Monna
Monna

Taaperon unihommat – 6 vinkkiä nukutukseen!

Joo!! 🙂 Tästä lähtien (viime kesä) on riehuminen ollut kivempaa, kuin nukkuminen.

…ounou! Tää on asia, josta luulin ettei enää tarttis kirjoittaa. 😀 Olin hölmö, koska tottakai! Vaiheita, vaiheita ja sitten taas vaiheita. Nyt vaihe on se, että kohta 2-vee taaperomme koettelee hermojamme ja tsekkailee miten saa venytettyä nukkumaanmenoa mahdollisimman pitkälle. Lapset on viisaita, sen oon oppinut.

Meillä on nyt reilun viikon verran ollut nukahtaminen ihan yhtä horroria! Emma alkaa olemaan väsynyt siinä klo 20 maissa, pyytää jo nukkumaan monesti. On menty sänkyyn, laulettu unilaulu, silitelty jne ja Emma melkein nukahtanut ja sitten yhtäkkiä tsadaa ja ylös istumaan! Vääntö alkaa, tahtoo kirjaa, tahtoo syliin, tahtoo isin, tahtoo äidin, tahtoo leikkimään, tulee itku, huutaa ei-ei-ei, menee pötkölleen, kuuntelee kirjaa n.2 sekuntia, nousee ylös, tahtoo isin, tahtoo äidin, tahtoo leikkimään…

Tilasin jo yks ilta epätoivon hetkillä unikoulu-verkkokurssin, siellä oli kyllä hyviä vinkkejä. Kokonaan en oo ehtinyt siihen tutustumaan edes. Ja pakkohan mun oli avautua tästä aiheesta storyn puolella IG:ssä, missä sitten sainkin ihan hurjan määrän yksityisviestillä vinkkejä! KIITOS KAIKILLE TOSI PALJON!! Muutamat vinkit toistui, eli ne on varmasti hyväksi havaittuja. Ajattelin nyt jakaa tässä yleisimpiä vinkkejä joita sain, koska sain myös monta viestiä sisällöllä: En osaa auttaa tai antaa vinkkejä, mutta sen vaan sanon, että tiedän tasan mitkä fiilikset sulla on nyt. Täällä myös ihan yhtä hulinaa ja raivoamista nukahtaminen. Pistätkö vinkkejä jakoon, jos saat?

Ja minähän pistän! Tässä vinkit, joita oon saanut:

 1. Kani, joka tahtoi nukahtaa – Tätä kirjaa mulle suositteli useampikin äiti! 🙂 Tää on joku hypnoottisen hyvä unikirja, johon kaikki vaan nukahtaa. 😀 Aion siis todellakin tilata tän! Kirjasta sanotaan kirjakaupan sivullakin näin: Maailman myydyin iltasatu tainnuttaa kaikki iltakukkujat! Sisältää lukuohjeet ja tehokkaita psykologisia rentoutumiskeinoja.
 2. Puhumattomuus – Muutama äiti antoi hyvän vinkin, että kun ”hyvää yötä” on kerran sanottu, sen jälkeen ei enää puhuta tai reagoida lapsen juttuihin. Voidaan olla lähellä, istua sängyn vieressä ja vaikka silittää, mutta ei enää lauleta unilauluja, lueta kirjaa tai vastata lapsen kysymyksiin tai muihin temppuiluihin. Lapsi kyllästyy ja rauhoittuu. 😉 Toimi meillä ainakin eilen, katotaan toimiiko myös tänään!
 3. Aina takaisin sänkyyn – Tämä vinkki tuli kymmeniä kertoja. Taapero sänkyyn, unilaulu tai unisatu, jonka jälkeen hyvän yön toivotukset. Sitten itse pois huoneesta ja ovi raolleen. Kun taapero tulee pois sängystä ja huoneesta, kannetaan hänet takaisin sänkyyn sanomatta sanaakaan. Peitellään ja lähdetään uudestaan. Tätä toistetaan kunnes taapero väsähtää. 🙂 Ekana iltana voi joutua tekemään kymmeniä kertoja, tokana vähän vähemmän ja muutama ilta kuulemma riittää, sitten taapero tottuu ja nukahtaa itse.
 4. Nukkumaanmenon aikaistaminen – Moni kysyi, jos Emma on jo yliväsynyt kasin maissa ja siksi ei rauhoitu sänkyyn. Puoli tuntia aiemmin sänkyyn ja sitten samat iltarutiinit kuin aina ennenkin.
 5. Mukavien juttujen tekeminen sängyssä – Näille taaperoille tulee helposti ikävä fiilis sängystä, sinne on ”pakko” nukahtaa ja siihen liittyy huonoja muistoja. Kun taaperon kanssa menee sänkyyn, peittelee ja kyselee vähän oliko mukava päivä päiväkodissa ja juttelee mukavia. Voi laskea varpaat ja sormet ja kertoa jonkun mukavan yhteisen muiston. Tämän jälkeen unilaulu tai unisatu, jonka jälkeen hyvän yön toivotukset ja sitten vieressä hetken aikaa istuminen hiljaa.
 6. Muita hyviä lisäkeinoja – Sain myös muutamia pieniä ideoita, joita voi tehdä rauhoittaakseen taaperoa. Jalkahieronta, rauhallisesti ja lempeästi jalkapöydän ja pikkuvarpaan hieromista. Unimusiikki, youtubesta tai jostain mobilesta rauhoittavaa unimusiikkia taustalle. Lämmin kylpy ennen iltapalaa, lämmin vesi, yöpuku päälle, iltapala ja sitten nukkumaan.

Eilen Emma nukahti jopa 40 minuutissa! Se on siis hyvä aika! 😉 Kokeilin tosiaan tuota kohtaa 2. Tai oikeastaan kohtia 5 ja 2, ensin juttelin mukavia Emman kanssa peiteltyäni hänet. Laskettiin myös varpaat ja ihasteltiin sukkia, jotka isi oli Emmalle laittanut. Tarkistettiin, että kainalossa oli pupu ja äitipupu. Sitten lauloin unilaulun, saman jonka joka ilta. Laulun ajan silittelin Emmaa ja laulun loputtua sanoin hyvää yötä. Jäin sängyn viereen istumaan, tuijottelin muualle ja olin vaan hiljaa rauhassa. Emma jotain yritti kysellä ja nousi kerran istumaan. Laitoin hänet takaisin makuulle, peittelin ja jatkoin istumista. Sitten Emma nukahti. 🙂

Tänäänhän voi olla taas aivan uudet jutut mielessä ja vaikka minkälainen riehu päällä, eikä puhumattomuus auta. Mutta kokeilen samaa tekniikkaa silti tänään. Huomenna ollaankin sitten Barcelonassa yötä hotellissa ja sen jälkeen viikko siellä Välimeren risteilyllä. Katotaan miten unihommat jatkuu kotiinpaluun jälkeen, mutta näillä vinkeillä uskon, että päästään hyvään! 🙂

***

Rauhallista, uneliasta ja ihanaa viikonloppua kaikille!

Kommentit (8)

 1. Jenni

  Toi kakkonen ja kolmonen toimii meillä, kun vajaa kaksivuotiaalla (tai reilu kolme veellä) on näitä samoja juttuja. Näitä vaiheita on tullut ja mennyt. Vien aina takaisin sänkyyn ja lopulta jään ite sinne myös odottamaan, että nukahdetaan. Valot pois ja en puhu mitään. Joskus riittä 5min ja joskus 45min. Mutta ollut ehdottomasti tehokkainta meillä. Jos luen tms. niin se vaan tuntuu pitävän mukulan virkeänä😂😂 Tsemppiä, kyllä se siitä menee ohi. Ja varmaan tulee taas joskus takaisin🙈

 2. Mrs G

  Mun duunikaveri (neljän lapsen äiti) aina sanoo että palvelu loppuu kun iltarituaalit on tehty ja lapsien on aika nukkua; ehkä tämä on ihan hyvä ohje ja ilmeisesti varsin toimiva:)

  Aika moni tuttu jolla on yksi lapsi niin istuu siellä lapsen huoneessa, laulaa, kertoo satua, silittelee ja vaikka mitä. Ja aika moni istuu siellä huoneessa vielä silloinkin kun se lapsi on 11 (kun se on sitten opittu tapa). Mutta jos niitä lapsia olisi vaikka 5 niin tuskin kukaan joka ilta varaisi näin kärjistetysti 5 tuntia siihen että saa lapset nukahtamaan. Toki eroja on millaisia nukkujia ovat ja ne säilyvät osittain kyllä aikuisuuteen asti.

  2. ja 3. meillä toimineet ja myös 4. eli jos meni yli niin sitten nukahtamiseen meni 2-4 kertaa enemmän aikaa, eikä kukaan nukkunut aamusta yhtään pidempään+ seuraavana päivänä oli univelkaa (kaikilla). Emman ikäisinä molemmat olivat sängyssä jo seiskalta eli iltahommat aloitettiin kuuden maita.

  Mutta kyllä nukkuu, viimeistään sitten teini- ikäisinä:)

  • Marjo

   Tähän on pakko kommentoida. Mulla on yksi lapsi ja juu, istuin illalla puhelimen kanssa lapsen sängyn vieressä. Odotin että nukahtaa ja tein samalla työhommia (vastailin viesteihin, valmistelin oppitunteja (ope siis, esim. kokeiden laadinta onnistuu Wordilla myös puhelimella kun on pakko😉) jne.). Sopimus oli että kun hyvät yöt oli sanottu niin sitten vain odotellaan unta hiljaa. Välillä hyvät yöt sanottiin muutaman kerran, välillä silitin hetken tai pidettiin kädestä. Ja, sain myös työhommat tehtyä eikä taaperoni tarvinnut nukahtaa yksin. Ei esim. itkua, jota olen usein kuullut kun lapsi pakotetaan yksin pimeään huoneeseen nukahtamaan. Ja nythän ”pienokaiseni” on 10, eikä todellakaan nukuteta enää! Toki edelleen tietää, että äidin ja isän väliin saa tulla yöllä, jos uni ei tahdo tulla, mutta äärimmäisen harvoin näin käy. Vain, jos on tapahtunut jotain ikävää tai näkee todella pahaa unta. Nukuttaminen jäi pois pikkuhiljaa n. 4 vuoden paikkeilla.

   Taaperoaikaan tein myös omat iltatoimet samaan aikaan. Usein tein työhommat loppuun ja kävelin suoraan omaan sänkyyn. Näin varsinkin silloin kun pienellä ei uni meinannut tulla. En koskaan kaivannut varsinaista omaa aikaa ennen nukahtamista mitä moni vanhempi peräänkuuluttaa. Ymmärrän toki että moni haluaa rentoutua ilman lapsihulinaa ennen omaa nukahtamista. Ja olen siitä nyt itsekin saanut nauttia taas monta vuotta. Puhelimen käyttö on tietysti kyseenalaista. Tosin en sohottanut näytöllä lapsen silmään ja mulla oli aina näyttö todella himmeällä. Omaan nukahtamiseen puhelimen valo ei onneksi ole koskaan vaikuttanut ja jo vuosiahan on puhelimissa ollut ”yötila”.

   Näistä vaiheista siis kannatan 3:sta, jos lapsi ei itke yksin sängyssään. Minun sydän särkyy kun ajattelen yksin pimeässä itkevää lasta! Mummoni sanoi, ettei lasta saa itkettää. Minua ei itketetty, enkä itkettänyt omaani. Tämä ei sitten tarkoita, että annetaan kaikki periksi! Perhepäivähoitaja-äitini sanoo ohjeeksi vanhemmille tutustuttaa lasta päivän aikana omaan sänkyyn. Käydään hengailemassa sängyssä päivällä, luetaan kirjaa jne. rauhallista tekemistä. Tottuu että on lempipaikka, mutta ei se pelottava pimeä paikka, jonne joutuessaan vanhemmatkin alkavat käyttäytyä ihan eri tavalla kuin normaalisti (siis jos vaan kannetaan sänkyyn eikä puhuta yms.).

   Voimia, Monna ja muut taaperoikäisten äidit. Tehkää niin kuin teidän perheille on parasta! Toiselle lapselle toimii toimen juttu ja toiselle toinen. Ja ei se ole se eka tai ainoa, jota tarvitsee nukuttaa jne. Minun kummipojan vanhemmat veljet toimivat kuin neuvolan oppikirja, mutta ei kummipoikani. Äidin ja isän välissä nukkui nelivuotiasksi.

 3. Sartsa

  Meinasin kirjoittaa, että meillä on toiminut, molempien lasten kohdalla, kohdat kaksi ja kolme. Sitten tajusin, että ei ne mihinkään iltavilleihin ole meillä toimineet, vaan siihen, kun siirryttiin pinniksestä isojen sänkyyn ja oli se alkuviehätys, kun pääsi itse pois sängystä. Molempien poikien kohdalla otti kolme iltaa ja sitten alkoivat nukahtaa itse, ilman hyppäämisiä. Meillä ei ole koskaan nukutettu lapsia, vaan vauvalle annettiin iltamaito, jonka jälkeen pusut ja sänkyyn nukahtamaan. Isompana iltasatu ja pusut ja halit ja sitten on jätetty itse nukahtamaan. Koskaan ei sänkyyn ole hyvien öiden jälkeen palvelu pelannut. Tämä toimi noilla meidän jo isoilla pojilla. Nyt on tulossa iltatähti ja saa nähdä miten tämän kanssa homma sitten toimii. 😊

 4. Saana

  Toi kanikirja toimii muuten aikuisellekin! 👍😄 ja siis saa ainakin storytelistä myös äänikirjana, kuuntelin sen itte parina iltana sieltä ku oli vaikeuksia nukahtaa ni kyllä toimii!

 5. Sipe

  Nukkuuko Emma päiväunia? Minustaki vaikuttaa hieman yliväsyneeltä. Meillä samanikäinen poika ja ei ihsn joka päivä enää nuku päiväunia mut välillä. Koita pikkupäikkäreitä tai aikaistaa iltanukkumaanmenoa 🙂 meillä nukahdetaan seittemältä yöunille jos päikkärit jää välistä 🙂 Tsemppiä ja vlimiaoimiaoimia nukuttamishetkiin!:)<3

 6. Henriikka

  Kanikirja löytyy youtubestakin.

 7. Teresa

  Allekirjoitan täysin kohdat 2. Ja 3. Toimineet on myös meillä! 🙂 Kylpy tai sauna myös hyvä ”rentoutuskeino” ennen nukahtamista.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *