Monna
Monna

Turhakkeet ja hyödykkeet vauvalle

sis. mainoslinkkejä

Nyt tässä reilun neljän kuukauden aikana on tullut huomattua jo asioita, joista on muodostunut turhakkeita ja toisaalta niitä, jotka on olleet hyödykkeitä. 🙂
Ajattelin tähän listata teille omia fiiliksiäni, mutta se mikä toimii meillä ei välttämättä toimi kaikilla. Ja toisinpäin. 😉

Hyödykkeet:

 • Pyjamat, joissa kaksisuuntainen vetskari ja ”suljetut lahkeensuut”. Kaksisuuntainen vetskari on ehdoton juttu vaipanvaihdoissa. Ja minä tykkään, että ei tarvitse yöksi laittaa erikseen sukkia. Tällaisia on mm. Elloksen pyjamat.
 • Unipussi! Meillä tyttö nukkuu kaikki yöt unipussissa. Paljon levollisempaa unta, eikä pääse vääntyilemään ympäri pinnasänkyä. Meidän unipussi on Raskauskeijusta, mutta hyvin samanlainen, kuin mm. tämä. Raskauskeijun unipussi tässä, mutta tilapäisesti ainakin valitettavasti loppu.
 • Pikkulaukku vaunuihin. Itse en ole kokenut vaippakassille tarvetta, olen käyttänyt omaa BjörnBorgin laukkua vaunuissa mukana. Mutta vaunujen ”työntöaisaan” kiinni laitettava pikkulaukku on ollut kätevä. Siihen saa mukaan kätevästi tuttipullon, lompakon, avaimet ja kännykän. Itselläni on tällainen versio.
 • Untuvapussi vaunuihin. Ilman tätä ei olisi kyllä pärjätty. Meillä on ollut tämä untuvapussi käytössä ihan syntymästä asti ja edelleen, se on käytössä joka päivä. Sen saa hyvin niin vaunukoppaan, kuin matkarattaisiin. Meillä on tämä Elodie Detailsin ihanuus.
 • Unipesä! Me ostimme unipesän jo ennen Emman syntymää valmiiksi. Oltiin kuultu siitä niin paljon hyvää. Meillä se oli jokaöinen nukkumapaikka kolmikuukautiseksi asti.
 • Leikkimatto, jossa on paljon värejä ja erilaisia tunnusteltavia juttuja matossa kiinni, niiden roikkuvien juttujen lisäksi. 🙂 Meidän leikkimatto on tosiaan hyvin värikäs ja ei todellakaan ”sovi sisustukseen”. Mutta mitä enemmän värejä, sitä enemmän vauvat pitää. Leikkimatto ei alkuun ollut kiinnostava, mutta nyt kun Emma osaa tarrata leluihin kahdella kädellä ja kääntyillä, on se ollut ihan huippu paikka.
 • Sitteri! Ihan ehdoton! Melkein sanoisin, että ykköstuote! Meillä on ollut BabyBjörnin sitteri käytössä ihan syntymästä tähän päivään asti. Ihan pienenä Emma otti siinä jopa päikkäreitä, nyt hän viihtyy siinä sen aikaa, että saa keitettyä kaffet aamulla. 😉 Mutta siis älyttömän toimiva juttu, jos haluaa hetkeksi kädet vapaiksi. Ja tämä lelu vielä kiinni siihen, niin on tytöllä aina hämmästeltävää hetkeksi.

Turhakkeita on ollut huomattavasti vähemmän. Meillä turhakkeeksi on osoittautuneet mm. kaikki pehmolelut. Niistä Emma ei vielä oikein välitä. Tulee varmasti jossain vaiheessa välittämään, mutta nyt ne ei vielä kiinnosta. Toinen mikä meillä on osoittautunut harmi kyllä turhakkeeksi on kantovälineet. Emma viihtyi Tulassa alle 2-kuukautisena vielä ihan hyvin ja nukkuikin siellä. Mutta enää ei tyttö viihdy siellä yhtään! 😀 Ei kuitenkaan meinata vielä heittää Tulaa kierrätykseen, vaan meinataan vielä joku päivä kokeilla josko nyt taas kiinnostaisi olla. Tai sitten, kun sitä voi käyttää selkäpuolella, josko hän viihtyisi siellä sitten.

Me päätettiin jo ennen Emman syntymää, että esim. hoitopöytä on turha ostos. Pesukoneen päälle hankimme hoitoalustan ja kylpyhuoneessa vaipanvaihto ja pepunpesu onkin ollut kätevintä koko ajan. Iso osa leluista on vielä ihan turhakkeita, mutta niiden aika varmasti vielä tulee. Nyt kiinnostavinta on omat sormet ja meidän vanhempien naamat. 😀

***

Onko teillä jotain selkeitä turhia hankintoja tai toisaalta, mitkä on olleet niitä parhaita hankintoja?

Kommentit (16)

 1. tuttujajuttuja

  Meillä itseasiassa on olleet täysin samat hyödykkeet kuin teillä, liputan kaikille, erityisesti unipussille ja sitterille minäkin 🙂

  Turhakkeita ei meilläkään ollut kun aika vähän yleensäkin ostettiin mitään (ei myöskään ostettu hoitopöytää vaan pärjättiin kuten te), pehmolelut on alkaneet kiinnostaa siitä 6kk-7kk eteenpäin 😉
  Vaatteista sanoisin turhaksi potkupuvut, siis ne joissa ei ole edes sitä vetoketjua/neppareita vaan nepparit siellä olkapäillä. Meillä on vaipanvaihtoa tullut syntymästä saakka tehtyä paljon runsaan kakkaamisen takia, ja ne potkarit nyt vaan olleet joka kerta inhottava hidaste siinä hommassa 😀 Myös ihan liikaa ostettiin tuttipulloja kun eihän tää meidän nyytti lopulta juonut kuin yhdestä ja samasta!

 2. Sanna

  Koliikkikeinu on ollut se meidän ykkösjuttu 🙂 Kaikki kolme on tykännyt ja on selkeästi auttanut masuvaivoissa (esikoisella oli todella hurja koliikki). Meidän nuorin on nyt 3kk ja viihtyy keinussa edelleen! Meillä on myös Carenan sitteri joka on samantyylinen kun Baby björnin ja siinä pikku prinsessa tykkää myös oleskella 🙂 Musiikkimobile on kanssa tosi mielenkiintoinen ja sillä saakin vauvan viihtymään hetken pidempää pinnasängyssä 🙂 Kaukalopussi ja vaunupussi ovat kanssa ehdottomia lemppareita 🙂 Turhakkeeksi osoittautui tälläkin kertaa bodyt jotka eivät ole kietaisumallia, mutta silti niitä tuli ostettua jokunen. Kietaisuvaate on vaan niin paljon kivempi ja helpompi pukea vauvalle 🙂 Samoin itselle tuli ostettua sellainen turhake kun rintapumppu… Imetys onnistuu, mutta pumppaamisesta ei tule tälläkään kertaa mitään (pitipä silti taas kokeilla) 😀

 3. Satu

  Mä sanoisin, että kumpikaan ei ole oikein leikkimatosta välittänyt, isompi vielä vähemmän kuin pienempi.

  TrippTrapp ja semmoinen viittamainen essutakki oli sormiruokailuun kätevä, nyt TrippTrappiin saatiin se newborn-setti odottamaan kolmatta.

  Ja harsoja on mennyt x miljoonaa, koska molemmat ovat puklailleet paljon. Kaikenlaiset rasvat taas jäivät vähälle käytölle.

  Smoothiepussit olivat tosi hyviä, kun saattoi vaan lykätä ruuan vaunuihin ja jatkaa matkaa. Edelleen lpset 7v ja 4v pyytävät niitä eväiksi.

 4. Niina

  Kaukalopussi turvakaukaloon on ollut meidän perheen pelastus! Jonkin verran liikutaan autolla ja vauva VIHAA pukemista, on niin helppo vain sujauttaa vauva lämpöiseen pussiin ja lähteä matkaan 👍

  Kantovälineistä itsellä juuri päinvastainen kokemus; vastasyntyneenä meidän herra sai hirveät hepulit heti kun hänet otti manducaan, mutta nyt meidän puolivuotias ottaa repussa jo päiväuniakin! Toivottavasti jatkuukin näin, uskoisin että kesäreissuilla reppu voisi olla ainakin välillä kätevämpi vaihtoehto kuin rattaat. Olisi muuten kiva kuulla myöhemmin kokemuksiasi uusista matkarattaistanne, sellaiset itselläkin hankintalistalla 🙂

  Kiitos vielä Monna ihanasti hyvänmielen-blogista 😘

 5. Mama menossa

  Ostin suurin toivein ennen Väinämön syntymää rintarepun, mutta hänestäpä tulikin sellainen järkäle (3,5 kk & vähän vajaa 9 kg), ettei huvita repussa kanniskella… 😀 Ehkä myöhemmin selän puolella.

  Paras valinta on ollut tavaroiden hankkiminen tarpeen mukaan – kun vauva on alkanut katsella enemmän ympärilleen, lelukaari on hankittu ja vaatteet kasvun mukaan (niitäkään emme onneksi hamstranneet, sillä nuo pienimmät tosiaan jäivät vähälle käytölle. Meillä viihdytään valtavan hyvin sitterissä lelukaaren edessä/alla: vauva alkaa heilutella leluja kulmat keskittyneesti kurtussa, ja äiti keittämisen lisäksi juo sen kahvin rauhassa. 😉

  https://menoajamamailua.wordpress.com

 6. Iiris

  Meidän tyttöjen kohdalla ei oltais ikinä selvitty ekaa vuotta ilman kantoliinaa ja parvekerattaita. Hoitopöytää, sitteriä eikä leikkimattoa ei ole ollut käytössä. Leikkimaton korvasi pehmeä fleecehuopa. Unipussinhan saa äitiyspakkauksesta, paljon helpotti kaverilta saamani fleecepussukka kaukaloon niin ei tarvinnut vauvelia aina pukea kauppareissuille. Hoitolaukku oli esikoisella, muiden vaipat/vaihtovaatteet on mahtuneet käsilaukkuun. Mitä vähemmän, sen parempi:)

  • Iiris

   Ja vastaan itselleni, että meidän perheessä pinnasänky osoittautui täysin turhaksi. Kakkoselle sen vielä kasasin ja seisoi vuoden vaatekaappina. Kolmoselle en edes kasannut. Se jos mikä vie tilaa ja paljon!

 7. Jonna

  Turhakkeita:unipussi, pinnasänky alle 6 kk ( paitsileikkikehänä). Untuvapussia ei olla tarvittu, ä-pakkauksen pussi ajanut saman asian. TurvaKaukalo jonka saa kiinni rattaisiin.. ei käyttöä koska tyttö ei viihdy kaukalossa.

  Hittejä alussa Manduca, uusi tuleminen myöhemmin. Baby björnin kantoreppu että saa kasvomenosuuntaan. Kovat lelut, täälläkin pehmolelut ei kiinnosta.

  kylpyamme vähän turha koska suihku on nopeampi. Loppujen lopuksi välttämättömyyksiä tosi vähän.

 8. taika

  Hyödyllisiä ollut:
  Rintapumppu, sähkökäyttönen oli aluksi ehdoton että saatiin maidontulo lähtee käyntiin. Nyt en enää sitä kuitenkaan tarvii.

  Kaukalo- ja vaunupussi. Laitan vauvan sinne sisävaatteissaan, joten kätevää esim vaunulenkin jälkeen ku vauva nukahtanu vaunuihin niin ei tarvii herättää ja häiritä unia riisumalla mitään toppahaalareita vaan ainoastaan avaan vaunupussin auki niin hän ei paahdu sisällä siellä nukkuessaan.

  Mikrosteriloija oli kätevä alkuvaiheessa kun vielä käytettiin pulloja ja rintapumppua mut enää ei oikeen tarvetta.

  Jalallinen kylpyamme. Meillä kylvetään joka ilta ja mun on helppo kylvettää kun ei tarvii kyykistellä.

  Turhakkeita:

  Meillä on ollut valitettavasti turhia sitteri ja koliikkikeinu. Vauva rupee heti huutaa kun hänet laitetaan sinne. Hän viihtyy vaan sylissä.

  Tutit. Ei kelpaa. Ei mikään tutti kelpaa eikä pysy suussa. Jatketaan silti harjoituksia jos vaikka oppisi tykkäämään tutista.

 9. Sussu

  Samat hyödykkeet kuin listassasi! Lisäksi lisäisin:

  ~ kietaisubodyt
  ~kaikki bodyt ja yöpuvut joissa on suljetut hihat. Meillä ei muksun huitomisessa pysy tumput käsissä..😀
  ~huputtomat neuleet on myös hyviä, hupullisiin paitoihin tyttö onnistuu aina puklaamaan huppuun..
  ~lindexin ”osta 3 maksa 2” -perus collegehousut on olleet hitti (ei purista mistään ja on lämpöiset ja ei maksa paljoa ).
  ~ Pakkaspussi on huippu! Saa laitettua vaunuihin ja myös turvaistuimeen (vyölle omat kolot). Vauvalle ei tarvitse paksua toppapukua ja esim kaupassa ollessa voi vaan pussin ettei vauvalle tule hiki.
  ~Itselläni perushalpa manuaalinen rintapumppu on ollut tosi jees.
  ~Myös tuttipullon tutit, joissa on nopeussäätö, on hyviä. Jos vauva on tosi nälkäinen annan nopemmalla nopeudella (pitää vaan röyhtäyttää hyvin), mutta jos vauva ei ole äkäinen, annan hitaalla (ei tule mahavaivoja ja muistuttaa enemmän rinnan imemistä).
  ~ yhdistelmävaunut! Mikä sen kätevämpää kun vaunujen runkoon voi laittaa myös turvaistuimen esim kaupassa käydessä. Ei tarvi vekslata vauvaa istuimesta vaunuun yms. Tämä siis lähinnä hyvä jos käyttää autoa ja turvaistuinta.

  Meillä jo 1kk vauva tykkää pehmoleluista.. toki pitää olla värikkäitä!

  Turhakkeita ei tullut juuri hankittua..ei-kietaisubodyt on jääneet vähälle käytölle. Toppahaalareille on ollut aika vähän käyttöä. Paljon kätevämpi käyttää ohutta karvahaalaria ja pakkaspussia. Typeränä ostin toppahaalarin, joka on pussi (ei lahkeita). Ei ole kovin kätevä kun ei saa vauvaa vöihin..

  Ehkä silti kaikkein tärkein vinkki itseltäni olisi: osta vain välttämätön ennen vauvan tuloa (vaunut, turvaistuin, vaatteet, vaipat yms). Vauvan jo ollessa kotona huomaat paremmin, mikä on todella tärkeää. Itse ostin mm. rintapumpun ja leikkimaton vasta muksun ollessa kotona, kun niille tuli tarvetta. Tällä tyylillä vältin harhaostokset! Lisäksi kaikkea löytyy käytettynä. kaveri totesi, ettei hänellä ole varaa saada lasta, kun miettii, mitä kaikkea pitää hankkia..höpöhöpö! Sanoisin että itselläni on vauvatavaroihin kulunut max joku 500e, kun ostin paljon tavaraa kavereilta/sukulaisilta/kirppareilta.

 10. Tintti

  Meillä taas hyödykkeitä on olleet hoitopöytä, ne kaksisuuntaiset vetoketju- yöpuvut, leikkimatto lelukaarella, muoviset lakanat (toinen puoli muovia ja toinen puoli pehmeämpää materiaalia) vauvan ottaessa ilmakylpyjä niiden päällä, tumput, rintapumppu. Turhakkeita on ollut potkupuvut, kantoreppu ainakin vielä, soiva mobile (ei nuku vielä pinnasängyssä), tutit ja tuttinauha (ei ainakaan vielä ole huolinut tuttia), nännivoide (ei ole tullut haavaumia).

 11. Sirpa

  Sitterissä meillä ei viihdytty. Poika tosin viihtynyt aina itsekseen, joten ei ole tarvinnut keksiä viihdykkeitä. Aina on voinut tehdä ruokaa, syödä, siivota jne. Tyyppi möllötti matolla, nyt ryömii ympäri lattioita. 😀 Manduca oli meille loisto hankinta, sillä vaunuissa poitsu ei viihtynyt ellei nukkunut. 😀 Nyt kyllä viihtyy jo hyvin rattaissa. Vauvan riippumatto oli turha. Sen käyttö jäi vähäiseksi. Saatiin joku halpis kantoreppu ja kokeilin sitä tovi sitten huvikseen. Se onkin nyt ihan paras jos vaikka kierrellään kaupoilla tai kirppareilla. Manducassa kun ei voi kantaa kasvot menosuuntaan. Potkuhousuista en tykkää. Ne on hankalia. 😂

  • Sirpa

   Niiin ja sähköistä rintapumppua en ole tarvinnut. Sormin lypsäminen on paljon nopeampaa ja hiljaisempaa!

 12. Tuija

  Paras on ollut kyllä Gracon leikkikeinu, jossa eri nopeuksia ja myös ääniä. 🙂 Vauva tykkää olla siinä ja rauhoittuu siihen 🙂

 13. Satsa

  Turhia on useat haalarit, pyjamat ja potkupuvut. Tykkään itse eniten ei-kietaisumallisista bodyista, on vähemmän nappia ja narua. Kantoreppua käytetty vain kerran, vauva on nyt reilu 3kk. Hoitopöytä on hyödyllinen, samoin nykyään pinnis. Tutteja on pakko olla, niitä imetään jatkuvasti…

 14. latte

  Siis ihan minimalistihan ei tarttis vauvalle juur mitään paitsi sen turvakaukalon, ellei kulje taksilla tai bussilla aina. Mutta sitten pientä luksusta elämään saa näillä erilaisilla oheistuotteilla.

  Minä olen tykännyt ihan kympillä vaihtopöydästä ja ammeeesta. Sitteriä ei ole kummallakaan lapsella ollut,. Nyt tokan kohdalla tuntuu että ei enää kädet riitä ja jotain tarttis keksiä. Vauva saakin sitten puuhamatto härdellin joululahjaksi isovanhemmilta). En olis sellasta halunnu, mutta tulee kuulemma halusin tai en. no saa nähä onko siitä iloa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *