Monna
Monna

Tuleeko sitä lunta etelään ollenkaan?

Kun mä olin pieni, lunta oli lokakuusta huhtikuuhun. Nyt valkea joulu Etelä-Suomessa alkaa olemaan vaan muisto. Monena vuonna pysyvä lumipeite on kuitenkin satanut myös Helsinkiin viimeistään vuodenvaihteessa tai tammikuun alussa.

Mutta ainakin vielä näkyy ainoastaan mustaa asfalttia, kuraa, soraa, plus-asteita ja sen sellaista.. Lunta on satanut pariin otteeseen, mutta se on sulanut oikeastaan saman päivän aikana tai viimeistään seuraavana.

Sen lisäksi, että täällä etelässä on ollut lumetonta – on täällä(kin) ollut pimeää ja pilvistä. Joulukuu olikin viime vuonna poikkeuksellisen auringoton. Vuonna 2008 on paistanut viimeksi yhtä vähän aurinko, kuin nyt menneenä joulukuuna.

Maaliskuu / 2017
Tammikuu / 2016

Kyllä mun mielestä olis ihanaa, että myös pääkaupunkiseudulle tulis lunta! Olis ihana mennä Emman kanssa riehumaan lumeen ja kattoa miten hämmästynyt pieni varmasti olis ensimmäisen kerran lunta kunnolla nähdessään. Kaivaa pulkka kellarista ja lähteä vaikka pulkkamäkeen yhdessä!

Kyllä nää tällaiset ilmastonmuutokest pistää miettimään ihan kunnolla. Toki aiemminkin oon ilmaston lämpenemisestä ja sen vaikutuksista lukenut, mutta nyt jotenkin on alkanut tosissaan mietityttämään ja huolestuttamaan. Eniten oikeasti mua pelottaa se, että tehdään me pienet ihmiset sitten mitä tahansa parannuksia omaan hiilijalanjälkeen, on niin paljon asioita mihin me ei voida vaikuttaa. Että auttaako se tarpeeksi jos vaan osa kierrättää bio-roskat ja lajittelee tölkit erikseen? Että auttaako se tarpeeksi jos vaan osa vähentää lihan syöntiä? Että auttaako se tarpeeksi jos vaan osa päättää, että ei enää lennä lentokoneella?

Tammikuu / 2016 @ Levi

***

No toivotaan, että lunta tulee tänne eteläänkin! 🙂 Ja kyllä tottakai jokaisen panostuksesta on hyötyä ilmaston lämpenemisen hidastamiseen. Niin se pitää uskoa!

Kommentit (8)

 1. Mampsikka

  Auttaa se – isot korporaatiot tekee sitä mikä kannattaa, ja mistäs muusta se kannattavuus tulee kuin yksilöiden valinnoista. Hyvä, että asia mietityttää ja huolettaakin, mutta ei saa antaa sen huolen passivoida tai tehdä omia valintoja merkityksettömiksi – huonoilla valinnoilla on saatu huonoa aikaan, kyllä se sama suhde pätee hyviinkin!

  • Monna

   Totta! 🙂 Ja omalla esimerkillä voi myös lisätä ympärillä olevien ihmisten käytöstä kohti pienempää hiilijalanjälkeä!

 2. Sussu

  Pienikin teko voi tehdä suuria ihmeitä joten kyllä se auttaa. Harmi kyllä moni nykyään ajattelee että vaikka minä tekisin näin niin toinen tekee kuitenkin toisin, aivan kuin se toisen tekemä tai tekemättä jättäminen jollain tavalla mitätöisi sen oman teon. Mitä useampi kierrättää ja kiinnittää huomionsa ekologisuuteen niin sitä enemmän sillä on vaikutusta. Aina voi ainakin toimia jonkinlaisena esimerkkinä muille.

 3. katariina.kuronen

  Hyvä kun toit tämän(kin) tärkeän asian esille blogissa. Ilmastonmuutos on vaikee ongelma ja sen hillitsemiseksi on toimittava NYT!! Olen samaa mieltä tästä lumettomasta, ankeasta talvesta! Tuntuu välillä kun koko ajan ois yhtä yötä vaan, niin masentava keli.. Vaikka sille ei oikein voi mitään, ei siitä pitäis valittaakaan, mutta kyllä se vaikuttaa mielialaan.

 4. Ninni

  Olikohan se -10/-11 talvi kun helsingissä oli ihan mielettömästi lunta! Autoa oli vaikea saada penkkojen takia mihinkään tienvarteen parkkiin. Nyt taitaa Lahden alapuolelta lumet olla vähissä 😣

  • Monna

   Joo niin oli! Muistan tuon talven! 😀 Se oli aikamoista!!

 5. Elina

  Niin, eiköhän tässä asiassa – kuten kaikessa – ole tärkeää tehdä sellaisia valintoja, joiden kanssa pystyy itse elämään, samalla pyrkien vähä vähältä parempaan. Harvoin siitä pienestäkään positiivisesta teosta haittaa on. Ja lopulta positiivinen esimerkki kannustaa toisia paljon moitetta enemmän – ei se yhdentekevää ole käytetäänkö naapurissa kestovaippoja, syödäänkö koulussa kasvisruokaa tai lennelläänkö etelään pari kertaa vuodessa kun kaikki samalla pallolla eletään, mutta muutos ei juuri koskaan lähde saarnaamisesta. Tai toisaalta ei kannata ehkä liikaa pohtia toisia, hoitaa vain oman tonttinsa parhaalla mahdollisella tavalla ja esimerkillä kannustaa toisiakin.

  Omasta elämästä pari esimerkkiä: en voisi kuvitella käyväni salilla autolla – jos sinne ei julkisilla tai pyörällä pääse, se ei ole mun juttu. Tuntuisi tosi hölmöltä juosta alkuverskaa juoksumatolla, kun saman lämpän voi tehdä hyötyliikkumalla. Mutta sitten taas koripallotreeneihin autoilen (kimppakyydillä, mut kummiskin), vaikka puhtaasti matemaattisesti ajatellen ihan yhtä hölmöä se on. Siinä vaan joukkue & yhdessä tekeminen on niin tärkeä osa elämää, että se kumoaa oman ahdistuksen ”turhasta” autoilusta.
  Toisaalta oon päättänyt, että meille ei turhaan osteta mitään uutena, jos saman voi löytää hyväkuntoisena käytettynä. Niinpä lasten vaatteista ja tavaroista, kodin sisustuksesta ja omasta vaatekaapista 70-80% on kirppislöytöjä, mutta en ota huonoa omaatuntoa siitä mitä ostan uutena. Varsinkaan nyt, kun omaankin vaatekaappiin saa (mekkojen, paitojen ja housujen) osalta ilahduttavasti täytettä kotimaisilta valmistajilta. Ulkomaiset nettikaupat kierrän edelleen kaukaa – sitä en pysty perustelemaan itselleni että joku vaate pitäisi lennättää toiselta puolelta maapalloa.

  Mutta niin, tämän pitkän sepustuksen tarkoitus kai oli sanoa, että aina kannattaa tehdä hyvää. Niin ympäristölle kuin kaikelle muullekin.

 6. Liian kallista

  Väestönkasvun hillitseminen oisi tehokkain ekoteko mitä voisi tehdä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *