Monna
Monna

Ujo, kiltti, itsekäs, tyrkky – ennakkoasenteet…

Tiedättekö, olen miettinyt monta kertaa miten väärin ihmiset tulkitsevat toisiaan. Se on ihan ymmärrettävää ja inhimillistä tietysti. Nopeasti luodaan joku käsitys toisesta ja sitten voikin olla vaikea muuttaa sitä käsitystä. Myös ennakkoon kuullut mielipiteet tai jopa juorut jostain toisesta vaikuttaa kovin vahvasti omiin mielipiteisiin. Se on ihan väärin.

Olen itse yrittänyt opetella siihen, että en muodostaisi kenestäkään mielipidettä ennen kuin olen hänet tavannut. Blogin tai julkisuuden perusteella on todella vaikea alkaa kehittämään yhtään mitään oikeaa käsitystä ihmisen luonteesta. Tietysti jotain osviittaa saa, onko ihminen positiivinen, aito, negatiivinen, ujo, jne… Mutta esim. Tosi tv-sarjojen tai blogien perusteella voi kuitenkin jokainen tuoda itsestään vain pienen osan esille. Ja sekin voi olla rooli.

Luin TÄMÄN blogipostauksen muutama päivä sitten ja se puhutteli minua. Olen itsekin ollut lähes koko elämäni se kiltti ja joustava. Vasta ihan muutaman vuoden aikana olen oppinut liiasta kiltteydestä pois, olen oppinut kunnioittamaan itseäni ja olemaan rohkeasti oman tieni kulkija. Laittamaan rohkeasti itseni välillä etusijalle. Mutta se on jännä juttu, vieläkin joskus tunnen tekeväni jollain tapaa huonosti, jos laitan itseni välillä etusijalle. Varsinkin nyt pienen vauvan äitinä.

Ujous ja itsetietoisuus sekoitetaan kovin usein toisiinsa. Ujo ja hiljainen, ehkä hieman vetäytyvä ihminen lokeroidaan itsetietoiseksi ja ylpeäksi. Tosiasiassa häntä ujostuttaa puhua suureen ääneen ja katsoa silmiin. Kun super kiltti ihminen alkaakin laittamaan omia tarpeitaan muiden edelle, tehdään hänestä itsekäs. Tosiasiassa muut ovat vain tottuneet siihen, että kyllä hän joustaa ja antaa periksi, kun ei sitten enää annakaan – on hän itsekäs.

Mekko  Bubbleroom – Chiara Forthi

Jos nainen (tai mies) haluaa pitää ulkonäöstään huolta, leimataan hänet helposti turhamaiseksi. Vaikka sitten taas pidetään hyvänä asiana, että huolehtii itsestään. 😀 Aika ristiriitaista eikö? Kampaajalla käynti voidaan ajatella normaalini ja hyvänä juttuna, mutta ripsipidennykset ovat turhamaisuutta.. Kynsiä voidaan lakata tai käydä lakatuttamassa, mutta rakennekynnet ovat turhamaista hömppää.. Ymmärrättehän mitä ajan takaa?

On kurjaa lukea blogipostauksia, joissa kerrotaan kuinka äidit ja muodokkaammat naiset saavat osakseen ”tyrkky-leimaa”, koska eivät pukeudu vain haarniskaan ja uskaltavat jopa julkaista kuvia siitä. Tällaisia kommentteja minäkin joskus saan. Se on ihan kamalan kurjaa, että naiset luokitellaan tyrkyiksi, jos uskaltaa pukeutua naisellisesti ja korostaa omia muotojaan. Tyrkkykuvat on ihan eri luokkaa, ne missä ollaan kontillaan peppu pystyssä ja ”joogataan” stringit jalassa.. 😉 Tai no, toisaalta voihan joku haluta joogata juurikin stringeissä ja kertoa siitä somessa.. 😀 Mutta tyrkkyä en näe siinä, jos naisellinen nainen pukeutuu muihinkin kuin poolopaitoihin ja maksimekkoihin.

Ihmiset luovat niin herkästi jostain toisesta jonkun käsityksen ja sitten pitävät siitä tiukasti kiinni. Muutenkin se sellainen pahansuopaisuus on vain niin kamalan surullista. En ymmärrä miksi ihmiset eivät olisi avoimempia tapaamaan uusia ihmisiä ilman ennakkokäsityksiä? Miksei naiset ja äidit voisi pitää enemmän toistensa puolia?

Uskon vahvasti, että kaikki saisivat niin paljon enemmän irti elämästä, jos vain rohkenisivat vähän raottamaan niitä omia käsityksiään avarimmiksi ja tapaamaan uusia ihmisiä avoimin mielin. Uskon vahvasti, että kenenkään oma fiilis ei siitä parane, jos saa haukkua jotain itsekkääksi tai tyrkyksi. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että pitää uskaltaa pistää omia asioita muiden asioiden edelle – edes välillä. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että naiset koosta riippumatta saa pukeutua seksikkäästi ja naisellisesti.

***

Mitä te olette mieltä tästä asiasta? Ihanaa viikonloppua toivotellen,

Pst. Mun ripsistä huolen pitää ihana ja taitava Beauty Anniina. <3 

Kommentit (3)

 1. Pikkumyyx

  Niin ärsyttää nämä somen tuomat ulkonäkökeskeiset ajattelutavat! Ei tälläisia ollut ennen somea. Raivostuttaa, että instagram on täynnä laihoja ja kauniita, tai fittejä ja kauniita naisia biksuissa. Missä tavalliset naiset? Toki nyt on tuotu esille plus malleja, mutta he taas ovat todella muodokkaita. Missä tavalliset naiset, joilla on erikokoisia vartaloita? Missä pienirintaset joilla on suuri pylly, tai missä suuririntaiset joilla on pieni pylly, tai missä sopusuhtaiset naiset joilla on hieman löysää vatsaa…
  Ärsyttää kun ”pitäisi” olla joko muodokas tai fitti. Vaikka yrittää rakastaa omaa vartaloaan (isoa pyllyä, pieniä rintoja ja vatsaa josta sixpack ei paista läpi), sitä aina hieman vajoaa alaspäin kun käy somessa. Toisaalta somessa on myös hyviäkin puolia, joten en tiedä kannattaisiko oman mielenterveyden takia lopettaa sometus vai jatkaa niiden hyvien puolien takia? Kyllä nykyään ihmisellä voikin olla hankalaa 😂 Ennen taisi ongelmat olla hieman eri luokkaa…

  • Katariina

   Pikkumyyx olipa hyvin kiteytetty. Ei lisättävää. Näin se juuri on!

 2. Katariina

  Tosi hyvä teksti ja tärkeitä pointteja! Ymmärrän täysin mistä puhut ja olen täysin samaa mieltä! <3

  Minäkin olen vasta ihan viime aikoina opetellut pitämään puoliani ja sanomaan ei. Siinä on ollut toisilla ihmettelemistä kerrakseen 😉 !! Noi ennakkokäsitykset on tosi kurjia ja niistä pitäis päästä eroon. Kyllä sen itsekin myönnän, että valitettavasti olen joskus sortunut siihen että muodostan ihmisestä mielipiteen jonkin yksittäisen esim. juorun perusteella, vaikka se on todellakin väärin. 🙁

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *