Monna
Monna

Tipaton tekis hyvää kaikille!

Mua aina hämmästyttää se, kun joku sanoo ettei sen ”tarvi” pitää tipatonta. Miten niin? Jos alkoholinkäyttö on niin vähäistä, että juo jouluna ja juhannuksena, niin joo ei siinä erikseen tarvitse julistaa tipatonta tammikuuta. Mutta muuten mun mielestä kyllä ihan jokainen vois edes vaikka näin tammikuun tullen miettiä omaa alkoholin kulutustaan.

Suomessa alkoholikuolleisuus on edelleen yksi iso kuolemansyyn aiheuttaja. Alkoholiperäisiin tauteihin ja alkoholimyrkytykseen menehtyi esimerkiksi vuonna 2015 vajaat 1 700 henkeä, joista miehiä oli noin 1 300 ja naisia 400. Alkoholin vaikutuksen alaisena heiluu puukko ja nyrkki. Myös rattijuopumukset aiheuttaa kuolemantapauksia. On maksakirroosia ja alkoholimyrkytyksiä.

”Joka kuudes kaikista tapaturmaisista kuolemista (pl. myrkytykset) sattuu henkilöille, jotka olivat humalassa. Sammuminen kovan humalatilan johdosta vastaa tajuttomuutta, jonka vuoksi moni päihtynyt kuolee tulipalossa, kylmässä ulkoilmassa, saunan kuumuudessa nestehukkaan tai tukehtumalla omaan oksennukseensa. Heikentynyt toimintakyky johtaa myös hukkumisiin, kaatumisiin ja putoamisiin sekä liikenneonnettomuuksiin. Näistä tapaturmista eniten sattuu kaatumis- ja putoamiskuolemia.”

Lähde: www.thl.fi

Eikä se alkoholinkäyttö tietysti aina eikä edes suurimmassa osin liity kuolemaan. Mutta se, miten huonosti ihmiset voi liiallisen alkoholinkäytön vuoksi on aika hurjaa. Masennusta, yksinäisyyttä, pahoinvointia henkisesti ja fyysisesti. jne.

Mun isä on kuollut maksakirroosiin. Hän ei koskaan ollut mikään rappioalkoholisti tai ”kadunmies”. Hän hoiti työnsä ja perheensä. Mutta viini maistui ensin viikonloppuisin ja sitten myös arkisin. Mä tunnen valitettavasti monia sellaisia mun ikäisiä ihmisiä, jotka juo arkisin ”muutaman lasillisen” joka päivä. Viikonloppuisin menee enemmän. Valitettavasti juuri he ovat niitä, jotka sanovat ettei heillä ole tarvetta tipattomalle.

Mä oon ite ollut kova juhlimaan nuorempana. Baarissa käytiin pari kertaa viikossa ja töihin mentiin niiden reissujen jälkeen krapulassa. Eikä siinä mitään. Hauskaa oli ja nyt ne reissut naurattaa. Mutta jos edelleen kävisin pari kertaa viikossa baarissa, olis se aika huolestuttavaa. Eikä se oo edes mikään liiottelujuttu, valitettavasti myös pikkulasten äidit ja isät käy baarissa paljon.

En todella oo sitä mieltä, että alkoholi on kamalin asia maailmassa tai ettei sitä tulis kenenkään käyttää ikinä. Mun mielestä on tosi hauska edelleen lähteä joskus ulos hyvän ystävän kanssa tai kivalla porukalla. Mutta mun elämässä sitä tapahtuu nykyään n. viis kertaa vuodessa. 😀 Ja oon siihen tosi tyytyväinen. Ei sen tarvi olla mikään tavoite tai ainoa oikea tapa, mutta se sopii mulle tosi hyvin.

Mä en tiedä johtuuko se mun isän tapauksesta vai mistä, mutta mä suhtaudun alkoholiin kuitenkin pienellä varauksella. Tarkoitan sitä, että jos joku mun läheinen alkais käyttämään yhtäkkiä alkoholia joka viikonloppu ja usein myös arkisin, kyllä mä siitä huolestuisin.

Mun mielestä jokainen vois miettiä omaa alkoholinkäyttöä. Ehkä pohtia syitä juomiselle? Juoko sen vuoksi, että saisi pään tyhjäksi ajatuksista? Tai helpotusta stressiin? Juoko sen vuoksi, että viini on niin hyvää? Juoko aina päihtymistarkoituksessa? Jos alkoholi on ainoa rentoutumiskeino, voisi ehkä miettiä josko löytyisi joku toinen tapa? Edes siihen rinnalle. Kuitenkin tutkimukset osoittaa, että esimerkiksi uni ei ole laadukasta alkoholin vaikutuksen alaisena. Joten se tuskin ainakaan pitkällä aikajänteellä helpottaa väsymystä.

***

Mitä ajatuksia teille alkoholi herättää? Entä tipaton tammikuu?

Lue myös: Suhteeni alkoholiin.

Kommentit (24)

 1. Kata

  Mielettömän hyvä teksti taas kerran! 😊❤ Oma isä myös kuollut alkoholismiin ja suvussa muutenkin taipumusta liialliseen päihteiden käyttöön. Viime syksynä täti kuoli myöskin tämmösissä hämärissä olosuhteissa. Olen itse varmaan juuri näiden takia päihteiden suhteen todella kriittinen. En sano etteikö alkoholi olisi pelkästään huono asia ja musta on ihan ok että omat kaverit käyttää sitä. Itse en kuitenkaan käytä. En mitään päihteitä. Ja mun mielestä se on hyvä juttu ja erittäin ok mulle. 😊

 2. Sonja

  Tipatonta en koskaan ole pitänyt kun oikeastaan en juo alkoholia . Juhlissa otan 1/2 lasia alkoholia ja juhlapäivinä muualla kuin omassa kotona 1/2 lasia. Joskus ykköskaljaa tai niitä alkoholittomia siidereitä joissa on alle 1% alkoholia. Käyttö on erittäin vähäistä. Uutta vuotta juhlistin pommacin voimin ja siis olen aikuinen lähes 30 vuotias. Mutta tipaton on niille hyvä ketkä käyttävät useasti alkoa. Varsinkin pienten lasten vanhemmilla pitäisi olla että ottavat vaan ruuan kanssa lasin viiniä viikonloppuisin tai sauna kaljan. Muuten mielestäni käyttö on liiallista. Omalle lapselle tulevaisuudessa(ajatuksissa) haluan taata turvallisen koti ympäristön. Pitäkää tipatonta tammikuuta ne jotka kokevat sen omakseen. Kivaa uutta vuotta vielä ❤

 3. Liisa

  Hyvä kirjoitus!
  Nuorempana join isojakin määriä ja voin olla onnellinen, ettei mitään pahempaa tapahtunut, sen verran hurjia baarireissuja ym. nimittäin oli.
  Nykyisin juon hyvin harvoin ja silloinkin vain 1-2 lasia viiniä tai olutta. Edelleen pidän niiden mausta, mutta ahdistun humalaisesta olosta. Nykyisin kun juo harvoin, jo pari lasillista tuo hieman humalaisen olon.
  Tipatonta tammikuuta en ole edes omalle kohdalle miettinyt, koska se tulee todennäköisesti ”huomaamatta”. Toisaalta tipaton tammikuu on jees, koska silloin voi miettiä, että kuinka usein tulee juotua ja miksi. Näitä ei välttämättä tule ajatelleeksi muuten.

 4. Aino

  Hyvä teksti tärkeästä aiheesta. Itse suhtaudun näihin alkuvuoden terveysvouhotuksiin vähän kyynisesti. En tiedä onko juurikaan merkitystä kokonaisuuden kannalta jos pitää yhden tipattoman kuukauden ja loput 11 tissuttelee tyyliin 5-7 päivänä viikossa. 🙈 Toisaalta voihan siitä tipattomasta saada ehkä potkua pysyvämpiin muutoksiin.

 5. Minde

  Mies joi aika paljon nuorempana,yks kaks hoksasi että nyt se lysti loppuu ja ollut useamman vuoden juomatta. Itse hoidan työssäni potilaita ja aika ajoin ne samat muutamat tyypit tulee katkolle tasaisin väliajoin. Kyllä on surkeaa katsottavaa,mutta minkäs teet kun tiensä ovat valinneet,hoito annetaan ja tyypit jatkaa heti kun kotiin pääsee. Ja ihan tulee välillä sellaisia katkolle,jotka ovat työelämässä,ne harvemmin onneksi palaa takaisin hoitoon. Mutta joo tipaton on hyvä minusta ja kyllähän siinä ajassa kovakin konkari huomaa kuinka aamulla ei ole sitä paska pöhnä oloa jota tissuttelu aiheuttaa.

 6. Karolina

  Kiitos taas kerran hyvästä tekstistä ja viisaista ajatukaista!

 7. Satu

  Itse en ole tainnut olla koskaan tipattomalla. Ei ole tuntunut siltä, että tarvitsisi. Välillä on kuukausia, että korkkaan kolmenakin päivänä kuussa erilaisissa juhlissa ja välillä tulee pitkiäkin taukoja. Ei ole onneksi enää sitä joka viikonloppuista skumppapulloa ym. kylmenemässä ja baarissa käytyä 1-3 kertaa viikossa. Opiskelen edelleen, mutta juhliminen onneksi muuttunut ja ihan omasta päätöksestä ja tavallaan huomaamattakin vähentynyt. Sekin vaikuttaa, etten jaksa enää niitä juhlinnan jälkeisiä oloja, kun mitään ei saa aikaiseksi.

 8. Jenna

  Itse täytän tänä vuonna 23 ja juon alkoholia max. 3 kertaa vuodessa. Muutama vuosi takaperin juostiin kavereiden kanssa lähes joka viikonloppu jossain baarissa tai juotiin kavereiden luona. Nykyisin pelkkä alkoholi sana nostaa kylmät väreet ja se haju mikä alkoholista tulee on kuvottava ja sen takia ei tee mieli juoda. Ja miusta on kotiutunu sellanen kotihiiri etten edes kaipaa baareihin hillumaan vaan kaipaan sitä omaa petiä jo kymmenen aikaan illalla. Kaveriporukassa tosi moni juo ja ne ihmettelee et oonko raskaana vai mikä vaivaa kun en juo, oon vaan sanonu et pärjään paremmin ilman alkoholia ja just näin on hyvä olla!

 9. Heidi

  54 vuotta eli koko elämäni ollut yhtä tipatonta. 🙂 Ei uskonnollisen, aatteellisen tai minkään muunkaan syyn takia. En vain ole keksinyt, mihin tarvitsisin alkoholia. Pappani oli kuulemma aikoinaan tuurijuoppo, ja isäni oli päättänyt jo nuorena, että hänen lapsensa eivät vastaavaa joudu kokemaan eikä näkemään. Olen siitä varsin onnellinen.
  Vaikka absolutisti olenkin, minua ei haittaa tuttavien jne normaali alkoholinkäyttö. Mutta noin yleisesti surettaa se, mitä liian monet lapset joutuvat vanhempiensa ryyppäämisen takia kokemaan.
  No yksi asia ärsyttää siinä ”normaalissakin” alkoholinkäytössä: en jaksa ymmärtää, miksi jopa viinasta mainitseminen saa tirskuntaa ja hihitystä ja hohotusta ja typerää vitsin vääntämistä aikuisissa ihmisissä aikaiseksi. Tyyliin ”voi kun jännää”.

  • Mitvit

   Voi kuule, täällä kohtalontoverisi. Olen myöskin absolutisti eikä muiden juominen häiritse, voin juhlia mukana yhtälailla jne. Mutta just toi, miten alkoholista puhuminen sanallakaan aiheuttaa kikattelua missä vaan ja millon vaan, on naurettavaa! Itseä mietityttää, onko tyypeillä oikeasti noin vähän iloja elämässään kun aikuisille ihmisille jännittävintä on joku juoma. Pitäs varmaan kerran vetää perse olalle niin ymmärtäis sen hehkutuksen – tai sitten ei… 😀

 10. Suvi

  Mä oon niitä, joiden mielestä mun ei tarvii pitää tipatonta 🙂 juon ehkä sen 1-2 lasia viiniä kuukaudessa, tai sitten en välttämättä ollenkaan kuukauteen tai pariin. Juhlissakin (1-2krt vuodessa) alkoholin käyttö pysyy siinä 2-4 annoksessa, niin en kyllä näe tarvetta tipattomalle. Sen sijaan mulla on sokeriton tammikuu, koska karkin syönti ei pysykään niin helposti kohtuudessa 😀

  • Monna

   Mä oon samanlainen kun sä! 😁
   Sen takia pistinkin karkeille rajat, mutta en alkoholille. Tuskin kuitenkaan tuun alkoholia juomaan lasillistakaan tammikuussa, mut karkkia menis vaikka joka päivä jos sais. 😁😁

 11. Mirmurmar

  Jo ihan pari annosta alkoholia vaikuttaa negatiivisesti uneen ja palautumiseen. Eikä palautuminen tarkota vaan liikunnasta/treenistä palautumista, vaan arjesta ja stressistä palautumista. Eli jos ottaa vklna parina iltana muutaman ”palautuakseen” viikon rasituksista, on vaikutus päivänvastainen. Siksi olisi hyvä ollakin joku muu keino purkaa stressiä. 🙂

  • Monna

   Näinpä! 😊

 12. Susana

  Itselläni ei ole ollut syytä miettiä tipatonta kun en juo oikeastaan ollenkaan alkoholia. Viimeksi join irsenäisyyspäivän aattona 2016, ja sitä edellisestä kerrasta oli aikaa vuosi ja neljä kuukautta. Meillä perheessä myös oli alkoholismia, joka on vaikuttanut omaan juomiseen. Lisäksi minulla on refluksitauti, joten alkoholin juominen on käytännössä katsoen mahdotonta ilman kipuja. Mieheni on aina juonut usein, mutta maltilla. Viime vuonna juominen riistäytyi käsistä joka päiväiseksi juomiseksi, vaikka nyt onkin paljon vähentänyt vaikuttaa se minuun paljon vieläkin, koska on jonkin tasoisia traumoja oman perheeni juomisesta. Meillä kuitenkin se helpottaa elämistä, että asumme nykyään eri osoitteissa.

  Tipaton on minustakin hyvä asia nimenomaan sen takia, että ihminen pystyy miettimään miksi juo ja pitääkö juomistaan vähentää.

 13. Paltsu

  Omalla kohdalla en pidä tipatonta tammikuuta tarpeellisena. Edellisenä vuonna oli ehkä 5 sellaista päivää jonka aikana tuli juotua enemmän kuin 1 lasillinen viiniä / tölkillinen siideriä. Ja melkein yhtä harvoja ovat ne päivät kun tuli edes tuota yhtä lasillista maistettua ruuan kanssa tai juhlissa alkumaljana. Tipattomia kuukausia on tullut vietettyä pitkin vuotta joka tapauksessa, ilman että sitä on erikseen pitänyt ottaa itselleen tavoitteeksi.

  Uskon kyllä että tipaton tammikuu voi olla tarpeellinen henkilölle joka juhlii useampana viikonloppuna kuukaudessa runsaan alkoholin voimin, tai niille jotka juovat päivittäin esim. viiniä ruuan kanssa. Tällöin tipaton kuukausi voi antaa ajattelemisen aihetta ja uutta perspektiiviä asiaan, juurikin pohtia sitä onko oma alkoholin käyttö ”normaalia” ja mitkä ovat tuntemukset kun alkoholin joutuu jättämään kokonaan pois kuukaudeksi.

 14. Hanski

  Tipaton on hyvä asia, siinä huomaa sen alkoholittoman hyvän olon jos tapana on juoda useammin.

  Itse olen ollut myös kova juhlimaan nuorempana, noin kerran viikossa tuli juotua. Lasten saannin jälkeen juominen väheni huomattavasti, mutta silti oli kerran pari kuussa pakko nollata alkoholilla.

  5 vuotta sitten kiinnostuin hyvinvoinnista entistä enemmän ja juominenkin väheni huomattavasti kun aloitti treenaamisen salilla viikonloppuisin, kun ei voi treenata krapulassa.

  Nykyään juon noin pari-kolme kertaa vuodessa ruokaviiniä juhlissa, kerran vuodessa festareilla olen humalassa. Jos juon niin krapula on niin kauhea että siinä menee pari päivää toipuessa ja täysin levossa, silloin ryven hirveässä itsesäälissä 😉
  Lahjaksi saadut viinit ym. on yläkaapissa, eikä niitä tee yhtään mieli. Välillä juomat vanhentuu kaapissa, jos on erehtynyt ostamaan vaikka saunajuoman eikä teekään koskaan mieli.

  Mutta en ole ainakaan vielä absolutistiksi päättynyt alkaa, sopii paremmin mulle kun alkoholi ei ole kiellettyä ja jos sattuu tekemään mieli niin voi lasillisen ottaa.

 15. Jutta

  Mua ärsyttää, että tipattomasta tulee joka vuoden vaihde niin iso haloo. Alkoholinkäyttö on niin monisyinen asia ja ennen kaikkea oma valinta. Syyttävältä sormelta ja silmältä ei voi välttyä oli raivoraitis tai deeku. 😀

  Mä olen selvinpäin todella juro, kiukkuinen ja ihmisvihamielinen. Olen erakkoluonteinen ja mua oksettaa ajatus esimerkiksi lounastaa ystävän tai työtoverin kanssa, kyläillä jossain saatika kestitä ketään itse. Kun dokaan, olen täysin päinvastainen luonne. Oikea aurinko ja Hangon keksi. 😉Silloin nautin keskustella ihmisten kanssa, voin mennä täpötäyteen baariin tanssimaan tai pelailla pelejä ystävien luona.
  Juominen ei ole mitään lasi-pari siemailua vaan sanonnan mukaisesti juon itseni mukavaksi. En tykkää ördäämisestä mutta en sitä myöskään tuomitse. Kotona uni maistuu kyllä erinomaisen hyvin eli ihmettelen tuota unenlaatulöpinää🤔
  Juon silloin kuin juomatuttaa, kuukausittain varmaankin. Treenaan silti kovaa, minulla hyvä duuni ja pari lasta. Lasten nähden en juomista hyväksy enkä lapsiani tällaisiin tilanteisiin saata. Vaikka olen äiti, olen myös paljon muutakin. En kysy keneltäkään lupaa jos haluan vaihtaa vapaalle ja vetää lärvit 😍 Jos se on mulle ok niin siihen on turha tulla kenenkään heristämään sormea.. Selvinpäin varmaan katkaisisin sen 😉😀 (vitsi)

 16. Sanna

  Tästä postauksesta unohtui ehkä se näkökulma, että joillekin alkoholi (viini) on ihan vaan ruokajuoma siinä missä vaikkapa kivennäisvesi. Itse ainakin nautin hyvän viinin ja ruuan yhditelmästä, eikä se, että juon tilkan viiniä ruualla (vaikkapa joskus arkisinkin) ole mitään dokausta.

  • Anna

   Olin itsekin tulossa mainitsemaan tästä näkökulmasta, kun tämä viini ruokajuomana tuppaa aina unohtumaan suomalaissa alkoholikeskustelussa. Asuimme puolison kanssa Espanjassa vuosia sitten ja sieltä on jäänyt tavaksi viinin käyttö normaalisti ruokailun ohessa. Me voimme juoda punaviiniä lasilliset vaikka ihan tiistaina, jos teemme sellaista ruokaa mihin viini sopisi. Minulla on puoli sukua täysin alkoholisteja, mutta en silti halua demonisoida alkoholia, sillä sitäkin on mahdollista käyttää fiksusti.

  • Monna

   Ootte oikeassa! Se harvoin muistetaan. Mä kirjoitin enemmän juuri siitä liikakäytöstä.
   Mutta silti mä oon sitä mieltä, että siinä missä joku on herkuttomalla kuukauden voi joku olla alkoholittomalla kuukauden. Vaikka sitten niitä herkkuja menis yks patukka päivässä tai alkoholia lasillinen lounaalla. Silti. 😊

 17. En vielä absolutisti

  Terveyden kannalta alkoholi on täysin turhaa ja siihen, että maksa puhdistuu alk. jäämistä, kestää 3-4 kk. Mielenkiintoista! Terve maksa kirjaa suosittelen 🙂

 18. Ä

  Jaan kokemuksesi omista vanhemmista ja omasta suhteesta alkoholiin. Jännä juttu, miten vaikeaa esimerkiksi on lapsieni läheisten ymmärtää, että omia lapsiani en halua kenenkään hoitavan edes ’ihan vaan vähän hiprakassa’. Minua pidetään asenteeni vuoksi lähinnä hulluna ja sairaana. Sitä on syvälle juurtunut alkoholikulttuuri 2018 Suomessa. Yrittäkääpä joku kysellä vaikka neuvolasta apuja tilanteeseen. Voitte yllättyä, miten vähän ratkaisuja löytyy huomioonottaen alkoholinkäytön haittojen yleisyys Suomessa.

 19. Mölli

  Mä oon just tollanen ”en tarvi tipatonta tammikuuta” ja siksi en sellaista pidä. Tarkoittaa siis sitä, etä jos nyt tammikuulle sattuu osumaan jotkut juhlat tai meno jossa alkoholia mahdollisesti käytetään, niin juon jos juon (meinasin kirjoittaa, että jos mieli tekee, mutta kun ei yleensä koskaan tee ”mieli”). Mä käytän alkoholia hyvin satunnaisesti ja lähinnä jos lähden iltaa viettämään. On kiva joskus irroitella, ehkä mullakin se n. 6 kertaa vuodessa yhteensä. Ja useammin sitten kesällä keskimäärin, sillä silloin on enemmän menoja ja meininkiä. Normaalisti en juo viikolla koskaan muuten vain (poikkeuksena ehkä ravintolaillallinen pitkän kaavan mukaan muutamasti vuodessa jolloin voi se lasi viiniä mennä). Mun alkoholinkäyttöön liittyy yleensä se juhliminen ja se on sen verran harvinaista etten koe tarpeelliseksi viettää tipatonta kuukautta kun niitä tulee vuodessa muutenkin. Ja niin, juhlia voin kyllä ilman alkoholiakin toki. Olen käynyt esim. yökerhossa välillä tanssimassa ihan selvin päin! Autolla ajanut sinne, tanssinut kunnolla ja autolla kotiin! 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *