä en oo saanut nukkua yli neljää tuntia putkeen kerrallaan, alkaa vähän painamaan.. Tai on mulla ollut yks yö! Silloin Emma heräs ”vasta” kuudelta ja nukahti sitten vielä takas. Mutta mä en enää siinä vaiheessa nukahtanut, kun seiskalta oli herätyskello soimassa.

Mä tiedän miten tärkeetä uni on kaikkeen hyvinvointiin liittyen! Mutta mua ei auta tällä hetkellä yhtään nää tällaiset ohjeet: Laita kännykkä pois kaksi tuntia ennen nukkumista, lueskele rauhassa hyvää kirjaa tai tee pieni joogaharjoitus kynttilän valossa. Juo lämmin kupillinen kamomillateetä ja pistä suosikkivillasukkasi jalkaan. Avaa ikkuna hetkeksi makuuhuoneessasi ennen nukkumaanmenoa, jotta saat nukkua raikkaassa ilmassa. 

Vaikka mä joisin kamomillateetä villasukat jalassa venytellen kynttilänvalossa koko päivän, se ei poista sitä faktaa, että mä herään joka tapauksessa kerran tai kaks yössä meiän pienen tyttömme äiti-huutoihin. Puh! 😀

Kuka muu allekirjoittaa? 😉

Monna

Kommentit (7)

 1. Mari

  Itse heräilen myös aamuöisin, ja saatan valvoskella. Tai sitten unet loppuu muuten vaan esim. kuudelta vapaapäivänä :/
  Oisi edes ne lapset syynä heräilyyn, että olisi joku syy.

 2. Salla

  Kaksi pientä lasta, niin todellakin allekirjoitan! En ole nukkunu kokonaisia yöunia kolmeen vuoteen. Välissä pääsin siihen yhteen herätykseen yössä, mutta sitten syntyi kuopus. Tällä hetkellä jos päästään yhden käden sormilla laskettaviin yöllisiin heräämismääriin, niin pitäis olla tyytyväinen.
  Mutta nykyisin osaa arvostaa unta ja lepoa paljon paljon enemmän! Että jos mahdollisuus pieneen tissutteluun olisi esimerkiksi, niin monesti sitä valitsee kuitenkin hyvin nukutun yön.

 3. Jossu

  Varmaan jokainen pienen lapsen äit voi allekirjoittaa tuon ja sehän on täysin eri asia kuin unettomuus tai nukahtamisvaikeudet. Esikoisen kanssa sain nukuttua kokonaisen yön vasta tämän mennessä kouluun. Mieti jos kärsit nukahtamisvaikeuksista pakollisten heräämisten lisäksi😍

 4. Karo

  2 pienen lapsen äitinä todellakin ymmärrän! Me joskus tehdään niin että toinen vanhemmista menee muualle (vaikka hotelliin) välillä nukkumaan. Ihan vaan että jaksaisi taas arjen säätöä. 🙂

  Haluaisin kohteliaasti ja kunnioituksella tiedustella, että miksi ajattelet että ferritiini (ja rauta) on aiheuttamassa sun väsymystä kun näin maalaisjärjellä ajateltuna syynä väsymykseen on se, että et oo saanut kunnolla nukkua ?

  • Monna

   Joo hotellijuttu ois kyllä hyvä! 🙂

   Ajattelen siks ton ferritiini aiheuttamassa väsymystä, kun mulla on niitä muitakin oireita mitä siihen kuuluu. 🙂 Ei vaan väsymystä. Ja siis kun mun arvo on sellainen, mitä moni lääkäri pitää alhaisena ja puutostilana.

 5. Anniina

  Hei Monna! Pakko kommentoida kun meillä on juuri samana päivänä syntynyt poika ja tuo kuvaus oli kuin suoraan meidän öistämme 😁 viime yönä heräsi 4.40 ja ei kelvannut kuin äiti vaikka iskän vuoro oli mennä. Sainkin kuin sainkin pojan nukahtamaan mutta vasta 5.50 😆 joten todellakin tiedän mistä puhut! Tsemppiä sinne kovasti, tämäkin on varmasti vain ”vaihe”. Nimimerkillä toista kertaa tämän kokeneena ja juurikin tuossa iässä 😊

 6. Upi

  Mua ärsyttää myös nuo unijutut jonku verran.. Oishan se ihana kun sais nukkua yön yhtä soittoa, se vaikuttaa niin paljon kaikkeen. Ite oon aina ollut hyvä nukkuja, mutta nyt 1v 9 kk heräilevän pojan äitinä on oma unenlaatu kärsinyt, että on alkanut tulla nukahtamisvaikeuksia ym. Meidän yöt menee nyt pääasiassa niin että poika herää joskus puolen yön jälkeen ja nostetaan viereen missä nukkuu n. 04-05 saakka, jolloin imetän ja jatkaa sitten n. 07 saakka. Ite en yleensä nukahda enää tuon aamuyön imetyksen jälkeen, saatan pötkötellä vaan. Päiväunet nukun pojan kanssa niinä päivinä kun en ole töissä, se vähän paikkaa öiden univajetta. Huonomminkin nämä yöt voisi mennä (ja on menneetkin aiemmin) mutta ihan ilman heräilyjä ei meillä taideta nukkua vielä aikoihin..

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *