Monna
Monna

Koko kropan Tabata-treeni – 4 x 4min!

Tähän treeniin luulisi kaikilla olevan aikaa. 🙂 Ainoastaan neljä liikettä, mutta koko kroppa tekee töitä. Ainoastaan 16 minuuttia ja teho on taattu! Ilman välineitä, missä vain!

tabata

Tiedättekö mikä on tabata-harjoitus? Se on HIIT-treeni (high intensity interval training), jossa tehdään neljä minuuttia yhtä liikettä ja sitten vaihdetaan liikettä. Harjoitus on siis erittäin lyhyt ja intensiivinen per liike, mutta erittäin tehokas. Jos joku liike ei tunnu neljän minuutin päättyessä, olet luultavasti tehnyt liian hitaasti. 😉

Tabatassa valitaan yksi liike, jota sitten tehdään kahdeksan kierrosta. 8 x 20sekuntia työtä ja väleissä 10sek tauot. Tällöin yksi tabata kestää sen 4 minuuttia. Jokainen kaksikymmensekuntinen tehdään niin korkealla intensiteetillä kuin lähtee. Eli niin monta toistoa, kuin vain pystyy. Tauot (10sek) kannattaa käyttää pelkästään hengittämiseen ja sykkeen tasaamiseen.

Tässä teille neljän liikkeen esimerkkitreeni, liikkeitä voi siis vaihdella ja ottaa mukaan omia suosikkeja tai vaikka niitä inhokkeja. 😉 Hyviä tabata-liikkeitä on myös mm. burpee, viivajuoksu, perus selkärutistus päinmakuulla, erilaiset vatsaliikkeet, jne jne..
Niin ja vinkiksi: kannattaa ladata appstoresta tai play-kaupasta Tabata-timer. Sen avulla ei tarvitse tuijotella kelloa treenin aikana, timer kertoo missä mennään ja koska on tauot.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ennen treeniä kannattaa lämmitellä hieman kroppaa, esim. haarahypyillä, paikallaan juoksulla ja lyhyillä (10-15sek) venyttelyillä per lihasryhmä.

Liike nro 1 – Kyykky

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tee normaalia kyykkyä niin monta toistoa, kun aina 20sek sisälle mahtuu. Pidä 10sek tauko välissä ja jatka taas 20sek. Toista kahdeksan kierrosta. JOS liike ei tunnu, ota lisäpaino (esim. kahvakuula) mukaan.

Liike nro 2 – Polkupyöräily

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Käy selinmakuulle, kierrä kyynerpää ja polvi yhteen. Nosta selkeästi lapaluu irti lattiasta. Pyri pitämään alaselkä koko ajan lattiassa. Toista taas niin monta toistoa kuin pystyt. Tee kahdeksan kierrosta.

Liike nro 3 – Punnerrus

Ojentajapunnerrus
Ojentajapunnerrus
Normaali punnerrus
Normaali punnerrus

Tee punnerruksia seuraavat kahdeksan kierrosta. Voit tehdä ojentajapunnerruksia tai tavallisia punnerruksia, tai esim. neljä kierrosta toista ja neljä kierrosta toista. Jos tekniikka ei pysy puhtaana suorin jaloin, laita polvet lattiaan.

Liike nro 4 – Askelkyykky eteen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ota pitkä askel eteen ja kyykkää niin, että etummainen jalka on 90 asteen kulmassa. Katso ettei polvi ylitä varvaslinjaa. Ponnista sitten takaisin ja tee sama toisella jalalla. Tee näitä askelkyykkyjä vuorotellen taas niin monta kertaa kuin 20sek sisällä ehdit. Toista kahdeksan kierrosta.

***

Näillä neljällä liikkeellä saat treenattua koko kropan läpi ja itse treeni kestää vain 16 minuuttia yhteensä! 🙂 Jokaisen näiden neljän tabatan väleissä oman kunnon mukaan voi sitten pitää parin minuutin tauot, tai jatkaa aina suoraan liikkeestä toiseen.

Hauskoja treenihetkiä! 🙂 <3

Kommentit (7)

 1. miia

  Moikka monna!
  Ihanaa, treeni tulee testaukseen 🙂
  Minulla on vain pieeeni ongelma ollut tuon lämmittelyn kanssa… treenaan kotona oman kehonpainolla, ja aina mietin että kuinka lämmitellä. Oon testannu youtubesta jos jonkunlaista lämmittelyjumppaa, paikallaan juoksua, haarahyppyjä ja samalla venyttelemistä.
  Kauan ennen lihaskuntotreeniä olisi ihanteellinen lämmittelyaika?
  ja tärkein kysymys, pitääkö tulla kuinka hiki( :D)
  Hölmö kysymys mutta mulla ei vaan nyt meinaa hiki puskee pintaan.
  Aamulla treeninkin tein kovilla tehoilla niinkun ennen, mutta hiki ei käynyt kaverina.
  Olisko kropassa aineenvaihdunnassa nyt jumia..

  Ihanaa kevään jatkoa teille!
  Oot suuri inspiraation lähde itselleni kulkea kohti niitä omia unelmia. 🙂

  • Monna

   Moikka! 🙂
   Sellainen 5-10min olisi hyvä lämmitellä ennen kotitreeniä. Hiki ei välttämättä pukkaa samantien, se voi tulla lähteä puskemaan jossain välissä treeniä.
   Toki jos teet kovalle teholla, eikä hiki silti irtoa – voi aineenvaihdunnassa olla jotain häiriötä.. Juothan tarpeeksi vettä?
   Ja syöthän riittävästi? 🙂

   Ihanaa kevättä sinulle myös! 🙂

 2. Krissie

  Moi Monna ja kiitos hyvästä reeni- ideasta ! olisin kysynyt vaihtoehtoista liikettä askelkyykylle, joka on nyk.polven kanssa haastava. Mikä / mitkä olisivat hyviä korvaamaan? 🙂

  Mukavaa kevättä, olet upea ja inspiroiva! 🙂

  • Monna

   Moikka! 🙂
   Askelkyykky paikallaan, ilman vaihtoa. Eli otat askelkyykky asennon ja joustat siinä 10sek ja sitten vaihdat toisen jalan 10sek. Se on polvelle helpompi, koska liike on staattisempi. Tarkkailet vain polvesi asentoa.
   Toinen vaihtoehto on jonkinlainen kyykky. Esim. leveä sumokyykky (varpaat ja polvet aukikierrossa). Silloin teet kaksi erilaista kyykkyä tässä tabatassa.

   Ihanaa kevättä myös sinulle! 🙂

 3. Chilli

  Heippa Monna, mistä noi sun trikoot on?? Ne on ihanat!

  • Monna

   Ne on Cubuksesta. 😊

 4. Suosikkitreenejä! – Monna treenaa!

  […] tein postauksen Koko kropan Tabata-treeni. Itse tykkään monesti tehdä tabatoja, ne on tosi hyviä hiit-treenejä. Niissä saa nopeasti […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *